Сепак не воскреснал?

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
Povikuvanje na avtoritet ne e dokaz
vo slucajov se povikuvaat na Biblijata
taka pisuva taamu
no vo Kuranot drugo pisuva
jas moze da se povikam na drug avtoritet sveta kniga
i da kazam toa ne e tocno
no povikuvanje na svtoritet sveta kniga... ne e dokaz!
Taka da Isus ne voskresnal!

Повикувањето на авторитет според тебе не е доказ (Povikuvanje na avtoritet ne e dokaz) како ни повикување на свет авторитет (no povikuvanje na svtoritet sveta kniga... ne e dokaz!)

Што е според тебе Доказ дека Исус не воскреснал? (
Taka da Isus ne voskresnal!)
Докажи дека не воскреснал.
На што ќе се повикаш да докажеш дека не воскреснал? Докажи и покажи, убеди не во твојата вистина.

Spored ova sto go kazuvas ti sega jas bi ja svatal biblijata kontradiktorno.

1)Isus se prepravil vo gradinar(sto mu treba na duh da se preprava vo gradinar-normalno bi se prepraval ako e ziv bidejki sakale evreite da go ubijat)
2)Samiot vo biblijata vika deka seuste ne e praten kaj tatkomu.
3)Koga na majkamu mu vika -NEMOJ DA ME DOPIRAS-bidejki e telo
....

:smir:

Каков градинар....

„...Ова беше веќе трет пат како им се јави на учениците Свои, откако воскресна од мртвите....„(Јован, 21.14).

Значи, од стихот е очигледно дека Исус на своите ученици-Апостолите, им се јавил и по трет пат, и со тоа Он имал намера да го потврди своето воскресение, јавувајќи им се не еднаш, не два пати, туку три пати, за да биде Исусовото воскресение убедливо и потврдено како настан, пред се за Апостолите, кои биле Негови непосредни очевидци, но со слаба вера, пред слегувањето на Духот Свет.

Навистина, Исус, пред да се вознесе и да седне оддесно на Неговиот Отец Небесен, не дозволувал да биде телесно допиран, поради Неговото, по воскресението, продуховено тело, до кое (тело) не смееле да се допираат огревовените смртници.

И, каде се сега тука градинарот?

МИКИ1, Јован 13:13 е толку манипулиран во преводите на Библијата на светските јазици што ако здравоумно почнеш да ги анализираш,при тоа држејќи се за оригиналниот арамејски ( во овој случај грчки јазик,пошто најстариот превод на Новиот Завет е на тој јазик) апсолутно не имплицира дека станува збор за Господ, туку за Господар или Господин.

Јас сум спремен да те предизвикам заеднички да погледнеме неколку јазици како е преведуван тој збор .
.

Омер, манипулацијата е некое друго место, разбираш...

Но добро, ајде, наведи ги случаите, ќе те читам.

John 20

11: But Mary stood without at the sepulchre weeping: and as she wept, she stooped down, and looked into the sepulchre,

12: And seeth two angels in white sitting, the one at the head, and the other at the feet, where the body of Jesus had lain.

13: And they say unto her, Woman, why weepest thou? She saith unto them, Because they have taken away my Lord, and I know not where they have laid him.

14: And when she had thus said, she turned herself back, and saw Jesus standing, and knew not that it was Jesus.

15: Jesus saith unto her, Woman, why weepest thou? whom seekest thou? She, supposing him to be the gardener, saith unto him, Sir, if thou have borne him hence, tell me where thou hast laid him, and I will take him away.

16: Jesus saith unto her, Mary. She turned herself, and saith unto him, Rabboni; which is to say, Master.

17: Jesus saith unto her, Touch me not; for I am not yet ascended to my Father: but go to my brethren, and say unto them, I ascend unto my Father, and your Father; and to my God, and your God.

18: Mary Magdalene came and told the disciples that she had seen the Lord, and that he had spoken these things unto her.

MIKI gledaj boldiranovo.:smir:

Внимавај не на неболдираново, туку на ова со ГОЛЕМИ букви и со извичници:

„...Исус и рече: „Жено, зашто плачеш? Кого го бараш?„ Таа, МИСЛЕЈЌИ (!!!) дека е градинарот, МУ (!!!) рече: Господине, ако со ГО (!!!) зел, кажи ми каде си ГО (!!!) положил, и јас ќе ГО (!!!) земам...„ (Јован, 20.15)

Значи, Марија само сметала дека Он, Исус, е градинарот....Цитатот не ни дава потврден ниту одречен одговор дека е во прашање некаков градинар...

А понатаму:

„...Исус и рече: „Марија!„. Таа се заврти и МУ (!!!) рече: „Равуни!„-што значи „Учителе„ (!!!).

Значи, Марија Магдалена ГО ПРЕПОЗНАЛА ХРИСТА !!! И тоа Христа вокреснатиот!!! Затоа, Марија не Го нарекува Христа со поимот „рави„ (учител) туку со поимот „Равуни„, што е кагегорија повисока од обичен учител!!!

John 20

11: But Mary stood without at the sepulchre weeping: and as she wept, she stooped down, and looked into the sepulchre,

12: And seeth two angels in white sitting, the one at the head, and the other at the feet, where the body of Jesus had lain.

13: And they say unto her, Woman, why weepest thou? She saith unto them, Because they have taken away my Lord, and I know not where they have laid him.

14: And when she had thus said, she turned herself back, and saw Jesus standing, and knew not that it was Jesus.

15: Jesus saith unto her, Woman, why weepest thou? whom seekest thou? She, supposing him to be the gardener, saith unto him, Sir, if thou have borne him hence, tell me where thou hast laid him, and I will take him away.

16: Jesus saith unto her, Mary. She turned herself, and saith unto him, Rabboni; which is to say, Master.

17: Jesus saith unto her, Touch me not; for I am not yet ascended to my Father: but go to my brethren, and say unto them, I ascend unto my Father, and your Father; and to my God, and your God.

18: Mary Magdalene came and told the disciples that she had seen the Lord, and that he had spoken these things unto her.

MIKI gledaj boldiranovo.:smir:

:kafe:Мики секако ќе ти одговори а се надевам немаш против и јас да ти прокоментирам.
Да видиме, што е чудно тука?

14: And when she had thus said, she turned herself back, and saw Jesus standing, and knew not that it was Jesus. -По воскресението, учениците, кои деноноќно пред тоа биле заедно со Него, неможеле веднаш да Го препознаат својот учител, се случувало “очите да им бидат замижани“, па тек откако ќе поминел некое време со нив им се отварале очите, како што беше случајот кога Исус им се јавува на рибарите ученици и им кажува каде да ја фрлат мрежата од брегот, потоа кога им се јавува на патот за Емаус и разговара со нив, а ним срцата им горат, горат, и тек кога заминал Го познале...

Воскреснатото Исусово тело веројатно имало и поинакви својства, зашто знаеме дека Тој влегол во горната соба кај Петар низ затворена врата и слично. Исус по воскресението добил БЕСМРТНО нераспадливо тело, какво би требело да добиеме и ние ако даде Бог да воскреснеме за живот вечен.
Па сепак, тоа било и тело препознатливо-со лузните од закованите клинци, зашто и ние ќе си имаме препознатливи знаци на бесмртните тела, т.е. како ќе се поизнаваме горе?

15: Jesus saith unto her, Woman, why weepest thou? whom seekest thou? She, supposing him to be the gardener, saith unto him, Sir, if thou have borne him hence, tell me where thou hast laid him, and I will take him away. Токму затоа Марија-Магдалена претпоставила дека е градинарот.
Не го препознала веднаш. Но само што го слушнала добро познатиот глас на Својот Равуни, таа Го препознала. Исто како што во една прилика појавувајќчи им се на учениците седнал со ними да јадат а тие не го препознале-се додека не Го скршил лебот, веројатно си имал некој посебен манир како го правел тоа и слично.
Да, Исус веднаш по воскреснувањето не бил отиден при Бога, тоа се случило на денот Вознесение, кога се издигнал пред цел тој народ и во облак заминал нагоре кажувајќи дека на ист начин ќе се врати, Амин.

Да, тоа е тоа, отпрво учениците не верувале, но како што објаснив за време на тие 40 дена колку престојувал на Земјата по воскресението а пред да се воздигне-веќе им се јавил на останатите ученици.
Интересно, зошто прво на М. Магдалена? Е тоа е посебна приказна.

Се надевам дека си задоволен од одговорот, а и дека Мики подобро ќе ти појасни, ако навистина те интересира.:kajg:

Znaci sepak na zemjata posle raspnuvanjeto bil so zivo covecki atributi sto jas go deklariram kako ziv covek posto ne mi e logicno duh da jade leb,da nosi odredena obleka pa da razgovara so niv i slicno. Zatoa mislam deka isus bil ziv,vozdignat e ziv i seuste e ziv i ke deka ke se vrati ziv t.e kako covek a ne kako duh.:smir:

Внимавај не на неболдираново, туку на ова со ГОЛЕМИ букви и со извичници:

„...Исус и рече: „Жено, зашто плачеш? Кого го бараш?„ Таа, МИСЛЕЈЌИ (!!!) дека е градинарот, МУ (!!!) рече: Господине, ако со ГО (!!!) зел, кажи ми каде си ГО (!!!) положил, и јас ќе ГО (!!!) земам...„ (Јован, 20.15)

Значи, Марија само сметала дека Он, Исус, е градинарот....Цитатот не ни дава потврден ниту одречен одговор дека е во прашање некаков градинар...

А понатаму:

„...Исус и рече: „Марија!„. Таа се заврти и МУ (!!!) рече: „Равуни!„-што значи „Учителе„ (!!!).

Значи, Марија Магдалена ГО ПРЕПОЗНАЛА ХРИСТА !!! И тоа Христа вокреснатиот!!! Затоа, Марија не Го нарекува Христа со поимот „рави„ (учител) туку со поимот „Равуни„, што е кагегорија повисока од обичен учител!!!

Pa toa i jas ti vikam ,isus bil prepraven a marija go prepoznala kako gradinar (oti duh da se preprava,neli duhot ne e vidliv-materijata e vidliva t.e teloto):smir:

Мала дигресија: дали влегување низ затворена врата е човечка особина?

Rubyred, isus se rodil bez tatko,lecel bolni,odel nad voda..... imas polni atributi i cuda koi mu se prepisuvaat na isus uste pred da bide raspnat.Isus bil covek so nadprirodni atributi koi gi pravel so dozvola od boga.:smir:

И? Во што е твојата недоумица?
Од каде знаеш дека не воскреснал? Ете ти приложивме цитати од сам Исус, но факт е дека бидејќи така пишува во Куранот вие не би смееле ни да разгледате друга алтернатива.

И? Во што е твојата недоумица?
Од каде знаеш дека не воскреснал? Ете ти приложивме цитати од сам Исус, но факт е дека бидејќи така пишува во Куранот вие не би смееле ни да разгледате друга алтернатива.
isto i vie taka??

Не. Ние знаеме дека е така зашто и ден денес Исус прави чуда, меѓу другото.
Но Куранот е пишуван 1000 и стотици год по Библијата, па остава простор за промени и манипулации.

Но кој е авторитетот на кој ти се повикуваш дека не воскреснал бидејќи погоре истакнуваш дека повикување на авторитет книга и света книга не е доказ?

A da bese nekoj ateist na moevo mesto , so ke recese?
:wink:

A da bese nekoj ateist na moevo mesto , so ke recese?
:wink:

Ништо, што ќе речам? Секој си има свое верување, но ако дискутираме, се повикуваме на некакви факти, аргументи и авторитети и секој ги вади своите асови на маса.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom