Сe` се случува со причина

• Креатор на темата Креатор на темата FLiX
  • Време на започнување Време на започнување
Jas mislam deka se sto se pravi ima nesto odnosno e posledica na nesto i se slucuva za da se napravi nesto drugo. Na primer si ja mavate glavata od nekoe drvo toa se slucilo za da ve zdoboli glavata, da vi dojdi pametot, malk e prost primerot ni mislam deka e taka :)

Е!Нели?Исто размислувам и јас.На пр.еве доолг пример.Седам и пишувам во форумов.Ако сега се исклучи интернетов ќе го исклучам компјутерот.Ќе отидам да се бањам.Утре наместо да трошам време на бањање ќе правам нешто друго.Во тоа време ќе се случи нешто друго итн...Пример друг:Треба да излезеш надвор а некој ти го окупирал вецето од домашните.Ти се нервираш се брзаш и некако го тераш да излезе тој што е внатре.Така се спремаш побрзо и немаш време да мочаш на пр затоа што ептен се брзаш а не ти се моча многу.Излегуваш и доцниш,па друштвото ти кажува дека бившата/бившиот поминал пред 2 минути,а вие само што сте раскинале.Тргнувате се шетате,одите во кафич.Поминува времето треба да тргнете ама ти затоа што не беше во веце многу ти се моча и останатите те чекаат да мочаш.За тоа време ви поминал автобусот и одите со такси.Дома стигнуваш и го гледаш брат ти се лигави врз твоите омилените колачи и се радуваш што останале 3 затоа што брат ти сите други ги изел.И сега,многу глупо испадна ама ај.Да не го пропуштеше автобусот,колачињата кога ќе се вратеше ќе беа изедени.А го пропуштивте автобусот затоа што мочаше.А мочаше затоа што дома беше долго време зафатено вецето и мораше набрзина да се спремиш.А тоа е затоа што татко ти ќе оди некаде,а ќе оди заради....итн....значи,доаѓаме до тоа дека се во животот е една целина.За да се исполни нешто треба други работи пред тоа да се исполнат.Па затоа и се се случува со причина.:helou:

Не постои судбина, значи се е случајност, искачаш надвор- те мава кола! Забораваш моб, искачаш 2 мин покасно- не те мава кола, веќе си поминала!
хехе, моја логика и верување :wink:

Хахаа за истово зборувам и јас само обратна филозофија имам.Си го заборавил мобилниот намерно,се е со причина.За да те мавне кола,па да одиш во болница,па да поминеш полесно без сериозни повреди.Па да се соочиш со смртта и одтогаш да го засакаш животот итн.... :helou:Јас не верувам во случајност.

se se slucuva so pricina i jas sum se rodila so pricina i toa sto sum sega ovde e poradi nekoja pricina... e sega prasanje e od kade doagja taa pricina dali toa nie go vikame SUDBINA???:toe::toe::toe:

Не е се со причина!Господ некогаш изгледа незнае што прави!Го зема на 19 години што видел од животот со неговите 19 години?Зашто тоа се прашувам! цело време!

Секогаш го изговарам и верувам во тоа.Само понекогаш ме мачи тоа што многу време поминувам барајќи ја причината...

Секогаш го изговарам и верувам во тоа.Само понекогаш ме мачи тоа што многу време поминувам барајќи ја причината...

Не се труди да ја бараш причината, секогаш е еден чекор пред тебе.

Мојата нова наставничка по билогија цврсто тврди дека во ништо, апсолутно во ништо нема случајност. Поточно дека се се случува со причина. Ја до некаде не се согласувам со неа, бидејќи сепак некогаш и случајноста е присутна во нашите животи, ја има. Но сепак, повеќе работите се случуваат свесно и со своја цел :smir:

Поглупа констатација, амин!

Има една гооолема книга каде се што се случило и што треба да се случи а автор е семоќниот.
Right.

Која е причината за денес починатите во Охрид?

Се се случува со причина. Т.е акција-реакција. Само што за некои одредени акции или реакции изгледаат како случајност, поради тоа што не ја приметиле предходната постапка. Се десила акција, и после реакција, тврдиш дека е случајност реакцијата, ради тоа што не ја знаеш или не си ја приметил акцијата.

Не постои судбина, значи се е случајност, искачаш надвор- те мава кола! Забораваш моб, искачаш 2 мин покасно- не те мава кола, веќе си поминала!
хехе, моја логика и верување :wink:

Епа ако е случајност, искачаш надвор, те мава кола. Зошто те мавнала кола? Затоа што не си погледнал пред да поминеш улица.

poveketo rabori se cista slucajnost ne veruvam deka u se postoi nekoja pricina :toe: na pr. edna licnost pocesto ja sretnuvam skoro sekoj den ili pak na turnir ekipite sto ednas bea protivnici povtorno se padnaa istite 2 pati na izvlekuvanje ili pak na msn i ostalo sekogas koga ke se uklu4am u isto vreme se uklucuva i edna druga licnost :icon_bigg:icon_biggi sl. paaaa slucanjost neli?:wink:

Освен законот за акција и реакција постои и закон на привлечност, едноставно нешто ти се случува не затоа што си го заслужил по своите дела, туку по она што си. Љубовта привлекува љубов, апатијата апатични работи, омразата омраза, среќата добивка на лото итн.

Освен законот за акција и реакција постои и закон на привлечност, едноставно нешто ти се случува не затоа што си го заслужил по своите дела, туку по она што си. Љубовта привлекува љубов, апатијата апатични работи, омразата омраза, среќата добивка на лото итн.

Ова би можело да се нарече електромагнетна сила на природата; или субатомска гравитација ! :vozbud:

Може. Кај мене слободно може да се нарече реалност од животното (не)искуство. :)

Може. Кај мене слободно може да се нарече реалност од животното (не)искуство. :)

Емпириските заклучоци често се и точни. Вообичаено ги нарекуваме искуство немајќи (по енциклопедиите) соодветно научно објаснение.
Многу ти се точни и убави примерите и соодветно посочени на тема „случајност“.
Согласно твоите посочувања, случајноста е производ на ентропија. Повеќето се дешавања со причина.

Само кога се случуваат лоши работи најчесто ни се непријатна случајност, а за добрите нема збор, така треба! :)
Faith!

Само кога се случуваат лоши работи најчесто ни се непријатна случајност, а за добрите нема збор, така треба! :)
Faith!

Зошто постои реченица: „Не малеросувај?“ Не создавај негативна енергија (сила). Ова повторно не може да се генерализира но има голема вистина во тоа.

Има една интересна работа:

Лоши работи: се припишува на непријатна случајност, се доживува многу лично (и се памти-злопамтило), остава длабоки траги и има голем интензитет што буди бурни реакции.

Добри работи: најчесто не се коментираат, после добра работа има бледо фино чувство, лесно се заборава, не постои термин: добропамтило!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom