Scream Music Festival @ Метрополис Арена - 18.02.2011

• Креатор на темата Креатор на темата Паган-др
  • Време на започнување Време на започнување
Леле а замисли виц да кажев, лошо ќе ти станеше од смеење. Ццц тоа ти е неизживеана раја што се сили по форуми. Кој е бе оригинален? Tokio Hotel оригинални се? Jonas Brothers оригинални се? Klaxons? The Kooks? Не се. Смеј се ти колку сакаш.

Абе смешки...
Инаку џабе и да ти зборувам за оригиналноста на музиката т.е. нејзиното потекло, корените дали се англо саксонски, ориентали , егзотични...

Требит познавање, пред се музичко (теорија и историја на модерната музика нешто кое се изучува во музички образовни установи), послем активно учество (дали како композитор, иструменталист или продукциско учество не е битно) нешто со кое се занимаваат професионалните музичари и како што реков мноогу слушање музика.

Нема што да се вреѓаме тука кој бил иживеан или не и кој се силел по форуми, здравје боже некогаш ќе те носиме на журка некоја ако сакаш па ќе видиш за што се работи.

Tokio Hotel (emo или според некои pop rock - teen pop: Германија), Jonas Brothers (pop music : САД), Klaxons (алтернативен рок, пост панк : Британија), The Kooks (инди рок - поп : Британија) се на некој начин оригинални.

Зошто така ?

Зошто правците или под жанровите (ако не си забележал) имаат потекло од нивната матична средина кои се својствени за истата бидејќи истите правци или под жанрови влечат потекло (длабоко) од нивната народна музика.

Сега ги знаеме како правци во модерната музика само затоа што инструменталната изведба е изведена на модерни иструменти (измислени или усовршени во последниот век), благодарение на науката и технологијата и усовршувањето на процесот (студиски) на компонирање и снимање на истата.

Исто така, ако може би сакал да кажам дека сега ги знаеме поради нивната експлоатација која се должи на феноменот наречен глобализација, преку мас медиумите кои создадоа различни суб култури на планетарно ниво.

Таа музика не е ништо поразлично од турбо фолкот (имаат многу, односно премногу допирни точки за кои планирам да отворам посебна тема) а за твоја, моја и наша информација и интерес турбо фолкот, првично како музика а потоа како суб култура е најоригиналната музичка форма на Балканскиот полуостров која се појавила во 80 -те години (под влијаније на поп фолкот).

На најоригинална мислам во последниот век наш пресушен...

За среќа ( yeeeee ! ) турбо фолкот не е наша музика туку ги има карактеристиките на народната Србска и Босанска музика.

Подоцна другите Балкански држави создадоа свои варијации на турбо фолкот каде што разликата е евидентна.

Така да има многу за зборување за музичката оригиналност (не е битно преку кој жарн се манифестира), но за тоа друг пат.

:)

Не може некој да сфати дека Казалиште за ју-музиката се благо речено она што е Лед Цепелин за светската музика! 3 децении нема поминато забава, кавер концерт, роденден, слава, кавал в планина без да се запее некој од многубројните хитови на Казалиште! Нема човек што не освоил жена свирејќи и ја на гитара `Криво је море`! И не мрчете дека песната ако има 5 акорди во неа не чини! Целиот реперотар на Битлси се состои од 4 акорди!

Но кој се тие Битлси! Тие биле славни пред 50 години, ги слушал забеган народ, не знаеле тие тогаш што е музика. Ми свират лигави песни како Yesterday на кои свршуваат провинцијалци пубертетлии........

А што е со ЕКВ, Шарло Акробата, Азра, Идоли? Богови? Икони треба да почнат да им праат? Према тоа што ти го имаш кажано за театарон еквивалентно би дошло ова. И да, со Криво је море моеш да освоиш некоја напалена турбофолкерка која у главата нема две чисти (знам дека многу ќе се пронајдат).

ТЕ МОЛАМ НЕ ГИ МЕШАЈ БИТЛСИ ВО ТЕМАВА!!! ЗЕЛЕ И ДРУГАР4ИЊАТА НЕ СЕ НИ МИЛИОНИТИ ДЕЛ ОД БИТЛСИ!!!

Не дека не го поштуам Дамјан ама Зеле си е Зеле....

Да ми извиниш, ама Зеле гомна да јаде.

Gtfo1.jpg

Speaking metaforically!

Filironaldo нема да го коментирам, излишно е веќе! Само се чудам што ќе пишуваше тука ако место Казалиште и Јагоде дојдоа ЕКВ или не дај боже Азра! Ќе мрчеше дека не се тоа што биле, Штулич подобро би му било да продолжи со писателско-преведувачка дејност, никогаш не бил славен, немал врска! Ќе збореше како ние никогаш не сме слушнале за Дивје Јагоде кои се апсолутни богови во однос на Азра итн итн! МРЧАТОР....

Не сакам да звучам како Буда или духовен водач, но не можам да ве разберам кога си вадите очи за музика и музички настани. Па музика е бре за душа, навистина нема потреба да му се соли некому памет колку е будала што некому му ги дава парите или не. Некој крши чаши на Цеца, друг ужива во звучите на Пинк Флојд. А замислете некој ужива и во двете и би отишол и на двата настани.

Она стара слава е толку исилуван термин, што станува смешен. Земете било која група и ќе видите дека речиси секој кој опстојува на музичката сцена подолго од 20 години игра на картата на стара слава. Башка тоа не е грев, стара слава е симбол за квалитет, ако нешто за моето уво е подеднакво убаво како и пред 10-20 години значи го бива. Да беше жив Фреди Меркјури, и Квин да свиреа овде искрено ќе ми беше гајле дали ќе ги свират само старите хитови, зашто јас во нив уживам. Исто така некој ги љуби овие екс ју групи, мада јас никогаш не сум им била фан, слушам по некоја песна тек тук, иако често не знам ни кој ја пеел..:)

Така да људи, секој со она што му е мило на душа и убаво да си пројдете..:)

Ice_Hendrix;4000458[B напиша:
]Не може некој да сфати дека Казалиште за ју-музиката се благо речено она што е Лед Цепелин за светската музика![/B] 3 децении нема поминато забава, кавер концерт, роденден, слава, кавал в планина без да се запее некој од многубројните хитови на Казалиште! Нема човек што не освоил жена свирејќи и ја на гитара `Криво је море`! И не мрчете дека песната ако има 5 акорди во неа не чини!

Dude, no. Seriously, no. :)

Prljavo Kazaliste
Ja sam mladic u najboljim godinama

Ja volim crne
ja volim plave
Ja volim brinete
sto mogu zivot da mi pruze

Ref.
Jer ja sam mladic
u najboljim godinama
jer ja sam mladic

Ja volim kuharice
i debele cistacice
i svoje profesorice
sto mogu ono nesto da mi rade

Ref.

Ja volim crne
ja volim plave
ja volim brinete

Ref.

Ja volim kuharice
i debele cistacice
i svoje profesorice

Турбо-рок, оу јес! :)

Колку само најдобар ти е постов,иначе сум пораснал со оваа музика а сега иде некој и ми кажува дека не чинат?Што им е на луѓево ? Па уште Зеле бил слаб гитарист и дека некои вошкари ги спомнуваат дека биле подобри од нив и тоа само од инает....

Бидејќи јас сум единствениот кој спомна гитаристи во темава, се пронаоѓам во овој пост, па да си прашам додека сум тука - дали ти ги нарече горенаведените македонски гитаристи вошкари?

Па ти не заслужуваш бре дома звучници да имаш, ќе ти ги конфискувам одма.

Ау ау се испозаклавте на темава :tv:

Dude, no. Seriously, no. :)

Prljavo Kazaliste
Ja sam mladic u najboljim godinama

Ja volim crne
ja volim plave
Ja volim brinete

Ref.
Jer ja sam mladic
u najboljim godinama
jer ja sam mladic

Ja volim kuharice
i debele cistacice
i svoje profesorice

Ref.

Ja volim crne
ja volim plave
ja volim brinete

Ref.

Ja volim kuharice
i debele cistacice
i svoje profesorice

Турбо-рок, оу јес! :)

Бидејќи јас сум единствениот кој спомна гитаристи во темава, се пронаоѓам во овој пост, па да си прашам додека сум тука - дали ти ги нарече горенаведените македонски гитаристи вошкари?

Па ти не заслужуваш бре дома звучници да имаш, ќе ти ги конфискувам одма.
Хаха,не спомнав дека македонските гитаристи се вошкари туку некој спомна групи од Екс Ју просторите демек биле далеку подобри од горенаведените....Слободно одете на Цеца и Аца и поминувајте си убаво....

Сериозно dude, некоја рок легенда си штом можеш вака да коментираш?

Сериозно:
Прљаво Казалиште:

• Porin 1994 - Album of the year
  • Porin 1998 - Best rock album
  • Porin 1999 - Best rock album
Ајт

Готово, не коментирам веќе, пред фактите и боговите молчат. Мислам списоков е еквивалентен на влез во Rock and Roll Hall of Fame. Па и повеќе.

:)

ENJOY.....

Ако ова не е рок, не знам што е рок...

Малце е сувишно да се споредуваат бендови како ЕКВ, Азра, Шарло Акробата, Идоли, Смак со горенаведениве. Едноставно светлосни години се во прашање. На Штулиќ му беа давале 200000 евра за два концерта во Хрватска, тој ги одби за разлика од овие што ке се испотепаат кој прв да дојде да направи концет тука за некој денар повеќе. Тоа е тоа, едноставно се продадоа, искрено не гледам никаква разлика со турбо-фолкерите. И тоа нешто ново што ке го направат, го прават како налага масата, не нивниот уметнички дух. На почетокот се бореа против кичот, сега самите станаа дел од него.

Битлси, Полис, Азра, Бело Дугме, сите тие, ама СИТЕ ги користеле придобивките на човековата цивилизација ... можеле да читаат и слушаат музика која стотици години пред нив била запишана и отсвирена ... и истата да ја НАДОПОЛНАТ, НАДГРАДАТ и да и дадат ОРИГИНАЛЕН за нив звук по кој ќе бидат препознати (пропаднале и исчезнале само оние кои не ја исполниле последната точка). Нормално е со тек на време да бидат „надсвирени“, затоа што напред се оди како се техниките на свирење така и со самата техника на снимање, ефекти, инструменти и сл., но паралелно се развиваат и нашите очекувања од музиката. Но тоа незначи дека истите некогаш ќе исчезнат, секогаш ќе ги препознаете во некое ново, навидум оригинално дело.
Да глупаво е денес да „бркаш женски“ со „Криво је море“ кога има толку многу понови песни кои полесно ќе ги растресат срцата поради тоа што се посоодветни за времето во кое живееме, но исто така е глупаво и да ги негираш фактот дека многу од присутните членови своето доаѓање на овој свет го должат на таа и на некои други песни од тоа време.
Најпаметно е ако не ја почитувате старата музика поради звукот кој го носи, да не ја оцрнувате истата, поради тоа што над неа се изградени звуците кои вас ве исполнуваат. Тоа е како да плукате по Даутовски и окарината, тоа е како да плукате по Џорлев, по Влатко ... тоа е како да плукате по се она што допринело вие да стигнете на овој свет.

Малце е сувишно да се споредуваат бендови како ЕКВ, Азра, Шарло Акробата, Идоли, Смак со горенаведениве. Едноставно светлосни години се во прашање. На Штулиќ му беа давале 200000 евра за два концерта во Хрватска, тој ги одби за разлика од овие што ке се испотепаат кој прв да дојде да направи концет тука за некој денар повеќе. Тоа е тоа, едноставно се продадоа, искрено не гледам никаква разлика со турбо-фолкерите. И тоа нешто ново што ке го направат, го прават како налага масата, не нивниот уметнички дух. На почетокот се бореа против кичот, сега самите станаа дел од него.

Од твојов пост само една поента можам да извадам. Не прави концерти значи дека си добар музичар. Прави концерти - не те бива. Живи глупости.
Сите тие бендови заедно со Прљаво се супер и сите имаат заеднички почеток. Мада да беа активни подолго којзнае и они како ќе еволуираа, сигурен сум дека ќе направеа некоја промена и сега ќе мрчевте ах се распиаа. лигуши и сл.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom