САМОУБИСТВО

• Креатор на темата Креатор на темата Kallista
  • Време на започнување Време на започнување
И самоубиецот ја извршува Божјата волја, пишано му било да се самоубие оти ако Бог е суверен се зависи и потекнува од него.

Ништо не е пишано... ти сам си го пишуваш животот:smir:

И самоубиецот ја извршува Божјата волја, пишано му било да се самоубие оти ако Бог е суверен се зависи и потекнува од него.
А што бидна со слободната волја?
Што бидна со ова..
Меѓутоа ако вам не ви е угодно да Му служите на Господа,тогаш денес изберете кому ќе му служите..
Сакаш да кажеш дека Бог те натерал да го неиграш овде на форумот..и самоубиците се самоубиваат по негова наредба...:nenene:
Многу е јасно..ИЗБЕРЕТЕ ДЕНЕС КОМУ ЌЕ МУ СЛУЖИТЕ..
Човек пред да научи да ги сака другите прво треба да научи да се сака себе си..ама некои изгледа претеруваат...баш ме интересира..
Дали мислите дека самоубиството е акт на себичност, во кој ние мислиме дека ја превземаме контролата над нештата?
Библијата вели вака..
Никој од нас не живее за себеси и никој не умира за себеси,

ne, nego taka napisal Sopenhauer za tie sto mislat deka ima slobodna volja.
znaci ima sloboden izbor megu ponudeni pocii, no slobodna volja nema
slobodna volja znaci sto sakas samo da kazes bidi i da bide
na primer bez ucenje odma da znaes 10 jazika i sl
a takvo nesto ne postoi.

Проблемот е што човек може да биде лесно изманипулиран ако ги нема сите информации на увид, лесно може да потпадне под туѓо влијание и од таму да мисли дека прави нешта по своја сопствена волја, кога всушност е само марионета за некој друг.

Скиентологијата како култ е експерт за да те наведе да мислиш дека сам донесуваш одлуки, кои всушност одат во корист на скиентолошкиот менаџмент за збирање пари и користење на бесплатен труд, и банковни сметки од скиентолозите (верниците).

Многу скиентолози откако ќе им бидат доведени во банкрот одлучуваат да се самоубијат со идеја дека во овој живот заглавиле ептен, па да почнат одново, со тоа што после смртта ќе влезат во ново тело (ќе се родат пак) и без долгови ќе продолжат со нивниот „духовен напредок“.

Скеинтолозите се познати по својата арогантност и самодоверба. Додека се едни од наизманипулираните луѓе на светов, мислат дека знаат се, дека се супериорни во однос на другиот свет, со најголема свесност итн итн..

На овој форум има цела тема за нив: http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=13778

До следен пат,
Елена

А што бидна со слободната волја?
Што бидна со ова..Сакаш да кажеш дека Бог те натерал да го неиграш овде на форумот..и самоубиците се самоубиваат по негова наредба...:nenene:
Многу е јасно..ИЗБЕРЕТЕ ДЕНЕС КОМУ ЌЕ МУ СЛУЖИТЕ..
Човек пред да научи да ги сака другите прво треба да научи да се сака себе си..ама некои изгледа претеруваат...баш ме интересира..
Дали мислите дека самоубиството е акт на себичност, во кој ние мислиме дека ја превземаме контролата над нештата?
Библијата вели вака..

Не е акт на себичност.
Повеќе би рекла дека е акт на кукавичлук отколку на себичност.
Самоубиство вршат луѓе кои немаат храброст да се соочат со проблемите, со ситуацијата во која се и која им изгледа безнадежна.
А контролата над нештата нели секако ние ја имаме.:smir:

Самоубиството е голем грев. Чин на кукавици, песимисти, плачковци итн. , кои што не можат да одолеат на искушенијата и решението го сакаат во некакво си сарто мортале у контењер.:toe:

сум размислувал многу пати за самоубиство али ...
на крај секогаш сфаќаш дека тоа е тапа гледано од секој аспект!

Spored pravoslavnata crkva samoubistvoto e eden od trite smrtni greva isto kako i pomislata na samoubistvo.Znaci bog dal zivot toj i ce go zemi,samoubistvoto e sprotivno na bozjata volja i avtomatski i negiranje na gospod bog zatoa e najgolem grev i samoubijcite odat direktno vo pekolot i ne odat na bozjiot sud,a dodeka pak molitvite pri pogreb se za pokoj na dusata,poradi toa pop ne gi pee.

Има секакви човечки приказни,трагедии,депресија,некои не можат да видат излез од ситуациите кои им се случуваат.Лесно е да се дрви дека тоа било против верата,против природата или вака или онака.
Ако некој дошол до тој степен да посегне по својот живот имало многу причини кои со години и години биле присутни а најблиските и околината најверојатно гледале сеир или неможеле да ги препознаат знаците кои навестувале таков расплет.Животот не е лекција од учебник и се случуваат работи кои доведуваат до тоа некој да направи таков чекор.Најлесно е да се осуди и да се гледа од страна и да се соли памет.

Некогаш малку треба,муабет,подадена рака,човечки пристап за да се спречи такво нешто.Некогаш треба многу повеќе.На крај,живееме во такво општество...кој го ебе другиот...дури мечката не заигра на врата...а тогаш нема никој...освен јажето...

Самоубиството е голем грев. Чин на кукавици, песимисти, плачковци итн. , кои што не можат да одолеат на искушенијата и решението го сакаат во некакво си сарто мортале у контењер.

Да...животот е прикаска сите имаат исти стартни позиции...

Има секакви човечки приказни,трагедии,депресија,некои не можат да видат излез од ситуациите кои им се случуваат.Лесно е да се дрви дека тоа било против верата,против природата или вака или онака.
Ако некој дошол до тој степен да посегне по својот живот имало многу причини кои со години и години биле присутни а најблиските и околината најверојатно гледале сеир или неможеле да ги препознаат знаците кои навестувале таков расплет.Животот не е лекција од учебник и се случуваат работи кои доведуваат до тоа некој да направи таков чекор.Најлесно е да се осуди и да се гледа од страна и да се соли памет.

Некогаш малку треба,муабет,подадена рака,човечки пристап за да се спречи такво нешто.Некогаш треба многу повеќе.На крај,живееме во такво општество...кој го ебе другиот...дури мечката не заигра на врата...а тогаш нема никој...освен јажето...

Да...животот е прикаска сите имаат исти стартни позиции...
Убаво кажа никој од убаво не се самоубива

Убаво кажа, ама секој има грижи, и секој бил барем во една посрана ситуација во својот живот.
Уметност е да го пребродиш тој лош период (период, бидејќи целиот живот е ужасно променлив и во ништо не држи константна линија, значи животот ни се состои од преполно периоди) а не да се самоубиеш.

Убаво кажа, ама секој има грижи, и секој бил барем во една посрана ситуација во својот живот.
Уметност е да го пребродиш тој лош период (период, бидејќи целиот живот е ужасно променлив и во ништо не држи константна линија, значи животот ни се состои од преполно периоди) а не да се самоубиеш.
Уф искрено не гледам уметност во животот не па во пребродување.Ама тоа би била друга тема.Јас искрено премногу сум во дилема дали вреди да се живее или не.

Уф искрено не гледам уметност во животот не па во пребродување.Ама тоа би била друга тема.Јас искрено премногу сум во дилема дали вреди да се живее или не.

Принц убаво ти кажа и ме поштеди мене да не го правам истото. Вреди да ги пребродиш тие лоши работи, кои што сите ги имаме, за да ги доживееш оние поубавите, позначајните.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom