Саем на книгата

• Креатор на темата Креатор на темата Emma
  • Време на започнување Време на започнување
Се вратив од првиот улов и си зедов поприличен број на книги, меѓу кои To kill a mockingbird од Harper Lee, Томас Мор - Утопија, две од Барико и Метаморфозис од Кафка. Воглавно сум задоволен од саемот, пристојни цени горе доле, помалите издавачки куќи изненадија како и секогаш, Табернакул со напумпани цени, па и овој пат ги прескокнав (жалам ама така политика не се гради). Воглавно Магор, Антолог, Или-или, Темплум, Кавказ, Бегемот и за дивно чудо Блесок (неки нови клинци). Академска книга подобра од Икона (цени), за Ѓурѓа, Матица, Култура ги скокнав, Ниче македонски , Хабардов центар на испрани мозоци, неколку квазипатриотски издавачки куќи се` прашувам зошто и се појавуваат на саемов кога никој не им иде... На вториот бран ќе идам искључиво за одредени автори што ми се на Bucket листата.
И уан мор куешчн, имаат каталог Академска книга? :)
Ами шо ќе ти е? Имаат све. :D

Се вратив од првиот улов и си зедов поприличен број на книги, меѓу кои To kill a mockingbird од Harper Lee, Томас Мор - Утопија, две од Барико и Метаморфозис од Кафка. Воглавно сум задоволен од саемот, пристојни цени горе доле, помалите издавачки куќи изненадија како и секогаш, Табернакул со напумпани цени, па и овој пат ги прескокнав (жалам ама така политика не се гради). Воглавно Магор, Антолог, Или-или, Темплум, Кавказ, Бегемот и за дивно чудо Блесок (неки нови клинци). Академска книга подобра од Икона (цени), за Ѓурѓа, Матица, Култура ги скокнав, Ниче македонски , Хабардов центар на испрани мозоци, неколку квазипатриотски издавачки куќи се` прашувам зошто и се појавуваат на саемов кога никој не им иде... На вториот бран ќе идам искључиво за одредени автори што ми се на Bucket листата.

Ами шо ќе ти е? Имаат све. :D

Блесок е стара издавачка куќа. :)

Блесок е стара издавачка куќа. :)
Знам ама сеа блеснаа, порано некако во ќоше ли ги гледав или немаа некој избор. Овие Вокерка што ги спомна ми останаа за следниов пат, ми снема кинта.
Некој да не видел нешто од Ремарк освен Триумфална капија?

Книги што ги купив оваа година:
1. Пошта - Буковски (Бегемот)
2. Театарски роман - Булгаков (Бегемот)
3. Сјаење - Кинг (Арс Ламина)
4. Ѓубре - Ирвин Велш (Или - Или)

Саемов е стандардно во средножалосна состојба во повеќе погледи, но оваа година впечаток ми остави типот на штандот на Арс Ламина/Арс Либрис што не ги знаеше изданијата, па мораше да листа во каталогот.
Може премногу очекувам, но не сфаќам каква е таа непрофесионалност, на истата издавачка куќа, да стави во саемски каталог книга како „Зелената милја“ од Стивен Кинг (со цена за секој од седумтте дела), а притоа да е отпечатен и да е во продажба само првиот дел.

Саемов е стандардно во средножалосна состојба во повеќе погледи, но оваа година впечаток ми остави типот на штандот на Арс Ламина/Арс Либрис што не ги знаеше изданијата, па мораше да листа во каталогот.
Може премногу очекувам, но не сфаќам каква е таа непрофесионалност, на истата издавачка куќа, да стави во саемски каталог книга како „Зелената милја“ од Стивен Кинг (со цена за секој од седумтте дела), а притоа да е отпечатен и да е во продажба само првиот дел.
Сакаш да кажеш дека има уште еден дел и тоа првиот во оваа серија!?
Не контам, пишуваше роман во 6 дела или нешто така, а пак од друга страна можеле да ги спојат во една книга.
Сакам да ги купам деновиве па затоа сум заинтересиран.

Сакаш да кажеш дека има уште еден дел и тоа првиот во оваа серија!?
Не контам, пишуваше роман во 6 дела или нешто така, а пак од друга страна можеле да ги спојат во една книга.
Сакам да ги купам деновиве па затоа сум заинтересиран.

Шест дела биле, не седум. Моја грешка.

Од шест дела, само првиот дел е отпечатен и е во продажба. Останатите пет дела, дел од нив биле во процес на печатење, дел не ни почнале да се печатат. Во саемскиот каталог ги имаат ставено сите шест дела и притоа не е означено дека само првиот е во продажба. Друга работа пак што мораа меѓусебно да се консултираат затоа што ни они не знаеја што книги продаваат.

Јас ќе идам деновиве, па да ве прашам тие што сте биле или знаете, кои имаат енциклопедии и повеќе избор од сферата туризам и георграфија?
И од колку до колку работи саемот?

На Англиски?
Да.

Jaс ги земав:
1. Aна Каренина, Војна и Мир, Браќа Карамазови од Академска Книга(на англиски) по 120 се.
2. Пошта-Буковски (Бегемот)
3. Космос-Саган(Табернакул) Морав да ја имам, ако е 800 денари, попустот беше од 1900. И од Амазон да порачаш на пример 15-20 долари е.

Душа ме болеше кога ја видов цената на Ѓубре... А сакав... ама немаше тогаш да земам уште 3 клучни. Ќе ја начекам некаде, ако не, на киндл ќе се мучам со неговиот неиздеривиран англиско, шкотско, велшко, кокни (или што ти ја знам) јазик :D[DOUBLEPOST=1397031226][/DOUBLEPOST]
Јас ќе идам деновиве, па да ве прашам тие што сте биле или знаете, кои имаат енциклопедии и повеќе избор од сферата туризам и георграфија?
И од колку до колку работи саемот?
Имаш вала во Магор за Македонија, во Академска и Икона за светскиот туризам.
Бојкотирај го Ниче Димовски,

Последно уредено:

Мене ова со Зелената милја на Кинг ми е малку чудно. Јас ја купив пред неколку години на српски, и колку што можам да сфатам, како целина. Тоа не е многу голем роман (350-400 страници со нешто погуст текст - па и цената беше околу 350-400 денари). Ако се дели на 6-7 (откаде 7 кога се објавени 6?) дела, баш ме интересира колку пари е еден дел, за да им го видиме есапот, оти тоа е, ми се чини, главната причина за да се запази првичното издание на романов.
Што се однесува до Сјаењето, исто така пред некоја година го купив за 200 денари на кеј, добро зачувано хрватско издание од 1981 (!) година со тврди корици, објавено со наслов Видовитост.

Планирав едно на крајот испадна друго. Си ја купив од Хаксли - Убав нов свет (издание на Магор, иначе се мислам дека треба да се преведе како Храбар нов свет) за да си ја надополнам мојата колекција анти-утопии и ја земав Што е историјата? од Халет Едвард Кар (Слово). Вторава е филозофија на историја и повеќе ја купив поради авторитетот на Кар што го има меѓу историчарите. Се мислев помеѓу Тунел на Сабато и Неподносливата леснотија на постоењето од Кундера ама на крајот не земав ниедна од нив.

У глобала не сум задоволен од саемот бидејќи едното исто се врти од пред 2-3 години. Магор по мене дефинтивно најдобри ако е гледа цена-наслов сооднос. Табернакул како и секогаш атрактивни книги - високи цени. Слово имаа филозофија и историја. Или-или, Бегемот, Темплум се ок. Икона го имаше Орвел на македонски и тоа мислам со добар попуст. Другово се беше парапсихологија, замисли ке ти се оствари, некакви заговори - тајни и остали досадни работи.

Јас испазарив следното:

Данило Киш - Post Homo Poeticus (Магор)
Артуро Перез-Реверте - Клубот Дима (Магор)
Иван Џепароски - Убавина и Уметност (Магор)
Иван Џепароски - Уметничкото Дело (Магор)
Умберто Еко - Прашките Гробишта (Табернакул)
Фјодор Достоевски - Бесови (Табернакул)
Чарлс Буковски - Пошта (Бегемот)
Лотреамон - Пеењата на Малдорор (Арс Либрис)

На каталогот на Или-Или стои книга (поезија) со наслов „Илуминации“. Не се од Рембо.

За саемот; Поназад Вокерка постираше видео со застапникот на Блесок издавачката куќа (му го заборавив името). Се слагам целосно со човекот, саемот е претворен во панаѓур. Деца трчаат скокаат на сите страни, нервозни учителки викаат по нив. Смрди на пуканки, шеќерни волни, кикирики и разни глупости низ цела хала. Значи, тоа е идиотско. Нека организираат еден ден посебно за учениците од средно и основно, и крај.

Магор, одлични, најевтини и одличен избор. Мене ми дадоа чаша и десет кафиња. :D Од Табернакул собирајте од Достоевски се' што има. Арс Либрис, ОК цени, но немаат некој избор, same with Бегемот. Или-Или многу слабо.
Утре почнува Саемот на книга.
Бујрум на штандот на Artbooks, интересната книга "Од Исус до Мухаммед" е во понудата.
И ако сакате да го запознаете вашиот "драг" пријател Хаттаб,само прашајте кој е хаттаб од форумот и кажете ник од кајгана :)

10245356_601488843267870_1317832268_n.jpg
Мајмуниве вехабијски се на маргините од саемот. Имаат едно утепано тезгиче, ќе ги познаете по суратите искривени забрадени. За нив не треба да објаснувам, плукнете им се на смрдливата педофилска литература.

Душа ме болеше кога ја видов цената на Ѓубре... А сакав... ама немаше тогаш да земам уште 3 клучни. Ќе ја начекам некаде, ако не, на киндл ќе се мучам со неговиот неиздеривиран англиско, шкотско, велшко, кокни (или што ти ја знам) јазик :D[DOUBLEPOST=1397031226][/DOUBLEPOST]
Имаш вала во Магор за Македонија, во Академска и Икона за светскиот туризам.
Бојкотирај го Ниче Димовски,

Ќе испадне мрчам, ама и Или - Или во каталогот имаа ставено цена за „Ѓубре“ од 290 денари, а на штанд 300 денари. Не дека 10 денари се проблем, сепак... мала забелешка.
Летово сигурно ќе имаат поголем попуст, така да може и да ја најдеш за 250 денари. Конкретно имам забележано за „Волшебникот“ од Фаулс дека на саем поскапо ја продаваат отколку кога имаат нивни попуст на пролет или лето.

Мене ова со Зелената милја на Кинг ми е малку чудно. Јас ја купив пред неколку години на српски, и колку што можам да сфатам, како целина. Тоа не е многу голем роман (350-400 страници со нешто погуст текст - па и цената беше околу 350-400 денари). Ако се дели на 6-7 (откаде 7 кога се објавени 6?) дела, баш ме интересира колку пари е еден дел, за да им го видиме есапот, оти тоа е, ми се чини, главната причина за да се запази првичното издание на романов.
Што се однесува до Сјаењето, исто така пред некоја година го купив за 200 денари на кеј, добро зачувано хрватско издание од 1981 (!) година со тврди корици, објавено со наслов Видовитост.

Го најавуваат како серијал „Зелената милја“ во шест дела. Секој дел го издаваат во посебна книга од 100 денари. Првите пет дела се по 88 страници, последниот дел е 120 страници. Од печат им е излезен само првиот дел.

За сите заинтересирани за книгава, денес во Теа видов реклама каде беше напишано дека ќе се продаваат книгите заедно со Утрински весник, Вест и Дневник, значи нешто слично на претходните едиции Светска книжевност и Руска книжевност. Најверојатно дел по дел ќе излегуваат на одредено време. Затоа сега за сега не можат да се купат заедно сите дела на саем.

Јас се подновив со:
Пошта - Буковски (бегемот)
Холивуд - Буковски (бегемот)
Дон Кихот (бегемот)
Скици нацртани со јаглен - Сјенкјевич (бегемот)
Раковиот напоредник - Хенри Милер (блесок) мислам дека од 600 на 200 беше спуштена и морав да ја земам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom