Роми

• Креатор на темата Креатор на темата Daedalus
  • Време на започнување Време на започнување
Од кај таа идеја дека некој треба да биде интегриран во општеството?
Што ќе речеш на ова:

Од начинот на кој што функционира општеството. Ако не сакаш да се интегрираш во некоја група, не треба после да цивкаш по европски судови и да ги бараш бенефициите од интеграција во истата група.

Здраво на сите! Јас лично сум Ром (19 годишен и неоженет :D) и да не сум некој што проси,краде,силува итн. Не сакав да се одбранам со тоа што го напишав,но очигледно поради некои морав да напишав така за да не имаат погрешна перцепција за мене како Ром.Како и да е нема да нападнам никого.И сите што напишавте добри и лоши работи Ве разбирам и нема што да негирам дека некои Роми не се такви како што напишавте,но сепак не очекував од некои ептен да не речам "Фашистички" да се однесуваат,навистина не очекував,но како и да е павторно ќе кажам немам намера да навредам некого ниту пак нечие поглед кон Ромите да го сменам.Да преминам на главното,а тоа е дека никој од нас кои се културни и не наштетуваат на другите итн. никој не одбра да дели нација со таквите од кои се срамам и јас самиот.Едноставно тие "стереотипичните" се такви од многу причини од немаштија итн.,а некои едноставно можеби нејќат да се сменат незнам.Но без разлика на тоа што ќе мислат другите кога ќе ме запознат никогаш не криев дека сум Ром, иако не личам ниту малку на Ром не само јас,но и мојата фамилија.Едноставно несакам да кријам дека сум тоа што сум роден и сакам да докажам дека сум како и сите други нормални луѓе.А верувајте не има многу такви кои не се какви што гругите очекуваат да сме,односно "стереотипичните" Роми туку сме сосема нормални верувајте. Поздрав :)

Последно уредено:
Picture 2805.jpg ... Picture 2355.jpg ... мостови
Има закон... ако плукнеш на тротоар,ќе добиеш казна ако претходно добиеш пријава од 50 е или 8 дена лесна работа во КХС.
А ако сереш цело лето под мостовите во СКопје,не добиваш казна и не ни добиваш пријава,само затоа што си од етничката заедница Роми.
Прва слика: мост „Близнак“ или Александров,под него неколку семејства имат поставено привремени живеалишта (послани черги-јоргани и сл. можеби и поради тоа го добиле името Чергари). Имат во тајфата-енклавата-племето и неколку коњи,една коза златно-кафена и кучиња, запрежни коли, и нешто шти личи на шатор,ама немаат поставено-направено полско-привремено ВЦ,туку серат кај ќе стигнат во околината,не дај боже пешки или со велосипед да поминеш натаму ќе заглавиш во гомна-лајна. Како е ова дозволено.
Втора слика: мостот кај „воена болница“- Крњево, е овде веќе се удомиле и си направиле посовремено живеалиште во сам центар на градот а и добра слика,за правење фотки од туристите како оваа.

Проста маса на која за жал и образованието не им помага. Раѓаат по десет деца за да ги праќаат да питаат наместо нив.
Има и исклучоци, некои работат барем се трудат, ама јас не можам да ги поднесам тие што глумат дека се видовити и што колнат ако не им дадеш пари. Јас каде што живеам не можеш рает кафе да пиеш.

Добри се за фарма за органи да ги одгледуваш , штета шо не е легално. Крајно непродуктивно и деструктивно племе , освен штета и кражби за друго незнаат. Слично нешто како лебарките по подрум шо ни шетаат.

Здраво на сите! Јас лично сум Ром (19 годишен и неоженет :D) и да не сум некој што проси,краде,силува итн. Не сакав да се одбранам со тоа што го напишав,но очигледно поради некои морав да напишав така за да не имаат погрешна перцепција за мене како Ром.Како и да е нема да нападнам никого.И сите што напишавте добри и лоши работи Ве разбирам и нема што да негирам дека некои Роми не се такви како што напишавте,но сепак не очекував од некои ептен да не речам "Фашистички" да се однесуваат,навистина не очекував,но како и да е павторно ќе кажам немам намера да навредам некого ниту пак нечие поглед кон Ромите да го сменам.Да преминам на главното,а тоа е дека никој од нас кои се културни и не наштетуваат на другите итн. никој не одбра да дели нација со таквите од кои се срамам и јас самиот.Едноставно тие "стереотипичните" се такви од многу причини од немаштија итн.,а некои едноставно можеби нејќат да се сменат незнам.Но без разлика на тоа што ќе мислат другите кога ќе ме запознат никогаш не криев дека сум Ром, иако не личам ниту малку на Ром не само јас,но и мојата фамилија.Едноставно несакам да кријам дека сум тоа што сум роден и сакам да докажам дека сум како и сите други нормални луѓе.А верувајте не има многу такви кои не се какви што гругите очекуваат да сме,односно "стереотипичните" Роми туку сме сосема нормални верувајте. Поздрав :)
http://www.vice.com/rs/tag/Upoznajte+Rome Поздрав, јас пораснав со роми во моето опкружување и некој од нив знаат да бидат и добри пријатели.

Циганче: Дај 5 денара, Господ две близначиња да ти даде.
– Не сакам близначиња..
Циганчето: Епа добро едно близначе..
:pos:[DOUBLEPOST=1469492960][/DOUBLEPOST]Циган тркала некое железо и друг циган му вика:
– Абе шо го тркалаш, тури го на рамо.
– На мајка ти да го турам, Рамо ми е брат.
:pos:

Последно уредено:
Pard my Social Darwinism, али за да успее државава, меѓу другото, треба и овие кои не сакаат да се интегрираат како сите останати во општеството, да им се ускрати правото за размножување. Хемиска кастрација и сл. Носат нови луѓе во живот, а немаат како да се грижат за нив, нити да им обезбедат квалитетна иднина, или некаква перспектива. Mind you, ова важи и за дел од албанците. Се тркаат едни со други кој повеќе деца ќе накоти. Ромите газат на подолга стаза во секој случај, и до 2050та, ако воопшто останеме нешто читаво што може со некој изговор да се нарече држава, ромите ќе бидат не доминантно малцинство, него мнозинство. Може ќе им бараат Бадентер на Албанците тогаш, ќе биде интересна реакција :D

Има исклучоци секако. На нив и треба да помогне државата, затоа што се борат да го сменат стандардниот начин на живеење, и вложуваат повеќе труд од останатите. Кога ќе растат деца нема старата филозофија на живот да им ја пренесат, туку таа која им помогнала да станат некој и нешто во животот. Тие луѓе треба да се стимулирани да оставаат потомства и да ги градат наредните генерации ромско население. Едино така ќе се реши проблемов, во рами на неколку децении, а сите засегнати страни добиваат.

Social Darwinism out.

Не се труди до толку друже. Најлесна работа на свет е хејтањето. На овој свет постојат само два типа, луѓе и „нелуѓе“.
Народот сака да ги дели работите на црно и бело пошто примитивниот мозок така функционира. Во некое далечно минато брзите одлуки биле приоритет пошто преживувањето зависело од нив.

Денес реалноста е дека светот е „сив“, но за да го гледаш како таков треба да го користиш мозокот на еден поинаков начин.

Најдобра аналогија е кога некој физички неактивен почнува да вежба во теретана. Во првите три месеци телото(мускулите) се „бунат“ пошто се нарушува статусот кво, но после тој почетен период се отвараат нови хоризонти.

Истото е и со мозокот, тие генерализации се сеуште корисни во некои ситуации само не како што биле некогаш.

Јас познавам ром кој пред седум години отиде во Данска сам се снајде таму и до ден денес уште на сто луѓе им има помогнато да идат во ветената земја.

Во глобала стереотипите за ромите и не се погрешни, но не е вистина дека не постои простор за промени.

Е сега за да се случат промени потребно е да се утврдат суштинските проблеми и да изработи долгорочна стратегија, а и да се сменат една до две генерции.

За жал вистината е сурова, а таа е дека теле се учи, не вол.

П.С Тоа што некои луѓе го гледаат светот само како црно и бело кажува многу повеќе за нив отколку за светот. Светот е таков каков што е, а дали ти или било кој друг ќе ги искористиш мозочните клетки или ќе се потпреш на примитивните инстинкти за преживување зависи од самиот себе.

П.С2
“You must see with eyes unclouded by hate. See the good in that which is evil, and the evil in that which is good. Pledge yourself to neither side, but vow instead to preserve the balance that exists between the two.”

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom