Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Fun fact.
Ги викаат Gypsies пошто порано мислеле дека доаѓаат од Египет. Мислеле дека се (E)gyptians. Што е погрешно. Од таму и денес ги викаме Ѓупци. Што е погрешно.
#History
Во Топаана и Шутка, уште киснат по улици, продаваат украдена роба на Канта Пазар, а низ Скопје, не само што нивниот број не е намален, туку ги гледам све почесто, на све повеќе места (тие што питаат). Еве и да имаме различни искуства, претпоставувам дека нивниот број е ист и нема некоја значителна промена. Градски Парк врие од бездомници и нивниот број расте постојано. Многу од нив ќе ги начекаш на Бит Пазар како просат или пред Зегин спроти Соборна и цел тој реон кај 7-ца. И овие (чергарите), се огромен проблем, не како преголем терет на општеството, имаме многу поголеми терети од нив, ако само они ни останат како општествен терет, ќе бидеме многу среќни.
Али нивните деца живеат ужасно (зборувам за тие коишто питаат). Имаат лоши услови за живот, се хранат со срања, се дрогираат и нудат сексуални услуги на ретардирани мањаци. Дел од нив се константно силувани од своите роднини и „другари“ кои се постари.
Стварите за кои се дискриминирани, не се имагинарни, туку реални. А нема везе тоа, ако некој успее академски и економски, ако некој покаже општествени квалитети, нема везе дали е Ром или Шкфгагѕ. Секој треба да биде евалуиран според тоа што го верува и го прави. Тоа важи и за Роми кои ја ги знам, а не спаѓаат у погорнава категорија или еве тие што ти ги знаеш. Тука зборуваме за тоа дека у просек, погоре кажаното важи за многу од нив. И пази, првенствено, битно е да се посочат факторите кои влијаат на тоа зошто у просек, повеќето Роми не се еманципирани и дали е тоа стриктно кривица на околината во која живеат или и на нивниот менталитет и/или природа.
Ако ние ги дискриминираме зошто се Роми, зошто тие да имаат право без пари да се школуваат, а јас не? Зошто јас да сум дискриминирана во однос на некој Ром? (под претпоставка дека не е роден во гето и се од тие примерите што ти ги наведуваш)1.Јас никаде не реков дека просјаците се исчезнати и дека ги немам видено или нешто слично.Дадов слика за Ромите кои што живеат во мојата околина и какви биле пред неколку години и какви се денес.
2.И да,свесна сум дека ги има многу кои питаат и дуваат лепак по гтц ги гледам нон стоп а за силувањата не би сакала да зборувам реално.
3.Да во право си нема врска дали си Ром или нешто друго ако некој покаже општествен квалитет ама јас ти реков дека немам никогаш во животот сретнато некој успешен Ром/ка па затоа го дадов тој пример.Се уверив дека не сите Роми се затуцани,имало и исклучоци како и во секое општество.
4.Колку што верувам дека е и нивна кривица толку верувам и дека е на општеството.Затоа што можеби се наоѓа некој што е самосвесен да се вклопи во едно вакво општество но неможеме да ги осудиме сите Роми што не успеале и што денес се такви какви што се.Не се ни тие виновни што се родиле по некакви гета и што животот го започнале во мизерија и беда..Дали треба да ги шутнеме некаде и да ги оставиме да гнијат?Некој треба да се погрижи без разлика дали се организации или самата влада или што ти ја знам.И не може да кажеме дека ни се само тие товар,да се товар ама што да кажеме и за македониците кои питачат и од ден на ден ги има во се поголем број и македонци кои буричкаат во канти за кои ни е чудно пошто наместо нив гледавме постојано Роми.
Ако сметаме дека сите ни се товар ондак кое би било решението?
Објасни ми, што се генетските работи? Каков удел во животот на луѓето имаат „генетските работи“? Каде во телото на човекот се наоѓаат тие „генетски работи“?No Romite a i drugi narodi ziveat taka i se odnesuvaat taka ne poradi nekoi genetski raboti (koja glupost) tuku taka se socializirani.