Роми

• Креатор на темата Креатор на темата Daedalus
  • Време на започнување Време на започнување
што сакаш од овие ццц

Село во Бихар, Индија

b6d63ca5b0718a186c85e57f0e19a6f1.jpg

Топаана, Македонија

SCOOP006.jpg

Мадjа Прадеш, Индија

4slum-574x300.jpg

Роми во Романија

13-gypsy-tour-romania-750x499.jpg

Британски Роми кои патуваат

main-qimg-38e3920399a39d00ae19710f9fe3ccd4

Колку поголемо хомогенизирање постои во рамки на една групација (културолошко и генетско), толку почесто се пренесуваат слични генетски карактеристики кои доминираат во рамките на групата исто како што генерациски се пренесуваат и одредени културолошки обележја. Честопати, овие идат рака под рака, честопати не.
Тоа не ги изостава и гените одговорни за одредени психолошки карактеристики кај луѓето во комбинација со влијанијата од околината.
Јас гледам одредени сличности кај народи кои се векови разделени и кои живеат на различни локации со честопати дијаметрално спротивни култури и влијанија. Сличности во начинот на зборење, однесување и гестикулирање, начин на живеење, менталитет итн...
Јас само ја поставувам можноста за таква теза. Некој којшто има поголеми познавања од оваа област, може да елаборира подобро.
Можеби постои групен менталитет и принцип на живеење којшто влијае на нив, што е исто така лабилна претпоставка земено дека немаат групна нарцисоидност и прифаќаат многу од локалните култури, нешто што би требало да доведе до брза асимилација. Можеби повратната дискриминација од сите народи, доведува до тоа да не им се дозволи асимилација што ги приморува на одредени начини на преживување. Можеби одредена пропорција од нив со карактеристиките соодветни за преживување по пат на „наведната глава, сабја не сече“, успеала да се адаптира на различните промени и култури со што, тоа се покажало како добра стратегија/особина за опстанок во секакви услови. Има 1000 можеби.
Али ако некој сака да ја побие можноста за постоење на било какви наследни фактори во рамките на еден етникум, мора исто да елаборира зошто. Постојат илјадници испитувања кои покажуваат поврзаност помеѓу фреквентноста на одредени гени и одреден народ. Не гледам зошто тоа не би било поврзано и со одредени социјални карактеристики на еден народ.

Последно уредено од модератор:
Fun fact.

Ги викаат Gypsies пошто порано мислеле дека доаѓаат од Египет. Мислеле дека се (E)gyptians. Што е погрешно. Од таму и денес ги викаме Ѓупци. Што е погрешно.

#History

Fun fact.

Ги викаат Gypsies пошто порано мислеле дека доаѓаат од Египет. Мислеле дека се (E)gyptians. Што е погрешно. Од таму и денес ги викаме Ѓупци. Што е погрешно.

#History

Но кај нас постојат и Еѓупци, т.е. Египќани, кои тврдат дека имаат потекло од Египет.

пред 15тина години, словачка, маѓарска, унгарија и чешка беа остро критикувани дека ги маргинализирале ромите. у ствари, тие градеа силни економии, без да се замараат со непродуктивни јавни трошоци, додека истовремено ние ја имавме "декадата на ромите" и желба дека ретките зуби на Амди ќе ни донесат среќа (гатачка ова му го кажала уште како дете). затоа зубите на Амди нив им донесоа среќа и добросостојба, а македонија допрва треба да се дума како да ги усреќи ромите.

Еднаш на железничка една мала циганка (12 години макс.) кривеше и и викаше на другарката "Ме ебева во куќа број два".
Интересен феномен се.

Во Топаана и Шутка, уште киснат по улици, продаваат украдена роба на Канта Пазар, а низ Скопје, не само што нивниот број не е намален, туку ги гледам све почесто, на све повеќе места (тие што питаат). Еве и да имаме различни искуства, претпоставувам дека нивниот број е ист и нема некоја значителна промена. Градски Парк врие од бездомници и нивниот број расте постојано. Многу од нив ќе ги начекаш на Бит Пазар како просат или пред Зегин спроти Соборна и цел тој реон кај 7-ца. И овие (чергарите), се огромен проблем, не како преголем терет на општеството, имаме многу поголеми терети од нив, ако само они ни останат како општествен терет, ќе бидеме многу среќни.
Али нивните деца живеат ужасно (зборувам за тие коишто питаат). Имаат лоши услови за живот, се хранат со срања, се дрогираат и нудат сексуални услуги на ретардирани мањаци. Дел од нив се константно силувани од своите роднини и „другари“ кои се постари.
Стварите за кои се дискриминирани, не се имагинарни, туку реални. А нема везе тоа, ако некој успее академски и економски, ако некој покаже општествени квалитети, нема везе дали е Ром или Шкфгагѕ. Секој треба да биде евалуиран според тоа што го верува и го прави. Тоа важи и за Роми кои ја ги знам, а не спаѓаат у погорнава категорија или еве тие што ти ги знаеш. Тука зборуваме за тоа дека у просек, погоре кажаното важи за многу од нив. И пази, првенствено, битно е да се посочат факторите кои влијаат на тоа зошто у просек, повеќето Роми не се еманципирани и дали е тоа стриктно кривица на околината во која живеат или и на нивниот менталитет и/или природа.

1.Јас никаде не реков дека просјаците се исчезнати и дека ги немам видено или нешто слично.Дадов слика за Ромите кои што живеат во мојата околина и какви биле пред неколку години и какви се денес.

2.И да,свесна сум дека ги има многу кои питаат и дуваат лепак по гтц ги гледам нон стоп а за силувањата не би сакала да зборувам реално.

3.Да во право си нема врска дали си Ром или нешто друго ако некој покаже општествен квалитет ама јас ти реков дека немам никогаш во животот сретнато некој успешен Ром/ка па затоа го дадов тој пример.Се уверив дека не сите Роми се затуцани,имало и исклучоци како и во секое општество.

4.Колку што верувам дека е и нивна кривица толку верувам и дека е на општеството.Затоа што можеби се наоѓа некој што е самосвесен да се вклопи во едно вакво општество но неможеме да ги осудиме сите Роми што не успеале и што денес се такви какви што се.Не се ни тие виновни што се родиле по некакви гета и што животот го започнале во мизерија и беда..Дали треба да ги шутнеме некаде и да ги оставиме да гнијат?Некој треба да се погрижи без разлика дали се организации или самата влада или што ти ја знам.И не може да кажеме дека ни се само тие товар,да се товар ама што да кажеме и за македониците кои питачат и од ден на ден ги има во се поголем број и македонци кои буричкаат во канти за кои ни е чудно пошто наместо нив гледавме постојано Роми.
Ако сметаме дека сите ни се товар ондак кое би било решението?

Iskreno malce sum sokiran posle ova sto citam na temava. Da, sigurno sekoj znae da kaze nesto za Romite i ima nekoja negativna situacija doziveano, kako i da e. No Romite a i drugi narodi ziveat taka i se odnesuvaat taka ne poradi nekoi genetski raboti (koja glupost) tuku taka se socializirani. Mene ne me cudi zatoa sto skoro sekade se na dnoto na opstestvoto i finansiski i pored obrazovanie. I mnogu drugi narodi i pleminja (skoro site) nekojpat se civilizirale, i so Romite e mozno. Ima dosta primeri za toa deka na primer vo zapadni zemji so poveke moznosti uspevale i ziveat normalen ziv (po nasi standardi). Takvi primeri sigurno ima i vo Makedonija. E sega imame izbor nie dali sakame vecno da gi "ranime" Romite ili da im pomogneme postepeno da se krenat civilizatorski. Znam deka e tesko vo siromasna zemja kako Makedonija, kade ima nedostig na finansiski resursi, da opravdas takov cekor. Tuka i EU mozebi treba poveke da pravi.

1.Јас никаде не реков дека просјаците се исчезнати и дека ги немам видено или нешто слично.Дадов слика за Ромите кои што живеат во мојата околина и какви биле пред неколку години и какви се денес.

2.И да,свесна сум дека ги има многу кои питаат и дуваат лепак по гтц ги гледам нон стоп а за силувањата не би сакала да зборувам реално.

3.Да во право си нема врска дали си Ром или нешто друго ако некој покаже општествен квалитет ама јас ти реков дека немам никогаш во животот сретнато некој успешен Ром/ка па затоа го дадов тој пример.Се уверив дека не сите Роми се затуцани,имало и исклучоци како и во секое општество.

4.Колку што верувам дека е и нивна кривица толку верувам и дека е на општеството.Затоа што можеби се наоѓа некој што е самосвесен да се вклопи во едно вакво општество но неможеме да ги осудиме сите Роми што не успеале и што денес се такви какви што се.Не се ни тие виновни што се родиле по некакви гета и што животот го започнале во мизерија и беда..Дали треба да ги шутнеме некаде и да ги оставиме да гнијат?Некој треба да се погрижи без разлика дали се организации или самата влада или што ти ја знам.И не може да кажеме дека ни се само тие товар,да се товар ама што да кажеме и за македониците кои питачат и од ден на ден ги има во се поголем број и македонци кои буричкаат во канти за кои ни е чудно пошто наместо нив гледавме постојано Роми.
Ако сметаме дека сите ни се товар ондак кое би било решението?
Ако ние ги дискриминираме зошто се Роми, зошто тие да имаат право без пари да се школуваат, а јас не? Зошто јас да сум дискриминирана во однос на некој Ром? (под претпоставка дека не е роден во гето и се од тие примерите што ти ги наведуваш)
И немате право да не обвинувате што вака размислуваме, пошо во оваа држава сите имаат права некакви освен ние што сме Македонци.
Сите за нешто се бунат биле дискриминирани, а сите подобро живеат од мене и од тебе.
Проблемот е што не сакаат. Ако ги казнат, пошо нели сакаат исти права како нас да уживаат (исто и за Албанците важи), ќе почнат да се бунат дека ги дискриминирале.
Или зошто воопшто ги оставаат да постои онај канта-пазар или како и да се вика (на Кале што беше)? Таму баш тие Роми продаваат украдена роба.
Во оваа држава своето население се запостави, на сметка на сите групи кои се осеќале дискриминиано,а едино Македонците ги плаќаат нивните трошоци преку даноци и секојдневни казни.

ОК све тоа, вакви се онакви се, али барем неќат да те убијат само зашто си каур.

No Romite a i drugi narodi ziveat taka i se odnesuvaat taka ne poradi nekoi genetski raboti (koja glupost) tuku taka se socializirani.
Објасни ми, што се генетските работи? Каков удел во животот на луѓето имаат „генетските работи“? Каде во телото на човекот се наоѓаат тие „генетски работи“?
Во кој аспект од животот на луѓето овие „генетски работи“ немаат никаков удел, а има само околината и зошто?
За да заклучиш дека одреден етникум живее некако и се однесува некако НЕ поради некои „генетски работи“, мора да елаборираш зошто го мислиш тоа и мора бар да разбираш што се тие генетски работи и како функционираат тие генетски работи. Иначе вака, единствено нешто што испаѓа глупо, е тоа што си го напишал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom