Роми

• Креатор на темата Креатор на темата Daedalus
  • Време на започнување Време на започнување
Се јавуваат како учесници во кривичните дела со барем 50% од сите сторители, секаде каде што живеат во близина има еден куп ѓубре, неред и галама, не почитуваат никакви сообраќајни правила, немаат култура на однесување ниту се научени да живеат во цивилизирана средина. Тоа дека се сиромашни не е оправдание, ментален склоп е во прашање.

Наречете ме расист или било што, едино решение е да се гетоизираат и да не им се дозволува многу мешање меѓу другите луѓе, барем додека повеќето од нив не научат да живеат во 21 век.

Se e rasizam nowadays. Vo Svedska mislam beshe, sekoja god vadat statistika za kriminal u drzavata i pisuva od koja nacionalnost/religija e toj sto go izvrsil kriminalot... e od ovaa godina ne pisuva, zasto rasisticki bilo. KAKO MOZE STATISTIKA DA E RASISTICKA ?
Ispagja deka 95% od kriminalot go praat doselenici, posebno muslimani.

Прво и основно, без никаква цел за навреда, многу е чудно и вештачки што ги викаме Роми, кога они се Цигани. Дури мислам дека Македонија е единствената држава каде одредени малцинствата ги нарекуваме со некои вештачки и ,,нагалени" зборови со цел да не ги навредиме, иако јас не гледам дека тука има некаква навреда. Пример се Чкљ и Циганите.

Што се однесува до Циганите, ајде нека бидат Ромите, јас лично немам ништо против, и колку што знам, влечат некое потекло од Индија. Колку и да се образувани, прифатени, богати........, сепак они си го имаат она нивното препознатливо однесување:D.

Иначе баш имам приметено дека во последниве години се обидуваат да станат како нас, Македонците. Го прифаќаат Христијанството како нивна религија, се именуваат со Македонски имиња и презимиња (Даниел е најчестото име), си бараат дечко/девојка кој/а е Македонец/Македонка.............. и уште неколку други нешта.

Во врска со ова...
...Обично ромските населби и живеалишта се наоѓаат во руинирана состојба, а Ромите се со лоши услови за живеење...
... би морал да кажам дека дојдоа такви времиња кога ние живееме во сиромаштија како Цигани, а Циганите возат скапи коли, живеат во големи куќи, работат во странство, поточно во нивната главна цел - Германија, и земаат големи плати.

Роми ми ја ограбија колибата 2 пати во рок од една година, железо, големи бакарни садови постари од 100 години, распрскувачи, и најважното - (легално/регистрирано) огнено оружје. Ги најдоа. Татко ми одеше по судови и такви срања, и знаете ли со колку се извадија? Со 9000д. Зошто? Затоа што ,,добро се однесувале во судницата''. Замислете си колку штета ќе покриете со тие 150е. Само пушката што ја украдија е барем дупло повеќе од тоа, на страна старите садови, распрскувачите, железата и останатите алати. Кое право го имаат тие тука? Е тоа, да не смееш да ги допреш.

Мене нативно ми е да ги нарекувам Џупци, инаку во животот сум сретнал и дружел со многу од нив, основни карактарестили: лажат, сушат, :LOL:инаку добри луге, одреден период имав комшии (не од оние кои собират шишиња, ниту пак од оние: бабе у Германија, средни луге си работат по локални фирми, чат пат свој ситен бизнис, јас и ден денес почесни луге од нив не сретнав во животов....

Ромите се многу убав пример како некомпатибилна култура ни по 1000 години заедничко живеење не може вистински да се интегрира во едно општество. Имајте ги на ум кога ќе ви кажат како Пакистанците и Сомалијците на граница со забрзани шестмесечни курсеви ќе станеле Европејци.

Ја се осеќам дискриминирано, ромите многу лесно добиваат фул стипендии + трошоци за живот од странски универзитети само ради тоа што се роми. Ние треба да се окозиме од барање и пак нема да добиеме.

Обожаваат да крадат, најмногу женски бермуди и омилен им е КПД Идризово.

Имам другарка ромка која активно членува веќе долг период во различни ромски организации за едукација за спречување рано мажење на девојчиња и итн.Патем многу од организациите соработуваат со некои од Турција и имаат доста шанси да одат надвор на натпревари или на размена.Е сеа овие организации се за средношколци и студенти а за постарите како што рековме нема.Другаркава со мајка и поднесе документи да отвори организација која ќе ги едуцира постарите Ромки жени(не знам зошто ги исклучуваат мажите)за различни области од животот.Ќе имаат часови по македонски јазик,исто знам дека кажа ќе ги учат да плетат,шијат и некои такви работи пошто голем број од жените ромки се невработени и ќе сака да ги вклучува во некои такви занаети.

Да бидам искрена не помислував дека има успешни Роми ама се уверив во спротивното.Познавам Ромка која работи во претседателскиот кабинет,познавам Ром кој отиде во странство и стана моден дизајнер...

Најверојатно моето мислење се темелело врз луѓето овде,Роми кои живеат во исто населено место со мене,бидејќи сум ги гледала како дивјаци пошто постојано се расправаат,урлаат,фрлаат се и сешто насекаде(не се сами),не учат,не одат во средно....НО денес не ми изгледа се така..

Половина од Ромиве се ве странство,Фрнација,Белгија а половина од нив работат нешто во Скопје или учат во средно.
Овие првиве се враќаат после некоја година со бемвиња,мерцедеси и прават палати не знам дали им се спечалени со од работа или од социјално..
Вториве секој ден ги гледам по автобуси што до пред една година никаде ги немаше,сега гледам и доста Роми средношколци што исто до пред некоја година ги немаше затоа што не сакаа да одат,очигледно сега ги виделе бенефициите од тоа. Искрено во автобус имаат премногу културно однесување.

.Кога поминував пред неколку години низ ромското маало искрено ми беше страв и дење и ноќе затоа што се собираа дечишта пред продавници и дофрлуваат иако никој ништо никогаш не се обидел да направи затоа што сме помало место и одма се се дознава и би настрадале затоа што се малцинство.Последнава година јас немам видено ниту еден Ром/ка надвор.Да,сериозно како бура пред затишје се никаде ги нема буквално.Ниту млад ниту стар.Ако видиш некое по школо на одмор кај се растрчува и тоа е.Колку што ме држи паметот никогаш во школо и низ маало сме немале проблеми со наши врсници.Секогаш сме играле заедно а и пред една недела видов исто дечиња на игралиште играа заедно which is good.
Патем јас седев во основно со една Ромка и многу ми беше мерак што можев на некој да му покажувам да му помагам,типката ја памтам до ден денес Касандра се викаше,беше многу бела со долга црна коса ама од основно до денес ја немам видено веќе.Имам и уште една познаничка од основно ама оваа оди во средно и се гледаме доста често :)

Мислам дека расната дискриминација ќе постои барем уште долг временски период но барем да се потруди човек да ја има секој ден се помалку и помалку,затоа што никој не е крив каков и кај ќе се роди.И нели,треба да се цениме по човечки карактеристики а не по нешто друго.
Во Топаана и Шутка, уште киснат по улици, продаваат украдена роба на Канта Пазар, а низ Скопје, не само што нивниот број не е намален, туку ги гледам све почесто, на све повеќе места (тие што питаат). Еве и да имаме различни искуства, претпоставувам дека нивниот број е ист и нема некоја значителна промена. Градски Парк врие од бездомници и нивниот број расте постојано. Многу од нив ќе ги начекаш на Бит Пазар како просат или пред Зегин спроти Соборна и цел тој реон кај 7-ца. И овие (чергарите), се огромен проблем, не како преголем терет на општеството, имаме многу поголеми терети од нив, ако само они ни останат како општествен терет, ќе бидеме многу среќни.
Али нивните деца живеат ужасно (зборувам за тие коишто питаат). Имаат лоши услови за живот, се хранат со срања, се дрогираат и нудат сексуални услуги на ретардирани мањаци. Дел од нив се константно силувани од своите роднини и „другари“ кои се постари.
Стварите за кои се дискриминирани, не се имагинарни, туку реални. А нема везе тоа, ако некој успее академски и економски, ако некој покаже општествени квалитети, нема везе дали е Ром или Шкфгагѕ. Секој треба да биде евалуиран според тоа што го верува и го прави. Тоа важи и за Роми кои ја ги знам, а не спаѓаат у погорнава категорија или еве тие што ти ги знаеш. Тука зборуваме за тоа дека у просек, погоре кажаното важи за многу од нив. И пази, првенствено, битно е да се посочат факторите кои влијаат на тоа зошто у просек, повеќето Роми не се еманципирани и дали е тоа стриктно кривица на околината во која живеат или и на нивниот менталитет и/или природа.

Менталитетот им е таков едноставно а не до околината, тие не се тука од вчера туку стотици години и тоа време не го искористиле да напреднат ни малце.

Се јавуваат како учесници во кривичните дела со барем 50% од сите сторители, секаде каде што живеат во близина има еден куп ѓубре, неред и галама, не почитуваат никакви сообраќајни правила, немаат култура на однесување ниту се научени да живеат во цивилизирана средина. Тоа дека се сиромашни не е оправдание, ментален склоп е во прашање.

Наречете ме расист или било што, едино решение е да се гетоизираат и да не им се дозволува многу мешање меѓу другите луѓе, барем додека повеќето од нив не научат да живеат во 21 век.
Нема врска со расизам али менталниот склоп е таков каков што е со причина или ако сакаш да зборуваме за вина делумно нивна делумно наша.

Лесно е да кажеш ајде батали ги не ги бива да ги убиеме сите. Реалноста е дека нивната околина многу повеќе ги ограничува отколку мене и тебе што не ограничува.

Не викаат за џабе ским си такав си. Е сега тој менталитет е длабоко вкоренет, но да бидеме реални не е направено ама ич за нашиов менталитет, а не пак за ромскиот. Жално е што они и сами си ја копаат таа дупка.

Инаку за сите што јадат гомна за Ромите или било кој, прво испробајте се вие да живеете во таков свет гладен, бос, мајка курва, татко наркоман, чичко ти дилер, сестра ти ја забременил братучед ти па на 14 години се мажи за него, а ти си високо образован и продуктивен член на опшеството мислам да не се лажеме сега.

Претпоставувам има многу работи да се кажат ама една од побитните е кога си на дното многу е тешко да се изгребеш од таа дупка и постои нешто т.н „круг на сиромаштија“.

Мал пример: немаш пари за замрзнувач -> мора да се храниш со скапа брза нездрава храна
немаш пари за едукација -> осуден си на ниско платена работа и уште полошо недостаток на перспектива.

И има уште еден куп вакви примери. Мене лично ми е многу смешно како сите се нафрчија на ромскиот менталитет, никој не го „пофали“ нашиов македонскиов металитет пошто е толку „супериорен“.

П.С
"Create enough hunger and everyone becomes a criminal."
П.С2 Третиот Њутнов Закон[DOUBLEPOST=1459191634][/DOUBLEPOST]
Менталитетот им е таков едноставно а не до околината, тие не се тука од вчера туку стотици години и тоа време не го искористиле да напреднат ни малце.
Па и нашиот менталитет е таков што е кажи ми ние дали сме мрднале во поглед на менталитет во последниве 500 години?

П.С Фер би било ако јадеме гомна за други да сумираме ние колку сме напреднале.

@smihajlo не е ист нашиот менталитет со нивниот, они не мислат да запечалат нешто да направат. Еве пример ќе ти дадам, доаѓа еден циган кај нас имаше нешто работа, и праат муабет со татко ми па се фатија за крушата наша што ја имаме у двор убава била вика и тато му вика да посади и он една па ќе бере круши на што он враќа ја не сакам тоа да чекам 10 години за две круши ја сакам одма да јадам, и што сакаш више. 99% од нив се со тоа мислење, сакаат се на готово, се што ќе заработат да потрошат у дуќан у маало, баш има кај мене еден ги чека секој ден да им ги земе парите што ги собрале преку денот и наредниот ден па така, се у круг. И тој вика направи дуќан меѓу цигани господ да те види.

Последно уредено:
@smihajlo не е ист нашиот менталитет со нивниот, они не мислат да запечалат нешто да направат. Еве пример ќе ти дадам, доаѓа еден циган кај нас имаше нешто работа, и праат муабет со татко ми па се фатија за крушата наша што ја имаме у двор убава била вика и тато му вика да посади и он една па ќе бере круши на што он враќа ја не сакам тоа да чекам 10 години за две круши ја сакам одма да јадам, и што сакаш више.
:pos:

Дали некој знае кога се случила масовна конверзија, т.е. албанизација на Ромите кои живеат во Трубарево ( можда ги има и по околните села, не знам, ама за ваму сум сигурен зашто ги има прилично многу ) ?

П.С. Зошто не можам да пишам шиптаp ( добро де, кога не би знаел како ) а можам да напишам циган - на форумов?

@smihajlo не е ист нашиот менталитет со нивниот, они не мислат да запечалат нешто да направат. Еве пример ќе ти дадам, доаѓа еден циган кај нас имаше нешто работа, и праат муабет со татко ми па се фатија за крушата наша што ја имаме у двор убава била вика и тато му вика да посади и он една па ќе бере круши на што он враќа ја не сакам тоа да чекам 10 години за две круши ја сакам одма да јадам, и што сакаш више. 99% од нив се со тоа мислење, сакаат се на готово, се што ќе заработат да потрошат у дуќан у маало, баш има кај мене еден ги чека секој ден да им ги земе парите што ги собрале преку денот и наредниот ден па така, се у круг. И тој вика направи дуќан меѓу цигани господ да те види.
Па ако генерализираш цел етникум од еден пример сигурно статистички издржана ти е анализава.
Него ми интересира на колку Роми си им бил на гости, со колку Роми си правел муабет, си се дружел, си соработувал?

П.С Ако Македонците не сакаат се на готово не знам кој сака друже. И нашиве мислат да запечалат затоа спијат по кладилници од утро до вечер. Затоа во последниве 10 години се затворија пекари и продавници, а кладилници и казина на секој чекор.[DOUBLEPOST=1459195379][/DOUBLEPOST]
Дали некој знае кога се случила масовна конверзија, т.е. албанизација на Ромите кои живеат во Трубарево ( можда ги има и по околните села, не знам, ама за ваму сум сигурен зашто ги има прилично многу ) ?

П.С. Зошто не можам да пишам шиптаp ( добро де, кога не би знаел како ) а можам да напишам циган - на форумов?
Политичка коректност. Истата причина зошто во УСА не викаат нигер. Дискутабилно навредлив збор.

Последно уредено:
Па ако генерализираш цел етникум од еден пример сигурно статистички издржана ти е анализава.
Него ми интересира на колку Роми си им бил на гости, со колку Роми си правел муабет, си се дружел, си соработувал?

П.С Ако Македонците не сакаат се на готово не знам кој сака друже. И нашиве мислат да запечалат затоа спијат по кладилници од утро до вечер. Затоа во последниве 10 години се затворија пекари и продавници, а кладилници и казина на секој чекор.

Новиве генерации идат у тој правец тоа не можам да го негирам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom