Сплет на околности, зашто има растено во најмизерниот период за неговата земја кога во доста деликатна возраст се криел по подруми дур му го бомбардирале градот, зашто има тренирано по базени и во мизерни услови се развивал како тенисер, зашто од старт неговата шанса да се пробие е десеткувана а он успеа во тоа иако му се дешавале разно разни срања во кариерата ко мржња од публиката во САД само зашто е србин, мржња која он со неговите игри и успеси целосно ја искорена кај нив па сега е една од поомилените фацки таму, зашто и после милион удари ( поготово од Федерер ) увек се исправаше и идеше даље со желба да успее, и успеа во тоа, не е мала работа да си број 1 во модерниов тенис, поготово ако доаѓаш од овие простори. Изброј го бројот на тенисери од балканов и пробај да измозгаш зашто од овие земји нема голем број на квалитетни тенисери кои се имаат пробиено во тенисов, ко него или ко Иванишевич и пар други од Хрватска и Србија, со тоа што Ноле е далеку пред сите.
Не навивам за него зашто е србин, ко што за Рафа луѓето не навиваат зашто е шпанец, или зашто Федерер е од Швајцарија. Секогаш има нешто што те привлекува кај одреден спортист или клуб и ти со тек на време стануваш навивач на тој спортист, клуб, сеедно ...
Тоа со Вимболдон ти го спомнав зашто ти истреска глупост за Ролан Гарос, па затоа и ти направив многу проста паралела со Федекс кој пред 3 години го освои тој трофеј, а според твојава логика, јебига, му се отворил патот, Надал бил повреден, иначе ...
Кој ти е тој муабет бе, премногу просто е ова за да воопшто и се перцепира, му се отворил патот па станал број 1 ( ти па ради тоа не си ни глеал
) , lol, кое омаловажување е тоа со сила ради малокурското комплексче од кое патиш зашто он е србин, не можеш да свариш нит нивни нит наш успех во спортот, нешто што мене ми е ирелевантно, поготово па во тенисот. Имам навивано и за хрват, кога со судни маки го освои Вимболдон, и што сеа ? Знаеш ли колку треба да си малоумен за да имаш мржња на национална основа во ваков џентлемнски спорт ?
И кој го прави тениска легенда побогу ? Му се восхитувам на успехот, тоа е точно, поготово зашто е од овие затуцани простори каде секоја индивидуа е лимитирана во животот за многу работи, а за спортот па да не говориме, му се восхитувам што како човек, еден и единствен успеа да ја обедини цела земја, да влијае да се развие тенисот кај нив па дури и да влијае да се отвараат нови работни места зашто бајаги негови спонзори почнаа да инвестираат таму. Кога сме кај тенисот, се надевам дека ко појава ќе издесјствува индиректно а зашто не и директно што повеќе тој спорт да се развие и кај нас зашто ене кај е Србија, хрватите добро стојат на тој план а ние сме за жалење.
Ја сум свесен дека многу тешко може да го достигне некад Федерер, па и Надал исто, тоа не ми е ни цел мене ко негов фан, доволно направи уште лани, со евентуално освојување и на Париз буквално Се ќе ми понуди, се останато ќе е само еден голем плус.
Е eве што порача на фејс
It could have been a better day for me, but nevertheless I’m leaving Paris with warm heart and great memories. Every experience makes me stronger and better. I move on to the next challenge with the highest hopes. Always aiming the big trophy at the end while picking up some valuable lessons on the way. Just like today. Congrats for incredible run Rafa! We’ll meet again...
Тоа е тоа, слично како и лани, нема запирање.