Риба

  • Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Риба јадам, али најубава ми е ослич и оние мали рипчиња гирици мислам се викаат, испржени, да крцкаат, со бело винце ммм :pipi:
 
обожавам да конзумирам риба особено морска, добро приготвена со додатоци од зеленчук и добра капка вино, од наша винарска визба се подразбира .....
 
едно убаво 2+ годишно бампче

Добар ден љубители на рибата.
Уште како мал сум се гадел и до ден денес се гадам од самата помисла/мирис/вкус на риба. Сакам да почнам да јадам... совети? Која е со најнеосетлив мирис/вкус?
 
едно убаво 2+ годишно бампче

Добар ден љубители на рибата.
Уште како мал сум се гадел и до ден денес се гадам од самата помисла/мирис/вкус на риба. Сакам да почнам да јадам... совети? Која е со најнеосетлив мирис/вкус?
Нешто слично ко тебе, само доколку на овој начин е припремена рибата можам да ја вкусам, инаку ми се гади и ми се повраќа.
 
едно убаво 2+ годишно бампче

Добар ден љубители на рибата.
Уште како мал сум се гадел и до ден денес се гадам од самата помисла/мирис/вкус на риба. Сакам да почнам да јадам... совети? Која е со најнеосетлив мирис/вкус?
Да претпоставам... како мал ти буткале со сила некоја глупо приготвена никаква (по квалитет и хранливост) риба која во денешно време никој не би ја ни погледнал а не купил и почнал да ја готви...

Зависи што сакаш да пробаш, Би ти препорачал пастрмка за почеток за друго колку сакаш да експирементираш (во кеш и начин на спремање) слободно кажи прашај...

Со едно мало рибче пред година и нешто...
131220101140.jpg
 
Да претпоставам... како мал ти буткале со сила некоја глупо приготвена никаква (по квалитет и хранливост) риба која во денешно време никој не би ја ни погледнал а не купил и почнал да ја готви...

Зависи што сакаш да пробаш, Би ти препорачал пастрмка за почеток за друго колку сакаш да експирементираш (во кеш и начин на спремање) слободно кажи прашај...

Со едно мало рибче пред година и нешто...
папапапап чудовиште си фатил шака :)) браво
не бе не ми бутале нишо, едноставно и јас и брат ми уште од мали никако не сме можеле да поднесеме мирис на риба... не се сеќавам дека некогаш сум пробал
можеби само еднаш, врска неам, можеби си и во право

за кеш нема везе, само ти кажав да не е многу јака на вкус/мирис
 
сакам да конзумирам риба,посебно пастрмката,крапот,плашицата и лососот зготвени,а немам против ни кон туната и сардината иако конзервирани.....интересно е што секоја риба ти дава различно задоволство во јадењето,на пример со пастрмката не се мачиш да требиш коски и се конзумира најбрзо и има одлично месо,кога станува збор за крапот треба мнооогу да внимаваш во чистењето на коските - но вкусот му е неприкосновен,лососот (на парчиња)приготвен во фолија со лук,лимон и маслиново внатре дава одличен вкус,како и плашицата подпржната па си грицкаш без да чистиш ништо од неа......СЕ на се одлична храна и задоволство
 
папапапап чудовиште си фатил шака :)) браво
не бе не ми бутале нишо, едноставно и јас и брат ми уште од мали никако не сме можеле да поднесеме мирис на риба... не се сеќавам дека некогаш сум пробал
можеби само еднаш, врска неам, можеби си и во право

за кеш нема везе, само ти кажав да не е многу јака на вкус/мирис
Да бре јас сум фатил хахах, фатил некој некаде, јас му го чистев и средував + сликав :) ... инаку тоа е беше 19 килско што и не е баш многу за сом...

А бе види има разлика помеѓу Харинга од 100ка кило и свеж лосос од 700 да речеме (да не споредуваме со бакалари, јастози, ајкула...) ... затоа прашав за што си подготвен за тоа да ти кажам...

Реков за старт пастрмка, мирис 2 од 10 , коски 2 од 10, лесна за спремање, лесно достапна... Тоа за маринадите е мит кој е зависен за секој од луѓето, некој сакаат лимон, ако немаат ставаат чиста оцетна киселина, со рибата јас лично мразам киселкав вкус во риба на било кој начин...
 
За добра риба ги давам и 100-те печени прасиња во Драчево за Нова Година:)
 
фала шака
ќе пробам пастрмка кога ќе сум во можност и псичики спремен :) па ќе ти пишам
 
Според мене најубава и најнесложена риба е Осличот. Сечење на главата, се раздвојува на две филети, има само една голема коска која лесно се вади и бутај :).
За да биде посочна пред да ја ставите да се пржи, извалкајте ја во пченкарно брашно.
 
Според мене најубава и најнесложена риба е Осличот. Сечење на главата, се раздвојува на две филети, има само една голема коска која лесно се вади и бутај :).
За да биде посочна пред да ја ставите да се пржи, извалкајте ја во пченкарно брашно.
Прво да напоменаме дека муабетов ми е еако живееш во македонија... ако не сметај дека не сум пишал :)
Батко малку ме збуни или нешто се помешало... искрено ако за 5 години до сега “ми поминале низ раце“ 5000 пакети (лупам) (што е помалку сигурно од вистинскиот број) дал во 2 пакети случајно на јужно американците им заминале осличи со глава и утроба... или зборуваме за различни риби или можеби тебе ти паднало лото кога се работи за замрзната риба... :D
 
Прво да напоменаме дека муабетов ми е еако живееш во македонија... ако не сметај дека не сум пишал :)
Батко малку ме збуни или нешто се помешало... искрено ако за 5 години до сега “ми поминале низ раце“ 5000 пакети (лупам) (што е помалку сигурно од вистинскиот број) дал во 2 пакети случајно на јужно американците им заминале осличи со глава и утроба... или зборуваме за различни риби или можеби тебе ти паднало лото кога се работи за замрзната риба... :D
Зборам за целосно чистење риба, иначе аргентинскиот ослич си иде без глава, нормално :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom