Религија - вера = ?

• Креатор на темата Креатор на темата igor108367
  • Време на започнување Време на започнување
Па луѓето себе можат и да се залажат ама Бог...неможат..тука е разликата меѓу религијата и верата

Продолжи да ме жалиш, немет проблем.
Што се однесува до „исполнувањето„ на животот, тоа исполнување е страшно субјективна одлука: зависна од личниот систем од вредности. Тоа исполнување редовно е засновано на своеглавост, која на крајот води кон уште поголема потреба од некое ново „исполнување„, кое пак води кон трошење на личното време и средства, кои никогаш нема да доведат до спасение на душтата (што е крајна христијанска цел).
Човекот без вера, само ќе си го потроши своето, оинака ограничено време во овој и ваков Свет, на задоволување на личните кеифови, кои се цел сама за себе, а не пат кон спасение.
Поимот „вистински„ е страшно релативен: нема двајца атесити кои би се согласиле за тоа кои се тие „вистинските„ нешта со кои би ги исполниле своие животи.

Православната вера одредува 3 основни потреби за луѓето, бе зкои навистина не се може:
- храна
- облека
- живеалиште.
Тие три потреби ги знаат дури и оние кои не веруваат, оти стекот од животни околности ќе им ја наметне таа потреба. Најголем дел од нештата, кои не се дел од наведените потреби, се само товар врз грбот на луѓето и можност за трошење на времето во бесцелни и празни работи.

Најпосле да се согласиме во нешто. Секој човек има различни начини на исполнување. Сега мене на пример да ги следам трите наведене потреби не ми се ни одблиску доволни. потребно ми е и да бидам добра личност која секогаш помага на другите, да бидам хуман, да не ги ставам моите потреби пред оние на другите, да биде самоуверен во моите способности и да не го живеам мојот живот во страв дека ако скршам некое правило ќе настане нешто ужасно бидејќи најчесто не е така.
А ако постои како што тврдиш спасение на душата не верувам дека мојата душа треба да биде спасена, бидејќи секогаш сум следел етички код и знам дека речиси никогаш не сум повредил никого, што е многу повеќе од тоа што може да се рече за оние христијани кои го сваќаат божјиот збор толку буквално.

Најпосле да се согласиме во нешто. Секој човек има различни начини на исполнување. Сега мене на пример да ги следам трите наведене потреби не ми се ни одблиску доволни. потребно ми е и да бидам добра личност која секогаш помага на другите, да бидам хуман, да не ги ставам моите потреби пред оние на другите, да биде самоуверен во моите способности и да не го живеам мојот живот во страв дека ако скршам некое правило ќе настане нешто ужасно бидејќи најчесто не е така.
А ако постои како што тврдиш спасение на душата не верувам дека мојата душа треба да биде спасена, бидејќи секогаш сум следел етички код и знам дека речиси никогаш не сум повредил никого, што е многу повеќе од тоа што може да се рече за оние христијани кои го сваќаат божјиот збор толку буквално.

Не би рекол....
- трите наведени потреби се основни и без нив нема живот. Не напишав дека нема и други, туку напишав само што е битно а што е помалку или што е најнебитно во животот.
- Писмото ни вели дека „...само Еден е добар...„. Како изгледаат добрите луѓе, навистина не знам.
- Хуманизмот, сам по себе, е заснован на егоизам и суета.
- Самоувереноста е пречка на патот кон Бога.
- Немањето вера во спасението на својата душа е знак за безверие. Така, се погазува смислата на првото Христово доаѓање и жртвата Христова на крстот.
- Следењето „етичкиот код„ по својот ум, значи терање своја вистина и занемарување на волјата Божја.
- Божјиот збор се прифаѓа фелксибилно: онолку колку ни „сече„ умот и онолку колку сила ни е дадено за негово практикување. Или, како што вели Он:„...некои ќе постигнат 30, некои 60, а некои 100...„ Секој според она колку му е дадено. Буквалното разбирање на зборот Божји може да прејде во живеење според однапред одредени рецепти и нормативи.

Не би рекол....
- трите наведени потреби се основни и без нив нема живот. Не напишав дека нема и други, туку напишав само што е битно а што е помалку или што е најнебитно во животот.
- Писмото ни вели дека „...само Еден е добар...„. Како изгледаат добрите луѓе, навистина не знам.
- Немањето вера во спасението на својата душа е знак за безверие. Така, се погазува смислата на првото Христово доаѓање и жртвата Христова на крстот.
- Следењето „етичкиот код„ по својот ум, значи терање своја вистина и занемарување на волјата Божја.
- Божјиот збор се прифаѓа фелксибилно: онолку колку ни „сече„ умот и онолку колку сила ни е дадено за негово практикување. Или, како што вели Он:„...некои ќе постигнат 30, некои 60, а некои 100...„ Секој според она колку му е дадено. Буквалното разбирање на зборот Божји може да прејде во живеење според однапред одредени рецепти и нормативи.
Ок ај кажи ми дали те разбрам сега
1.Сите луѓе се лоши
2. Хуманите луѓе се течки егоисти и се чисто зло и ќе горат во пеколот оти се добри
3. Ти божјиот збор го прифаќаш како ти одговара, а оние кои решаваат да го живеат животот како им одговара се грешниц и ќе горат во пеколот.
Кажи ми дали згрешив со некои од заклучоциве.

Разликата помеѓу поимите е многу мала. Кога веруваш тоа тие да веруваш во нешто без доказ, односно да знаеш дека ќе се случи. Кога се надеваш, тоа ти е да веруваш во нешто без доказ, но да бидеш свесен дека тоа може и да не е точно или и да не се случи.

јас во sociology книга гинајдов ги најдов овие дефиниции...
но не значи дека може не се сменети не знам одамна ги прочитав па ги најдов на цд:helou:

Не би рекол....

атеистите не се фашисти и убици немој така.

јас во sociology книга гинајдов ги најдов овие дефиниции...
но не значи дека може не се сменети не знам одамна ги прочитав па ги најдов на цд:helou:.
Faith is the confident belief in the truth of or trustworthiness of a person, idea, or thing.[1] It is also used for a belief, characteristically without proof.[2] Informal usage of the word "faith" can be quite broad, and may be used standardly in place of "trust", "belief", or "hope". For example, the word "faith" can refer to a religion itself or to religion in general. As with "trust", faith involves a concept of future events or outcomes.
Ova ti e od wikipedia.

Faith is the confident belief in the truth of or trustworthiness of a person, idea, or thing.[1] It is also used for a belief, characteristically without proof.[2] Informal usage of the word "faith" can be quite broad, and may be used standardly in place of "trust", "belief", or "hope". For example, the word "faith" can refer to a religion itself or to religion in general. As with "trust", faith involves a concept of future events or outcomes.
Ova ti e od wikipedia.

фала за инфото...нека видат сега верниците па да не прават фашисти:vozbud::vozbud::vozbud:

фала за инфото...нека видат сега верниците па да не прават фашисти:vozbud::vozbud::vozbud:

Колку што знам Хитлер и Мусолини биле најсилни верници, а не сум чул дека некој атеист има направено такви громорозни работи како нацистичка германија во втора светска војна. Само да биде појасно Германија беше многу религионзна земја во тој период.

Кога ти, како атеист, (а и другите атеисти) би „пазеле„ шо праите, тогаш Светов не би бил олку грозно место за живеење. Кога и ти, како атесит, би „пазел„, не ги грешел. А оние кои гешат, свесни се дека згрешиле, можат да се покајат и иповедаат пред Христа и да се надеваат дека ќе им биде простено. А кој им простува на атеситите на атестичките гревови? Атистите, сами на себе? Атеист на атеист, или...?

Мики бе друже ...........уште ли не ја свати борбата..........

Бог е ......ateist

Колку што знам Хитлер и Мусолини биле најсилни верници, а не сум чул дека некој атеист има направено такви громорозни работи како нацистичка германија во втора светска војна. Само да биде појасно Германија беше многу религионзна земја во тој период.

јас имам гледано и снимки како Хитлер бил во црква

незнам дали снимката беше пред или после откако станал канцелар

грешно се разбравме...мислев not literally OK:salut:

Кога ти, како атеист, (а и другите атеисти) би „пазеле„ шо праите, тогаш Светов не би бил олку грозно место за живеење. Кога и ти, како атесит, би „пазел„, не ги грешел. А оние кои гешат, свесни се дека згрешиле, можат да се покајат и иповедаат пред Христа и да се надеваат дека ќе им биде простено. А кој им простува на атеситите на атестичките гревови? Атистите, сами на себе? Атеист на атеист, или...?

од кај знаеш кој прави зло а кој не...има луге прават лоши работи-па правец во црква наводно бог простува се...и криминалот не е толку поврзан со религијата туку со социологија,економија психологија...

а за прошка не мора...ако направиш грев-ке има последица од него(макар и неприметлива за цовек-а повекето се дознаваат)
акција-реакција:smir:

епа некои сметаат дека причина за нечист народ да бидат евреите е тоа што нив ги обвинуваат за смртта на исус.

епа некои сметаат дека причина за нечист народ да бидат евреите е тоа што нив ги обвинуваат за смртта на исус.

Ако го поврзуваш ова со Хитле и нацизмот тогаш си грешка. Хитлер научно "докажа" дека евреите не се луѓе и дека гермаската нација е нација на супериорни суштества и го користеше тоа како оправдување. Пред некој ден гледав докумнтарец кој се давал за време на владеењето на Хитлер кога докттори испаѓаа на телевизија, го покажуваа човековото тело и кажуваа како и поради што евреите не се луѓе.

Ок ај кажи ми дали те разбрам сега
1.Сите луѓе се лоши
2. Хуманите луѓе се течки егоисти и се чисто зло и ќе горат во пеколот оти се добри
3. Ти божјиот збор го прифаќаш како ти одговара, а оние кои решаваат да го живеат животот како им одговара се грешниц и ќе горат во пеколот.
Кажи ми дали згрешив со некои од заклучоциве.

1. Да, сите луѓе се лоши.
2. Хуманите луѓе се хумани заради својата слава, која сакаат да ја заработат (и ја заработуваат) со делење тешки пари, кои и онака самите не ги заработиле. Како дошло-така пошло.
3. Божјиот збор се прифаќа како што е кажан, а практикувањето на зборот Божји е онолку колку ни е дадено, според личната ментална и физичка способност.

Да, згреши во заклучоците.

Хитлер и Мусолини биле верници? Дај, биди посериозен.

Денешните аналитичари, кои го согледуваат Хитлеровото однесување, забележуваат демонска опседнатост кај Хитлер. Да, Хитлер бил верник, ама му служел на лукавиот. Ниеден верник, ниту здраворазумен атеист, не би се впуштил во утописко освојување на Светот, кое како последица има 50-тина МИЛИОНИ покојници, чии души се добра „храна„ за лукавиот.

1. Да, сите луѓе се лоши.
2. Хуманите луѓе се хумани заради својата слава, која сакаат да ја заработат (и ја заработуваат) со делење тешки пари, кои и онака самите не ги заработиле. Како дошло-така пошло.
3. Божјиот збор се прифаќа како што е кажан, а практикувањето на зборот Божји е онолку колку ни е дадено, според личната ментална и физичка способност.

Да, згреши во заклучоците.

1.Епа јас сум добар, а ти ако се сметаш за лош што да ти правам.
2.Ова е срамота и гревота да се рече, стварно срамотно и злобно.
3. како што кажав кој како сака така си ги толкува

Хитлер и Мусолини биле верници? Дај, биди посериозен.

Денешните аналитичари, кои го согледуваат Хитлеровото однесување, забележуваат демонска опседнатост кај Хитлер. Да, Хитлер бил верник, ама му служел на лукавиот. Ниеден верник, ниту здраворазумен атеист, не би се впуштил во утописко освојување на Светот, кое како последица има 50-тина МИЛИОНИ покојници, чии души се добра „храна„ за лукавиот.

Хитлер бил Христијанин и тоа е научен факт. Тој лично инсистирал на ширенње на христијанството и тоа можеш да го провериш на милиони места. Тој има објавувано негови лични книги, има десетици книги подржано од добатра на нацизмот, има документарни емисии снимени од негово време каде се покажува дека го фаворизира тоа, а нема ниту еден доказ дека бил сатанист или дека бил опседнат(што за мене е најголемата глупост) од некој демон. Тој верувал во Господ и го бранел. А сега зошто црквата се плаши оваа информација да се прошири па едно време се обиде да започне кампања за да го смени тоа (потоа се откажа бидејќи беше пред се самиот обид исмеан) е друго прашање. А тоа дека ниеден верник или атеист не би го сторил тоа, самата црква водеше крстоносни војни и има замешано прсти во стотици други. Како може да се негира тоа или можеби и црквата во поголемиот дел од својата историја била контролирана од лукавиот??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom