Религија - вера = ?

• Креатор на темата Креатор на темата igor108367
  • Време на започнување Време на започнување
Па ти бараше докази во нечија религија (верување) или верување во неверување (религија). Еве да прифатам дека библијата е обична приказна, како ќе ме убедиш ти мене кој што верува во БОГ дека нема такво нешто. Со друга приказна? Или со доказите кои што ги немаш? За тоа како настанал универзумот е широко прашање и порано учеле дека земјата е рамна плоча па се појавил некој лудак кој што докажал дека не е.

Со тоа што не постои доказ за неговото постоење. Сите религии имаат свои тврдења приказни аз постаок на светот и за фантастични случувања но колку од нив се вистинити и дали воопшто има некој такви.

работата е сто многу ја поистоветуваат ко надеж...а таа последна умира.

Да веруваш во нешто и да се надеваш во нешто се сосема две различни работи.

Вера=Примање како вистинито она што ни го кажува некој што заслужува да биде поверуван во зборот.Христијанската вера е дар Божји со чија моќ го примаме како потполна вистина сето она што бог го открил и го учи Цркавата.Велиме дека верата е дар Божји затоа што таа е дејството на Божјата благодат,која ни го просветува разумот,ни го стоплува срцето и ни ја раздвижува волјата,за да го примиме и со непоколебливост да го чуваме,како неспорна вистина,сето она што Бог го открил.
Но таа воедно е и заслуга на човекот, бидејќи верува само оној што сака да верува.
Поради тоа Бог ги наградува оние коишто веруваат и ги казнува оние што не веруваат."Кој ќе поверува и ќе се крсти,ќе биде спасен;а кој не поверува,ќе биде осуден"(Мк.16,16)
Зборовите :"се што открил Бог"покажуваат дека христијанинот е должен да верува во она што го направил Бог,познато заради спасението на светот,преку патријарсите и пророците во Стариот Завет,и преки Исуса Христа и апостолите во Новиот Завет.

Кога ти, како атеист, (а и другите атеисти) би „пазеле„ шо праите, тогаш Светов не би бил олку грозно место за живеење. Кога и ти, како атесит, би „пазел„, не ги грешел. А оние кои гешат, свесни се дека згрешиле, можат да се покајат и иповедаат пред Христа и да се надеваат дека ќе им биде простено. А кој им простува на атеситите на атестичките гревови? Атистите, сами на себе? Атеист на атеист, или...?

Сите грешат, пошо, нели, луѓе сме, пошо, нели, ко што викате вие, создадени сме од некој Совршен, кој уствари незнае да направи ништо совршено, меѓу што сме и ние.
И, ја коа ке згрешам нешо, се трудам сместа да го поправам, не се каам или извинувам ако било намерно, ако било ненамерно, се извинувам и праам шо можам да го решам проблемот, за разлика од легенди кој се молат на Бога за да се средат стварите.
Знаеш, коа глеам некад вистинити дешавки на Нејшнал Географик, на пример, и коа ќе видам некој пацер, седи у запален стан, и се моли на бога да го спаси, а пред него има отворена врата за искачање, ми се повраќа, од такви јадни луѓе..

Едит: Ииии, и не сум знаел дека атеистите ја вршеле инквизацијата, или, прашај ги муџахедините, иранците и индијците зашо се колат меѓу себе..
Сигурно се атеисти :(

Со тоа што не постои доказ за неговото постоење. Сите религии имаат свои тврдења приказни аз постаок на светот и за фантастични случувања но колку од нив се вистинити и дали воопшто има некој такви.

Да веруваш во нешто и да се надеваш во нешто се сосема две различни работи.
да....после верата(или веруванјето во нешто) и надежта умира...ама ај кажи ми ја разликата...имено и тројца луге се надеваат дека манчестер ке тепа па така тие и веруваат во тоа...единствена разлика е кога станува збор за дијаметрални размислувања-едноставно родителот се надева дека цинот ке заврши факултет...а ти веруваш дека нема да завршиш..

или сума сумарум вера е (confident) увереност во идеја личност и верата вклуцува нонстоп идни настани кои (ќе) треба да се случат(а и правила-значи психолошка состојба во која индивидуата(а и масите...тоа е чудно) веруваат во нешто недокажано или благо речено претпоставка-fairy tale
еве на пример многу луге верници велат дека исус е бог-за други СОНЦЕТО(и стојат 'цврсто на тоа'),а додека за човек кој не верува во бог(и овој 'цврсто' стои на тоа):toe:

надеж е ВЕРА(може и верба) дека ке добиеме позитивен аутпут(исход) во врска со одредени наши а и туги постапки,надежта може да ја сведеме и на како исполнување на желбите и стремежите

баш поради ова безнадежноста ја сметаат за спротивна од оптимизмот(кој птретставува став за животот,твој поглед дека работите се добри и дека лугето не добри-песимисмот му конкурира).

да....после верата(или веруванјето во нешто) и надежта умира...ама ај кажи ми ја разликата...имено и тројца луге се надеваат дека манчестер ке тепа па така тие и веруваат во тоа...единствена разлика е кога станува збор за дијаметрални размислувања-едноставно родителот се надева дека цинот ке заврши факултет...а ти веруваш дека нема да завршиш..

или сума сумарум вера е (confident) увереност во идеја личност и верата вклуцува нонстоп идни настани кои (ќе) треба да се случат(а и правила-значи психолошка состојба во која индивидуата(а и масите...тоа е чудно) веруваат во нешто недокажано или благо речено претпоставка-fairy tale
еве на пример многу луге верници велат дека исус е бог-за други СОНЦЕТО(и стојат 'цврсто на тоа'),а додека за човек кој не верува во бог(и овој 'цврсто' стои на тоа):toe:

надеж е ВЕРА(може и верба) дека ке добиеме позитивен аутпут(исход) во врска со одредени наши а и туги постапки,надежта може да ја сведеме и на како исполнување на желбите и стремежите

баш поради ова безнадежноста ја сметаат за спротивна од оптимизмот(кој птретставува став за животот,твој поглед дека работите се добри и дека лугето не добри-песимисмот му конкурира).

Разликата помеѓу поимите е многу мала. Кога веруваш тоа тие да веруваш во нешто без доказ, односно да знаеш дека ќе се случи. Кога се надеваш, тоа ти е да веруваш во нешто без доказ, но да бидеш свесен дека тоа може и да не е точно или и да не се случи.

Религија-вера=прегратките од лукавиот.

Се согласувам!
Живењето без вера и без религија е тешка празнотија.

Вера без религија е ништо, но не значи дека човек без религија е исто ништо. Ако тебе ти е потребно нешто за да веруваш за да си го сиплониш животот жал ми е за тебе. Јас гледам да си го исполнам животот со вистински работи.

Вера без религија е ништо, но не значи дека човек без религија е исто ништо. Ако тебе ти е потребно нешто за да веруваш за да си го сиплониш животот жал ми е за тебе. Јас гледам да си го исполнам животот со вистински работи.

Продолжи да ме жалиш, немет проблем.
Што се однесува до „исполнувањето„ на животот, тоа исполнување е страшно субјективна одлука: зависна од личниот систем од вредности. Тоа исполнување редовно е засновано на своеглавост, која на крајот води кон уште поголема потреба од некое ново „исполнување„, кое пак води кон трошење на личното време и средства, кои никогаш нема да доведат до спасение на душтата (што е крајна христијанска цел).
Човекот без вера, само ќе си го потроши своето, оинака ограничено време во овој и ваков Свет, на задоволување на личните кеифови, кои се цел сама за себе, а не пат кон спасение.
Поимот „вистински„ е страшно релативен: нема двајца атесити кои би се согласиле за тоа кои се тие „вистинските„ нешта со кои би ги исполниле своие животи.

Православната вера одредува 3 основни потреби за луѓето, бе зкои навистина не се може:
- храна
- облека
- живеалиште.
Тие три потреби ги знаат дури и оние кои не веруваат, оти стекот од животни околности ќе им ја наметне таа потреба. Најголем дел од нештата, кои не се дел од наведените потреби, се само товар врз грбот на луѓето и можност за трошење на времето во бесцелни и празни работи.

Не „и“ туку едното без друго!

За мене, РЕЛИГИЈА-ВЕРА=МПЦ

ВЕРА-РЕЛИГИЈА=СПАСЕНИЕ
Религија и вера се еден ист поим.
Можеш да веруваш во БОГ=религија.
И можеш да веруваш дека не веруваш во БОГ=религија.
Така да сите се религиозни (веруваат во нешто).

Не „и“ туку едното без друго!

За мене, РЕЛИГИЈА-ВЕРА=МПЦ

ВЕРА-РЕЛИГИЈА=СПАСЕНИЕ

Тоа знакчето „-„ го разбирам како „минус„ и во тој контекст ја напишав равенката „религија-вера=.....„

Религија и вера се еден ист поим.
Можеш да веруваш во БОГ=религија.
И можеш да веруваш дека не веруваш во БОГ=религија.
Така да сите се религиозни (веруваат во нешто).
Ни од далеку....Можеш да бидеш религиозен да практицираш ритуали по цел ден а да не знаеш за Бог...
Верата во Бог..е целосно препуштање..не се мери со интелектот..и е клуч на спасението..

Ни од далеку....Можеш да бидеш религиозен да практицираш ритуали по цел ден а да не знаеш за Бог...
Верата во Бог..е целосно препуштање..не се мери со интелектот..и е клуч на спасението..
Сакав да кажам дека зборовите имаат скоро исто значење, а за болдираново целосно се согласувам, што дека јас се крстам додека влегувам во црква кога во истиот момент и го мерам задникот на таа пред мене.
П.С. Погорново пример беше само не го практикувам тоа кога влегувам во црква.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom