Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
И што има врска црковното учење со староста на земјата?
Нема потреба баби и жаби да се мешаат на темава, ти си тој што ги тера темиве со оф топик
А каде ти тоа го виде сѐ ова и кога?Е па нема никаква врска...се‘ е без врска.
На пример:
- Бог го створи Светов и се‘ во него за 6 денови,
- Земјата е внимателно оформена и дотерана, за да на неа биде створен живот, под поволни услови,
- оформен е и Рајот, наменски, за да во него битисува само човекот,
- прво се створени растенијата па животните,
- конечно, Бог го створи човекот, по свој образ и подобие, во Рајот, на Земјава,
- човекот, т.е. првите луѓе беа истерани од Рајот,
- првото убиство се случува на Земјава,
- Сатана енд компани се истерани на Земјава,
- Христос дојде да ги спаси луѓето на Земјава, не на Плутон,
- Христос пак ќе дојде, како праведен Судија, на обновената Земја, не на друга галаксија.
- небесниот Ерусалим ќе биде спуштен на Земјава.
Така, да...староста од Земјава навистина е потполно небитна.

А каде ти тоа го виде сѐ ова и кога?![]()
И од мене...Од мене толку
Ти си ја видел Австралија? Не? Значи Австралија не постои. Уствари - ти не си сигурен дека постои!де објасни ми, кд си гу видеја Земљу дека је округла и топчеста? Од коју орбиту, од које растојање од Земљу, на коју дату си бија лансиран, сс коју ракету?...
Гледај Star Trek: Strange New Worlds S04E01За ова со водава и фирманентот како ќе го објасниш предходниот настан кога метеор мава во Мексико и ги збришува диносаурусите доколку ете тогаш постоел фирманент?
Не си сфатил па ајде да појаснам.Ти си ја видел Австралија? Не? Значи Австралија не постои. Уствари - ти не си сигурен дека постои!Готово, сфативме како функционира ова.
Ти што си? Темава не е за теизам vs. атеизам, ко што гледам. Мислам дека си го згрешил местото за овие пишувања.Не си сфатил па ајде да појаснам.
Верниците веруваат во постоењето на нешта кои не се сетилно-разумно достапни.
Атеистите веруваат во се‘ што некој ќе им каже, ако е спакувано под фирмата „научно е докажано дека„, а од доказите нема никаква трага и глас.
Атеистите ги исмеваат верниците дека верувале „на невидено„ и „на слепо„.
И атеистите веруваат во се‘ што ќе им се каже, а не можат самите да го проверат.
И сега што мислиш, зашто атеистите се поголеми верници од религиозните верници?...
Ами ако немаш видено, како ќе знаеш дека е така? Доказ чуму?А каде напишав дека имам видено?
Ти што си? Темава не е за теизам vs. атеизам, ко што гледам. Мислам дека си го згрешил местото за овие пишувања.
Верувам за да знамАми ако немаш видено, како ќе знаеш дека е така? Доказ чуму?
Тоа е слепа вера. Така само своите лични уверувања си ги потврдуваш, не и валидноста на истите. Не добиваш ниту знаење, ниту разбирање за ништо друго освен за твоите лични чувства.Не сум згрешил ништо, затоа што реалното живеење е неодвоиво од религиозниот поглед на светот, кој (поглед) е поширок од тесно-научно-редукционистичкото гледање на светот и на животот.
Автоматски споено мислење:
Верувам за да знам
Верувам за да разберам.
Верата е проверлива само преку личниот духовен опит, не преку опитот од стомакот.
Тоа е слепа вера. Така само своите лични уверувања си ги потврдуваш, не и валидноста на истите. Не добиваш ниту знаење, ниту разбирање за ништо друго освен за твоите лични чувства.
Умно-духовениот увид е сам по себе вид на емотивно расположение.Зборувај за себе и за својата вера.
Верата не е предмет на емотивно распложение, туку на умно-духовен увид.
Еве кажи ми кога виде дека Земјава е топчеста?...
Умно-духовениот увид е сам по себе вид на емотивно расположение.
Темава е насловена како „Рамна Земја„.Кај реков дека сум видел?