никогаш, ама никогаш не им верувам на агенции за посредување при вработување... уште од пред скоро деценија кога се појави еден хрват со силно обезбедување околу себе, кој тврдеше дека дошол да ги научи македонците како да заработат, и ке држи бесплатни предавања, ама за администратвини трошоци, како пријавување и слично бараше 1000 денари... му се изнасмеавме у фаца сите и си отидовме.
после повеќе години, кога конечно себе си се убедив дека тие времиња на превари завршиле, одлучив да отидам во коузон во центар на скопје, за работа на брод. и таму одма им ја пробив прикаската. они немаат нити имале капацитет да дискутираат со надредените за квалитетни струки освен оние за собари, чистачи, садомијачи... што би се рекло работник од нај ниската класа со нај мали примања од 600 уса долари месечно?????? па уште и јас треба да си платам авионски лет до уса, и на нив да им дадам 250 евра за средување на документи и виза... па чекај бе... јас имам америчка виза и таа ме чинеше 85 евра во амбасада... а не 250... и испаѓаше дека 3-4 месеци ке работиш за да си ги вратиш парите а следните 2-3 да заработиш нешто ситно и да си дојдеш дома...
а за овие нахилдоо слушнав дека се тешка превара. убаво е што членот погоре ги посочи сите аргументи со кои се докажува дека е превара. точно е дека самата компанија за вработување ги покрива трошоците за агенцијата која наоѓа работник... за кој чошак они бараат пари? нека идат и лажат некој друг...
плус незнам кој беше од погоре збореше за турата во која имал свој човек.... нели бе пријателе рече дека тргаат и наеднаш им се јавиле и им кажале дека заради рамазанските пости им се одложува цел месец тргањето? па они не знаеле дека иде рамазан и постовите? па тоа се знае бааги унапред... зашто на 5 дена пред тргање им одложиле? не ви мириса малку напревара? па сега ќе им одложат пак... ќе видиш... ќе има друга причина...
Многу се имаат пријавено..од Куманово и Скопје врие..ја кога бев имаше во канцеларија едно 15 души..Ветено е дека првата група оди на 19 идниот месец..ако отидат ОК,ако не мора да падне некоја глава,тој што ни држеше говор е Кумановец..епа нема кај да бега .:zlo: