Пушењето - зависност или навика?

• Креатор на темата Креатор на темата mUv@ ThE DoGg
  • Време на започнување Време на започнување
Трет ден сум болен, грлото ме убива, кашлам ко коњ, плуќата ми свират... денес трета цигара.

Навика? Аха. Фак ју Филип Морис.

Sith

Започнува како задоволство, продолжува како зависност...
Среќа, се откажав од тоа...

EEEEEE TAKA E
KAKO NEKOI LUGE (KAKO NA PRIMER JAS ) NE MOZAT DA PUSAT
NE MISLAM TUKU SUM 100% SURE DEKA PUSENJETO E NAVIKA
PRIMEROT SO TATKO MI E TAKOV...
TOJ NA NOVA GODINA PRED 2-3 GODINI KOGA CUKNA 00-00
TOJ JA FRLI KUTAJATA SO CIGARI VO KANTA
I GROMOGLASNO RECE.........................
.............................NE PUSAM VEKE.....................................

Јас мислам дека пушењето е навика. Ама сега не можам да кажвам толку многу оти пушам 3 години. Ај кажете ваше мислење. Јас имам пробано да ги остам и не пушам по 1 недела и после пак почнувам. Но во фамилијата имам роднини кои пушеле 10 години по 3 пакети па ги оставаат преку вечер. кажете мислење

И јас го имам тоа приметено кај луѓето, дека навистина пушењето е навика, стварно е, коа човекот работи, кога е окупиран со нешто, воопшто не му текнува за цигари, физиолошки кога зборуваме за никотинот тогаш можеби на човекот му е најпотребен, поради тоа што има својство како и секое хетероциклично соединение(како што се лексилиум,кофеин) да го релаксира нервниот систем..., односно да ја намалува умореноста, човекот едноставно заборава, значи цигарите и никотинот не се зависност, по мое сваќање тие се навика...

EEEEEE TAKA E
KAKO NEKOI LUGE (KAKO NA PRIMER JAS ) NE MOZAT DA PUSAT
NE MISLAM TUKU SUM 100% SURE DEKA PUSENJETO E NAVIKA
PRIMEROT SO TATKO MI E TAKOV...
TOJ NA NOVA GODINA PRED 2-3 GODINI KOGA CUKNA 00-00
TOJ JA FRLI KUTAJATA SO CIGARI VO KANTA
I GROMOGLASNO RECE.........................
.............................NE PUSAM VEKE.....................................

А од каде заклуи дека со тој потег дека е навика?
Сигурен си дека татко ти нема кризи кога сака да запали цигара?

И јас го имам тоа приметено кај луѓето, дека навистина пушењето е навика, стварно е, коа човекот работи, кога е окупиран со нешто, воопшто не му текнува за цигари, физиолошки кога зборуваме за никотинот тогаш можеби на човекот му е најпотребен, поради тоа што има својство како и секое хетероциклично соединение(како што се лексилиум,кофеин) да го релаксира нервниот систем..., односно да ја намалува умореноста, човекот едноставно заборава, значи цигарите и никотинот не се зависност, по мое сваќање тие се навика...

Убаво е што се обидуваш да размислуваш аналитички и да го фаќаш научниот аспект, ама читај страни наназадќе видиш точно како се делува никотинот, и тоа се податоци не од тоа што иде по моја логика туку од тоа што покажувале експериметите. И имај на ум дека во науката ништо не смее да се заклучува по интуиција, туку мора се експериментално да се докаже. Инаку експериментално е докажано дека никотинот создава зависност.

Абе луге...шо се тешите само.
Никотинот е зависност,докажано е милион пати.Не е само навика.
Затоа,подобро речете:Ке пушам,пошто еднаш се живее,отколку да барате изговори,кои не држат место ама во никаков случај...

и зависност и навика......глупава навика.
ЈАС СУМ ПРОТИВ ПУШЕЊЕ

Дефинитивно зависност. Иако многумина мислат дека е навика сепак главен виновник за создавање на зависноста е Никотинот, кој воедно е докажано дека предизвикува зависност. Некогаш денот на човекот може да е исполнет со обврски и да не помислиме на цигар, но сепак таквите моменти се многу мали. И самиот организам знае дека пушење цигара е штетно и затоа најнапред развива одбранбени рефлекси (секој кој почнал со пушење добил симптоми на гадење вртоглавица, мачнина, повраќање, и во одредени случаи и несвестица), но сепак со долготрајно пушење ЦНС И АНЦ го сметаат веќе никотинот и останантите материи како нормален дел од однесувањето на човекот. Тешко поминува никотинската зависност доколку долготрајно се трупа никотин во телото. Само огромна решителност може да донесе ефект. Секој долгогодишен пушач при откажувањето на цигарите има доста силни кризи, кои доколку е решителен ќе ги поднесе. И ја викав дека секој момент можам да ги откажам ама сепак 4 години живеам со цигар. :S

уф, тешко е да се дефинира тоа, некои пушат од мерак, по 3-4 цигари дневно тоа нее зависност тоа е навика. Но сепак и едното и другото не се добри.

Иако сеа се чуствувам како инсект поради никотинот.

Пушењето е лајвстајл :mist:

Ај ќе те замолам да ми подобјасниш, за тебе ли пушењето претставува стил на живот? Баш сеа ме копка нешто во мене да дознаам каков е тој лајвстајл па можда и да ми се присвиѓа.:icon_redf

navika! Ne postoi zavisnost!
Не постои зависност од цигари?
Ахам...нема грешка.
И оти тогаш никој неможе да ги откаже,иако знае колку многу штетат?

п.с да се пофалам,намалиф на 10 цигара дневно.:kesa:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom