Првиот работен ден! Ви текнува ли? :)

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Веб-сајт
www.kajgana.com
Баш денес ми пролета овој спомен во глава. Пред 5 години првата моја работа како комерцијалист.
Муле изгубено и тремосано кое влезе во канцеларија, ќутеше цело време од страв да не тропне нешто што нетреба, додека типкаше документи во Word и Еxcel му се тресеа прстињата и му се превртуваа цревцата во стомак од возбуда.
И таман се ослободив малку, кажав нешто паметно - од прв ден проблеми со шефот се додека после 6 месеци не си отиде поради мене! :)
Хехе, какво искуство сте имале вие? :)

Ја фино лепо,си бев запишан на факултет у Романија(филолошки-англиски-италијански).
Констанца ми беше мојот град(на црно море),само ја машко у група,пари повише него доволно...
И пукна кај нас!Со ранче едно на грб(остаив две патни торби со гардероба) си дојдов дома и без да знаат моите улетав у гужва со глава напред,директно у ЕСЗ.
Првиот впецаток беше марш од Скопје до пред Штип,некои 65-70км.
И се што се деси понатаму остана за идни генерации :)

Prvoto rabotno mesto mi bese vo hitnata stomatoloska ordinacija vo gradot , taja bese poznata po toa sto imaja mnogu rabota a malce vreme na sekoj patient , site sto rabotea tamu imaja golemo iskustvo a jas skroz zelena .Vecerta pred da pocnam nemozef da spijam nikako , krec vo stomakot imaf , straf mi bese od se da ne se uspijam , da ne zgresam da ne dobie nekoj pogresni medikamenti a vo susnost sega znam ne e srce nego zabi se, prezivevaat luge i bez nif :))
Denot pomina dobro , 6 meseci rabotef tamu i denes imam steknato poveke iskustvo , poveke samo doverba i rabotam vo svoja klinika taka da sekoj pocetok e zeznat ama ima den za sve :)

Ми текнува. На 16 години. Во интернет кафе..
Се вработив на ѓутур. Појма немав од компјутери. Компјутер мислев дека е мониторот.. а тоа куќиштето не ми беше јасно што е :)
Ми беше чудно како може и мониторот да е компјутер и тоа куќиштето :) Дудук бев.. невиден.
Ама брзо се научив.. работев 3 години со една година пауза.

Слична дешаванка со герард, само што знаев што е компјутер и монитор и маус, и повеќето основни работи дека имав дома компјутер. :lol: :lol: :wink: Све друго немав појма, а газдата си ме остави сама да се снаоѓам дека го чекале за на кафе. Тие треми, тие паники нема да ги заборавам, имаше многу цепажи само ај да не навлегувам ... денес веќе имам искуство 5-6 години работа во интернет кафе, и без оглед што не е баш некоја работа (според некои луѓе) не би ја мењала за ништо! 8)

divine напиша:
Све друго немав појма, а газдата си ме остави сама да се снаоѓам дека го чекале за на кафе. Тие треми, тие паники нема да ги заборавам, имаше многу цепажи само ај да не навлегувам ...
Dali za istiot gazda zboruvash za koj mislam i jas? :D :D Ako e taka, tamu se zapoznavme jas i ti! :D Celata beshe zbuneta, a izgledashe mnogu "dignata" :D
Ne mozam da se setam (sega) kaj rabotev prv pat (znam deka beshe pred 7 godini), no obichno brzo se prilagoduvam i nemam nekoi problemi... A za tremata, sigurno sum ja imala i premnogu sum se zamarala da ne zgresham neshto...
Koga pochnav da rabotam sega kaj shto sum, znam deka se plashev da ne kiksiram neshto i da me izbrkaat.. No, si ja znam rabotata, privrzana sum i uzivam vo nea :)

Првите дена направив една грешка од одма. Немаше тогаш програмчиња за работа како денес, и со рачно пресметување беше све. Двајца седна на компјутер и незнам може три саати беа тука. Кога станаа да им наплатам им побарав само 40 денари ... којзнае што сум видела во моментот и како сум израчунала ... после многу се дружев со нив и секогаш ми се смееа на тоа ... :pos:

Се сеќавам затоа што беше пред нешто повеќе од месец дена, на истото работно место кај што "дебитираше" Дивајн.
За разлика од вас, ич немав трема, знаев што треба да работам и ми се работеше таа работа. На крај на првиот работен ден мислев дека сигурно сум направил некоја грешка, но по трите проверки се испадна во ред. :wink:

Ејсид таму се задржав најмногу, и ми беше последно ... не дебитирав :lol: А си мислел дека грешиш затоа што си немал трема и паника :lol: :lol: :wink:

Прва моја работа, во nextsense..одлична фирма, прекрасни луѓе..
бев ептен исполнителен.. :)
После се префлив во mt.net, па заминав странство..
сега сум помлад асистент во Технички Универзитет-Софија..
би се вратил, на ЕТФ евентуално ако ме примат таму:)
професорска работа е најубава:)

Дивајн имам да ти кажам една работа, а тоа се две ствари:
1. Дем гуд ти прилега косата и немој да си посегнала по црна фарба, евер.
2. Не растажуј народ по форумов и
3. Мојот прв работен ден беше први април - и точно така ми се одвива целиот работен век, првоаприлски.

Длабоко се извинувам, пријатно.

Избришав неколку постови од темава дека беше упропастена од нив ... сега веќе кога се чита за што станува збор, може да продолжите :pos: :P

ja kako since na trgovijska familija bev i od mal odma vklopen vo "arbeiten"...i taka ne mi teknuva sea kako mi bese na prviot den ....

a za prviot den vo tugja firma(so 16god.)....edinstveno so mi teknuva sabajle pred izleguvanje...................DA BIDES AREN,DA SLUSAS, NE PRAJ GLUPOSTI i eve ti tri sendvici+obligatoricno sreduvanje na frizurata.............. :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Кај мене е заебано што е можам да дефинирам „прв работен ден“. Првиот ден со регистрирано вработување ми дојде после година и пол волонтирање на проект во Пошта, така да не ми беше воопшто прв на тоа место. А кога најпрвиот ден се појавив таму (тогаш уште беше ПТТ), имав повеќе ефективно искуство од половината кои работеле таму со години, со чесни исклучоци. Повеќе ми беше тремата од појавување во голема фирма, отколку што се чудев што да работам, бидејќи точно знаев што да работам :) :)

Единствено што ми остави впечаток беше количината на опрема и сервери на едно место, стварно импресивно. И таму првпат се сретнав со Windows NT, актуелна и ганц-нова беше 3.51 верзијата. Ми го дадоа ЦД-то со Visual C++ 2.0, го инсталирав и почнав. По еден месец се појави Delphi 2.0, тоа беше љубов на прв поглед, and the rest is history :pos: :pos: :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom