Fringe
Скитник низ паралелни светови
- Член од
- 24 септември 2011
- Мислења
- 7.898
- Поени од реакции
- 3.006
А зошто да не се инвестирало надвор од Скопје?Тие луѓе шо идат во Скопје по факултети (дисперзираните се само добра приказна за јавност - во реалност воопшто не ни постојат предавања на нив),по болници (пошо обично болниците освен Клинички Центар се без опрема во работна состојба, а некаде немаме ни болници воопшто.А од друга страна ќе градат уште еден КЦ во Скопје) или за да набават производи за фирмата пошо нели (де)централизација или за еден обичен телефон кој го немале во локалниот One...
Тие луѓе не користат патишта и државна железница надвор од Скопје за да стигнат до таму (или ти на било кое патување низ Македонија нели ти е мака за колата дури патуваш како да си на рели)?Не си помислил дека сите одат во Скопје само поради неинвестирањето во нивните средини?Или 1.400.000 луѓе се колатерална штета?
А за големиот избор на фирми и супер заработувачка, пресели се во мало место ако со 6-7 илјади плата е солиден живототПа не се животни луѓето.Односот плати и трошоци се тука негде (дури и полош во средините надвор од Скп), истото го велам на сите во потрага по 'подобар живот' во 'метрополата'.Ама ме сечат со мислата дека подобро така отколку без било каква работа дома
Значи ти сакаш сите инвестиции да останат во главниот град, а дојденците да си одат без разлика на условите таму пошо нели не е потребно инфраструктура за 1.400.000 луѓе оти тие сите иделе во Скопје на работа
Имаме милион поделби внатрешни, не ни фалат уште овие, ама не се на место вакви мислења.
Нели направија и нови факултети во неколку градови во Македонија.Што не се запишуваат таму или таму нема Скопјани и Скопјанки па да начекаат некој/а да си купат карта во еден правец.За новиот КЦ што ќе се гради јас сум најголем противник.Поголема корист би имале сите ако се направат повеќе КЦ и тоа во Делчево,Гостивар,Прилеп.Со голема желба би живеел во друг град во Македонија,ама треба корен се да преселам.Имам пријатели низ Македонија кои што со две плати од по 6-7000 денари ранат семејство.Не живеат во којзнае каков луксуз ама имаат за основни потреби.Под луксуз подразбирам 3-4 мобилни,2-3 автомобили,мада за некои и не е луксуз туку потреба!
Па не се животни луѓето.Односот плати и трошоци се тука негде (дури и полош во средините надвор од Скп), истото го велам на сите во потрага по 'подобар живот' во 'метрополата'.Ама ме сечат со мислата дека подобро така отколку без било каква работа дома 

верувај, ги има такви и надвор од Скопје