Провинцијалката и нејзините градски жртви

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Си мислиш овој човек што го напишал текстот како жител на главниот град, роден и израснат во Скопје, се едуцирал, следел опери, концерти, драмски престави, се стекнал со висока култура, на крај излегува спротивното.
До кога Македонците ќе се делат на скопјани и провинцијалци, до кога скопјаните ќе се делат на дојденци и староседелци.
На крај нека се запраша човекот со сина крв, зошто е ослепен со омраза, фиктивни глупости, наместо да си го живее животот и да гради соживот со своите сограѓани.

Посреќен ќе сум бил да имам поглед на Осогово,Кожув,
Јакупица или бар Крива река и Пчиња.

Нема леб таму чичко Анчо, луѓето од мака доаѓаат во Скопјето.
Секој нормален би сакал да избега од смогот, гужвата, нервозата во главниот град, арно ама со празен џеб не се живее.

Колумнава на блогеров ја читав пред неколку дена, бидејќи ја објавуваа многу на фб...Значи дечково пишува конкретно и стриктно за една група на луѓе, кои изгледа многу го иритираат и ги презира...Оваа колумна не е никако за сите што НЕ се Скопјани - барем јас така ја протолкував...И мислам дека нема потреба да се најдат навредени оние што се од другите градови...

Јас не разбирам ништо од ова, во подрум бев.. :D

Треба под итно да се преземе нешто.
За време на СФРЈ да купиш стан во Скопје,требаше прво да станеш жител на Скопје.Таа процедура траеше шест месеци и тоа од денот кога ќе се пријавиш во полиција со договор за закуп дека си кираџија на некоја адреса.Потоа требаше да се вработиш некаде се разбира во Скопје и да имаш постојано вработување за да добие жителство.Ако се имаа исполнето овие услови дури тогаш имаше право конкурираш за купување стан во Скопје.
Најтешко беше провинцијалец да се вработи и да купи стан во Скопје,бидејќи секогаш и секаде предност имаа родените по извод од матично и лична карта на Скопјани.

Не е касно да почне да се спроведува практиката од СФРЈ.

Кој комплекс го има авторот на темава... као демек неговата фамилија уште од пред 1000 години живее во Скопје. Барем да вредеше нешто градот па да биде љубоморен на некој/а :tapp:

Нема леб таму чичко Анчо, луѓето од мака доаѓаат во Скопјето.
Секој нормален би сакал да избега од смогот, гужвата, нервозата во главниот град, арно ама со празен џеб не се живее.
а како во турско пет века,имало леб таму а сега нема,
зошто тогаш не е Скопје направен 650.000 жители
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 00:41 ---
Треба под итно да се преземе нешто.
За време на СФРЈ да купиш стан во Скопје,требаше прво да станеш жител на Скопје.Таа процедура траеше шест месеци и тоа од денот кога ќе се пријавиш во полиција со договор за закуп дека си кираџија на некоја адреса.Потоа требаше да се вработиш некаде се разбира во Скопје и да имаш постојано вработување за да добие жителство.Ако се имаа исполнето овие услови дури тогаш имаше право конкурираш за купување стан во Скопје.
Најтешко беше провинцијалец да се вработи и да купи стан во Скопје,бидејќи секогаш и секаде предност имаа родените по извод од матично и лична карта на Скопјани.

Не е касно да почне да се спроведува практиката од СФРЈ.

точно е оваа твоја забелешка,
Бар додека беше жив стариот,таква беше работата до1980 год.
Стан во Скопје можеше да се купи само преку СИЗ за становање.
Со куп документи се разбира,и си на ред на долгогодишно чекање.
Тогаш и немаше вакви агенции,а и немаше потреба од нив,не постоева
други станови за продажба,тоа биле исклучоци.Имаше недостаток на станови.Еве ние во еден стан (тој сега што го продадов) бевме 10 лица
од три фамилии.Но таква беше состојбата кај повеќето,се живееше во една соба па дури и таа се делеше со децата или родителите.Да си во куќа,ќе доправиш една соба,или во двор друга ќе направиш.Таа криза се направи после земјотресот,кога многу останаа без станови и куќи,а потоа кој зема барака зема,кој не не,од страв да не се запали (дрвени биле) чекаа стан.

хахахахахахаха
Авторот на текстот е неуспешна личност и највероватно некој од провинција му има земено работно место од пред нос...
Авторот на текстот рече дека е женет и гарантирам дека жена му се пали на мажи со лопати ( због тоа е љубоморен )
Според мене само морон може да се дрзне од родното место да оди да живее у град како Скопје... Градот нема душа, нема апсолутно ништо.
Платите се скоро велам скоро исти како и во останатите градови во МК, можеби за нијанса поголеми ама трошковите ако живееш у ск се енормно големи.
СМОГ СМОГ СМОГ...
Јас и покрај плата од 5к месечно ке си останам да си живеам у провинција... у мојот роден крај... а ако ми е кеф можам сељачиштево што е авторот на текстот да го купам со се партали и да го пратам упм. Провинцијалци бе... хахаха како некој до сега не се осудил да ме погледне у лице и да ми каже такво нешто бербат да го направам. бтњ у скопјево има се освен скопјани.

хахахахахахаха
Авторот на текстот е неуспешна личност и највероватно некој од провинција му има земено работно место од пред нос...
Авторот на текстот рече дека е женет и гарантирам дека жена му се пали на мажи со лопати ( због тоа е љубоморен )
Според мене само морон може да се дрзне од родното место да оди да живее у град како Скопје... Градот нема душа, нема апсолутно ништо.
Платите се скоро велам скоро исти како и во останатите градови во МК, можеби за нијанса поголеми ама трошковите ако живееш у ск се енормно големи.
СМОГ СМОГ СМОГ...
Јас и покрај плата од 5к месечно ке си останам да си живеам у провинција... у мојот роден крај... а ако ми е кеф можам сељачиштево што е авторот на текстот да го купам со се партали и да го пратам упм. Провинцијалци бе... хахаха како некој до сега не се осудил да ме погледне у лице и да ми каже такво нешто бербат да го направам. бтњ у скопјево има се освен скопјани.
Што се разбираш ти бе?И немој само молим те да не купуваш со се партали жити се...

Навистина ме фасцинира колку е авторот на текстот што ја инспирирал оваа тема трогателно загрижен што неговите наивни сограѓани стануваат жртви на провинциските лисици. Само се прашувам, зошто ги потценува скопските петлиња. Зарем тие момци немаат очи и не се свесни што и зошто одбрале или, во склад со неговата гледна точка, кој и зошто ги лови?
Сигурно кармата му е таква да запознава само недостојни сељанки и провинцијалки (кои со толку мерак ги етикетира) што се осмелиле да го делат скапоцениот скопски простор со благородните примероци како него.

Ааа го прочитав креативниов автор уште пред неколку дена, и има што да се каже. Ај типов што е искомплексиран и исфрустриран туку и го има загубено шармот и она “убавото“ за да те привлече текстот да го читаш. Го прочитав ради-реда. Сеа некој ке рече вака зборам оти сум “провинцијалец“. Значи не. Напротив, имаше една слична тема (со Битолчанецот) со писмо нешто беше, па кога му вратија на писмото, тоа беше од уста до панкреас и назад полека. И не само тоа, на таа тема имаше и доста поиздржани мислења што колку и да те “болат“ мораш да спуштиш капа. На овој гутањето сперма му е главна преокупација а дополнителен поттик гарант му е неуспехот во животот и неспособноста да си најде работно место соодветно на неговиот факултет (ако го има!).

Би го “поздравил“ но неговата затупеност и изолираност од форумов нема да дозволат мојот срдечен поздрав да допре до него.

Тоа е. Нема потреба и бесмислено би било да замарам со плукање на Скопје и скопјани...а за карактеристиките и особините на авторот подетално е разработено тука!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom