Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    762
Во САД не е променето ниту општественото уредување, ниту домашните политики, ниту надворешните политики на државата. Само е заменета една администрација со друга.

Во Русија имаше Февруарска Револуција во 1917 година, па потоа Октомвриска Револуција истата таа 1917 година, па граѓанска војна, па формирање на нова држава Сојуз на Советски Социјалистички Републики.

Во САД немало никакви општествени промени од 1960-те и 1970-те години кога беа активни движењата за граѓански слободи и права и против учеството на САД во Виетнамската војна.

Доаѓањето на Доналд Трамп во САД не промени ништо во внатрешните и надворешните политики на САД.

И понатаму САД го негираат територијалниот суверенитет на Србија врз Косово, и понатаму на секој кој ќе се осмели отворено и јавно да изјави дека е против Охридскиот рамковен договор, договорот од Нивици - таканаречен Преспански договор, или против договорот за добрососедски односи со балкански татарстан, му следува забрана за влез во САД.

На блискиот исток САД и понатаму го поддржуваат геноцидот кој Израел го врши врз Палестинците во Газа, ја признаваат владата на ИСИЛ/ИСИС/ИД во Сирија предводена од обезглавувачи на луѓе и трговци со бело робје, и прават подготовки за нова воена агресија врз Иран.

Во Украина САД и понатаму ја поддржуваат нео-нацистичката хунта во Киев, снабдувајќи ја со разузнавачки информации против Русија, како и индиректно со вооружување купено од страна на европските држави, наместо отворено и јавно да гарантираат неутрална Украина и ставање крај на било какво понатамошно проширување на НАТО.

И се на се` после 20 јануари 2025 не се промени ништо во САД освен администрацијата на федералната влада на САД.

А да, има една новост: воена агресија во Карибите со бомбардирање на неидентификувани чамци во меѓународни води.
А кај тоа пишав јас дека Америка го нема направено ова? Само ти пишав дека ако се менува власта во државата не значи дека на државата треба да и се заборави минатото и нејзините дела или недела, и ја посочив Америка како една од велесилите што има најпресен Претседател, ништо повеќе. Еве да претпоставиме дека дошол Трамп, и ја менал за 180 степени политиката на Америка. Дали тоа автоматски ги брише сите овие работи што ги спомна?

п.с. Го молам Лорд Бебо да не се нервира, да олабај малку, ако не можи, да рокни едно хелексче две, дали од мавањето толку главата во ѕидот, веројатно почна да си контрира самиот себе си, и сега треба да ги трпиме неговите испади тука...Ајт сиктер!

Украинциве почнале и мачки да киднапираат да регрутираат. :unsure:

Автоматски споено мислење:

Јас не пишав дека летале. Туку дека биле на обука кај што биле. За мене е кристално јасно кој стоеше со помошта тогаш во 2001. А тоа секако не беа ниту Нато ниту силите кои сега ја користат Украина како куртон.
Исто така е кристално јасно кој стои позади денешното разоружување на АРМ, со целосна соработка на таквите домашни колаборатори како клинтoније.

Merkel je optužila Poljsku i baltičke zemlje za početak Novog svjetskog poretka i rušenje Rusije
Poljska i baltičke države sabotirale su pokušaje rješavanja ukrajinskog sukoba i pronalaska konstruktivnog dijaloga s Rusijom 2021. godine, neizravno pokrećući pokretanje Novog svjetskog poretka, izjavila je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za mađarski list Partizán.
„Ovaj pokušaj nagodbe nisu podržale neke zemlje. To su bile prvenstveno baltičke države, koje su se protivile mojoj inicijativi“, rekla je političarka.
Merkel je objasnila da je 2021. godine predložila novi format za dijalog između Europske unije i ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali da su se Estonija, Latvija, Litva i Poljska aktivno protivile toj ideji zbog zabrinutosti da EU neće moći razviti zajedničku politiku prema Moskvi.
„U svakom slučaju, nije došlo do realizacije. Onda sam napustila svoju dužnost i počela je SVO“, zaključila je bivša kancelarka.
Prošlog petka, američki ekonomist i profesor Sveučilišta Columbia Jeffrey Sachs podsjetio je na ulogu Sjedinjenih Država i Europe u puču u Ukrajini u veljači 2014., a također je podsjetio na riječi bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je priznala da je svrha Minskih sporazuma bila "kupiti vrijeme za postizanje jačanja Ukrajine".
U ožujku je tajnik za tisak ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio da Minski sporazumi nudili priliku za rješavanje ukrajinskog pitanja, jer su ocrtavali korak-po-korak lanac akcija. Međutim, kako se kasnije ispostavilo, Zapad i Ukrajina nisu ni imali namjeru provesti ih.

Едно убаво видео за колумбиски платеници, плачат, не ги пуштат да се вратат дома. Дале молби да раскинат договор, ги демобилизирале им вратиле пасоши и качиле во автобус демек за Полска, но ги вратиле на друг фронт. Додека патуваат кон фронтот го молат претседателот на колумбија да им помогне.
Укрите не им дават плата како што се договориле, не плаќаат оштета за погинати платеници, за инвалиди... Башка не е како на сафари во африка, а се гине многу, ги праќаат на прва линија фронт. Не ги жалам, главно се од наркокартелите, шекер да им е!

https://vkvideo.ru/video-179913694_456257478

Интересно е да се види како се формира многуполарност, секој пол си има своја пропаганда, јутубата ги цензурира тие видеа, на кајгана е слично не можам да качам VK видео, го нема на тубата. За сега сеуште дават да се качи линк, во иднина може и да неможе.

Последно уредено:
Nsvodno im ukokale 70 nato oficeri vo restoran? "?? dali e stara vest ili fake ili nova shto se krie??

сигурно има една цирка од 5-10 илјади загинати од Полска накај западна европа. Само никој не збори за бројките, колку хотели и ресторани калибрирале до сега само. Настрана тие што гинат на фронт.

Авионите биле купени од Белорусија а не Украина.
А вртољетите од куде се купени?

Инаку кристално јасно е како беше позиционирана Украина под Леонид Кучма!
Ги прекрши санкциите на НАТО за да ни помогне (не битно од кои причини)!
Ако сакаш сериозно да пристапиш истражи ги “авантурите“ со Кондолиза Рајс (тогашна советничка за нац. безбедност кај “нашиот“ стратешки партњор) и турнејата по источна Европа поточно РФ иУкраина...
Немаше никакви санкции од ОТАН барем не официелни.
Се работеше за контролиран хаос (односно рецепт за декомпонирање) без прелевање на кризата надвор од зададените граници, Лошо за ваквата доктрина говореше во еден од неговите настапи само како пример ја зеде ехЈУ....

Едно убаво видео за колумбиски платеници, плачат, не ги пуштат да се вратат дома. Дале молби да раскинат договор, ги демобилизирале им вратиле пасоши и качиле во автобус демек за Полска, но ги вратиле на друг фронт. Додека патуваат кон фронтот го молат претседателот на колумбија да им помогне.
Укрите не им дават плата како што се договориле, не плаќаат оштета за погинати платеници, за инвалиди... Башка не е како на сафари во африка, а се гине многу, ги праќаат на прва линија фронт. Не ги жалам, главно се од наркокартелите, шекер да им е!

https://vkvideo.ru/video-179913694_456257478

Интересно е да се види како се формира многуполарност, секој пол си има своја пропаганда, јутубата ги цензурира тие видеа, на кајгана е слично не можам да качам VK видео, го нема на тубата. За сега сеуште дават да се качи линк, во иднина може и да неможе.
Кајгана кова заговор да те замолчи тебе, Бач....

Срам да му е....

giphy.gif

Ајт у пичку матер. Имало и бетер од лицето З.З.

Јаја социотов, добра проценка на состојбата во собата има. Што смени наратив од пред година. Му станува јасно дека само јад и очај ги очекува ако продолжат со оваа лудост.

Последно уредено:
А кај тоа пишав јас дека Америка го нема направено ова? Само ти пишав дека ако се менува власта во државата не значи дека на државата треба да и се заборави минатото и нејзините дела или недела, и ја посочив Америка како една од велесилите што има најпресен Претседател, ништо повеќе. Еве да претпоставиме дека дошол Трамп, и ја менал за 180 степени политиката на Америка. Дали тоа автоматски ги брише сите овие работи што ги спомна?

п.с. Го молам Лорд Бебо да не се нервира, да олабај малку, ако не можи, да рокни едно хелексче две, дали од мавањето толку главата во ѕидот, веројатно почна да си контрира самиот себе си, и сега треба да ги трпиме неговите испади тука...Ајт сиктер!

Никогаш не смее да се заборави, тоа е неоспорливо.

Но Охридскиот рамковен договор, договорот од Нивици и договорот за добрососедство со балкански татарстан се далеку потазе во споредба со Санстефанскиот договор, и најважно: сеуште се на сила, додека Санстефанскиот договор не поживеал ниту 6 (ШЕСТ) месеци.

Слободно повторувај ги зборовите Русија и Санстефански договор во еден здив, но тоа не го менува фактот дека спомнуваш договор кој е поништен, додека Охридскиот рамковен договор, договорот од Нивици и договорот за добрососедство со балкански татарстан не само што се на сила, туку и на било која личност која отворено и јавно се противи на тие договори и се залага за нивно поништување и укинување и` следува забрана за влез во САД.

Во поновата историја на Македонија од 1991 година па наваму, Русија не ни има згрешено ништо за разлика од нашите "пријатели" и "сојузници" од другата страна на Атлантскиот Океан и нивните европски вазали.

Никогаш не смее да се заборави, тоа е неоспорливо.

Но Охридскиот рамковен договор, договорот од Нивици и договорот за добрососедство со балкански татарстан се далеку потазе во споредба со Санстефанскиот договор, и најважно: сеуште се на сила, додека Санстефанскиот договор не поживеал ниту 6 (ШЕСТ) месеци.

Слободно повторувај ги зборовите Русија и Санстефански договор во еден здив, но тоа не го менува фактот дека спомнуваш договор кој е поништен, додека Охридскиот рамковен договор, договорот од Нивици и договорот за добрососедство со балкански татарстан не само што се на сила, туку и на било која личност која отворено и јавно се противи на тие договори и се залага за нивно поништување и укинување и` следува забрана за влез во САД.

Во поновата историја на Македонија од 1991 година па наваму, Русија не ни има згрешено ништо за разлика од нашите "пријатели" и "сојузници" од другата страна на Атлантскиот Океан и нивните европски вазали.
Не знам зошто постојано ми споредуваш за западот, кога јас не го демантирам тоа што западот го направил...

Е сега мое право на мислење е што мислам дека и Русија не ја сметам за некој голем пријател на Македонија, и не е само Санстефанскиот договор, да не навлегуваме за Руската улога во Пиринска Македонија после ВСВ и слично. Пријателски земји? Хмм... Ајде океј, не ни има ништо одмогнато (барем она што јавно го знаеме), ама не ни има ни помогнато, па за да паѓам во несвест кога ќе се спомни Путин, како што на одредени особи тука му се влажнат гаќичките кога ќе ја хвалоспеваат Русија. Едноставно, не чувствувам потреба да се потресувам за тоа хибридната војна (не оваа нашава на Мицкоски)туку меѓу Западот и Русија, и да навивам за Русите.

А имале и те како големи можности да ни помогнат...

бтв. Кај се Путинољубците да кажат дека ноќеска се летале дронови во Тјумен, 2.000 километри источно од Москва?

Последно уредено:
Не знам зошто постојано ми споредуваш за западот, кога јас не го демантирам тоа што западот го направил...

Многу едноставно: затоа што живеам во сегашноста и знам кои држави денес им наштетуваат на државниот суверенитет, самостојноста и територијалниот интегритет на македонската држава и на македонската нација. Малку помош: Русија не спаѓа меѓу тие држави.

Е сега мое право на мислење е што мислам дека и Русија не ја сметам за некој голем пријател на Македонија, и не е само Санстефанскиот договор, да не навлегуваме за Руската улога во Пиринска Македонија после ВСВ и слично. Пријателски земји? Хмм... Ајде океј, не ни има ништо одмогнато (барем она што јавно го знаеме), ама не ни има ни помогнато, па за да паѓам во несвест кога ќе се спомни Путин, како што на одредени особи тука му се влажнат гаќичките кога ќе ја хвалоспеваат Русија. Едноставно, не чувствувам потреба да се потресувам за тоа хибридната војна (не оваа нашава на Мицкоски)туку меѓу Западот и Русија, и да навивам за Русите.

А имале и те како големи можности да ни помогнат...

Точно, твое право е, и слободно искористувај си го колку сакаш и до кога сакаш.

Јас не верувам дека некој тука навива за Русија, туку едноставно навива против страната која ја поддржуваат истите тие кои ги поддржуваат анти-македонските елементи во и надвор од Македонија.

Секако дека не мораше да биде вака, но Франсис Фукујама е идиот кој треба да биде одерен до коска поради неговата книга Крајот на историјата и последниот човек, објавена во 1992 година, во која тврди дека со распаѓањето на Советскиот Сојуз и крајот на Студената војна либерал-демократското општествено уредување ќе доминира низ целата планета, а единствениот проблем на човештвото ќе биде досадата бидејќи нема да имаме со што да се занимаваме во таа либерал-демократска утопија. За жал крајот на 20-от и почетокот на 21-от век покажаа и докажаа на дело дека историјата не само што се повторува, туку се римува со минатото, прво како фарса, а потоа како трагедија.

Одличен пример за ваквото римување на историјата е државниот удар во Чиле од 1973 година, кој се римува со државниот удар во Украина од 2014 година. Ништо ново 40 (ЧЕТИРИЕСЕТ) години подоцна.

Последно уредено:
Јас не верувам дека некој тука навива за Русија, туку едноставно навива против страната која ја поддржуваат истите тие кои ги поддржуваат анти-македонските елементи во и надвор од Македонија.
Брате, имаш членови на форумов што ќе ти ги набројат сите села во Русија, додека немаат слушнато за мостот на Зовиќ... Верувај, ги боли цеф и Русите и Америте за нас, тие си го гледаат интересот. Утре ако на Русија и биде интерес да не окупира Бугарија, око нема да и трепне, како на Америка што не и трепна око 2001ва со прво терористите а потоа борците за слобода.

Јас не пишав дека летале. Туку дека биле на обука кај што биле. За мене е кристално јасно кој стоеше со помошта тогаш во 2001. А тоа секако не беа ниту Нато ниту силите кои сега ја користат Украина како куртон.
Некако заборавивте дека Србија тоест тогашна Југославија не остави без воени ресурси .Ги испразнаа касарните ги донесоа на 0.Ако тоа оружје останеше кај нас не ни требаше никаква странска помош. Тенкови ,хаубици, авијација ,огромни количини на муниција се изнесоа .Пред војната ни помогна Германија со 170 Хермелини и поголем број БТРи.Бугарите со 100 т-55 и околу 40 хаубици. Овие оружја имаа клучна улога во 2001ва.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom