Пресудувате според ваше или туѓо мислење?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Судам, пресудувам спрема мое искуство и податоците што ги имам за таа тема. И вистина е она што е вистина за мене.

Не верувам и не пресудувам за ништо, се додека јас не го видам, слушнам или пробам тоа. Се во животот е прашање на вкусови, така да можеби тој што ќе ми каже дека тоа нешто не е добро, без разлика за што се работи, едноставно нема ист вкус како мојот... Затоа прво пробувам, а потоа пресудувам:)
Извини сега вака што ќе те цитирам. Значи не мораш да пробаш нешто за да знаеш дека не е во ред. Пример за тоа е да пробаш да си го пресечеш малиот прст од левата рака, тоа е неразумно. Се што лета не се јади, па така не мора да го пробуваш тоа за да знаеш дали е во ред или не.

Судам, пресудувам спрема мое искуство и податоците што ги имам за таа тема. И вистина е она што е вистина за мене.

Извини сега вака што ќе те цитирам. Значи не мораш да пробаш нешто за да знаеш дека не е во ред. Пример за тоа е да пробаш да си го пресечеш малиот прст од левата рака, тоа е неразумно. Се што лета не се јади, па така не мора да го пробуваш тоа за да знаеш дали е во ред или не.

Не, не можеби бев погрешно сфатена...Мислев дека пробувам за оние работи за кои не се согласувам со другите. Но не мора да си опресечам прстот за да знам дека ќе ме боли или ќе ми тече крв...Или не мора да пробам цигари и дрога за да знам дека се штетни...Мислев за оние работи кои на некој начин не се докажани, т.е. не се основани врз факти...пр. коктел...Ете на пр. некоја другарка пробува некој коктел и ми вика леле не го пиј ужас е... Не можам да и поверувам дур не го пробам, токму поради тоа прашање на вкусови. На тоа мислев кога го напишав постот...Пробувам пред да пресудам, за работи не основани на факти, туку на прашања на вкусови.:pipi:

Секогаш според свое.Се случувало другарки, познаници, да ми кажуваат нивни мислења, совети во врска со нешто, ги сослушувам нивните совети и нивните мислења, но секогаш постапувам според сопственото.Додека јас не се уверам самата лично во тоа нешто, не пресудувам ништо.

Во 95% од случаите си терам по свое, ама ми се случува понекогаш да послушам некој во врска со нешто, но само ако тој некој е човек во кој имам доверба, и тоа голема.

ко ке ми речат за некој нешто лошо или добро било шо го земам тоа предвид се додека не го запознам нештото....но после тоа сам ке проценам дали е тоа така или не....

Па и јас си терам по мое ама нормално дек слушам и совети од пријатели шо знам дек стварно би ми помогнале а не го прает то од љубомора и слично.Слушам шо кажвет и после си сумирам се и си одбирам то шо ми изглеат најубо и нормално, ко сите некош грешам, ама пубо ми е ко ќе си иам некој да прајме муабет за то...

Пробувам па потоа оценувам, осудувам, критикувам.. Секогаш се водам по мое мислење.. А тоа донекаде е и погрешно зашто така пробувам и доста глупости во животот.. Али во секој случај своето искуство е далеку подобро од туѓото колку и да е неразумно понекогаш..

Без оглед за што станува збор, дали е тоа човек што не го познавате, дали е тоа некое место што не сте го виделе, пијалок што не сте го пробале итн. ... дали пресудувате пред да слушните, видите и пробате со свои уши, очи (па и уста:)) или се водите по муабетите на другите и според тоа го оцрнувате или прифаќате истиот/ото?
Добро прашање.. Честопати пред да пробам нешто го имам зачувано туѓото мислење за истото, но сепак никогаш неможам да тврдам нешто ако пред тоа самата не сум се уверила во веродостојноста на информација.. Значи и да го изнесам туѓиот став за тоа нешто, ќе го спомнам тоа како факт што сум го слушнала од некој, но не и сосигурност дека е навистина така, затоа што пред се, секој си има различен вкус, стил и нормално е дека не може на сите да ни се допаѓаат исти работи, како и различен став и различен начин на гледање и прифаќање на нештата.. Ако ги слушам јас другите што зборуваат нема да стигнам ни чекор подалеку затоа што секое второ туѓо мислење ќе биде различно.. А и тоа би значело дека немам свој став па дури и дека повеќе им верувам на другите отколку на себе, што ни во најмала рака не е така. Напротив, тие нека учат од мене. хехехе :smir:

Ponekogas za odredeni situacii sama si nosam odluka sto da se pravi no go pocituvam i tugoto mislenje i go prifakam ponekogas zosto da ne?Pa i drugite ponekogas mozebi imaat pravo koga mi ukazuvaat na nekoi raboti,nemozam jas se da sum najinformirana za bilo sto.Esega ima situacii kade sto nekoj ke kaze nesto seir da puka pa zatoa covek sam treba da si proceni komu i kolku da veruva i prifaka tugo mislenje no nekogas isto taka moze dosta da pomogne vo odredeni situacii.

Без оглед за што станува збор, дали е тоа човек што не го познавате, дали е тоа некое место што не сте го виделе, пијалок што не сте го пробале итн. ... дали пресудувате пред да слушните, видите и пробате со свои уши, очи (па и уста:)) или се водите по муабетите на другите и според тоа го оцрнувате или прифаќате истиот/ото?
no way, без сама да проценам никад не прифаќам туѓо мислење посебно не ако мислењето се однесува за личност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom