Не...Се апстрахирам од конкретниот случај и се осврнувам на тврдењата дека не постои разлика помеѓу криминални инциденти (без етничка позадина) и инцидентни кои се базирани на етничка нетрпеливост.
Тука некој убедува дека се е тоа само криминал, кој не разликува никаква припадност.
Што е апсолутно неточно. Имаме инциденти од двата типа. Да не се правиме слепи за вторите.
Имаш "банда" на криминалци, односно група на криминалци кој не "атакуваат" како еден ентитет туку кој самостојно кој поединчено, во овој град, во кој јас живеам, и се вика Битола.
Сите тие, беа и се Македонци. Тие се такви патриоти што немате поим колку викаат по утакмици коа Пелистер игра со Башкими или со Милано, Албанците не се извадено од уста, па дури им се припишуваат здодела кој немаат врска со нивните активности, во Македонија и надвор од неа.
Тие исти "Босови", се сопственици на Кафетерии, кафичи, дискотеки, и се многу категорични на ставот дека во локалите каде што тие стопанисуваат не смее да стапне нога на албанец по секоја цена! Се големи патриоти признавам.
Еднаш бев набркан, не им се допадна мојата лична карта, можда фацата можда името, а можда и цел пакет. Бев најексплицитно набркан, за малку и кјотек ќе изедев и пред сите бев стигматизиран како Терорист, албанец од најлошиот сој кој не смее да се дружи со македонци, дури на моите другарки им беше сугерирано да не се дружат со мене... Било срамно.
Али јебига, помина месец, два, година... Се сеќавам како денес во 2004 година, едно летно и убаво претпладне, некаде накај 12 часот си се шетав накај широк сокак, покрај еден кафиќ кој го носи името Ла Каса, каде стопанисува еден од горенаведениве "Патриоти", каде истата таа личност во придружба на неговата сопруга и еден фамозен "Мафијаш" од струга-Велешта, познат по името Демир, си седеа си пиеја кафе, и си муабетеа.
Видов и се зачудив... Види мајката Демир можел да седи и да пие кафе, други сопствеников од што сакаше да му се умилкува, курот да можеше ќе му го испушеше пред сите, а и жена му ќе му ја дадеше рента неколку саати...
Истото се случи, неколку месеци подоцна и десетина метра подалеку, со друг сопственик кој исто така ужива во продавање дрога и такви мити ствари... Овој не седеше со Демир, ама затоа седеше со Фадил Елези од Кичево... Познат нарко дилер... Остај тоа, сопственикот на тој локал познат под прекарот Скубе, натепа еден пријател мој, кој му беше згрешил, само со тоа што беше бил Албанац, клет албанец... Подоцна се раширија муабети дека Скубе им должел на овие "Мафијашиве", пари... итн итн итн...
Ова не е само еден или два примери... Ги има многу... Имаш време?
Ок, ама јас немам...
Сакав само малку да ти предочам ситуации, каде што патриотите стануваат предавници, во име на личните интереси...