Престрелка

Та тоа велам, џандар македонски земал дрога од клет учка, да ја шитка...кому??
На цигојнери??

Криминалот не познава пасоши, нации, народи или вери! Само познава ќар и добивка!

Si se zaebal....ovoj go "fatile", od sefot ispratenite gavazi....da proverat sto toa toj prodava, a ne e negova ...sefovska "roba"......tocno kar i dobivka , ama na frekfrencii na koi ne ni pomisluvate...:)

neznam dali smeam da pisam ?
ako pisam sto mislam mozno e pak nekoj da me banira!
se mislev ,no nemozam da ostanam ramnodusna na temava .

ne e bitno dali i zosto se puka ?bitno se puka.
na takvo pukanje koj garantira deka ke se povredat samo tie "kriminalcite"

nekoj pobara resenie:jas sakam da ja delime
i duri togas ke znam deka i da ima "pukanje "ke bide toa od kriminalci!

a vaka dodeka e "CELA MAKEDONIJA"(bez mnogu veke etnicki teritorii)
sekogas za mene ke znaci samo etnicko cistenje i toa do pred nekolku godini,a sega
toa sto se slucuva e samo federalizacija(za mene da vazat site zakoni,a albancite da se zastiteni kako vo stakleno zvono ,jas da plakam se ,a oni nisto,jas da sum kirajdzija vo sopstvenata drzava,a tie da se gazdi i toa surovi gazdi koi ne teroriziraat vo sekoja smisla na zborot.....ima i uste.....)
a koga bi se podelile e toa e nesto drugo!
nema da ja imam popova sapka ama na raat ke se skijam na kozuv i nema da se plasam od moznosta nekoi kriminalci deka ke dojdat i so kursumi sto ke frcat na site strani pa duri i pokraj glavite na moite deca ke si gi sreduvaat smetkite.

Ме интересира зошто никој ништо не превзема во врска со запалените куќи дури и низ медиумите се провлече ептен тивко...?

П.С.Тамата е ПРЕсТЕЛКА а не Запалени куќи...

Па тоа е бе шефе тоа е...

Тоа е... БАШ ТОА Е...

Кажи им... Дека е тоа... Дека не се палеле куќи вчера, туку се пукало по момци кој продавале дрога...

ТОА Е!

П.С.Тамата е ПРЕсТЕЛКА а не Запалени куќи...
Јасно ми е што е темата, ама тука убедуваат дека криминалот и насилството во Македонија никако немаат везе со етничка припадност.

Као, кога средношколци се тепаат со шипки зошо се одреден етникум, е исто ко кога група дилери ќе се срчкаат за пари.

Јасно ми е што е темата, ама тука убедуваат дека криминалот и насилството во Македонија никако немаат везе со етничка припадност.

Као, кога средношколци се тепаат со шипки зошо се одреден етникум, е исто ко кога група дилери ќе се срчкаат за пари.

Сакаш да кажиш дека синоќешната престрелка била, овие шиптариштата од една страна, а до друга страна пукале Македонци, некои слични на нив, за неразрешени "сметки", во минатото или сегашноста?

И да е така како што викаш , тоа не ни дава за право да осодуваме цела една нација...
Ако во животот си сретнал барем еден, само еден чесен Албанец тоа е доволна причина да бидеме воздржани во осудите на цели етникуми...

На Албанците криминалци нека им се суди и тоа многу строго ама со чесен Абанец сум седел сум пиел и негледам причина тоа и понатаму да не го правам...
А ако ги осудувам сите тогаш се негирам самиот себе....

Сакаш да кажиш дека синоќешната престрелка била, овие шиптариштата од една страна, а до друга страна пукале Македонци, некои слични на нив, за неразрешени "сметки", во минатото или сегашноста?
Не...Се апстрахирам од конкретниот случај и се осврнувам на тврдењата дека не постои разлика помеѓу криминални инциденти (без етничка позадина) и инцидентни кои се базирани на етничка нетрпеливост.

Тука некој убедува дека се е тоа само криминал, кој не разликува никаква припадност.

Што е апсолутно неточно. Имаме инциденти од двата типа. Да не се правиме слепи за вторите.
И да е така како што викаш , тоа не ни дава за право да осодуваме цела една нација...
Ако во животот си сретнал барем еден, само еден чесен Албанец тоа е доволна причина да бидеме воздржани во осудите на цели етникуми...

На Албанците криминалци нека им се суди и тоа многу строго ама со чесен Абанец сум седел сум пиел и негледам причина тоа и понатаму да не го правам...
А ако ги осудувам сите тогаш се негирам самиот себе....
Ма кој ги осудува нив ко народ у целина?

Кажувам дека сеуште, еден деликвентен дел од нив, се оденсуваат ко да се над законот, а и соодветните државни институции така ги третираат.

Znaci koga ke napinja zensko, batali se, idi drmni edna rakija i ebi nesto... drugo care nemas, inace ke sporis do beskraj i nazad, i pak ne ke se razberes, od ednostavna pricina: zensko ne e genetsko razvieno za da moze da logicira za vakvi muabeti.

Beter od samoubistveniot si, majke mi, koga ke se fatis za patlakot nikako da go pustis...pa pusti go ma, pusti go, i drugi imaat pravo da go pridrzat malku...

Cela ova dzeva ja napravi, za da na kraj dojdes do zaklucok deka kriminalot e rezervirano edino za albancive vo drzavava, a? I deka samo tie imaat ekskluzivitet nad nego, a? ncncnncnc....

Во никој случај не значеше дека криминалците кај нас носат идентична етничка припадност и се само Албанци...тоа би било сериозна небулоза.

Туку, дека не сите незаконски дејанија, насилија и инциденти се само ствар на криминални пресметки меѓу банди, кои не познаваат никаква припадност, туку дека добар дел од таквите инциденти се резултат исклучиво на етничка нетрпеливост меѓу албанците и македонците.

Пошо како тргнаа, ќе не убедеа дека секој меѓуетнички конфликт, па и 2001-ва, е резултат на мафијашки пресметки, а етничкиот момент е само параван за медиуми.

Не...Се апстрахирам од конкретниот случај и се осврнувам на тврдењата дека не постои разлика помеѓу криминални инциденти (без етничка позадина) и инцидентни кои се базирани на етничка нетрпеливост.

Тука некој убедува дека се е тоа само криминал, кој не разликува никаква припадност.

Што е апсолутно неточно. Имаме инциденти од двата типа. Да не се правиме слепи за вторите.

Имаш "банда" на криминалци, односно група на криминалци кој не "атакуваат" како еден ентитет туку кој самостојно кој поединчено, во овој град, во кој јас живеам, и се вика Битола.

Сите тие, беа и се Македонци. Тие се такви патриоти што немате поим колку викаат по утакмици коа Пелистер игра со Башкими или со Милано, Албанците не се извадено од уста, па дури им се припишуваат здодела кој немаат врска со нивните активности, во Македонија и надвор од неа.

Тие исти "Босови", се сопственици на Кафетерии, кафичи, дискотеки, и се многу категорични на ставот дека во локалите каде што тие стопанисуваат не смее да стапне нога на албанец по секоја цена! Се големи патриоти признавам.
Еднаш бев набркан, не им се допадна мојата лична карта, можда фацата можда името, а можда и цел пакет. Бев најексплицитно набркан, за малку и кјотек ќе изедев и пред сите бев стигматизиран како Терорист, албанец од најлошиот сој кој не смее да се дружи со македонци, дури на моите другарки им беше сугерирано да не се дружат со мене... Било срамно.

Али јебига, помина месец, два, година... Се сеќавам како денес во 2004 година, едно летно и убаво претпладне, некаде накај 12 часот си се шетав накај широк сокак, покрај еден кафиќ кој го носи името Ла Каса, каде стопанисува еден од горенаведениве "Патриоти", каде истата таа личност во придружба на неговата сопруга и еден фамозен "Мафијаш" од струга-Велешта, познат по името Демир, си седеа си пиеја кафе, и си муабетеа.
Видов и се зачудив... Види мајката Демир можел да седи и да пие кафе, други сопствеников од што сакаше да му се умилкува, курот да можеше ќе му го испушеше пред сите, а и жена му ќе му ја дадеше рента неколку саати...

Истото се случи, неколку месеци подоцна и десетина метра подалеку, со друг сопственик кој исто така ужива во продавање дрога и такви мити ствари... Овој не седеше со Демир, ама затоа седеше со Фадил Елези од Кичево... Познат нарко дилер... Остај тоа, сопственикот на тој локал познат под прекарот Скубе, натепа еден пријател мој, кој му беше згрешил, само со тоа што беше бил Албанац, клет албанец... Подоцна се раширија муабети дека Скубе им должел на овие "Мафијашиве", пари... итн итн итн...

Ова не е само еден или два примери... Ги има многу... Имаш време?

Ок, ама јас немам...

Сакав само малку да ти предочам ситуации, каде што патриотите стануваат предавници, во име на личните интереси...

Во никој случај не значеше дека криминалците кај нас носат идентична етничка припадност и се само Албанци...тоа би било сериозна небулоза.

Туку, дека не сите незаконски дејанија, насилија и инциденти се само ствар на криминални пресметки меѓу банди, кои не познаваат никаква припадност, туку дека добар дел од таквите инциденти се резултат исклучиво на етничка нетрпеливост меѓу албанците и македонците.
Vazi.
I sega sleduva pitanje.
Onoj vrz kogo se pukalo vcera e albanec.
Se pukalo vo Cair.
Zrtvata e brat na nekoj tipac koj ubil policaec pred nekoe vreme.

I sega sto, so celiot nastan? Ako i pridavas etnicka dimenzija, togas najlogicen mozen zaklucok e deka tie sto pukale bile makedonci, radi odmazda go storile delot. Ova spored tvojata logika.:toe:

Jas pa vikam, turi im go tasakot, kriminalci se, neka si ispoebat mater, i tetka, i sestra i bratucetki i se zivo i divo do grob, nadgrob i spomen ploca, megu sebe.

Пошо како тргнаа, ќе не убедеа дека секој меѓуетнички конфликт, па и 2001-ва, е резултат на мафијашки пресметки, а етничкиот момент е само параван за медиуми.
Ti sakas da minimiziras nesto, a od druga strana toa celis da go storis so hiperboliziranje na nesto drugo, i taka doagame do situacija kade sto za sekaj eban nastan ti konstatiras deka e etnicki problem. :toe:
Isti kurac, i ti i onie drugite, koi deluvaat vo sprotivna nasoka.....

Back
На врв Bottom