Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Можеби тука ќе најдеш нешто слично на твоето, ако не, образложи, па ќе видиме како да конципираме одбрана...
И извади си возачка книшка за да ти запишат казнените бодови...

претекнував на полна линија, ме сопре полиција и направи записник и го запиша и тој со тамот што го претекнував како сведок, а он ми даде жмигавец за претицување, се влечеше 20 маме му ебам./
Казна е 300 евра пооооооооомоооооооош

А каква е таа возачка книшка, и кај се вади?

претекнував на полна линија, ме сопре полиција и направи записник и го запиша и тој со тамот што го претекнував како сведок, а он ми даде жмигавец за претицување, се влечеше 20 маме му ебам./
Казна е 300 евра пооооооооомоооооооош

А каква е таа возачка книшка, и кај се вади?

Лошо, лошо...
Единствено ќе се извлечеш ако возачот на претекнуваното возило, кој ќе биде повикан како сведок од страна на МВР посведочи во твоја корист, т.е. каже дека имал намера да застанува, се истранил и јасно ти дал до знаење дека е безбедно да го заобиколиш .
Инаку, него го спореле да го легитимираат како сведок во нивна полза.
Возачката книшка ќе ја извадиш таму кадешто вадиш возачка, и служи за запишување на казнените бодови.

Лошо, лошо...
Единствено ќе се извлечеш ако возачот на претекнуваното возило, кој ќе биде повикан како сведок од страна на МВР посведочи во твоја корист, т.е. каже дека имал намера да застанува, се истранил и јасно ти дал до знаење дека е безбедно да го заобиколиш .
Инаку, него го спореле да го легитимираат како сведок во нивна полза.
Возачката книшка ќе ја извадиш таму кадешто вадиш возачка, и служи за запишување на казнените бодови.

ме потпржија со 160 евра, судијата ми рече дека кога сум го потпишал записникот сум признал, и најмала казна што можел да ми даде е 160 евра, бидејки ако сум ја платил во рок од седум дена од прекршокот е 150 па така он ме казни + 10 евра. ама што е тоа, сепак арен се погоди судијата млад еден па се смилува.
А ако не сум потпишал ке платев казна од 35 евра за непочитување на знак, односно претекнување на полна линија на прегледно место!!!!

Поука до сите што ке ве сопре полиција не потпушувајте ништо!!!!!

Abe za potpisuvanjeto, spored mene pogresno e reseno kaj nas toa so potpisuvanjeto. Toa bi trebalo da e samo kako proceduralno deka si bil tamu i deka si prisustvuval na pravenjeto na zapisnikot kako sto e vneseno vo nego. A nema logika be strankata da se slozuva so pravenjeto na zapisnikot. Sto da ne se site strucni vo soodvetnata problematika pa moze da se slozat so nesto ili ne. Najgolem broj od lugeto sto se kaznuvaat se amateri, pa nema i sto da zborat za procedurata odnosno merkite koi se prevzimaat. Baska i policaecot mu e dovereno da prevzima merki protiv storiteli na prekrsoci i sto sega ako ne mu potpise strankata demek ne moze da se kazni covekot. Toa ti e vo nasava neorganizirana drzava. Ja sum imal problemi so ova, sudijata me vikal da svedocam za prekrsok kade sto strankata ne potpisala, pa demek mi vika ne mozam da go kaznam deka doticniot ne potpisal. Ustvari spored mene izgleda toj imal vrski, zosto denta nikoj ne mi potpisal ama sudijata samo za toj me vika :toe:.

Ubavo e da se izvadis na taa finta deka ne si potpisal, ama mislam deka sudiite treba da sudat, a ne da gledaat dali si potpisal ili ne. Sto ako policajcite zgresile a ti si potpisal, si go naebal znaci, a ne treba da e taka, treba sudijata da go proceni slucajot i da donese presuda. E tuka e bitna i praksata vo soobracajot, a da ne te cudi i ako sudijata nema ni vozacka dozvola, ne znam dali proveruvaat za toa pri izbor na sudii :pos2:

Izvinete ako bev malku dolg :helou:

Вака:

Ова е место на форумот Кајгана каде секој од членовите може слободно да се обрати во врска правните недоумици или проблеми.
Бидете слободни и прашувајте. Колегите правници или јас ке ви одговориме

Ve molamda mi posocite kako da zapocnam postapka na trajno odzemanje na fizicka sposobnost i dobivanje na staratelstvo vrz staro lice.
Blagodaram odnapred!

Ve molamda mi posocite kako da zapocnam postapka na trajno odzemanje na fizicka sposobnost i dobivanje na staratelstvo vrz staro lice.
Blagodaram odnapred!

Najprvin vasiot problem se odnesuva na DELOVNATA sposobnost na liceto i taa prestavuva sposobnost na fizickoto lice da prevzema dejstvija vo postapkata t.e celosna delovna sposobnost.Taa sposobnost moze da se ogranici so ODLUKA NA NADLEZNIOT SUD.

Vtoriot problem za dobivanje na staratelstvo vrz staro lice Zakonot za semejstvo veli deka staratelstvo im se dava "i na drugi lica koi ne se vo sostojba ili nemaat moznost sami da se frizat za zastitatqa na svoite prava i interesi". Rabotite za staratestvo gi vrsi Centarot za socijalna rabota neposredno ili preku starateli. Postapkata za stavanje pod staratelstvo e poveduva po sluzbena dolznost(na Centarot) ili po baranje na zainteresiranite stranki t.e Vie. Summa sumarum, Vie treba da zapocnete postapka pred Centarot za socijalna rabota za staratelstvoto, a bidejki ovaa materija e poobemna Vi go preporacuvam Zakonot za semejstvo od 2004 god."Precisten teks" od cl 156-210 i istiot mozete da go najdete na Pravo.org.mk. Pozdrav:helou:

Вака сеа ова е само нешто што ме интересира!!
Пред еден период имавме мала сообраќајка, возачот беше другар мој.
Не удрија од позади на семафор, но тоа не ми е поентата. Вечерта отидовме на клиника, 3 другарки, затоа што имавме главоболки и малку набиеници во кичма. Ок. по прегледите ни издадоа потврда за никакви телесни повреди од нели посериозен карактер. Бевме запишани од Сообраќајна полиција нели, и пред една недела ни стигна покана да појдеме во основно јавно обвинителство. Отидовме таму, потврдивме дека нема да спроведеме судска постапка против другиот, е сега мене ме интересира, затоа што на другарот колата му е осигурана а мислам и патниците кои се внатре дали е можно освен платената отштета за колата заслужуваат и патниците.
Или, треба да земеме адвокат па тој да среди со осигурителната компанија, без да се оди на суд???
Само ме интересира ова!!
Благодарам однапред!!

Не удрија од позади на семафор, но тоа не ми е поентата. Вечерта отидовме на клиника, 3 другарки, затоа што имавме главоболки и малку набиеници во кичма. Ок. по прегледите ни издадоа потврда за никакви телесни повреди од нели посериозен карактер. Бевме запишани од Сообраќајна полиција нели, и пред една недела ни стигна покана да појдеме во основно јавно обвинителство. Отидовме таму, потврдивме дека нема да спроведеме судска постапка против другиот, е сега мене ме интересира, затоа што на другарот колата му е осигурана а мислам и патниците кои се внатре дали е можно освен платената отштета за колата заслужуваат и патниците.
Или, треба да земеме адвокат па тој да среди со осигурителната компанија, без да се оди на суд???
Само ме интересира ова!!
Благодарам однапред!!
Доколку другарот имал платено осигурување за патниците, тогаш разговарајте со осигурителната компанија кај која е осигурано возилото во кое сте доживеале несреќата. Би требало да ви исплатат. Ако не сакаат со добро, тогаш тужба. И ќе исплатат.
За надомест на штета од другиот учесник во несреќата, веќе сте се откажале.

Najprvin vasiot problem se odnesuva na DELOVNATA sposobnost na liceto i taa prestavuva sposobnost na fizickoto lice da prevzema dejstvija vo postapkata t.e celosna delovna sposobnost.Taa sposobnost moze da se ogranici so ODLUKA NA NADLEZNIOT SUD.

Vtoriot problem za dobivanje na staratelstvo vrz staro lice Zakonot za semejstvo veli deka staratelstvo im se dava "i na drugi lica koi ne se vo sostojba ili nemaat moznost sami da se frizat za zastitatqa na svoite prava i interesi". Rabotite za staratestvo gi vrsi Centarot za socijalna rabota neposredno ili preku starateli. Postapkata za stavanje pod staratelstvo e poveduva po sluzbena dolznost(na Centarot) ili po baranje na zainteresiranite stranki t.e Vie. Summa sumarum, Vie treba da zapocnete postapka pred Centarot za socijalna rabota za staratelstvoto, a bidejki ovaa materija e poobemna Vi go preporacuvam Zakonot za semejstvo od 2004 god."Precisten teks" od cl 156-210 i istiot mozete da go najdete na Pravo.org.mk. Pozdrav:helou:

Ve molam za uste edna pomos i objasnuvanje.
Koga liceto vrz koe se bara staratelsvo t.e.odzemanje da delovnata sposobnost e bolno so dijagnoza F 20 i e vo dusevna bolnica, dali procesot za odzemane na delovnata sposobnost e ist kako gore navedeniot ? Fala, mnogu, mnogu

Koga liceto vrz koe se bara staratelsvo t.e.odzemanje da delovnata sposobnost e bolno so dijagnoza F 20 i e vo dusevna bolnica, dali procesot za odzemane na delovnata sposobnost e ist kako gore navedeniot ? Fala, mnogu, mnogu
Да, постапката е иста!

Колегата Струмикс одговорил, но бидејќи јас бев цитиран, еве ќе одговорам и јас да не испаднам некултурен, независно во која состојба се наоѓа лицето постапката за старателство секогаш е иста :helou:

Само ме интересира ова!!
Благодарам однапред!!
за каква и да е оштета треба колку што знам да имате извадено лекарско уверение, со кое ќе барате оштета од осигурителната компанија. Сега тука мислам на она официјално лекарско, а тоа порано кажуваа дека кошта 5000 денари. А ако се договарате со компанијата да не одите на суд, пак ќе треба да имате нешто од лекар дека имате некои повреди, физички или барем ако немате видете како иде постапка за претрпен страв ( не знам дали треба од психијатар тоа ) зошто без некој документ од лекар никој нема да ви даде пари на лепе очи. Мора да имате некој документ врз основа на кој ќе утврдат дека сте се здобиле со некоја повреда. Ако нема повреда нема пари, то је то. А у записникот ако стои дека немате никакви повреди, не знам дали ќе можете да извадите лекарско, имате мислам рок до 24 часа да се јавите на лекар за настаната повреда, а за претрпен страв не сум сигурен, дека тоа е сепак на психичка база. Ако треба несто друго пиши- прашај :)

Eve od mene uste edno prasanje: Ve molam dali ke moze da mi pratite urnek na polnomosno....ili sto treba da sodrzi edno polnomosno i dali e validno polnomosnoto ako ne e zavereno na notar?
MNOGU BLAGODARAM!

Вака..
Ми треба обработка на следниве одлуки/решенија на Уставен Суд пош мене слабо ми оди
У.Број: 150/1996-1-0 од 12/11/1996
У.Број: 191/2005-0-1 од 04/12/2006
значи ми треба анализа, фактичка состојба, образложение и правно дејство на истите...
посебно втората.. оваа првата чат пат можамд а ја средам

да ти ебам прешовата педер... триста испити на врат тој ова ми бара... ај помош плс

Едно прашање и од мене..
Дали во село е забрането да се чува добиток во дворот на куќата?
Вујко ми на село чува кози и денес му дојде инспекција дека ги чува во дворот на куќата. Цело село чувало друг вид на стока во дворовите, како крави, прасиња и слично.
Еден другар ми кажа дека требало добитокот да се чува на 500 метри од куќите, но тоа би важело за секој вид на добиток. Значи ако е така никој во селата не би можел да чува добиток во својот двор.
Ми треба мало објаснување за ситуацијата, дали и какви мерки може да преземе инспекцијата која денес го посети...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom