Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Струмикс или било кој ПОМОШ!

Девојчето ми се вика Анастасиа веќе 8 години. Денес вадам извод од родените и името и е Анастасија. Нељубезните тетки ми покажаа книги дека е заведена Анастасија. Нема фрке! А како до сега СЕ од Извод; Пасош; е на Анастасиа ....????
Грешка на колегите. А истата банда ги издава изводите (промената е во тоа што сега се во друга соба).
Советот од друг љубезен чичко беше да се направи промена која РАЗБИРА СЕ ќе ме чини extra 300 денари (а ако треба, а сигурно дека да) и после нов извод extra ('стариот' т.е. оној од денес нема да важи) 150 денари.

Друга љубезна тетка од МВР-ето ме советува дека е ПОПРАВИЛНО Анастасија.

Ќе умрат изгледа парите!
Што да правам?

Секогаш, сите документи кои се издаваат треба да го содржат името кое е запишано во Матичната книга на родените.
Нема правилно - неправилно, туку онака како што ти самиот си кажал при пријавувањето на новороденото дете во матичното.
Инаку, во конкретната ситуација ќе си дадеш 300 денари :)

Glupo pitanje 2

Videte vaka braca pravnici :)

Odamna presuvav za metkite za struja ama eve pak, me interesira dali toa tuzbite nivni zastaruvaat be nekad.

Imam nekoi smetki neplateni od 2004 god, i mozda nesto od 2005, i od togas negde posle toa mi imaat udreno tuzba, ama ja ne sakam da im platam :) posto se stari razbiras neka brakat porano rabotata

Dali toa nekad tuzbata zastaruva, ili neka idat na sud a ne me tuzat tuka 4 godini ?

Odozgora pa godina dena ne mi popravaat doma edna faza nemam, ne sakaat da dojdat deka sum imal tuzba be, pa sega sto da im pravam da placam za dvofazna struja ?

Fala za informaciite

Прашаш за застареност.Кај нив мислам дека застареноста е 1 година.Но ако пред истекот на таа 1 година ти пратат тужба застареноста прекиниува.А ЕВН имаат некој систем, така што пракаат тужба на 11тиот месец.Си го знаат законот.Значи немасш друг начин.Мораш да платиш.АКо не сега ке мораш покасно, ке плаќаш за судски трошоци, камата, а можно е и за извршител.Ако те исклучат, можно е да ти наплатат и за повторно вклучување.
Тоа што не сакаат да ти ја поправат струјата е веројатно пропратна санкција.
Спорефд мене немаш начин да избегнеш.Плати си, спогоди се на суд некако, и тоа.:toe:
Стумикс, адвокате, поправај ако грешам.:pipi:

Прашаш за застареност.Кај нив мислам дека застареноста е 1 година.Но ако пред истекот на таа 1 година ти пратат тужба застареноста прекиниува.А ЕВН имаат некој систем, така што пракаат тужба на 11тиот месец.Си го знаат законот.Значи немасш друг начин.Мораш да платиш.АКо не сега ке мораш покасно, ке плаќаш за судски трошоци, камата, а можно е и за извршител.Ако те исклучат, можно е да ти наплатат и за повторно вклучување.
Тоа што не сакаат да ти ја поправат струјата е веројатно пропратна санкција.
Спорефд мене немаш начин да избегнеш.Плати си, спогоди се на суд некако, и тоа.:toe:
Стумикс, адвокате, поправај ако грешам.:pipi:

E dobro de oni pustile tuzba, nego kolku vreme imaat pravo da ja tegnat taa tuzba, vise 2008 sme, do sega nisto ne napravile, a i ne mi e jasno kako nasevo sudstvo te sudi u otsustvo, ne te ni vika, samo bap presuda. I kolku sto mi rekle obligacii vazat tri godini, posle toa ne mozes da si baras nisto. Ovie vaka mozat da me drzat na tuzba do 3000 godina :). Nemaat li neokj rok posle koj en moze da si gi baraat parite. Abe luge za ubistvo ne lezat so zastaruvanje a ne za smetka da go ebam, pardon my french :)

Ти пратија пресуда?И дали се жалеше на пресудата, во рок претпоставувам од 15 дена?Ако не, тогаш е правосилна.

Ако се надеваш дека ќе ги зезнеш ЕВН на застареност гадно си се заебал. Они знаат како да го заштитат она што е нивно. Со преземање на ское процесно дејствие застареноста се прекинува.
Само да те предупредам на твојот долг тече и камата провери колку е , колку должиш. Ако стигне до правосилност на пресуда може да ти се нацрта извршител дома и да ти го собере телевизорот.
А инаку ако имало рочиште, а не си бил уредно повикан(судска покана ти стигна ли??) можеш да упатиш жалба , иако незнам колку тоа би ти се исплатело кога е многу веројатно дека не можеш да добиеш на суд ако не си ги плаќал сметките.

Ти пратија пресуда?И дали се жалеше на пресудата, во рок претпоставувам од 15 дена?Ако не, тогаш е правосилна.
Abe oni do sega mi pustale i drugi tuzbi ama za na sud nisto. Eve i ova od koga e ama nema pokana za na sud. Ne deka sakam da mi stigne nego odamna e pa da proveram dali ima nekoj rok koga treba da odam na sud, za prekrsoci si znam ama ova ?
Oni i na sila stalno naplacaat ne znam nekoj da bil na sud. Ce ti dojdat i ce ti ja isklucat strujata pa moras da ja platis tuzbata, i nema na sud :toe:

A mamicu im znaat da ja prekinat strujata, pred nekoj den nemav cela vecer struja, u skopje nemase dva saati se posraa po televizija. Da snemuva u skopje kako kaj mene ne znam sto ce bese, ama ovde seljaci i to ti je to :)

Подобро е за тебе да ти ја исклучат струјата, за да се освестиш и да си платиш, или барем да склучиш договор со нив за плаќање на рати, отколку да чекаш покана за на суд.Така ќе мораш да ги платиш и судките трошоци, и каматата, бидејќи ти имаш долг, кој мораш да го платиш.Ако не доброволно, ќе ти дојде извршител, кој присилно ке ти наплати, освен горенаведените трошоци, и за него ке си наплати трошоци, околу 300 евра.Немаш излез.Одолговлечувај колку сакаш, ама ке платиш кога тогаш.
Леле, ама сум се распишала, како во ЕВН да работам:pos2:

По незнам кој пат ќе го напишам ова:
1. Струја, вода, телефон и такви слични периодични давачки застаруваат во рок од ЕДНА ГОДИНА ОД ДЕНОТ НА ДОСПЕАНОСТА!!! Ако ве тужат за застарен долг, приговарајте! Повикајте се на застареност и добивате!
2. Ако е долгот утужен пред настапот на застареноста, парницата се одолговлекува, и практички, никогаш нема да застари (иако е теоретски можно, Правниче, мислам, објаснуваше) и ќе заврши со пресуда на штета на неплаќачот сосе такси, камати, извршни трошоци.
3. Данџн, во т.2 од овој пост реков како и што со застареноста, кога веќе тече постапката...а незнам пред колку време ти реков, т.е. напишав на истата оваа тема да ги тужиш бидејќи не сакаат да ти поправат струјата.

Abe ja sum na praven do treta sega, valjda ce dojdam do taa lekcija :)

Ama ova kako ispaga nikad ne zastaruva da go e**m

Fala sepak

знае некој како се вика она чеканчето со кое чукаат судиите у судница??ај ве молам кажете,позз

знае некој како се вика она чеканчето со кое чукаат судиите у судница??ај ве молам кажете,позз
Мало дрвено чеканче во рацете на судијата со кое чука по бирото во текот на судењето.
Аман, немојте со такви глупости на озбилна тема!

ок,избришете го постот (ако некој знае нека ми пише пп)

Во четврток сум на суд, за сообракаен прекршок. знае некој да ме подучи шо да му кажам на судијата

Во четврток сум на суд, за сообракаен прекршок. знае некој да ме подучи шо да му кажам на судијата

Можеби тука ќе најдеш нешто слично на твоето, ако не, образложи, па ќе видиме како да конципираме одбрана...
И извади си возачка книшка за да ти запишат казнените бодови...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom