Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Ммм паметно. Мене ми останува дилемата...бидејќи моментално чекам вработување во приватна фирма (катастар, имотни работи, правен консалтинг), дали ако ете да речеме во јануари извадам лиценца морам и да отпочнам со адвокатура (не ми е логично да морам), отворам канцеларија или се вработам како адвокат или јас истата можам да ја извадам, да ја имам, а адвокатура да почнам кога јас ќе решам?
За жал не е возможно, иако навистина изгледа ептен нелогично. Веднаш, со самото впишување во именикот на адвокатите (и добивањето на лиценца) ќе мораш да почнеш да плаќаш придонеси, познавам еден мал милион случаи кога адвокати отпочнале со работа дури и по 2-3 години од впишувањето во именикот, а подоцна биле задолжени да си ги платат придонесите за целото време (како да работеле). А ако извадиш лиценца само, а не отпочнеш самиот со работа како самостоен адвокат, туку се вработиш кај друг адвокат, тогаш не плаќаш самиот придонеси, туку твојот работодавач и во тој случај не постојат погоре опишаните погодности.

За жал не е возможно, иако навистина изгледа ептен нелогично. Веднаш, со самото впишување во именикот на адвокатите (и добивањето на лиценца) ќе мораш да почнеш да плаќаш придонеси, познавам еден мал милион случаи кога адвокати отпочнале со работа дури и по 2-3 години од впишувањето во именикот, а подоцна биле задолжени да си ги платат придонесите за целото време (како да работеле). А ако извадиш лиценца само, а не отпочнеш самиот со работа како самостоен адвокат, туку се вработиш кај друг адвокат, тогаш не плаќаш самиот придонеси, туку твојот работодавач и во тој случај не постојат погоре опишаните погодности.
Значи да не вадам лиценца додека работам во фирмата :) Значи аман со рекетов што го прават.

ај и јас да прашам нешто
во мојпт влез се случи убиство.синот е обвинет и во притвор.станот гласи на име на починатата.станпт е запечатен,не се знае до кога.треба да се дезинфицира,дератизира,безмалку да се purge with fire бидејќи е кочина и секакви животни се качуваа нагоре по влезот од нејзиниот стан.дворпт беше џунгла,ама тој се среди полесно,дека е надвор. башка што некој веќе оставил оглас дека го продава станот!?!
може некој да дае мислење кој е одговорен за станот и кој треба да се прашува?и чиј е сега станот?на државата?

Дали за престанок на работен однос следува некој надоместок од бирото за вработување според стажот ... кој е тој закон?

Zdravo,

Dali nekoj moze da me upati sto da pravam,se raboti za banka.
Imeno imam kredit,koj eden period ne go plakav sega predvreme go otplakam,minatiot mesec mi napravija presmetka izleze deka imam uste 7 iljadi so se kamati ,arno ama vcera koga otidov za presmetka da vidam da go zatvoram vo presmetkata ima uste edna stavka -ostanato plus uste 6 iljadi.
Ja prasav vrabotenata vo bankata,mi veli toa e kamata,pa ako e kamata ke pisuva kamata ne ostanato.
Kade moze da se obratam za ova, jas mislam narodna banka da probam.

кога се пишува преставка до инспекторат ... што треба таа да содржи (формат), како да се напише и дали мора лично да се однесе?

кога се пишува преставка до инспекторат ... што треба таа да содржи (формат), како да се напише и дали мора лично да се однесе?
Абе аман каква форма,напиши си таму како тебе ти е згодно,мислиш се замараат со форма....:)

Имаш сајтови на инспекциите, побарај, ја има и формата, само ти треба да напишеш содржина.

Имаш сајтови на инспекциите, побарај, ја има и формата, само ти треба да напишеш содржина.

тоа е проблемот ... не можам да им го најдам сајтот ... ако го имаш пиши го ... за Државен просветен инспекторат ...

И ако некој има искуство со пријавување во овој инспекторат нека сподели искуство (може и во ПП) ...

тоа е проблемот ... не можам да им го најдам сајтот ... ако го имаш пиши го ... за Државен просветен инспекторат ...

И ако некој има искуство со пријавување во овој инспекторат нека сподели искуство (може и во ПП) ...
http://www.mon.gov.mk/index.php/ministerstvo/2010-05-14-08-54-49
Бујрум. А за што ти треба ако не е тајна?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom