Прашања за Христијанството II

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Abe vecno znaci bez pocetok i bez kraj nikoj ne go sozdal on oduvek bil tamu samo so toa ne e so go bladaat vernicite tuku neso so nie nikad nema da go razbereme poso se stremime kon kompleksnost a ova e purest simplest stvar i zatoa ni e nesfatlivo.
Inace ova e interesna rabota,moze da se svrzat nekoi raboti i da se donesat interesni zaklucoci
http://jacksonsnyder.com/Arc/2006/dna.htm

se razbira del od tekstot e bladanje ama ne se.

pardon za latinicava >.>
Прости ако сум нападен ама она што се наоѓа зад линкот има стручен назив "asscrackpotery" јас може да си гги наречем (променам) базите во ЏОНИ и еве тоа ќе ни е името на нашиот "Создател" . Реано фактите многу лесно може да се "извиткаат" за да може да одговараат на некоја догма

Прости ако сум нападен ама она што се наоѓа зад линкот има стручен назив "asscrackpotery" јас може да си гги наречем (променам) базите во ЏОНИ и еве тоа ќе ни е името на нашиот "Создател" . Реано фактите многу лесно може да се "извиткаат" за да може да одговараат на некоја догма

Ama DNK e sostavena od tie elementi,edno nesto sto mene mi e cudno e kako elementite gi dobivaat tie bukvi na evrejski.

Дали ќе ти биде или не од корист незнам, ама тоа дека немало пишани историски документи каде се тврди дека никој не ги видел Зевс, Аполон...итн, си грешка и тоа голема. Доволни ти се Илијада и Одисеја од Хомер како пример и доказ.

Ааааааа, велиш, .во Илијада и Одисеија, пишани од смртникот Хомер....Посочи ми во кој дел/делови од тие книги се наведени Зевс или Хера, оти има и такви кои велат дека ги виделе Елвис Присли и Мики Маус...

Ааааааа, велиш, .во Илијада и Одисеија, пишани од смртникот Хомер....Посочи ми во кој дел/делови од тие книги се наведени Зевс или Хера, оти има и такви кои велат дека ги виделе Елвис Присли и Мики Маус...
А од кој бесмртник е пишувана Библијата?

На овие прашања сакам одговор од по хард кор верници како на пример MIKI1, Jоан

DaPeaceDisturber,
ова прашање е одговорено на форумов барер милион пати...

Така, Бог Е беспочетен, бескраен и неограничен и Он е причина за постоењето на се што е видливо и невидливо, согласно никео-цариградскиот Симбол на верата. Бог нема своја „претходна„ причина. Библијата т.е. Светото Писмо, пишувано е од старозаветните пророци и праведници и од новозаветните апостоли, кои живееле под благодатта Божја и во таква состојба на нивните духови, ги пренеле зборовите Божји до нас, во облик од запис.

--- надополнето ---

А од кој бесмртник е пишувана Библијата?

Авторите на Книгите од Библијата, веќе имаат стекнато бесмртност, оти се оддесно на Христа Богочовекот, особено после Неговото симнување во пеколот, на Велика Сабота.

Што се однесува до Твоето прашање за толкувањето на иконата „Света Троица„, еве го одговорот од еден од нашите парохиски свештеници:

Средниот Ангел, кој има наметка со црвена боја (симбол на божествената природа) и сина боја (симбол на човечката природа) го изобразува Синот Божји, Христос, Кој секогаш Е оддесно на Отецот, т.е. во средината од иконата. Десниот лик Е Бог Отецот, а левиот лик на иконата е Светиот Дух.

Ангелите имаат исти ликови (црти на лицата) и со тоа се покажува нивната еднаквост во нивната заедничка божествена природа. Боите од нивните наметки ги разликуваат еден од друг и со тоа се симболично покажани нивните непреносливи својства.

--- надополнето ---

Господ ти е у принцип хигсоновиот бозон.

А зашто да не е мезон, муон или тахион?

Тоа што бил олимп за Зевс, истото бил и храмот на Соломон за Јахве!:toe: Ти препорачувам да одиш таму и да видиш дека не само што и тој е туристичка атракција, туку твојот бог не направил ништо за да спречи да му изградат Џамија на местото каде што бил лично неговиот дом.
Твојот "Доказ" дека бог бил бесмртен е доказ и за Зевс, и тој бил бесмртен! Јас негледам овде ништо освен тврдења сами за себе! А еве што кажа ти самиот за таквите тврдења:

Пријателе, јас бев во Ерусалим, и на остатоците од храмот кој го изградил Соломон во чест на Бога, и во Црквата на Воскресението, и го ВИДОВ ПРАЗНИОТ ГРОБ КАДЕ БЕШЕ ПОГРЕБЕН ИСУС, КОЈ ВОСКРЕСНА И СЕ ВРАТИ ОД МРТВИТЕ. Гробот е празен, за тоа јас сум сведок. Ако не веруваш, тужи ме за измислување и пласирање на лага. А зошто си толку наивен и со детско расудување, да велиш дека Оној Кој се создал престојувал, имал престол во храм кој го изградило неговото створение. На едно место, не можам да се сетам во моментот во која книга беше запишано, но ако инсистираш ќе го пронајдам делот се вели: каков храм ќе подигнеш на Бога кога се е Негово, или на кое место, кога Тој е насекаде.
Пријателе, кога не си верник христијанин, и кога не веруваш во Исус Христос, немаш врска со објавата на Исус Христос. Ако не нешто друго, барем информирај се за Есхаталогијата на Црквата, за објавата Божја. Прочитај нешто, еве Книгата на пророкот Даниил глава 7 и 8.

Чорбаџија ја премина квотата за лични пораки и не може да прима натамошни пораки додека не ослободи место.

Sakav da ti se obratam ama ... namerno li e nz , ako e ok , samo pozz

Пријателе, јас бев во Ерусалим, и на остатоците од храмот кој го изградил Соломон во чест на Бога, и во Црквата на Воскресението, и го ВИДОВ ПРАЗНИОТ ГРОБ КАДЕ БЕШЕ ПОГРЕБЕН ИСУС, КОЈ ВОСКРЕСНА И СЕ ВРАТИ ОД МРТВИТЕ. Гробот е празен, за тоа јас сум сведок. Ако не веруваш, тужи ме за измислување и пласирање на лага. А зошто си толку наивен и со детско расудување, да велиш дека Оној Кој се создал престојувал, имал престол во храм кој го изградило неговото створение. На едно место, не можам да се сетам во моментот во која книга беше запишано, но ако инсистираш ќе го пронајдам делот се вели: каков храм ќе подигнеш на Бога кога се е Негово, или на кое место, кога Тој е насекаде.
Пријателе, кога не си верник христијанин, и кога не веруваш во Исус Христос, немаш врска со објавата на Исус Христос. Ако не нешто друго, барем информирај се за Есхаталогијата на Црквата, за објавата Божја. Прочитај нешто, еве Книгата на пророкот Даниил глава 7 и 8.

Гробот е празен = Исус воскреснал

Има еден гроб кај баба ми у село, и тој е празен. Да не воскреснал и дедо Митре?

Aбе и гробот на Џими Хофа е празен па што?

Левит: 20:10
‘Човек кој ќе прељубодејствува со мажена жена; кој ќе изврши прељуба со жената на својот ближен, нека биде казнет со смрт; и прељубникот и прељубницата.

Како правилно да го протолкуваме цитатот од Писмото?

Книга на пророк Еремија 3-9
И со своето лесноумно блудство ја обесчести земјата; правеше прељуба со камења и со дрва.

???

А библијата е пишувана од бесмртници нели?! :pos2: Уствари заборавив, тие што ја пишувале сега се бесмртни...ама во твојата имагинација каде седеле оддесно од господ....а господ бил насекаде?!:uvo:
И ај објасни ми по што се разликуваат тие што тврдат дека го виделе Елвис Присли и Мики Маус, од оние како вас, кој тврдат дека го виделе Исус?

--- надополнето ---

Пријателе, јас бев во Ерусалим, и на остатоците од храмот кој го изградил Соломон во чест на Бога, и во Црквата на Воскресението, и го ВИДОВ ПРАЗНИОТ ГРОБ КАДЕ БЕШЕ ПОГРЕБЕН ИСУС, КОЈ ВОСКРЕСНА И СЕ ВРАТИ ОД МРТВИТЕ. Гробот е празен, за тоа јас сум сведок.
Аха.....значи дека Исус постоел и воскреснал, доказ е празен гроб?!:tapp: Јас имам една празна ламба дома, значи јас имам доказ дека постои духот на Аладин! :toe:
Епа ете ти имаш, па просветлиме! Јас ти кажав зошто и како сметам дека се апсурни и контрадикторни тврдењата на кој се базира вашата вера. Немора повеќе, објасни ми ги следниве работи:
1. Зошто бог не создал со особини кој сега ни ги забранува и ни се заканува со пекол? Зошто не создал со гордост, со гнев, љубомора...итн?
Кога купуваш производ кој не функционира како што тврди дизајнерот, дали го обвинуваш производот или дизајнерот? Дали одиш во продавница да се пожалиш дека производот не се однесува како што треба или пак вината ја префрлаш на производот, а производителот го сметаш за совршен?
2. Зошто не создал со слободна воља, ако на крајот ќе ни суди за постапките? Која е логиката некому да речеш: Избери што сакаш, ама ако не избереш тоа што јас сакам, ќе те мачам цела вечност?:toe: Ако никогаш непогрешиш, како ќе знаеш дека тоа е погрешно?
Ако никогаш не ја видиш ноќта, како ќе знаеш што е денот? Ако никогаш не си тажен, како ќе ја цениш среќата?

Гробот е празен = Исус воскреснал

Има еден гроб кај баба ми у село, и тој е празен. Да не воскреснал и дедо Митре?

Aбе и гробот на Џими Хофа е празен па што?

Немојте така бе дечки, ете чоеко ви даде доказ.
Гробот е празен па заклучокот е дека тој што бил внатре станал и си заминал.
Религиска логика.

Уствари заборавив, тие што ја пишувале сега се бесмртни...ама во твојата имагинација каде седеле оддесно од господ....а господ бил насекаде?!

А бе глеј сеа, не дека мојата вера е ствар на имагинација, ама ај да речеме дека е, но и тоа е показател дека некои имаат барем имагинација, за разлика од некои кои и тоа го немаат...

--- надополнето ---

И ај објасни ми по што се разликуваат тие што тврдат дека го виделе Елвис Присли и Мики Маус, од оние како вас, кој тврдат дека го виделе Исус?

Тие кои тврат дека го виделе овој или оној, вклучувајќи го и Елвис, тоа се луѓе кои имаат проблеми од психичко-душевно-духовна природа. Оние пак, кои Го виделе Христа Богочовекот, се блажени, оти станале достојни Боговидци уште во овој Свет.

Тие кои тврат дека го виделе овој или оној, вклучувајќи го и Елвис, тоа се луѓе кои имаат проблеми од психичко-душевно-духовна природа. Оние пак, кои Го виделе Христа Богочовекот, се блажени, оти станале достојни Боговидци уште во овој Свет.
Ова е тврдење а не објаснување! Зошто едните се луѓе кој имаат психичко-духовни пореметувања а овие другиве биле блажени?:toe:
Според кое мерило и критериум одлучи?

Ова е тврдење а не објаснување! Зошто едните се луѓе кој имаат психичко-духовни пореметувања а овие другиве биле блажени?:toe:
Според кое мерило и критериум одлучи?

Ти си слушнал за психијатрија? Ете затоа, оние кои имаат психичко пореметување се психијатриски случаеви и за нив има посебни клиники како Бардовци и др. А по кој критериуми, е пријателе, немој ниту случајно да влезеш во Бардовци или Негорци, таму пријателе овие „психијатриве“ се толку влезени во „работата“ што оттаму нема да излезеш па макар и колку да си здрав. Тие имаат „специјални“ мерила и критериуми. Секој од нас познава по некој психијатор, и како што велат, мора да биде малку како лудите за да може да ги лечи. Влезе ли таму прјателе, обавезно си за лечење.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom