Потеклото на Албанците

• Креатор на темата Креатор на темата SLaCk
  • Време на започнување Време на започнување
Повеќе личи со латинскиот, а романскиот и албанскиот заедничко им е огормниот фонд на латински зборови.

Па романските јазици се баш тоа - селски латински, ко струмички во однос на македонскиот литературен. Од тие провинцијски верзии на латинскиот настанаа двете групи романски јазици (источна и западна). Албанскиот има автохтони корени, не му се латински. Тоа што има понекој латински збор, е друга работа.

албанскиот има фонд на латински зборови?? хмм... искрено да ти кажам чудно ми е и би сакал да ме просветлеш ако не ти е проблем... значи говор на романски слушам скоро секој божји ден и за него да оти се слагам дека има дост фонд на латиснки зборови ама за албанскиот чудно ми е...
Албанскиот има дури повеќе колку што јас знам..http://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_language#Latin_element_of_the_Albanian_language

Па романските јазици се баш тоа - селски латински, ко струмички во однос на македонскиот литературен. Од тие провинцијски верзии на латинскиот настанаа двете групи романски јазици (источна и западна). Албанскиот има автохтони корени, не му се латински. Тоа што има понекој латински збор, е друга работа.

Можеби е така, романскиот кога слушам навистина личи ко албанскиот...

Да, значи одма лепиш етикета и со тоа шо лично имам.правено ваков тест 23andMe ....

mnogu se nafakate za toj testot be, gi ostavate site nesta sto se gledat so golo oko i se nafakate za testovi, cudo e toa.

Inaku zavisi albanci od koi oblast ste slusnale da zboruvaat, primer, tetovskiot i skopskiot mozebi licat na francuski so ogled na toa sto mnogu zborovi grubo se izgovorat, dodeka vo drugi delovi po meko, i lici na latinski; italijanski.

Од моето скромно познавање ми делува како да е микс од повеке јазици.Инаку ме интересира дали е близок до македонскиот?Во смисла на морфологија и граматика,образување на реченица и слично.

Од моето скромно познавање ми делува како да е микс од повеке јазици.Инаку ме интересира дали е близок до македонскиот?Во смисла на морфологија и граматика,образување на реченица и слично.

Има огормен фонд на позајмени зборови, затоа делува така, според лингвистите само 30 % од зборовите се албански, 30 се латински, 20 словенски, 20 % други...
Имаше студии на лингвисти кои тврдеа дека има сличности во граматиката со балтиските земји.

Ima nekoi zborovi slicni ili isti so juznoslovenskite jazici, no ne e blizok vo baza na morfologija i gramatika.

Ima nekoi zborovi slicni ili isti so juznoslovenskite jazici, no ne e blizok vo baza na morfologija i gramatika.

Ок, зашто моја роднина студира лингвистика и ми кажа дека Македонскиот јазик граматички и морфолошки е поблизок со Албанскиот отколку со другите словенски јазици-они имаат падежи и не ги членуваат именките.Муабетов беше пред неколку години,а она е од Хрватска па затоа прашав,

ne
Ок, зашто моја роднина студира лингвистика и ми кажа дека Македонскиот јазик граматички и морфолошки е поблизок со Албанскиот отколку со другите словенски јазици-они имаат падежи и не ги членуваат именките.Муабетов беше пред неколку години,а она е од Хрватска па затоа прашав,
Ne veruvam deka toa e mozno, mislam toa ne znam dali i treba da se studira, makedonec moze da se razbere na makedonski so site drugi juznoslovenski jazici, albanskiot e sosema drug jazik.

Имав еднаш прилика да слушнам како разговараат Грузијци ми заличе на Албанскиот, а исто и Романскиот има сличност со Албанскиот.

Znaci na prv plan moze da lici i na afrikanski, ne znaci deka ima slicnosti. Albanskiot jazik e mnogu kompliciran, se zboruva drugo od selo vo selo, sekoj pomal region se razlikuva po jazikot, nekoi pogrubo, nekoi pomeko, nekoi pobrzo, pobavno, nekoi zborovi se karakteristiki samo za eden region, drugiot ne gi znae, tuka ne zboruvam, za diaelktite, toa e pogeneralna klasifikacija. Zatoa e tesko za vas makedoncite da ne razberete koga i nie samite imame malku teskotii megu sebe.

Не е точно ова, очигледно не знаела албански.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom