Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Me have a little problem: Компјутерот ми се исклучува сам по себе при покомплексни операции, особено при конвертирање на големи фајлови над 300 mb. Да не знае некој што е проблемот?

Напајањето нема доволно снага да го снабди процесорот со струја при 100% оптеретеност (конвертирање=100%), барем јас така мислам. Пробај пушти некоја јака игра да видиш дали ке ти угаси и на неа.

Не сум баш по игрите :kesa:Како да го средам проблемов? Во рок од една година ниту еднаш не ми се десило вакво нешто :toe:

Кажи ми тоа конвертирањето исто како што го направи сеа, си го правел и порано и да успее? Или првпат го праиш? Кажи ми шо си праел на компјутер цела година (кои програми си ги користел итн) а не ке е лошо и да пишеш шо све делови имаш. И ако можеш пушти фотка од лепенката на напојувањето.

Сеуште си стојам на моето дека напајањето е проблем, ама се двоумам дали од старт било слабо и тупо или пак со тек на време деградирало, или пак си акнал некое плус делче на машината или си надградил нешо.

Да не те мачам многу со горниве работи ако те мрзи, земи ја Oblivion од авто пазар или од другар и пушти ја кај тебе со све до даска и види дали ке ти се изгаси машината. :DDD

П.С. Имав ја вака нешо слично на старата машина. Стаив нов хард од 250 гига, и режачот нејкеше да ми реже (power calibration error) Го откачуем хардот, режачот фура, го закачуем, нејке да реже а да чита сака ама со 2x брзина.

Sephiroth напиша:
Кажи ми тоа конвертирањето исто како што го направи сеа, си го правел и порано и да успее? Или првпат го праиш? Кажи ми шо си праел на компјутер цела година (кои програми си ги користел итн) а не ке е лошо и да пишеш шо све делови имаш. И ако можеш пушти фотка од лепенката на напојувањето.

Сеуште си стојам на моето дека напајањето е проблем, ама се двоумам дали од старт било слабо и тупо или пак со тек на време деградирало, или пак си акнал некое плус делче на машината или си надградил нешо.

Да не те мачам многу со горниве работи ако те мрзи, земи ја Oblivion од авто пазар или од другар и пушти ја кај тебе со све до даска и види дали ке ти се изгаси машината. :DDD

П.С. Имав ја вака нешо слично на старата машина. Стаив нов хард од 250 гига, и режачот нејкеше да ми реже (power calibration error) Го откачуем хардот, режачот фура, го закачуем, нејке да реже а да чита сака ама со 2x брзина.

Женско сум :helou: Иначе не сум направила скоро никакви промени на машината, а обично конвертирам со Total Video Convertor (но само фајлови помали од 100 mb, освен во последно време над 300mb и тоа со background converting уклучено) и режам со Nero. Иначе ми се има случено и да ми се исклучи компјутерот и во друг случај, на пример сурфам низ нет и правам муабет на мсн и компјутерот ми се исклучи сам по себе, а порано сум го оставала и по цела вечер уклучен на download :toe: Да не е и до тоа што на еден продужен кабел ми се уклучени повеќе работи, заедно со РС-то? :kesa:

Не би требало да е до продужниот, секогаш дава еднакво сртуја за све. Гарант е напојувањето, кога конвертираш и кога праиш мултитаскинг (МСН+сурфање+музика) процесорот се оптеретува повеке, ама во твојов случај напојувањето нејке да му даде струја колку шо сака и компјутерот се гаси. Сепак можно е и да грешам, затоа најдобро е да го однесеш негде на сервис да го ѕирнат со волтметар и други алатки па да знаеме сигурно.

ПС. Пиша дека скоро ништо не си му менувала. Што значи тоа "скоро ништо"? Пошто и едно обично вентилаторче плус знае да напраи беља у случај кога напајањето крца.

ППС. Сори не видов дека си женско :D

Sephiroth напиша:
Не би требало да е до продужниот, секогаш дава еднакво сртуја за све. Гарант е напојувањето, кога конвертираш и кога праиш мултитаскинг (МСН+сурфање+музика) процесорот се оптеретува повеке, ама во твојов случај напојувањето нејке да му даде струја колку шо сака и компјутерот се гаси. Сепак можно е и да грешам, затоа најдобро е да го однесеш негде на сервис да го ѕирнат со волтметар и други алатки па да знаеме сигурно.

ПС. Пиша дека скоро ништо не си му менувала. Што значи тоа "скоро ништо"? Пошто и едно обично вентилаторче плус знае да напраи беља у случај кога напајањето крца.

ППС. Сори не видов дека си женско :D

Нема проблем :) Иначе немам направено никакви промени на хардверот, а мајка ми па мисли да не е до струјата, бидејќи имавме проблеми со машината за перење и типот од сервисот ни кажа дека имаме слаба струја :raz: Од она што ми го објасни и што други ми имаат кажано, се повеќе си мислам дека проблемот е до напојувањето, така да ќе го однесам до Неоком деновиве за да го ѕирнат.

Фала за советот :smir:

Проблемот може да е и во вентилаторот на процесорот, процесорот прегрева и поради тоа се случува рестарт.

frenki напиша:
Проблемот може да е и во вентилаторот на процесорот, процесорот прегрева и поради тоа се случува рестарт.

Може и тоа да е, но јас изгледа треба дефинитивно да го носам на сервис :nesum: Сепак фала за советите :smir:

frenki напиша:

не е тоа, процесорот си има во себе вградено таканаречен Throttle down систем, кој се активира кога температурата ке надмине 85 степена и кој динамично ги намалува напонот и херцажата на процесорот со цел да не отиде температурата над 85 степена и да се оштети процесорот. Компјутерот за тоа време нема да се угаси него процесорот ке работи на 800-1000 мегахерци, односно на ниво на пентиум тројка.

Sephiroth напиша:
не е тоа, процесорот си има во себе вградено таканаречен Throttle down систем, кој се активира кога температурата ке надмине 85 степена и кој динамично ги намалува напонот и херцажата на процесорот со цел да не отиде температурата над 85 степена и да се оштети процесорот. Компјутерот за тоа време нема да се угаси него процесорот ке работи на 800-1000 мегахерци, односно на ниво на пентиум тројка.
Немора да значи. Мојот стар компјутер немаше ваква опција (до пред 2 години што го имав). Си работеше цело време исто. Кога ќе надминеше одреден број степени се гасеше автоматски. Се подесуваше во биосот дали на 55, 65, 75 или 85 степени кога ќе достигне да се изгаси.

Jane напиша:
Немора да значи. Мојот стар компјутер немаше ваква опција (до пред 2 години што го имав). Си работеше цело време исто. Кога ќе надминеше одреден број степени се гасеше автоматски. Се подесуваше во биосот дали на 55, 65, 75 или 85 степени кога ќе достигне да се изгаси.

Знам де, ама појдов од тоа дека General има понов процесор, поновите ја имаат таа функција.:smir:

Дали може некој да каже каде би можело да се најде процесор AMD X2 од 3800+ па нагоре за socket 939. Цената да е до 150 евра макс.

Уууу 939 х2 тешко на лагер се наоѓа. Види у Сет да не имаат или у Риверсофт, не ми паѓа друго на памет. Aко немаат прашај ги дали може да ти порачаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom