Полска и Унгарија се будат!

• Креатор на темата Креатор на темата Бавареец
  • Време на започнување Време на започнување
Не е исто, и јас сум на тој став. Да, абортусот можеби не ја засега само мајката, еве ги засега и нејзините најблиски. Ама тој круг обично е релативно мал. На пример мене и тебе не треба да не’ интересира дали абортирала некоја жена која не ја познаваме, ниту некогаш сме ја запознале. Тоа дали таа решила да абортира никако не може да влијае на нашите животи. Од друга страна, ако некој одбие да се вакцинира може да стане преносител на заразна болест од која може да има фатални последици целото општество. Иако тој што не се вакцинирал е странец за нас, тој може лесно да ни го уништи животот.
Мене и тебе треба да не засега дали власта (некоја) ликвидира политички противници кои не ги знаеме?

Тоа не е точно. Ако ти имаш развиено имунитет со вакцина, нема да се заразиш. Опасно ќе биде само за оние кои не се вакцинирани.

Прашањето е дали е хумано и дали е во ред ти да поставуваш ограничувања? Или еве, што ако мнозинството од жени во една држава се против абортусот? Има и такви држави во САД! :)
Автоматски споено мислење:

Ме мрзеше да барам кај беше напишано... не си земај на душа ;)
И воопшто не е истиот аргумент! Тоа е само глуп слоган на некој "сакам да сум ин, квази-феминистки".
Кога се работи за добробитот на колективот, тешко дека може да зборуваме за некаква "длабока повреда" на хуманоста, посебно кога вакцина е во прашање.
П.С. на првата забелешка имаш одговор во заградата (морален аспект на страна).
Се сложувам, но аргументите се тие.
Секогаш се ставаат силувањата и инцестот (колку имало лани вакви случаи кај нас и колку од тие завршиле со бременост?) во колективот! Тие се промил.

Кај задолжителната вакцинација си играш со личното право на избор и заштитата на здравјето на поединецот. Вакцината е цивилизациска придобивка, но и правата се цивилизациска придобивка. Човек без права е роб. Човек само во обврски е поданик. И да, јас сум децата да ги примат сите задолжителни вакцини. Ама паралела постои.

@Sawyer88 , знаеш дека црквата ги има поставено ограничувањата кај инцестот, така? Истите правила важат и денес.

Последно уредено:
Со овој став потврдуваш две работи:

1. Дека никогаш немаш излезено од Скопје или од државата каде што си (ако си во странство), па лупаш вакви дебилни глупости дека Кочани било село и ќе си го поминел за 10 минути. За проблемот во Кочани нешто си начул, не си разбрал до крај, и сега тресеш од ракав.

2. Дека целосно одговараш на описот за крајната десница што го дадов во претходниот пост кога му реплицирав на Јамајка. Човек затуцан во свој сопствен свет на лаги и илузии. Си ставил во главата дека нешто е така и никој не може да ти објасни дека не е. Тука не си за да дискутираш туку да омаловажуваш, лечиш фрустрации и да се тепаш со ветерници.
Проблемот со Кочани и циганите е баш последица на либертардите и нивните политики мазохистички, кажи ми за што протестираа луѓето во Кочани пред некое време?

Мене и тебе треба да не засега дали власта (некоја) ликвидира политички противници кои не ги знаеме?

Тоа не е точно. Ако ти имаш развиено имунитет со вакцина, нема да се заразиш. Опасно ќе биде само за оние кои не се вакцинирани.

Прашањето е дали е хумано и дали е во ред ти да поставуваш ограничувања? Или еве, што ако мнозинството од жени во една држава се против абортусот? Има и такви држави во САД! :)

Ова за политичките противници секако дека треба да не’ засега. Но искрено не знам како го поврзуваш ова со абортусот. Повторно се две неспоредливи работи.

Во ред ова со имунитетот. Но еве сега имаме пандемија. Ако се покаже дека вакцините се ефикасни а голем дел од наслението сепак одбива да се вакцинира пандемијата нема да помине така лесно, ќе трае многу повеќе отколку кога сите би се вакцинирале. А со пандемијата и сите мерки и последици од неа. Што значи повторно проблемот со вакцинацијата не’ засега сите како општество.

И мнозинството да се жени, мојот став останува истиот. Дека за вакви прашања кои директно ги засегаат човечките права треба да има претпазлива дискусија преку која ќе се донесе некое прифатливо решение (оптимално решение се сомневам дека има). Вакви прашања не треба да се препуштат само на волјата на мнозинството.

Се сложувам, но аргументите се тие.
Секогаш се ставаат силувањата и инцестот (колку имало лани вакви случаи кај нас и колку од тие завршиле со бременост?) во колективот! Тие се промил.

Кај задолжителната вакцинација си играш со личното право на избор и заштитата на здравјето на поединецот. Вакцината е цивилизациска придобивка, но и правата се цивилизациска придобивка. Човек без права е роб. Човек само во обврски е поданик. И да, јас сум децата да ги примат сите задолжителни вакцини. Ама паралела постои.
Мене како што ми стои... ние се согласуваме ама не сакаме да се согласиме?!?
И бтв аргументот не постои затоа што ти(или јас) не одлучуваш да се вакцинираш по слободна волја или убедување! Вакцините најчесто ги примаме како бебиња или мали деца сосем несвесни за нив. Сега по ново, по модерно родителите се тие што одлучуваат. Но какво е тоа право да одлучуваш за нешто што не си ни најмалку стручен/оспособен/образован?!? ... а истата таа одлука да влијае на здравјето на целото општество?

Мене како што ми стои... ние се согласуваме ама не сакаме да се согласиме?!?
И бтв аргументот не постои затоа што ти(или јас) не одлучуваш да се вакцинираш по слободна волја или убедување! Вакцините најчесто ги примаме како бебиња или мали деца сосем несвесни за нив. Сега по ново, по модерно родителите се тие што одлучуваат. Но какво е тоа право да одлучуваш за нешто што не си ни најмалку стручен/оспособен/образован?!? ... а истата таа одлука да влијае на здравјето на целото општество?
Да но тука влегува волјата на твоите родители. И секако дека има и вакцина која се прима и во прво одделение и на 18 години! Тука можеш да кажеш "не", така?

Не влијае на здравјето на целото општество, туку само на оние кои не се вакцинирале или не биле во можност да се вакцинираат затоа што немаат имунитет.

Ова за политичките противници секако дека треба да не’ засега. Но искрено не знам како го поврзуваш ова со абортусот. Повторно се две неспоредливи работи.

Во ред ова со имунитетот. Но еве сега имаме пандемија. Ако се покаже дека вакцините се ефикасни а голем дел од наслението сепак одбива да се вакцинира пандемијата нема да помине така лесно, ќе трае многу повеќе отколку кога сите би се вакцинирале. А со пандемијата и сите мерки и последици од неа. Што значи повторно проблемот со вакцинацијата не’ засега сите како општество.

И мнозинството да се жени, мојот став останува истиот. Дека за вакви прашања кои директно ги засегаат човечките права треба да има претпазлива дискусија преку која ќе се донесе некое прифатливо решение (оптимално решение се сомневам дека има). Вакви прашања не треба да се препуштат само на волјата на мнозинството.
Како не се неспоредливи работи!? Твојот аргумент е дека не не засега ако не го знаеме! Дали те засега тебе ако некој си го тепа кучето!? При абортусот директно се засега во животот на бебето. И тука се отвораат правни дилеми, како евтаназијата на пример. Го побивам твојот аргумент.

Јас нема да се вакцинирам притов Ковид. Нека стане задолжителна и ќе немам голем избор.

Последно уредено:
Да но тука влегува волјата на твоите родители. И секако дека има и вакцина која се прима и во прво одделение и на 18 години! Тука можеш да кажеш "не", така?

Не влијае на здравјето на целото општество, туку само на оние кои не се вакцинирале или не биле во можност да се вакцинираат затоа што немаат имунитет.
Уффф додека помислив дека се согласуваме...
Волја за вакцини воопшто е дегутантно да се расправа. Корисни се, безбедни, потребни.
Тоа треба да биде должност на поединецот кон колективот. Освен и само освен ако не постои медицинска причина поради која вакцината би била штетна по самиот поединец.
И многу си грешка ако мислиш дека невакцинирањето влијае само на оние кои не се вакцинирале. ....ама многу долг и оф-топик муабет е тоа. (А ми се спие :sleep:)

Уффф додека помислив дека се согласуваме...
Волја за вакцини воопшто е дегутантно да се расправа. Корисни се, безбедни, потребни.
Тоа треба да биде должност на поединецот кон колективот. Освен и само освен ако не постои медицинска причина поради која вакцината би била штетна по самиот поединец.
И многу си грешка ако мислиш дека невакцинирањето влијае само на оние кои не се вакцинирале. ....ама многу долг и оф-топик муабет е тоа. (А ми се спие :sleep:)
Пак, сум за задолжителна вакцина кај децата, да не бидам погрешно разбран. Цивилизациска придобивка без која ќе имавме огромна стапка на смртност кај децата/бебињата. Но ти имаш повеќе од јасна перцепција и резон за расудување на 18 години (тт вакцината). Не отсуствува твојата волја цело време.

Влијае само на оние кои немале креирано имунитет. Кај децата вакцината се става непосредно пред зимскиот распуст за да стекнат имунитет и да не бидат директно во контакт.

Кој се буни малку? Не те разбирам :)
Во Полска и Унгарија воопшто не се ползува делот за абортусот, кога се зборува за антимиграциските протести или движења.... Тоа се ползува само на либтард медиумите, наоѓаат еден таков слоган, кој можеби и е уфрлен од нив и го изобличуваат цело движење.

Во Полска и Унгарија воопшто не се ползува делот за абортусот, кога се зборува за антимиграциските протести или движења.... Тоа се ползува само на либтард медиумите, наоѓаат еден таков слоган, кој можеби и е уфрлен од нив и го изобличуваат цело движење.
Тоа ми е целата поента на муабетот.

Јас стриктно го прашав членот што ја отворил темата дали мисли дека ова со абортусот е добро. А ако некој има малку здрав разум и човечност во себе ќе знае дека забрана за абортусот е една од најнехуманите работи што можат да се замислат. Плус 21 век е, ера на комуникации и глобализација. Па воведување вакви средновековни мерки и забрани водени од религијата тешко поминуваат.
Од каде имаш ти или јас или кој и да е рандом човек, а поготово некој либтард кој е најгласен за такви работи, некаков авторитет да кажеме дали абортусот е хуман или нехуман процес. Јас можам да кажам мое мислење, кое не се заснова на некаков религиозен став, дека генерално абортусот влегува во прекинување на живот. Без разлика дали е 21 или 22 или 222 век. Секогаш ќе има дискусија за ова, бидејќи во најголем број на случаи се работи за оформен организам, со срце, мозок, сетила. Така да овој твој догматски став кој исклучува секаква дискусија за овој проблем е нешто што е својствено на религиозните фанатици од типот на јеховини сведоци.

Проблемот со крајната десница насекаде е што главно ја сочинуваат ксенофобични и наивни луѓе кои често се затвораат во свој свет а некогаш и живеат во некои свои заблуди па некогаш и илузии. Таков човек не можеш да го убедиш дека нешто во што верува не е така па макар и да му дадеш илјада аргументи и докази за тоа. Од едноставна причина што нема ни да те ислуша. Ова некогаш едноставно изгледа смешно или глупаво. Ама некогаш за жал може да доведе до насилства и инциденти, обично ако некој ги изманипулира за свои цели. Види ги само приврзаниците на Трамп што беа спремни да сторат. Или груевистите на кои им требаше само една дезинформација за да одат да кршат во општина Центар.
Проблемот со крајната десница не е ништо поинаков од проблемот со сите екстремни движења. Ако ти гледаш само на што привзаниците на Трамп биле спремни, без притоа да ги видиш тие од другата страна на што се спремни и што правеа, тогаш во најмала рака си слеп, наивен или глупав. Еве на пример историјата ни покажува дека во човековата цивилизација немало поголемо зло од екстремната левица, па тебе не ти е мило да го спомнеш тоа.

Секоја политичка идеологија е склона кон догматизација. А со тоа и склона на злоупотреба. Во САД, тоа е така со либтардите, тоа е така и со Трампистите. На крајот резултатот е успешно владеење со раскарана маса.

Добро темава стаса до момент дека Сталин е десничар, а Меркел левичар :D

Се поинтересно е ...
Temata e interesna od koga ja stropa deka Isus bil anarhist :ROFLMAO:

Инаку да се вратам на темата, во врска со абортусот.

Мислам дека ако се забрани абортусот, тогаш единствено друго решение за да се зачува достојноста на жената е мажот да биде 100% задолжен за гледање на детето до 18 години, во случај таа да не го сака.

Дури и ако се гледа во дом, да му се одзема на таткото добар дел од приходите на месечно ниво.

Тогаш многу работи ќе си дојдат на свое место.

Во врска со миграцијата, Полска и Унгарија се тотално небитни. Нема бегалци кои сакаат да живеат таму :D

Тоа е измислена приказна од политичарите за добивање на поени на избори. Единствено им смета на обичните луѓе од Полска и Унгарија, затоа што добиваат конкуренција за работните места во Германија.

И како за крај, Будимпешта ми е многу убав град, сум бил 4 пати и уште првиот пат кога бев таму, пријателот што живее таму со години, ми кажа кои делови се безбедни, а кои места не се оти имало многу роми таму.

Последно уредено:
>The lawd, yahwe, gawd, adonai, dios, dominus deus etc....
И потоа ги има сите пророштва и дрндупки за крал на кралевите
Bruh
Metafora stef,metafora za arhetip, idealniot covek... Kral.. vladetel na samiot sebe.. ali vladetel i na svoite disfunkcii so zlatnoto pravilo kako kod.... i zatoa vikame... vot vil Dzizs du.... poshto idealniot covek nikogash nema da mu go napravi na drugiot toa shto ne saka da mu go napravat na negovoto dete... a za toa neshto drugo treba da ti stane pobitno od samiot sebe... dete.

Se dodeka ne vi se desi toa nema zrelost Stef... nema Anarhizam vo svojata izvorna forma... a zrel covek nikogash ne bi mu ja iskrshil prodavnicata na nekoj cesen koj cesno si raboti za da si ja prehrani familijata..... Mali sebicni deca sho mislat deka neshto razbrale podobro.....

Инаку да се вратам на темата, во врска со абортусот.

Мислам дека ако се забрани абортусот, тогаш единствено друго решение за да се зачува достојноста на жената е мажот да биде 100% задолжен за гледање на детето до 18 години, во случај таа да не го сака.

Дури и ако се гледа во дом, да му се одзема на таткото добар дел од приходите на месечно ниво.

Тогаш многу работи ќе си дојдат на свое место.

Во врска со миграцијата, Полска и Унгарија се тотално небитни. Нема бегалци кои сакаат да живеат таму :D

Тоа е измислена приказна од политичарите за добивање на поени на избори. Единствено им смета на обичните луѓе од Полска и Унгарија, затоа што добиваат конкуренција за работните места во Германија.

И како за крај, Будимпешта ми е многу убав град, сум бил 4 пати и уште првиот пат кога бев таму, пријателот што живее таму со години, ми кажа кои делови се безбедни, а кои места не се оти имало многу роми таму.
Te pozdravuvam Teneke.... ali oni deca nemaat.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom