Полска и Унгарија се будат!

• Креатор на темата Креатор на темата Бавареец
  • Време на започнување Време на започнување
Епа тоа ќе ги прашаш тие што ги бранат и им се восхитуваат на егзотичните и угнетени муслимани. Такви, за среќа, во овие земји нема многу.
Знаеш што е интересно, во тие земји многу малку и се бунат зошто дел од тие што протестираат имаат таков став за абортусот. Проблемот е како све тоа го претставуваат либтард медиумите... Околу тоа ми беше уствари муабетот.

Знаеш што е интересно, во тие земји многу малку и се бунат зошто дел од тие што протестираат имаат таков став за абортусот. Проблемот е како све тоа го претставуваат либтард медиумите... Околу тоа ми беше уствари муабетот.
Кој се буни малку? Не те разбирам :)

Па така во секој случај, борењето за ваков еден политички став(па макар бил и погрешен, што е дискутабилно) стрикнто преку протести и разни демократски инструменти, наспроти лицемерието на западните либтарди... Па види сега ти на кого и за што се смееш.

Јас стриктно го прашав членот што ја отворил темата дали мисли дека ова со абортусот е добро. А ако некој има малку здрав разум и човечност во себе ќе знае дека забрана за абортусот е една од најнехуманите работи што можат да се замислат. Плус 21 век е, ера на комуникации и глобализација. Па воведување вакви средновековни мерки и забрани водени од религијата тешко поминуваат.

Проблемот со крајната десница насекаде е што главно ја сочинуваат ксенофобични и наивни луѓе кои често се затвораат во свој свет а некогаш и живеат во некои свои заблуди па некогаш и илузии. Таков човек не можеш да го убедиш дека нешто во што верува не е така па макар и да му дадеш илјада аргументи и докази за тоа. Од едноставна причина што нема ни да те ислуша. Ова некогаш едноставно изгледа смешно или глупаво. Ама некогаш за жал може да доведе до насилства и инциденти, обично ако некој ги изманипулира за свои цели. Види ги само приврзаниците на Трамп што беа спремни да сторат. Или груевистите на кои им требаше само една дезинформација за да одат да кршат во општина Центар.

И тука на форумов можеш да видиш такви ликови, кои не коментираат во ниеден друг подфорум освен политика и кои се тука само за да навредуваат неистомисленици, без да дадат ниту еден здрав аргумент. Ама ете тие ставиле во главата дека црното е бело и со ништо не можеш да му докажеш спротивно.
Автоматски споено мислење:

Абе циганите ве шамарат и тепат низ Кочани, дома во влеваат и ве тепат, ќе ви ебат се женско по дома уште малку, какви полски унгарци закони за абортуси расправаш ти на форумов?
Знаеш во Полска и Унгарија кога циго ќе тепа нивни? никогаш, ни во статистичка грешка..

Си имаш тема за Кочани. Овде си скроз оф-топик. Ама ајде да ти вратам само сега. Очигледно појма немаш што се дешава во Кочани, можеби никогаш немаш ни стапнато тука. Ако малку повеќе се информираш ќе знаеш каде точно е проблемот, кој дел на градот е опфатен и кои се уствари Ромите што прават проблеми. А тоа дека во Кочани има некаков страв од Ромите (освен граѓаните што живеат во Трајаново трло) никако не е точно.

Ако имаш нешто да кажеш за Полска и Унгарија, повели. Мада мислам дека ги имаш видено само на карта и се палиш на Унгарија само ради тоа што си чул дека Орбан ги блокирал мигрантите и дека му бил другарче на Грујо.

Последно уредено:
Ако мнозинството од народот сака да се забрани абортусот, што има лошо во тоа? :)

Не треба да се размислува вака. За вакви прашања не треба да се бара како размислува мнозинството од народот. Посебно таму каде што мнозинството никогаш нема да биде директно и лично засегнато ао проблемот. Се работи за етика и човечки вредности. Правото на абортус е лично право на секоја жена. Сосема лична работа во која ниту еден човек што не е засегнат не смее да се меша.

Мнозинството од народот може да изгласа геноцид кон некоја група или укинување на сите права на жената, па дали тоа ќе биде во ред?

Не треба да се размислува вака. За вакви прашања не треба да се бара како размислува мнозинството од народот. Посебно таму каде што мнозинството никогаш нема да биде директно и лично засегнато ао проблемот. Се работи за етика и човечки вредности. Правото на абортус е лично право на секоја жена. Сосема лична работа во која ниту еден човек што не е засегнат не смее да се меша.

Мнозинството од народот може да изгласа геноцид кон некоја група или укинување на сите права на жената, па дали тоа ќе биде во ред?
Во Канада и во одредени делови на САД жената тоа право го има до последниот месец. Многу хумано, нели?

Зошто тогаш вакцинацијата да биде задолжителна (обврска), а абортусот право?

Лично сум абортусот да биде ограничен до првиот триместар.

А ако некој има малку здрав разум и човечност во себе ќе знае дека забрана за абортусот е една од најнехуманите работи што можат да се замислат.
Како тоа забрана за убиство на нероден фетус е најнехумана работа?

Проблемот со крајната десница насекаде е што главно ја сочинуваат ксенофобични и наивни луѓе кои често се затвораат во свој свет а некогаш и живеат во некои свои заблуди па некогаш и илузии.
Па како и да е тие илузии сигурно не се поголеми илузии од тоа роден маж да тврди дека е жена и обратно
Ама некогаш за жал може да доведе до насилства и инциденти, обично ако некој ги изманипулира за свои цели. Види ги само приврзаниците на Трамп што беа спремни да сторат. Или груевистите на кои им требаше само една дезинформација за да одат да кршат во општина Центар.
Така е, али манипулацијата кај левите се покажа дека е несразмерно поголема, а со тоа насилството и последиците од нивна страна несразмерно поголеми.

Си имаш тема за Кочани. Овде си скроз оф-топик. Ама ајде да ти вратам само сега. Очигледно појма немаш што се дешава во Кочани, можеби никогаш немаш ни стапнато тука. Ако малку повеќе се информираш ќе знаеш каде точно е проблемот, кој дел на градот е опфатен и кои се уствари Ромите што прават проблеми. А тоа дека во Кочани има некаков страв од Ромите (освен граѓаните што живеат во Трајаново трло) никако не е точно.

Ако имаш нешто да кажеш за Полска и Унгарија, повели. Мада мислам дека ги имаш видено само на карта и се палиш на Унгарија само ради тоа што си чул дека Орбан ги блокирал мигрантите и дека му бил другарче на Грујо.
Кочани е мало село не е тоа милионски град за да не се приметува, па овој дел бил опфатен оној не бил, за 10 минути со пешачење се поминува цело селце, факт е дека ве шамарат цигани, и тоа дома во двор во куќи ви влагат.
Такво нешто пример во Полска и Унгарија не се случува, без разлика дали јас сум бил таму или сум ги видел на мапа, фактите се тие за Полска и Унгарија за разлика од севернофиромјаната во село Кочани шамарана и ебана од циганите.

Последно уредено:
Во Канада и во одредени делови на САД жената тоа право го има до последниот месец. Многу хумано, нели?

Зошто тогаш вакцинацијата да биде задолжителна (обврска), а абортусот право?

Лично сум абортусот да биде ограничен до првиот триместар.

Сосема ти е на место мислењето. Не е хумано сигурно да се абортира во последниот месец. Тоа е веќе екстремен случај. Ова се многу чувствителни прашања и треба со внимание да се носат законите. Секако дека треба да има одредена регулација. Но никако целосна забрана базирана само на религиски ставови и ништо друго.

Сосема ти е на место мислењето. Не е хумано сигурно да се абортира во последниот месец. Тоа е веќе екстремен случај. Ова се многу чувствителни прашања и треба со внимание да се носат законите. Секако дека треба да има одредена регулација. Но никако целосна забрана базирана само на религиски ставови и ништо друго.
Тоа се закони од либералниот рај. Значи во ред е ти, како либерал и маж, да поставуваш ограничувања, а не и јас? Мојот е до првиот триместар. Фактички е невозможно да се забрани абортусот. Имаш бабици и имаш глобализација.

Како аргумент го земаш 21от век! Тоа не е хумано. Кога започнува животот и што е со правото на живот? Правото на живот е составен дел од Конвенцијата на човекот и граѓанинот. :)

За геноцидот, има Конвенција за геноцид.

Како тоа забрана за убиство на нероден фетус е најнехумана работа?

Тој фетус некогаш може да предизвика смрт на мајката или фатални здравствени проблеми. Може да е со тешки болести и абнормалности и да не е возможно да има функционелен живот. Може да е плод на силување или инцест.

Тоа е исклучително лична работа и никој не треба да се меша во нечија одлука дали ќе абортира или не.

Се согласувам со повеќето ставови. Многу е побитно да се донесе правилен и хуман закон отколку целосна забрана или во спротивниот случај целосна слобода да се прави што се сака!
Сепак он-топик, во Полска се носи закон за да и се угоди на црквата прво. За што во право и протестираат!

И друго: некој погоре изедначи абортус и вакцинација што е ван памети! Абортусот(морален аспект на страна) не засега никој друг освен самата жена, а вакцинацијата не е индивидуален чин и е опасно глупо што и воопшто зборуваме за ова.
Живот во општество подразбира права, слободи но и обврски.

Се согласувам со повеќето ставови. Многу е побитно да се донесе правилен и хуман закон отколку целосна забрана или во спротивниот случај целосна слобода да се прави што се сака!
Сепак он-топик, во Полска се носи закон за да и се угоди на црквата прво. За што во право и протестираат!

И друго: некој погоре изедначи абортус и вакцинација што е ван памети! Абортусот(морален аспект на страна) не засега никој друг освен самата жена, а вакцинацијата не е индивидуален чин и е опасно глупо што и воопшто зборуваме за ова.
Живот во општество подразбира права, слободи но и обврски.
Како абортусот не засега никој друг освен самата жена? Не го засега бебето или пак мажот?

Аргументот зад абортусот е "мое тело, мој избор". За вакцинацијата е истиот аргумент. Ако едното не е хумано, ни присилната вакцинација не е хумана. И тука сум задолжителната вакцина да остане задолжителна. Но аргументите се тие. И можеш да ме цитираш ако имаш проблем со некој мој став.

Кочани е мало село не е тоа милионски град за да не се приметува, па овој дел бил опфатен оној не бил, за 10 минути со пешачење се поминува цело селце, факт е дека ве шамарат цигани, и тоа дома во двор во куќи ви влагат.
Такво нешто пример во Полска и Унгарија не се случува, без разлика дали јас сум бил таму или сум ги видел на мапа, фактите се тие за Полска и Унгарија за разлика од севернофиромјаната во село Кочани шамарана и ебана од циганите.

Со овој став потврдуваш две работи:

1. Дека никогаш немаш излезено од Скопје или од државата каде што си (ако си во странство), па лупаш вакви дебилни глупости дека Кочани било село и ќе си го поминел за 10 минути. За проблемот во Кочани нешто си начул, не си разбрал до крај, и сега тресеш од ракав.

2. Дека целосно одговараш на описот за крајната десница што го дадов во претходниот пост кога му реплицирав на Јамајка. Човек затуцан во свој сопствен свет на лаги и илузии. Си ставил во главата дека нешто е така и никој не може да ти објасни дека не е. Тука не си за да дискутираш туку да омаловажуваш, лечиш фрустрации и да се тепаш со ветерници.

Како абортусот не засега никој друг освен самата жена? Не го засега бебето или пак мажот?

Аргументот зад абортусот е "мое тело, мој избор". За вакцинацијата е истиот аргумент. Ако едното не е хумано, ни присилната вакцинација не е хумана. И тука сум задолжителната вакцина да остане задолжителна. Но аргументите се тие. И можеш да ме цитираш ако имаш проблем со некој мој став.

Не е исто, и јас сум на тој став. Да, абортусот можеби не ја засега само мајката, еве ги засега и нејзините најблиски. Ама тој круг обично е релативно мал. На пример мене и тебе не треба да не’ интересира дали абортирала некоја жена која не ја познаваме, ниту некогаш сме ја запознале. Тоа дали таа решила да абортира никако не може да влијае на нашите животи. Од друга страна, ако некој одбие да се вакцинира може да стане преносител на заразна болест од која може да има фатални последици целото општество. Иако тој што не се вакцинирал е странец за нас, тој може лесно да ни го уништи животот.

Последно уредено:

Ме мрзеше да барам кај беше напишано... не си земај на душа ;)
И воопшто не е истиот аргумент! Тоа е само глуп слоган на некој "сакам да сум ин, квази-феминистки".
Кога се работи за добробитот на колективот, тешко дека може да зборуваме за некаква "длабока повреда" на хуманоста, посебно кога вакцина е во прашање.
П.С. на првата забелешка имаш одговор во заградата (морален аспект на страна).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom