По примерот на неколку европски држави и Македонија размислува за “данок за маснотии”

• Креатор на темата Креатор на темата Xibalba
  • Време на започнување Време на започнување
Кога стандардот ќе се покачи и просечна плата ќе е 500-600 евра ќе видиш како народот ќе се храни. Органско кокосово масло од 650 гр. чини 750 денари, свинска маст од кило чини некои 50-100 денари. Тука лежи проблемот
Имаш брилијант 3 пати поевтин од кокосово масло и не штетен како свинската маст

Ова ти е оној момент кога незнаеш дали нешто е смешно или жално. Јас сфаќам дека сакаат да се намали бројот на болни лица кои болестите ги добиваат од дебелината, а и притоа да си земат пари од народот, но треба бар малку да сфатат дека на тој начин нема ништо да постигнат. Здравата храна и здравиот начин на живот се добива со јадење здрава храна, секојдневно вежбање, ненапорна работа и одмор, дали било физички или психички, а кај нас со 12.000 денари плата ништо неможеш да постигнеш. Башка и да се воведе нешто вакво, чисто сумљам дека луѓето ќе го изгубат меракот за чварки и мајонез:D

Имаш брилијант 3 пати поевтин од кокосово масло и не штетен како свинската маст
Зејтинот и маргаринот пред сѐ, се поштетни од свинска маст.

Beric би рекол дека земале земале пари од арапите и полека го исполнуваат шеријатот.

Kazaa deka Makedonskoto naselenie 80% bilo so pokacena telesna tezina i toa bas poradi vnesuvanjeto na hrana bogata so masnotii ... WoW ... a kade e genetikata nekoj da ja spomne, nekoj i da ne jade mnogu masnotii prirodno e krupen debel a nekoj i da jade sekojdnevno hrana bogata so masnotii pak e slab, toa zavisi do konstitucija, genetika i donekade zavisi i do nivoto na fizicka aktivnost ... mozebi hranata bogata so masnotii ne e bas najzdrava za organizmot no deka ima uloga vo toa dali eden narod ke bide dominantno debel ili slab mislam deka ne igra nekoja uloga !

Види ги бе скандинавците и енглезиве буриња. А не лажат на тв, живееле здраво.

Beric би рекол дека земале земале пари од арапите и полека го исполнуваат шеријатот.
Грујо зема навистина пари од Турска и Катар. Резултат - вехабизам таму кај што го немало кај нас.

Ете зошто била тезата Земјата е рамна. Сега треба да бидеме во согласност со космичката енергија и сите да бидеме рамни.

Она што ќе се постигне со овој глуп данок, е исто што се постигнува и со данокот и царината на облеката. Имаме ШКАРТ роба за ефтини цени и добра гардероба за високи цени (а у ЕУ, добрата гардероба е со цени како ШКАРТ робата кај нас).
Ако ова јадење денес е ШКАРТ, замислите какво срање ќе јадеме после овој данок. Ако моментално најефтиниот кулен е 100 денари кило, после данокот ќе биде да речеме 120 денари и нормално тоа ќе предизвика верижна реакција да не се купува истиот. Е сега за луѓето тоа ќе значи дека треба да купуваат кулен од 100 денари, што претходно бил 70-80, што значи дека наместо поздрава храна, луѓето ќе почнат да јадат пошкарт храна од претходно.
Јас незнам они у кој свет живеат, ама сигурно мизерниот македонски

danok%20na%20masnotii.jpg

Kazaa deka Makedonskoto naselenie 80% bilo so pokacena telesna tezina i toa bas poradi vnesuvanjeto na hrana bogata so masnotii ... WoW ... a kade e genetikata nekoj da ja spomne, nekoj i da ne jade mnogu masnotii prirodno e krupen debel a nekoj i da jade sekojdnevno hrana bogata so masnotii pak e slab, toa zavisi do konstitucija, genetika i donekade zavisi i do nivoto na fizicka aktivnost ... mozebi hranata bogata so masnotii ne e bas najzdrava za organizmot no deka ima uloga vo toa dali eden narod ke bide dominantno debel ili slab mislam deka ne igra nekoja uloga !

Bas me interesira so koja metodologija presmetale deka 80% od naselenieto e so pokacena telesna tezina, ne veruvam deka postoi zemja vo svetot kade sto 4 od 5 luge se debeli, od kade samo gi vadat brojkite.

Кога стандардот ќе се покачи и просечна плата ќе е 500-600 евра ќе видиш како народот ќе се храни. Органско кокосово масло од 650 гр. чини 750 денари, свинска маст од кило чини некои 50-100 денари. Тука лежи проблемот
нема врска !! види колку е 1 кг македонски ориз ? Па и крап или пастрмка не се поскапи од сомнителни јунешко и свинско. Авокадо е кај мене во пилјара 185мкд/кг. Работата е во менталитетот.
Ќе дадам пример, од поодамна е ама и сега е актуелан. На времето за именден решив да има риба ( не беше посен именден). Однапред ме предупредија роднини дека свинско мора да има. Дојде именденот, имаше и риба и свинско, свинското остана пола а рибата се се изеде. По 5-6 дена многу од свинското го дадов на малските кучиња. Да не зборувам за свадби, риба таму е забранета, бидејќи ако остане ќе се фрли, а месото пак ќе го похуваат и на друга свадба ќе им го упикаат.
Значи се е до мозокот, психологија на ждерење. Пред 60 години се правеле регистрации со 2 сведока и 5 - 6 пријатели, со скромна забава. Сега се прават свадби со по најмалку 200 -300 годти, масивен мени со неквалитетни бучкуруши и турбо фолк музика...

Kako moze tolku naivni luge da ima seriozno da razgleduvaat moznost deka vakov zakon bi bil donesen so cel lugeto da bile zdravi i da ne jadele mrsno.
Vakov zakon e debilen i na zapad i na istok i na sever i na jug, nema veza so zdravje na luge tuku so pribiranje pari od porezi.

Сакаме позитивен преседан да поставиме, па Европа да не копира нас во нешто конечно.

Затоа што негативен преседан остваривме со кризава овие две години, изградена поради циркусот на Заев и Пржинскиов ултиматум, па ни треба промена на нешто по-позитивно.

ОМГ, Јукеј и Турција - Шо правете тамо бре!?[DOUBLEPOST=1455054314][/DOUBLEPOST]Ме интересира дали тие што се фит па наместо казни ќе добијат некакви парични надоместоци или бенфиции? Како за наталитетов што се борат овие со трето дете итн.

Сакаме позитивен преседан да поставиме, па Европа да не копира нас во нешто конечно.

Затоа што негативен преседан остваривме со кризава овие две години, изградена поради циркусот на Заев и Пржинскиов ултиматум, па ни треба промена на нешто по-позитивно.

ОМГ, Јукеј и Турција - Шо правете тамо бре!?[DOUBLEPOST=1455054314][/DOUBLEPOST]Ме интересира дали тие што се фит па наместо казни ќе добијат некакви парични надоместоци или бенфиции? Како за наталитетов што се борат овие со трето дете итн.

Nisto ne moze da se desifrira od napisanovo, kakov presedan vo odnos na Evropa?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom