- Член од
- 21 мај 2009
- Мислења
- 876
- Поени од реакции
- 466
Имам Опел Астра 1.6 16V 74kw.
Дали може некој да ми каже колку ќе ме чини за да ставам плински уред...
имам слушнато дека има повеќе видови со директно вбризгување, без дирекно вбризгување... имаше повеќе и со различни цени.
Кои се најдобри?
Дали плинот воопшто му штети на моторот, бидеќи велат дека го суши моторот и ред др. работи ?
А да те прашам јас тебе колку ти троши таа твоја Астра во град?12-14 литри бензин?
Сите нови генерации на бензински мотори град не поминуваат повеке од 8 литри.Е сега ако ти се многу 8 литри бензин тогаш не вози!!
Информирај се има цели статии за тоа дали се исплати и колку се исплати да се вгради плински уред..
1.Цената.Новите системи имаат цел компјутер и дизни кои биди сигурен дека ке те чинат повеке од 1000евра
2.Сервисниот интервал.Сите што возат на плин,а се прават блесави со сила,дека сервисниот интервал ако бил на 15000км сега е скратен на 7500км поради нискиот октански број на плинит.Значи почесто менување масли,свекици,филтри.Значи дополонителен трошок
3.Скратување на векот на моторот.Фабриките имаа некои бројки кои важат ако возилото се вози на гориво предвидено за тој тип на мотор.Значи ако е предвидено да помине 200 000км со плин биди сигурен дека за 40% ке се намали крајната километража....
4.Никој не ја кажува правата вистина која е секогаш запишана со ситни букви,а ние немаме навика да ги читаме.Никој во било кој сервис за плински уреди нема да ти каже дека сервисниот интервал ке биде намален,дека ке треба почесто да го посетуваш твојот сервисер,итн,итн....Не им е во интерес бидејки никој нема да купува,така?
За крај сите се залажуваат со цената на горивото,а никој не ги става сметките на куп.....
Исто како во кладилница.Секој ке ти каже колку добил,а никој колку изгубил....