Плински уреди

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
ne k**e nemame kola so konjska se vozime :) ako te najdam vo zivo so topka pari glata ce ti ja dupnam :) na tato deteto najde k***c i pol da se praj na forum oti ne mozi inaku nema karakter ah be od vakvi ko tebe :)

Прилепски ти да имаше топка пари немаше на тоа колата да и ставиш плин,туку ке си ја тераше на бензин.....
Само на некои им сече на некои не.....И како што кажа еден пријател..Ум со гум не се става,вели.Ако се ставаше сите ке беа паметни:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

Ни бензинит ни па уљето не можат да го измиваат маслото во цилиндрите,а ако го прават тоа тогаш слободно тури му пепел на тој мотор.
Плинот има послаба октанска вредност ама затоа е позаоалив од бензинот.
Не може моторот идеално да работи во двата случаи.
За да работи моторот идеално на плин вентилите се штелуваат да бидат по лабави во спротивно доаѓа до зголемена работна температура на моторот и постепено оштетување на главата.
Ова ретко кој мајстор го прави и кажува,ако го каже тогаш ѓе остане без работа бидејѓи никој нема да монтира плински систем.
Како алтернатива а со цел да земат повеќе пари бидејши е потѕешко да штелуваат вентили нудат опција капалки демек ѓе ја подмачкувале главата и вентилите.
На повеше коли со инџекшн имам забележано дека место четири дизни ставаат две а празнината ја дополнуваат со црева на усисната грана.
Повеќето овластени сервиси не поправаат бензинци со монтиран плински систем.
--- надополнето: 10 септември 2013 во 01:57 ---

Зошто го мачиш моторот,пушти го плинот,да работи и влече како што треба тој мотор бара потрошувачка од 17-18,5 литри
--- надополнето: 10 септември 2013 во 01:59 ---

Да да затнат е катализаторот
--- надополнето: 10 септември 2013 во 02:02 ---

Купи точак ич нема да троши,всушност ти ќе трошиш бидејќи ќе јадепш повеќе.
Диета му е мајката.
Abe zevzek forumov e za ozbilnosti ne za seljanduri ko tebe.Tocak vozel dedo mi.
Vtoro imaat ista vektra i ne trosi 17-18 a vleci dosta dobro_Od kade bas toj motor deka trosi?
Odi malku po int. i proveri sto motor se koristi i sto ima.
Gledam kolku trosi na otvoreno -barem seka ima komp.,no ne sum licno zadovolen od sistemot koj go imam vo momentot i neka se javi nekoj strucen a ne nekoj sto slusnal za plin,gas ili nesto slicno.
Najmalku sakam da se prepukuvam so sekogo no ostavi normalen svet da komunicira.VO RED?
--- надополнето: 13 септември 2013 во 16:47 ---
I uste nesto !
Si slusnal za samosteluvacki ventili?
koe steluvanje za benzin ili plin?
So kogo imam CEST da catam? So maloletnici,interesni ili?

Abe zevzek forumov e za ozbilnosti ne za seljanduri ko tebe.Tocak vozel dedo mi.
Vtoro imaat ista vektra i ne trosi 17-18 a vleci dosta dobro_Od kade bas toj motor deka trosi?
Odi malku po int. i proveri sto motor se koristi i sto ima.
Gledam kolku trosi na otvoreno -barem seka ima komp.,no ne sum licno zadovolen od sistemot koj go imam vo momentot i neka se javi nekoj strucen a ne nekoj sto slusnal za plin,gas ili nesto slicno.
Najmalku sakam da se prepukuvam so sekogo no ostavi normalen svet da komunicira.VO RED?
--- надополнето: 13 септември 2013 во 16:47 ---
I uste nesto !
Si slusnal za samosteluvacki ventili?
koe steluvanje za benzin ili plin?
So kogo imam CEST da catam? So maloletnici,interesni ili?
Секоја чест на паметот кој по се изгледа го немаш.
Такви како тебе бараат овластените сервиси,механичари и маалски мајстори,во гаража да ти се залепат како пијавица и да те цицаат со пари.

Такви како тебе бараат овластените сервиси,механичари и маалски мајстори,во гаража да ти се залепат како пијавица и да те цицаат со пари.

abe kopilj gledas deka si najglup prestani da se sramis toj ima vozen park vakov takov prekini ednas pa u pm da fatis

Шефе не ми се обраќај во ред?
Т не си ни 1/10 како мене и не .............зачепи,најди си друг за коме
--- надополнето: 14 септември 2013 во 11:03 ---

Но да прашам нешто друго и молам нека коментира некој кој и барем малку има нешто сознание на не како некој да си троши време.(нека купи семки и покрај кеј нека грицка)
Ми треба мислење за f28 менувач на опел искуство или било што.
Или дали е точно според некој бил нежен(зошто би бил кога го ставаат на најјаката калибра),не трпи големи оптеретувања и пука и што пука менувач,пренос или во моторот.
Точно или не,би замолил за коментар ако некој има искуство.

Dzish Многу лични навреди во темава, треба да се подзачисти, вклучително и моите постови. Данке.

Dzish Многу лични навреди во темава, треба да се подзачисти, вклучително и моите постови. Данке.

И треба зошто се дискутира со факти,а не рекла казала.....

Со колите наши сме како овие што дремат по кладилниците.Секој ке ти се фали кога ке кари,а никаде ги нема кога ке изгубат.....

Значи ке си ги ставиш на кантар сите трошкови почнувајки од набавка на плинскиот уред,А-тест,тошкови за сервисирање,цена и ке извлечеш заклучок.....

Никој од вас не кажа конкретно нешто околу сервисирањето.Имам еден куп пријатели кои возилата им се на плин и сите до еден кажуваат дека сервисните интервали се скратени за да возилото биде во топ форма иста кога било на бензин......

Само кај вас сервисните интервали се останати исти.Јаааааааа,мајката е како е можно тоа?

За крај една работа.Дискутирајте соп конкретни бројки и реална состојба...

Значи ке си ги ставиш на кантар сите трошкови почнувајки од набавка на плинскиот уред,А-тест,тошкови за сервисирање,цена и ке извлечеш заклучок.....

Еве ти од мое лично искуство, плин ставив пред повеќе од 2 години, ме чинеше помалку од 600 евра со се атест.
До сега имам поминато над 20.000 километри со него и тие 600 евра си имам повратено. Од тука натаму се' ми е дупло помал трошок за гориво.

Едниствен екстра трошок што сега го имав е менување на филтерот за плин за 8-900 денари, за друго немам ниту денар дадено.
Сервисниот интервал за менување уље ми остана ист.
Плус колата ми работи потивко и порамномерно кога е на плин, едина маана му е загуба на сила од околу 5-6% што најчесто е и неприметно.

Ако требаше плинот да биде погонско гориво немаше да се користи бензин туку плин,така?

1382902344523414af09c0f335034455_640x37085.jpg

Paleta motora je proširena, tako da nova Opel Insignia nudi izbor između tri vrste pogonskih sistema - benzinca, dizelaša i motora koji kao pogonsko gorivo koristi TNG (tečni naftni gas).Snaga motora se kreće od 81 kW/110 ks do 239 kW/325 ks.

Redizajnirana Opel Insignia najpre je ponuđena kupcima u Nemačkoj, a cene se kreću od 24.325evra (preporučena maloprodajna cena u Nemačkoj sa PDV-om).

Sa 239 kW/325 ks i 435 Nm maksimalnog obrtnog momenta, u Frankfurtu debituje i najsnažnija, OPC verzija osvežene Insignije. OPC šasija je ojačana, sa posebnim fokusom na prepravljenu zadnju osovinu, a novi ESP softver omogućava još preciznije podešavanje dinamike, posebno kada su u pitanju tendencije podupravljanja. Modifikovan softver za podešivače FlexRide šasije sa podesivim amortizerima, obezbeđuje optimalnu stabilnost na drumu.

Insignia OPC postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6 sekundi (Sports Tourer verzija za 6.3 sekundi). Cena modela Opel Insignia OPC sa šestostepenim manuelnim menjačem i pogonom na sva 4 točka počinje od 48.435 evra u Nemačkoj (uključujući PDV).

http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2013&mm=09&nav_id=753526

Шефе не ми се обраќај во ред?
Т не си ни 1/10 како мене и не .............зачепи,најди си друг за коме
--- надополнето: 14 септември 2013 во 11:03 ---

Но да прашам нешто друго и молам нека коментира некој кој и барем малку има нешто сознание на не како некој да си троши време.(нека купи семки и покрај кеј нека грицка)
Ми треба мислење за f28 менувач на опел искуство или било што.
Или дали е точно според некој бил нежен(зошто би бил кога го ставаат на најјаката калибра),не трпи големи оптеретувања и пука и што пука менувач,пренос или во моторот.
Точно или не,би замолил за коментар ако некој има искуство.
Точна констатација имаш.Не сум ни 1/10 како тебе.Не ме маткаат мајстори кој како стигне и да експериментираат со твојата кола и џеб,бидејќи колку толку повеќе се разбирам од тебе и не поставувам разно разни прашања.
Напротив мене мајсторите не ме сакаат оти не можат да ме маткаат.
Што се однесува до менувачот за кој прашуваш,да ти одговорам дека страда ако е извозен и се кршат запчаници ако на пун лев или десен тргнуваш нагло со стартови.
Позз. пријателе не те замарам више.
--- надополнето: 14 септември 2013 во 18:31 ---
1382902344523414af09c0f335034455_640x37085.jpg

Paleta motora je proširena, tako da nova Opel Insignia nudi izbor između tri vrste pogonskih sistema - benzinca, dizelaša i motora koji kao pogonsko gorivo koristi TNG (tečni naftni gas).Snaga motora se kreće od 81 kW/110 ks do 239 kW/325 ks.

Redizajnirana Opel Insignia najpre je ponuđena kupcima u Nemačkoj, a cene se kreću od 24.325evra (preporučena maloprodajna cena u Nemačkoj sa PDV-om).

Sa 239 kW/325 ks i 435 Nm maksimalnog obrtnog momenta, u Frankfurtu debituje i najsnažnija, OPC verzija osvežene Insignije. OPC šasija je ojačana, sa posebnim fokusom na prepravljenu zadnju osovinu, a novi ESP softver omogućava još preciznije podešavanje dinamike, posebno kada su u pitanju tendencije podupravljanja. Modifikovan softver za podešivače FlexRide šasije sa podesivim amortizerima, obezbeđuje optimalnu stabilnost na drumu.

Insignia OPC postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6 sekundi (Sports Tourer verzija za 6.3 sekundi). Cena modela Opel Insignia OPC sa šestostepenim manuelnim menjačem i pogonom na sva 4 točka počinje od 48.435 evra u Nemačkoj (uključujući PDV).

http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2013&mm=09&nav_id=753526
Ке дојде време и ќе сватите дека плинот е повеќе штетен отколку корисен за било кое возило со погон на бензин.
Многу се трошат фиатовите и опеловите возила,па од немајкаде во економска криза,мислејќи дека со тој потег ќе си ја зголемат продажбата,почнуваат да продаваат возила со TNG
Ако беше корисен плинот или метанот ЈСП немаше да ги исфрли од употреба купувајќи нови автобуси.

И Аутомобиле Ск и Аутомотив Гроуп имаа во понуда возила со фабрички плин,ама колку се продаваа......

Fiat Marea се продаваше и со систем на природен гас(метан)

И Аутомобиле Ск и Аутомотив Гроуп имаа во понуда возила со фабрички плин,ама колку се продаваа......
Да не ги монтираа у плимонт или од таму отпосле
фабрички дека искачале од лента не верувам

Да не ги монтираа у плимонт или од таму отпосле
фабрички дека искачале од лента не верувам

За Аутомобиле Ск знам дека пристигаа со монтиран плински и беа поскапи за 600-700евра,а Аутомотив мислам дека ги монтираа тука.
Имаше акција ама интересот беше слаб.Дали поради цената или незаинтересираност не знам....

За Аутомобиле Ск знам дека пристигаа со монтиран плински и беа поскапи за 600-700евра,а Аутомотив мислам дека ги монтираа тука.
Имаше акција ама интересот беше слаб.Дали поради цената или незаинтересираност не знам....
Па ретко кој купува нова кола откако се ослободи увозот кај нас ...
пак сигурно и таму после фабрика ги имаат некаде вградувано, не верувам во фабрика на лента да му ставаат и плин ... има и такви коли ама ретко

нејсе си праиме муабет

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom