Плински уреди

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Mislam deka kaj mal broj na modeli na vespi (pretezno od italijansko poteklo) moze da se vgradi plinski ured koj nema da predizvika problemi i neprijatnosti pri vozenje. Sum videl nekolku vespi na plin, ne mi se dopagja kako rabotat. Kineskite se pretezno (site so koj sum se sretnal) so klipen karburator (slicen princip kako kaj starite karburatorski mercedesi) , ne rabotat na plinski pogon vo ramki na nekoe prifatlivo nivo. Isto taka i dvotaktnite vespi. Ke mora da se pogledne dali konceptot na motorot od vespata dozvoluva rabota na plin, pri sto problemite bi se reducirale vo nekoi prifatlivi granici. Pobaraj go Mende od Bitola (070 606031) , poblisku ti e, dali moze da ja pogledne i da dade sovet.

Moze i na dvotakten, naprimer wartburg, raboti odlicno na plin. Megjutoa kaj dvotaktni vespi i jetski, ne bi rekol deka ke se dobie zadovolitelno nivo na rabota na plin

Може да се монтира и на 2 тактен , плински уред
Teоретски. Практично, на 50 кубици мотор, малку е едно магаре шо ќе го вози, па и 15% загуба на моќност заради плинот... Сум видел тро појќе од тебе, така да слушај шо ти зборам, не зборам на памет. Плин тешко се монтира на 4 тактен мотор... особено на оние 4 цилиндричните шо трошат, а и се вртат појќе.

шо мислиш, оти не живна плинот на моторциклите? Или поинаку речено: која е разликата измеѓу кола и мотор? Никоја, освен бројот на вртежи што ги прави машината. Кај колите е некои максимални 6000 - 6500 вртежи, кај моторите е дупло. Тука е и маката, контролерот за плинот е наменет за автомобил и не пасува за мотор, особено за опсегот на високите обртаи...

Teоретски. Практично, на 50 кубици мотор, малку е едно магаре шо ќе го вози, па и 15% загуба на моќност заради плинот... Сум видел тро појќе од тебе, така да слушај шо ти зборам, не зборам на памет. Плин тешко се монтира на 4 тактен мотор... особено на оние 4 цилиндричните шо трошат, а и се вртат појќе.

шо мислиш, оти не живна плинот на моторциклите? Или поинаку речено: која е разликата измеѓу кола и мотор? Никоја, освен бројот на вртежи што ги прави машината. Кај колите е некои максимални 6000 - 6500 вртежи, кај моторите е дупло. Тука е и маката, контролерот за плинот е наменет за автомобил и не пасува за мотор, особено за опсегот на високите обртаи...

За плин на скутер нема потреба воопшто да се размислува додека бензинот не стане 300 денари литар :) Се губи и онака малата моќ а за 200 евра колку што чини монтажата можеш да поминеш околу 4500 км

За плин на скутер нема потреба воопшто да се размислува додека бензинот не стане 300 денари литар :) Се губи и онака малата моќ а за 200 евра колку што чини монтажата можеш да поминеш околу 4500 км
A да ми си жив и здрав.

А кога ќе подразмислам подобро, ако би земал скутер/веспа, наредната ќе биди електрична. Ни бензини ни бутур. Раат. Посекако 20-40 км преку сила можам да издржам да извозам во еден ден на такво чудо, а толку е и автономијата...

Oooo boze plin na skuter ?
Pa za 200-250 den na 100 km ni na kraj pamet ne bi mi padnalo
Абе не е за парите сакам да пробам таква работа да видам како е инаку тие 200 евра да ги пуштам во бензин че се изнавозам...
--- надополнето: 18 февруари 2013 во 15:23 ---
A да ми си жив и здрав.

А кога ќе подразмислам подобро, ако би земал скутер/веспа, наредната ќе биди електрична. Ни бензини ни бутур. Раат. Посекако 20-40 км преку сила можам да издржам да извозам во еден ден на такво чудо, а толку е и автономијата...
батка да ти понудам јас електрична веспа ако си заинтересиран носи скеле од 150тка и оди максимално 45 и ништо фазла... ако си заинтересиран кажи

батка да ти понудам јас електрична веспа ако си заинтересиран носи скеле од 150тка и оди максимално 45 и ништо фазла... ако си заинтересиран кажи
Имаш ПП.

Ako nekoj se razbira,se stava li na ford mondeo od 98 1.8i plin bez dizni? Od tie monopoint uredite sto prefrlaat odma na odreden broj na vrteži. Pravime nekoja trampa kombinacija za eden rodnina saka vakov ford da zeme,imam i covek sto ni nudi poloven monopoint plinski sistem lovato so okrugla boca za cca 5000 den so komplet dokumenti. Mislam deka bil montiran na kia sefija. Pasuvaat li ovakvi sistemi na ford od taa godina,i moze li da se atestira polovniov sistem ?

Генерално, можеш да го префрлиш уредот од киата на мондеото.Ќе помине и на А-тест, обрати внимание на резервоарот за гас(незнам кога е внесен во р.македонија), мора да има втиснато на плочката од резервоарот ознака за хомологација (R67), компонентите кој се вградени да бидат запишани во монтажниот лист кој го издал сервисот што го вградил уредот, да бидеш сигурен дека не е променета некоја компонента од уредот со друга која нема R67.
Со вградувањето на тој тип на уред, постои висок ризик од повратни детонации кои ќе го оштетат МАФ сензорот и куќиштето на филтерот од моторот. За да се намали на минимум можноста од детонација, мора да обратиш посебно вниимание на исправноста на високонапонските компоненти (бомбина, кабли, свеќички) од возилото и смешата плин/воздух.

Знае ли некој колку пари кошта landi renzo расплинјача?

За карбуратор , моно или секвент расплињача те интересира?

Имам Лагуна 1.8...пред 5-6 месеци со 14литри плин врвев 100км..сега со исто толку врвам 80км...дали е до квалитетот на плинот ,или пак нешто со плиснкиот уред?

Колку би коштало да се стави плински уред на пежо 250 гти, и дали драстично би се намалиле перформансите?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom