Перење Мозок

Аман бе, толку лошо беше?

Јас имам 38 години и поминав некаде 20 години во СФРЈ, не се сеќавам некој да ми правел проблеми...

и кога си цртав голема Македонија да му ја покажам во Црна Гора, Хрватска...

и на училиште кога си учев на чист Македонски јазик, иако сега има еден куп кои гледаат на исток и ми прават проблем дека не постоел тој јазик...

и си учев историја во која пишуваше за АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ, со картите на неговите освојувања, иако сега има такви кои велат дека мора да се тргнат тие карти од нашите учебници...

...и еден куп други работи кои искрено направија држава од Македонија.

И НАЈБИТНОТО СИ БЕВ МАКЕДОНЕЦ БЕЗ НЕКОЈ ДА МЕ ФИРОМИЗИРА

Жално е тоа што има луѓе како тебе АДА кои не разбираат дека права држава имаме од 1945, а не 1991 година.
Учеше дека си само словен и дека немаш многу врска со Александар, луѓе како Павел Шатев, и сл. ти беа претставувани како предавници и бугараши, за Егејците учеше по еден пасус, ама затоа знаеше се за Његош, не смееше да дознаеш ништо за дивеењето и злосторствата на Србите на овие простори, итн.
Понатаму, во главата ти беше усадувано дека си пред се Југословен, и дека да се врзуваш за нација е ускоградо, затуцано, погрешно.
Едноставно, суптилно ти беше истиснувана емоцијата која те поврзува со Македонија, и на нејзино место ти беше всадувана онаа за Југославија и "братските" ни народи.

Види, никој не ја негира економската благосостојба и напредок кои сме ги доживеале тогаш. Никој не ги негира благодетите на големата и од секој признаена република, од која сме биле и ние дел. Никој не може да негира дека во тие години и официјално сме добиле држава и литературен јазик. (и ако некој ова го негира, онда е стварно затупен).

Ама да ми збориш дека се негувал патриотизмот, се потикнувало Македонското чувство, дека се поздравувала Македонската различност, и тоа кога си контролиран од Београд...дај те молам.

Учеше дека си само словен и дека немаш многу врска со Александар, луѓе како Павел Шатев, и сл. ти беа претставувани како предавници и бугараши, за Егејците учеше по еден пасус, ама затоа знаеше се за Његош, не смееше да дознаеш ништо за дивеењето и злосторствата на Србите на овие простори, итн.
Понатаму, во главата ти беше усадувано дека си пред се Југословен, и дека да се врзуваш за нација е ускоградо, затуцано, погрешно.
Едноставно, суптилно ти беше истиснувана емоцијата која те поврзува со Македонија, и на нејзино место ти беше всадувана онаа за Југославија и "братските" ни народи.

Види, никој не ја негира економската благосостојба и напредок кои сме ги доживеале тогаш. Никој не ги негира благодетите на големата и од секој признаена република, од која сме биле и ние дел. Никој не може да негира дека во тие години и официјално сме добиле држава и литературен јазик. (и ако некој ова го негира, онда е стварно затупен).

Ама да ми збориш дека се негувал патриотизмот, се потикнувало Македонското чувство, дека се поздравувала Македонската различност, и тоа кога си контролиран од Београд...дај те молам.

Дали во мојот пост на едно место ја спомав економската благосостојба?

НЕ

Убаво си кажав бев МАКЕДОНЕЦ, учев МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК и живев во Република МАКЕДОНИЈА.

Дури учев и за АЦЕ Македонски со сите негови карти освојувања и цели карти на македонија и нејзината поделба на ЕГЕЈСКА, ПРИНСКА и ВАРДАРСКА.

Ти АДА си типичен пример на свежо излезена од ПЕРАЛНА. Тоа може да ти се прости ако си млада и не се сеќаваш или можеби и не си била родена во СФРЈ.

Тенеке, ништо не разбираш од три едноставни реченици.

Освен комунистичка партија, за која друга политичка идеологија можеме да зборуваме во повоениот период во Македонија?

Комунисти- Македонско ориентирани

Комунисти- Српско ориентирани

Комунисти- Бугарско ориентирани

Соодветно, беа членови на КПС и КПБ, тука беше првата политичка поделба на “србомани“ и “бугарофили“.

Додека единствено промакедонски ориентираните личности, како Ченто на пример, беа противници на овие претходни две.

Кого треба да обвинам за третирањето на “автономистите“ како Ченто ?

Море Брату, не те разбирам, затоа што немам што да спорам со тебе, и во претходниот и во овој пост, ти си во ПРАВО.

Сакаш да ти кажам дека имало и секогаш ќе има изроди кои му служат на Маршалот во Белград или на Царот во Софија или на кој било друг центар на моќ.

Имало и ќе има.

Моето залагање на темава е НЕПРАВЕДНОТО МАНИФЕСТИРАЊЕ НА ЛЕВО ОРИЕНТИРАНИТЕ КАКО ПРЕДАВНИЦИ НА МАКЕДОНИЈА.

Во суштина били обратно, едни од најголемите борци за Македонија биле лево ориентирани дали социјалисти, дали комунисти, дали анархисти.

Дали во мојот пост на едно место ја спомав економската благосостојба?

НЕ

Убаво си кажав бев МАКЕДОНЕЦ, учев МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК и живев во Република МАКЕДОНИЈА.

Дури учев и за АЦЕ Македонски со сите негови карти освојувања и цели карти на македонија и нејзината поделба на ЕГЕЈСКА, ПРИНСКА и ВАРДАРСКА.

Ти АДА си типичен пример на свежо излезена од ПЕРАЛНА. Тоа може да ти се прости ако си млада и не се сеќаваш или можеби и не си била родена во СФРЈ.
Не, се родив вчера и онака си дрвам.

Голем кур шо си учел на Македонски и си живеел у Македонија. Шо требало да ти направат за да се осетиш дискирминирано?
Да учиш само на српско-хрватски у земја која се вика Кралство Срба и Хрвата?

Не зборам ја за очигледни работи ко што е фактот дека на еден час ти го спомнале Александар или дека на македонски јазик ти предавале и не те стрелале ако кажеш дека си Македонец.
Зборам за многу посуптилни (и затоа поперфидни) начини на кои го гушеле Македонецот во тебе. Некои од нив и наведов во претходниот пост. Затоа и се викаат пропаганда и перење мозок. Затоа што не ги препознаваш.

Патем, иди прашај го Хрватот колку е среќен од СФРЈ.

И да, ако нешто ме занима периодов од историјата, тоа е југословенскиот феномен и како истиот влијаел врз Македонската историографија. А, влијаел на начин, чии последици ги гледаме во луѓе со став како твојот.

Моето залагање на темава е НЕПРАВЕДНОТО МАНИФЕСТИРАЊЕ НА ЛЕВО ОРИЕНТИРАНИТЕ КАКО ПРЕДАВНИЦИ НА МАКЕДОНИЈА.

Во суштина били обратно, едни од најголемите борци за Македонија биле лево ориентирани дали социјалисти, дали комунисти, дали анархисти.

Ок , кажи конкретно кој политички систем треба да го обвиниме за режимот и репресирањето на најголемите борци наши?

Не, се родив вчера и онака си дрвам.

Голем кур шо си учел на Македонски и си живеел у Македонија. Шо требало да ти направат за да се осетиш дискирминирано?
Да учиш само на српско-хрватски у земја која се вика Кралство Срба и Хрвата?

Не зборам ја за очигледни работи ко што е фактот дека на еден час ти го спомнале Александар или дека на македонски јазик ти предавале и не те стрелале ако кажеш дека си Македонец.
Зборам за многу посуптилни (и затоа поперфидни) начини на кои го гушеле Македонецот во тебе. Некои од нив и наведов во претходниот пост. Затоа и се викаат пропаганда и перење мозок. Затоа што не ги препознаваш.

Патем, иди прашај го Хрватот колку е среќен од СФРЈ.

И да, ако нешто ме занима периодов од историјата, тоа е југословенскиот феномен и како истиот влијаел врз Македонската историографија. А, влијаел на начин, чии последици ги гледаме во луѓе со став како твојот.

Исто како здравиот што не го цени здравјето дури го има здраво за готово...

Исто како што слободниот не ја цени слободата дури ја има...

Така и јас сега на прагот кога има големи шанси да ја изгубам СЛОБОДАТА да се нарекувам МАКЕДОНЕЦ, да ја изгубам слободата да зборувам на МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, да ја изгубам СЛОБОДАТА да живеам во РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА...

почнувам да се сеќаван на времето кога сето тоа го имав здраво за готово и НИКОЈ НЕ МИ ГО СПОРЕШЕ.

И сега се појавуваат НОВОКОМПОНИРАНИ ИСПРАНИ МОЗОЦИ кои ми раскажуваат приказни дека во СФРЈ се гушело македонското самобитие, а сега македонштината цветала, ми иди да си излезам од сопствената кожа.

Ок , кажи конкретно кој политички систем треба да го обвиниме за режимот и репресирањето на најголемите борци наши?

Пак не те разбирам, зошто мора да има систем?

Имало систем кој ги убил Гоце, Јане итн...

Исто како здравиот што не го цени здравјето дури го има здраво за готово...

Така и јас сега на прагот кога има големи шанси да ја изгубам СЛОБОДАТА да се нарекувам МАКЕДОНЕЦ, да ја изгубам слободата да зборувам на МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, да ја изгубам СЛОБОДАТА да живеам во РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА...

почнувам да се сеќаван на времето кога сето тоа го имав здраво за готово и НИКОЈ НЕ МИ ГО СПОРЕШЕ.

И сега се појавуваат НОВОКОМПОНИРАНИ ИСПРАНИ МОЗОЦИ кои ми раскажуваат приказни дека во СФРЈ се гушело македонското самобитие, а сега македонштината цветала, ми иди да си излезам од сопствената кожа.
.

Чисто како податок, фасцинирана сум од левата идеологија во глобала
(едно време бев присталица и бранител на комунизмот), фасцинирана сум и од устројството на СФРЈ и сл., па смешно е и мене да ме ставаш во кошот на оне кое ради реда плукаат по комунизам и сфрј, а не знаат ни што комунизам значи, ни што било во сфрј.

А, ти очигледно не ме разбираш што сакам да кажам.

Македонштината денес не цвета...Баш поради угушениот Македонски бит во 50 години СФРЈ.
Пак ќе повторам, не ти зборам за очигледни нешта или апла репресија и угнетување. Ти зборувам за пропаганда, перење мозок, кое е дотолку поперфидно од насилна репресија, баш затоа што не е насилно и апла.

Пак ќе повторам, не ти зборам за очигледни нешта или апла репресија и угнетување. Ти зборувам за пропаганда, перење мозок, кое е дотолку поперфидно од насилна репресија, баш затоа што не е насилно и апла.

:smir: Чим е така ок!

Значи сега нема никаква перфидна пропаганда и перење на мозок насочени да ни ја уништат националноста и да ни го сменат името.
Уф ми олесна :icon_bigg, поарно ми е сега, ај да си легнам.

Изгледа претходниот режим во СФРЈ ме има направено параноичен.

:smir: Чим е така ок!

Значи сега нема никаква перфидна пропаганда и перење на мозок насочени да ни ја уништат националноста и да ни го сменат името.
Уф ми олесна :icon_bigg, поарно ми е сега, ај да си легнам.

Изгледа претходниот режим во СФРЈ ме има направено параноичен.
Од тоа ти е паранојата, гарант.
А, сега си апсолутно безбеден. Али за секој случај, пред да си легнеш, помисли што ќе правиш ако ти предложат да се викаш Латерално Кранијална Македонија:smir:

Borci ama za zadushuvanje na se shto e Makedonsko:

МАКЕДОНСКА КРВАВА СТАТИСТИКА

До промената на системот во 1990 г., во Република Македонија се знаеше само за жртвите на фашистичкиот режим. Жртви на комунистичкиот режим официјално немаше. Македонскиот, во многу нешта просрпски, комунизам на ова гледаше како на победа и завршена историска работа. Но, по создавањето на самостојна Република Македонија, јавноста во целост беше запознаена дека кај нас, во периодот 1945-1951 г. биле затворени 7.330 средношколци. Во овој период во затворите минале 4.700 лица, а само во затворот Идризово биле затворени 2.500 политички затвореници.

Во периодот од 1945 до 1980 г. се одржале околу 700 политички процеси, а според официјалната документација на Министерството за внатрешни работи на РМ од 1993 г., во периодот 1945-1985 г. во Р. Македонија биле откриени 105 “илегални терористичко-сепаратистички групи и организации”, со повеќе од 1.200 припадници, чие дејствување било насочено кон “отцепување на Р. Македонија од заедницата на југословенските народи и создавање на самостојна и обединета Македонија”. Од нив биле затворени 1.045 припадници, од кои 242 биле осудени на смрт или на временска казна до 15 години.

Во овој период тајната полиција (УДБА) водела 14.000 полициски и 22.000 затворски досиеја, односно станува збор за вкупно 36.000 политички досиеја во Република Македонија. Тоа се досиеја што ги воделе тогашните полициски служби на УДБА и ОЗНА за македонски граѓани. Тие биле осудувани и стрелани од македонската комунистичка власт само затоа што се бореле за идеалите на ВМРО и што ги поддржувале и продолжувале револуционерните и патриотски традиции.
Оваа крвава статистика ќе ја завршиме со следната рекапитулација. Во периодот 1945-1985 г. во слободна Народна и Социјалистичка Република Македонија, по разни основи, биле уапсени, депортирани, судени, затворани, осудени на смрт, стрелани, убиени, исчезнати и кои имале политички и затворски досиеја околу 50.000 лица.
http://www.forum.com.mk/DesktopDefau...ID=5162&Page=1

linkov ne e kako sto treba vancev.ne mi ja otvora stranata.

Vo Chicago i London vkupno ziveat okolu 1 milion chetnici koi se izbrkani od toj socijal-komunistichki rezhim.Izbrkani se samo vo Chile i Argentina okolu 700.000 Ustashi.
Toa shto istorijata ni beshe "federalizirana" ne e nikoj kriv.Splet na okolnosti koi morashe da se zaobikolat za da 6 naroda so 3 jazika i edna cela istorija zad niv, zhiveat zaedno i realiziraat progres.
Na Goli Otok Makedoncite bile neznachaen procent.Ne deka Yugoslavia bila perfektna,ama barem da bideme objektivni.
Ona shto togash go imashe,sega go nema.Mozeshe denes da bide mnogu poarno,ama nie ne trgnavme po patot na Slovencite (onoj komunjarskiot koj sega so kasnenje od 20 godini SDSM se trudi da go pretstavi pred javnosta) tuku se vrativme kaj Filip i Aleksandar (najpatriotskiot,koj ne dovede do Ramkovni Dogovori,embargo,veto i FYROM).

Кого треба да обвинам за третирањето на “автономистите“ како Ченто ?

Ti kazhal nekoj nekogash deka Chento bil del od togashniot komunizam i komunist?
Pred da se zachleni vo komunizmot otishol na Vis da se sretne so Tito, od sto mu se dopadnal Tito odma se zaclenil vo kumunistichkata partija:smir:

Nakratko za sorabotkata megju Chento i Tito :

За време на извршување на својата фукнција, Методија Андонов - Ченто бил многу почитуван и сакан од народот и се залагал власта целосно да биде народна и народот да може слободно и преку истата врата преку која влегуваат службениците, да влегува во институциите. Според неговите лични сведоштва, Методија Андонов - Ченто бил многу почитуван и од самиот претседател на Југославија, Јосип Броз Тито кој успеал да го убеди да се кандидира за пратеник на изборите во 1946 година и покрај опструкциите кои му се правеле на Ченто од страна на КПМ (Лазар Колишевски).

Se soglasuvam so tezata deka vo SFRJ ne se gushelo Makedonskoto samobitie nego poedinci i grupi se obiduvale vo istoto, za nasha srekja a nivna nesrekja takvite idei za podelba megju Makedoncite kako sega na deneshnicata so razni formi na perenje mozok ne uspevale.Kako na primer kolku da se znae :

Ченто бил партизан и член на КПМ и тој се борел токму против Бугарите... Тие му биле првиот и најголемиот противник!

Dodeka pak od bugarskata strana i kauza vo Makedonija se vrshele obidi za ukazhuvanje deka Makedonija bila okupirana za vreme SFRJ.Za zhal seushte postoi taa kauza i toa ogromno perenje mozok na narodot samo se nadevam kje zavrshi shto e mozhno poskoro.

Pozdrav

Тие биле осудувани и стрелани од македонската комунистичка власт само затоа што се бореле за идеалите на ВМРО и што ги поддржувале и продолжувале револуционерните и патриотски традиции.

vancev tie shto bile ubivani od Srpskata kauza i komunistichkata vlast ne se borele za Makedonskite ideali na VMRO tuku za idealite na Vancho Mihajlov dodeka od drugata strana ona vistinskoto makedonsko VMRO bilo ogromen i besprekoren sorabotnik na komunizmot i komunistite.Vekje ti kazhav vo nekolku navrati deka toa VMRO za koe shto ti ukazhuvash bilo ona na Vancho Mihajlov.Neshto slichno ili isto vo sluchajot so Mara Buneva koga go ubila Srpskiot general Prelikj koj shto navodno ja naogja mrezhata na mladi Makedonski studenti koi rabotat za idealite i interesite na Vancho Mihajlov za koi bugarskata kauza tvrdi deka bile Makedonci,tochno ama za chij ideali rabotele,za moi Makedonski i tvoi sigurno ne.

linkov ne e kako sto treba vancev.ne mi ja otvora stranata.

Vo Chicago i London vkupno ziveat okolu 1 milion chetnici koi se izbrkani od toj socijal-komunistichki rezhim.Izbrkani se samo vo Chile i Argentina okolu 700.000 Ustashi.
Toa shto istorijata ni beshe "federalizirana" ne e nikoj kriv.Splet na okolnosti koi morashe da se zaobikolat za da 6 naroda so 3 jazika i edna cela istorija zad niv, zhiveat zaedno i realiziraat progres.
Na Goli Otok Makedoncite bile neznachaen procent.Ne deka Yugoslavia bila perfektna,ama barem da bideme objektivni.
Ona shto togash go imashe,sega go nema.Mozeshe denes da bide mnogu poarno,ama nie ne trgnavme po patot na Slovencite (onoj komunjarskiot koj sega so kasnenje od 20 godini SDSM se trudi da go pretstavi pred javnosta) tuku se vrativme kaj Filip i Aleksandar (najpatriotskiot,koj ne dovede do Ramkovni Dogovori,embargo,veto i FYROM).

Da ne se slucheshe "puchot" vo SKM-PDP na 8 januari 91godina(togash povtorno srbokomunistite go prevzedoa rakovodenjeto-taa vecher CK go otfrli dogovorot pomedju Ljubcho, Andov i Goshev za formiranje na MAKEDONSKA VLAST,Vladikata Mihail da stane predsedatel) ke odevme po Slovenechkiot pat.
ps.si go chital Andov, ne e losho, no Andov treba da progovori za onaa shto se sluchuvashe pred Lisabon, za Mihail, za opstrukciite na deklaracijata, za ustavot,za referendumot,za......

Da ne se slucheshe "puchot" vo SKM-PDP na 8 januari 91godina(togash povtorno srbokomunistite go prevzedoa rakovodenjeto-taa vecher CK go otfrli dogovorot pomedju Ljubcho, Andov i Goshev za formiranje na MAKEDONSKA VLAST,Vladikata Mihail da stane predsedatel) ke odevme po Slovenechkiot pat.
ps.si go chital Andov, ne e losho, no Andov treba da progovori za onaa shto se sluchuvashe pred Lisabon, za Mihail, za opstrukciite na deklaracijata, za ustavot,za referendumot,za......

Михаил беше паметен човек, ја одби таа понуда на време, немој да протураш сега информации како да било поинаку.

Иако минорна сепак имаше бројка на Македонци кои беа на Голи оток, а немаа врска со Ванчо Михајлов.

Инаку за режимот во СФРЈ, режим ко секој комунистички-диктатурски систем, уништуваше луѓе ама сепак тоа нема врска со фактот дека едни од НАЈГОЛЕМИТЕ МАКЕДОНСКИ ПАТРИОТИ БИЛЕ ЛЕВО ОРИЕНТИРАНИ.

Тоа сакам на братот да му укажам, предавниците немаат политички систем, тие имаат само корист, дали финансиска, дали политичка, дали и двете. Едноставно не се врзани поимите политички систем/политичко убедување со предавник/изрод.

Изродите/предавниците и во времето на Гоце ги имало, и во времето на Ченто ги имало, и во сегашно време ги има...

Тоа сакам на братот да му укажам, предавниците немаат политички систем, тие имаат само корист, дали финансиска, дали политичка, дали и двете. Едноставно не се врзани поимите политички систем/политичко убедување со предавник/изрод.

Изродите/предавниците и во времето на Гоце ги имало, и во времето на Ченто ги имало, и во сегашно време ги има...

Дали некој денес може да ми каже за некој лево или десно ориентиран политичар, од старт на кариера до ден денешен? :)

Дали некој денес може да ми каже за некој лево или десно ориентиран политичар, од старт на кариера до ден денешен? :)

Нема, тоа еве и јас ќе го кажам. Инаку малце оф топик ќе отидам ама морам да кажам, дека во поглед на идеологијата ретко кој денес се користи со таа шема лево и десно, денес претежно се користи така наречениот политички компас и изгледа некако вака:

internationalchart-738237.gif

Така што таа шема на класично лево, десно, веќе не е во употреба барем во модерната политика.:) Кај нас исто така се збори лево и десно, што нема никаква логика, дури и обратно се поставени работите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom