Перење Мозок

Е не било мед и млеко...

ама стварно неможам да ве разберам, ова 'патриотиве' големи, како може да ви смета времето на кое Македонија го помина во СФРЈ под комунизам, кога тогаш дефакто почнавме да се составувме како независна држава, со јазик, националност и се друго.

И второ, НАЈГОЛЕМИТЕ МАКЕДОНСКИ ПАТРИОТИ кои се знае дека биле на чиста македонска линија биле лево ориентирани т.е. социјалисти, комунисти или анархисти.

Имаш нешто против нив?

Сезналицо... токму најголемите македонски патриоти беа жртви на режимот. Не сквернави политичка идеологија со борба за национална кауза јасно!!?

Најголемата штета на земјава и е дојдена токму од страна на политичката поделеност, без разлика на која идеологија припаѓал.

И не се работи за патриоти или предавници, се работи за совест и човечки вредности, па потоа штитење на националните, културни интереси.

Е не било мед и млеко...

ама стварно неможам да ве разберам, ова 'патриотиве' големи, како може да ви смета времето на кое Македонија го помина во СФРЈ под комунизам, кога тогаш дефакто почнавме да се составувме како независна држава, со јазик, националност и се друго.

И второ, НАЈГОЛЕМИТЕ МАКЕДОНСКИ ПАТРИОТИ кои се знае дека биле на чиста македонска линија биле лево ориентирани т.е. социјалисти, комунисти или анархисти.

Имаш нешто против нив?
Сеа ќе не убедиш дека патриотизмот и Македонштината се развиле во СФРЈ? Претпоставувам, главен промотор на истите бил Београд.:uvo:

А, за второто...читни малку повеќе за превирањата помеѓу левото и десното струење во македонското движење, па ќе ти стане, се надам, појасно кои се патриотите.

Сеа ќе не убедиш дека патриотизмот и Македонштината се развиле во СФРЈ? Претпоставувам, главен промотор на истите бил Београд.:uvo:

А, за второто...читни малку повеќе за превирањата помеѓу левото и десното струење во македонското движење, па ќе ти стане, се надам, појасно кои се патриотите.
Аддддддддддддддаааааааааааааааааааааааааааааааааа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:nerv:

Сезналицо... токму најголемите македонски патриоти беа жртви на режимот. Не сквернави политичка идеологија со борба за национална кауза јасно!!?

Најголемата штета на земјава и е дојдена токму од страна на политичката поделеност, без разлика на која идеологија припаѓал.

И не се работи за патриоти или предавници, се работи за совест и човечки вредности, па потоа штитење на националните, културни интереси.

Ебате објаснување, три реченици и сите се контрадикторни една на друга.

Она што претходно го објаснував, беше тоа дека преку глава ми е со ова поистоветување на комуњар-комунист-лево ориентиран со предавник.

Овие што се сега декларативно лево ориентирани немаат врска со леви партии.

ЈАСНО!!!

На пример кој биле патриотите во македонското движење?

На пример кој биле патриотите во македонското движење?
Черноземски,Михајлов и Александров,акординг ту дпБне.
Другите... што донесоа државност... се предавници.
На `каузата`. :nesvest:

Сите борци за “каузата“ практично секогаш биле борци за Македонија само на хартија,никогаш не сакале да ја вкусат вистинската реалност,иако имале прилика за тоа.:toe:

Александров тргни го од таа група.

За мене двата најсветли лика во Македонското револуционерно движење Гоце и Ченто биле лево ориентирани, и на чиста македонска линија.

Со оглед дека темава е ПЕРЕЊЕ МОЗОК, сакам на сите тие што се во моментов во машина за перење и постовите ги почнуваат со муабетиве комунист ваков таков, малце да подразмислат пред да постираат.

Александров тргни го од таа група.

За мене двата најсветли лика во Македонското револуционерно движење Гоце и Ченто биле лево ориентирани, и на чиста македонска линија.

Со оглед дека темава е ПЕРЕЊЕ МОЗОК, сакам на сите тие што се во моментов во машина за перење и постовите ги почнуваат со муабетиве комунист ваков таков, малце да подразмислат пред да постираат.
Штом Александров го тргаш од групата, нема да ја продолжам дискусијата околу тоа.
Сепак, кога велам СФРЈ, не ги земам во предвид Македонските револуционери. Тие се сосема друга приказна, и нивната лева ориентација нема никаква поврзаност со она што се случуваше во времето на социјализмот.

Инаку, левата ориентација е сосема во ред и е прилично хумана, па не верувам дека било кој има нешто против неа ако ја гледа чисто како идеологија.
Но, во случајов, ја поврзуваме со прокламираниот социјализам во СФРЈ и со она што таа земја, во текот на 50 години постоење го направи на Македонското национално чувство. А, убави нешта сигурно не направи.

Аддддддддддддддаааааааааааааааааааааааааааааааааа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:nerv:
Замечательнаја девушка да.... да ...!!!
2.gif

Raka na srce , na strana patriotizam , kauza i ostanato....covecki vrednosti i ostanati "kulturni" trici... MAKEDONIJA edinstven period koga bila DRZAVA....doduse federalna, doduse malku smotana..., ama sepak drzava so paraf na Deklaracijata na OON...,pa so jazik,pismo, kinoteka, nacionalna galerija...nacionalen teatar...pa nacionalna TV.pa..pa....bila koga bila vo ramkite na ..: FNRJ...pa SFRJ.... vo drugite periodi na svoeto "kerdosuvanje" makedonskiot narod ili mectael ..za sloboda i covekovi pravdini ili pak za.......bezvizen rezim..vrabotuvanje...ili.... jebi ga...dobro ova pivovo... :)

Штом Александров го тргаш од групата, нема да ја продолжам дискусијата околу тоа.
Сепак, кога велам СФРЈ, не ги земам во предвид Македонските револуционери. Тие се сосема друга приказна, и нивната лева ориентација нема никаква поврзаност со она што се случуваше во времето на социјализмот.

Инаку, левата ориентација е сосема во ред и е прилично хумана, па не верувам дека било кој има нешто против неа ако ја гледа чисто како идеологија.
Но, во случајов, ја поврзуваме со прокламираниот социјализам во СФРЈ и со она што таа земја, во текот на 50 години постоење го направи на Македонското национално чувство. А, убави нешта сигурно не направи.

Аман бе, толку лошо беше?

Јас имам 38 години и поминав некаде 20 години во СФРЈ, не се сеќавам некој да ми правел проблеми...

и кога си цртав голема Македонија да му ја покажам во Црна Гора, Хрватска...

и на училиште кога си учев на чист Македонски јазик, иако сега има еден куп кои гледаат на исток и ми прават проблем дека не постоел тој јазик...

и си учев историја во која пишуваше за АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ, со картите на неговите освојувања, иако сега има такви кои велат дека мора да се тргнат тие карти од нашите учебници...

...и еден куп други работи кои искрено направија држава од Македонија.

И НАЈБИТНОТО СИ БЕВ МАКЕДОНЕЦ БЕЗ НЕКОЈ ДА МЕ ФИРОМИЗИРА

Жално е тоа што има луѓе како тебе АДА кои не разбираат дека права држава имаме од 1945, а не 1991 година.

Mnogu chudno, Chento vo zalbata na presudata nikade ne naveduva deka bil simpatizer nitu deka bil chlen na partijata.A sigurno takov podatok bi napishal.

Mnogu e vazno koj i kako gleda na perenjeto mozok.Shto i kolku znaesh za organizaciite i vodachite na tie organizacii koi se zalagaa za samostojna i obedineta Makedonija-da ne otide temata vo drug pravec od 1941 pa do 1990.
Malku za "samostojnosta" shto ni ja donesoa komunistite:

"Македонските комунисти со поданичка покорност ги прифаќаа горните ставови како партиска и национална обврска и во својата историја им даваат величествено место. Која земја требаше да ја брани македонскиот роб? Југославија, нели?! За која земја Македонецот требаше ропството да го замени за гроб? За Југославија, нели?! Какво политичко и историско слепило, каква невидена хипокризија! Робот да војува за спас на својот робовладетел."
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=18277&page=4

Prashanjata koi gi postavuva Gashev- boldiranoto-imaat odgovor vo Kumanovo-SPOMENIKOT na zaginatite piloti na kralskoto voeno vozduhoplovstvo.
Sekoja godina na 6 april organizirano se nosat uchenici od osnovnite uchilishta da polozat cveke na spomenikot na zaginatite kralski piloti.
ps.taka beshe do 2000godina-kako e od togash do sega neznam.

Ебате објаснување, три реченици и сите се контрадикторни една на друга.

Она што претходно го објаснував, беше тоа дека преку глава ми е со ова поистоветување на комуњар-комунист-лево ориентиран со предавник.

Овие што се сега декларативно лево ориентирани немаат врска со леви партии.

ЈАСНО!!!

Тенеке, ништо не разбираш од три едноставни реченици.

Освен комунистичка партија, за која друга политичка идеологија можеме да зборуваме во повоениот период во Македонија?

Комунисти- Македонско ориентирани

Комунисти- Српско ориентирани

Комунисти- Бугарско ориентирани

Соодветно, беа членови на КПС и КПБ, тука беше првата политичка поделба на “србомани“ и “бугарофили“.

Додека единствено промакедонски ориентираните личности, како Ченто на пример, беа противници на овие претходни две.

Кого треба да обвинам за третирањето на “автономистите“ како Ченто ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom