Перење Мозок

Ti kazhal nekoj nekogash deka Chento bil del od togashniot komunizam i komunist?
Pred da se zachleni vo komunizmot otishol na Vis da se sretne so Tito, od sto mu se dopadnal Tito odma se zaclenil vo kumunistichkata partija:smir:

.

Инаку за режимот во СФРЈ, режим ко секој комунистички-диктатурски систем, уништуваше луѓе ама сепак тоа нема врска со фактот дека едни од НАЈГОЛЕМИТЕ МАКЕДОНСКИ ПАТРИОТИ БИЛЕ ЛЕВО ОРИЕНТИРАНИ.

Тоа сакам на братот да му укажам, предавниците немаат политички систем, тие имаат само корист, дали финансиска, дали политичка, дали и двете. Едноставно не се врзани поимите политички систем/политичко убедување со предавник/изрод.

Изродите/предавниците и во времето на Гоце ги имало, и во времето на Ченто ги имало, и во сегашно време ги има...

Јао батиња, ајде пак едноставно прашање, Тенеке, што подразбираш под ЛЕВО ориентирани, дефинирај?

Дали Власта во СФРЈ ја држела друга опција освен Комунистичката???

Зборуваме за Комунизам после 1 светска војна, не ми мешај Гоце, Даме, Александров и сл. со ЛЕВО ориентирани.

Самоубицо, истиот Тито и Комунистите го осудија на затвор Чентов, а не Бугарите и нивната Комунистичка партија.

Mislam deka ja iscrpivte diskusijava. Natamosnoto prodolzuvanje samo pokazuva deka site, bez pardon, site imate izmieni mozoci, koj na eden, koj na drug nacin i pravec.

Убаво си кажав бев МАКЕДОНЕЦ, учев МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК и живев во Република МАКЕДОНИЈА.

Дури учев и за АЦЕ Македонски со сите негови карти освојувања и цели карти на македонија и нејзината поделба на ЕГЕЈСКА, ПРИНСКА и ВАРДАРСКА.

Ти АДА си типичен пример на свежо излезена од ПЕРАЛНА. Тоа може да ти се прости ако си млада и не се сеќаваш или можеби и не си била родена во СФРЈ.

Ne velat, spasete ne od Turcite -tuku od poturchenite. A prosvetleni 'meshanci' koi se pretvorija vo najgolemi 'patrioti', denes rastat kako pechurki. Do 'krizata' e...:smir:

Чисто како податок, фасцинирана сум од левата идеологија во глобала (едно време бев присталица и бранител на комунизмот), фасцинирана сум и од устројството на СФРЈ и сл., па смешно е и мене да ме ставаш во кошот на оне кое ради реда плукаат по комунизам и сфрј, а не знаат ни што комунизам значи, ни што било во сфрј.

А, ти очигледно не ме разбираш што сакам да кажам.

Македонштината денес не цвета...Баш поради угушениот Македонски бит во 50 години СФРЈ.

Vo shto si ti denes, 'Makedonke', ugushena? I kako toa denes, makedonshtinata ne cveta? Mozebi ne cveta preku vashite 'obedinuvanja' i 'osloboduvanja' - no na kulturen, umetnichki, sportski plan i na nachini bitni za edna moderna Makedonija, nie sme afirmirana i poznata drzava. A vashata post-jugoslovenska paranoja e zalna, no i karakteristichna za sindromot na novo-osoznaeni.
Makedonija postoi, i ako imash iskrena zelba da i pomognesh vreme da se prefrlish na nekoja po konstruktivna ideologija.:smir:

Ченто бил партизан и член на КПМ и тој се борел токму против Бугарите... Тие му биле првиот и најголемиот противник!

А Ченто правел ли е отпор против Кральевството, против окупаторите до 1941 г., а? Или само кундури е продавал от дјукјана си, и затова е бил ОК, приемлив за новите ви господари след 1944?

Dodeka pak od bugarskata strana i kauza vo Makedonija se vrshele obidi za ukazhuvanje deka Makedonija bila okupirana za vreme SFRJ.

Данни? Колко екзархијски училишта са били затворени след 1913 г. в'в Вардарска и Егејска Македонија? И колко гр'цки или ср'бски (или македонски) са били затворени, за сравнение, след 1913 в Пиринска Македонија?

Za zhal seushte postoi taa kauza i toa ogromno perenje mozok na narodot samo se nadevam kje zavrshi shto e mozhno poskoro.

Јао батиња, ајде пак едноставно прашање, Тенеке, што подразбираш под ЛЕВО ориентирани, дефинирај?

Дали Власта во СФРЈ ја држела друга опција освен Комунистичката???

Зборуваме за Комунизам после 1 светска војна, не ми мешај Гоце, Даме, Александров и сл. со ЛЕВО ориентирани.

Самоубицо, истиот Тито и Комунистите го осудија на затвор Чентов, а не Бугарите и нивната Комунистичка партија.
Za komunistite vmro e teroristicka organizacija i clenovite teroristi levi ili desni .Dame Goce Jane .... itn. bile clenovi na vmro.Komunizmot e najgolemoto zlo na makedonija .Neznam koe e pogolemo dali toa od turcite ili od komunistite :toe:

Za komunistite vmro e teroristicka organizacija i clenovite teroristi levi ili desni .Dame Goce Jane .... itn. bile clenovi na vmro.Komunizmot e najgolemoto zlo na makedonija .Neznam koe e pogolemo dali toa od turcite ili od komunistite :toe:

Хе хе, ко ќе се вмешаш ти во муабетот, си како некој комеди релиф од монти пајтон.

Инаку за информација, за такви како тебе зборувам на темава, кои немаат 'време' или мозок да прочитаат и одма влетуваат со комунизмот како најголемо зло кое го угнетувало Гоцета Делчева :pos2:

Се ми се чини дека за тебе батка е скроен скечот од К-15,
КОЈ ГО УБИ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО 1945 или УШТЕ ВЕ ЛАЖАТ КОМУНИСТИВЕ

Нема, тоа еве и јас ќе го кажам. Инаку малце оф топик ќе отидам ама морам да кажам, дека во поглед на идеологијата ретко кој денес се користи со таа шема лево и десно, денес претежно се користи така наречениот политички компас и изгледа некако вака:

internationalchart-738237.gif

Така што таа шема на класично лево, десно, веќе не е во употреба барем во модерната политика.:) Кај нас исто така се збори лево и десно, што нема никаква логика, дури и обратно се поставени работите.

Ја испаднав кај Ганди на ова... Колку има добро толку има и лошо во СФРЈ, во тој период 75% биле неписмени, и кажи како да водис таква толпа луѓе освен со диктаторски режим??? Сепак има и могу лоши страни, ама да го пуштиме во минато свршено овој систем:kesa::kesa:

zasto li togas licno TITO se zalozil da se donesat mostite na Goce Delcev od Bugarija?a be aj prvo procitaj nesto,ne samo zbori na pamet.i nauci prvo sto e KOMUNIZAM,a i kolku za informacija,KOMUNIZAM dosega nigde nemalo.zemi procitaj malku,pa ke svatis.
i kaj bese VMRO vo vtora svetska vojna,dodeka partizanite pod vodstvo na TITO i komunistickata(rabotnickata partija) ginea,se borea i se izborea za sloboda?kaj bese VMRO togas?

Komunizmot e najgolemoto zlo na makedonija

Pod pusto Tursko ostanavme hristijani, socuvavme i crkva i nacija a dodeka od Bugarite i bugarskoto i do den denes nemozheme da se oslobodime,imash milion primeri po deneshni vesnici i forumi a tie shto ni go sotrea semeto i tie shto sakaat da ne dosotrat i nas shto preostanavme ne gi spomnuvash.

Lazesh!Kako mozhe da e zatvoren a od istiot ubeden da se kandidira za pratenik?Ejdi Brat "Makedonski"!

Според неговите лични сведоштва, Методија Андонов - Ченто бил многу почитуван и од самиот претседател на Југославија, Јосип Броз Тито кој успеал да го убеди да се кандидира за пратеник на изборите во 1946 година и покрај опструкциите кои му се правеле на Ченто од страна на КПМ (Лазар Колишевски).

I da kazesh deka Chento bil zatvoran od Tito e isto shto i da go kazesh slednovo : ченто след 44 година активно работи с б'лгарите в македонија

Za komunistite vmro e teroristicka organizacija i clenovite teroristi levi ili desni .Dame Goce Jane .... itn. bile clenovi na vmro.

Site tie shto gi spomna sorabotuvale so Tito i komunistite i istite bile pochituvani od Tito i imale ogromna pochit,rekov milion pati deka samo bugarskata kauza i krilo vo VMRO bilo protiv Tito i komunistite.Belki ne se Makedoncite tolku glupavi da pagjaat na vakvi skapani fori kako - demek: "Dobar Cajkan - Losh Cajkan"...

zasto li togas licno TITO se zalozil da se donesat mostite na Goce Delcev od Bugarija?

Epa poradi takvi zalaganja na Tito i pochit kon Makedoncite vo ASNOM bil preziran kaj bugarskoto krilo na VMRO pred se od strana na Vancho Mihajlov i T.Aleksandrov.Tito bil i kje ostane zapameten kako eden od najgolemite poddrzhuvachi na Makedonskiot narod,sekoj Makedonec znae koi se delata na Tito i negovite zalaganja vo vrska so Makedonskiot narod i Makedonskite borci vo ASNOM.

:pos2:хахаахах господе простиим незнааат што пишуваат хахааха .темава е перење на мозок и во иднина ке ги замолам сите што пишуваат во историја на кајгана да не пишуваат глуопсти и небулози. посебно важи за трн, мисирков исл......:vozbud: да не ми го пере кајгана мозокот:pos2: гагагагаага

Lazesh!Kako mozhe da e zatvoren a od istiot ubeden da se kandidira za pratenik?Ejdi Brat "Makedonski"!

Ченто е затворен од страна тој режим т.е. неговата продолжена рака во Македонија во вид на Лазо останатите.

Што е лага тука?

Михаил беше паметен човек, ја одби таа понуда на време, немој да протураш сега информации како да било поинаку.

Vrz baza na shto ti e tvrdenjeto:
-si uchestvuval vo pregovorite
-si uchestvuval vo podgotovkata na pregovorite vo CK na SKM-PDP
-ili taka ti kazale-ako ti kazale, koj ti kazal.

Иако минорна сепак имаше бројка на Македонци кои беа на Голи оток, а немаа врска со Ванчо Михајлов.

Sakash da kazesh deka skoro site shto bile na Goli otok-da te nadopolnam Idrizovo,Zenica....Chento ne bil na Goli otok- bile zaradi sorabotkata so Vancho Mihalov.
Od ovaa nema podobar primer shto znachi ispran mozok.Za da ne go svatish ovaa kako navreda ke ti podobjasnam malku.
Skoro za site ORGANIZIRANI GRUPI i NIVNITE VODACHI se objaveni sudskite procesi-OBVINITELNITE AKTI, DOKAZITE I PRESUDITE-imash tri knigi D-r Stojan Ristevski,Eftim Gashev i Ilija Maksimovski,plus knigata na Gligor Krsteski "Moeto Policisko Dosie".Vo knigite se fotokopirani site dokumenti:zapisnici od soslushuvanjata,izjavi na svedoci -NO NEMA NITU EDNO PISMO prateno ili dobieno od Mihajlov, za kontakti ili sostanoci so Mihajlov da ne zborime, ednostavno nepostoi DOKAZ deka sorabotuvale so Mihajlov.
No za ispranite mozoci zar e vazen DOKAZ.

Vancev,linkot seuste ne mi otvora.Ubavo e da ostavas validni linkovi koga kazuvas godini brojki i nastani.

Znaci,krivicata lezi vo ranite devedeseti koga "srbokomunjarite" ja prevzedoa vlasta od Ljubcho Georgievski.
Koja beshe alternativata na togashnite "srbokomunjari" koja trebase da dojde na vlast i kako toa nie ke se izvlecevme od ovaa nacionalisticka bezizlezna situacija vo koja sme denes?
Dali mozebi VMRO-DPMNE ke go odberese patot na Slovencite(onoj od Andov de)?

I da,ako moze nekoj da mi ja pojasni vrskata pomegu SRBO i KOMUNJARI?

I da,ako moze nekoj da mi ja pojasni vrskata pomegu SRBO i KOMUNJARI?

Vrz baza na shto ti e tvrdenjeto:
-si uchestvuval vo pregovorite
-si uchestvuval vo podgotovkata na pregovorite vo CK na SKM-PDP
-ili taka ti kazale-ako ti kazale, koj ti kazal.

Затоа што човекот си беше исклучително мудар за да фати работа со Љубчо Горгиевски, Петар Гошев и Стојан Андов.

Sakash da kazesh deka skoro site shto bile na Goli otok-da te nadopolnam Idrizovo,Zenica....Chento ne bil na Goli otok- bile zaradi sorabotkata so Vancho Mihalov.
Od ovaa nema podobar primer shto znachi ispran mozok.Za da ne go svatish ovaa kako navreda ke ti podobjasnam malku.
Skoro za site ORGANIZIRANI GRUPI i NIVNITE VODACHI se objaveni sudskite procesi-OBVINITELNITE AKTI, DOKAZITE I PRESUDITE-imash tri knigi D-r Stojan Ristevski,Eftim Gashev i Ilija Maksimovski,plus knigata na Gligor Krsteski "Moeto Policisko Dosie".Vo knigite se fotokopirani site dokumenti:zapisnici od soslushuvanjata,izjavi na svedoci -NO NEMA NITU EDNO PISMO prateno ili dobieno od Mihajlov, za kontakti ili sostanoci so Mihajlov da ne zborime, ednostavno nepostoi DOKAZ deka sorabotuvale so Mihajlov.
No za ispranite mozoci zar e vazen DOKAZ.
Ок, знам за повеќето случаи, точно во право си, немаа врска луѓето со Ванчо Михајлов, имало исто така и многу случаии на завист од локални кодоши кои испратија луѓе на Голи Оток од лична корист, да му земат имот или слично.

Но, злоупотребата секогаш ја имало и не е врзана за режим, туку е врзана со користољубие, па баш како некогаш што се кодошело во Стамбол, па потоа во Софија, па потоа во Белград, и во најново време како што сме сведоци во Брисел, секогаш има луѓе спремни да ги искористат сите методи за да му наштетат на својот политички противник, вклучуваќи и да го пикнат во затвор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom