- Член од
- 21 август 2015
- Мислења
- 71
- Поени од реакции
- 28
Ајде, честитки за почетокот. Е сега, јас Payoneer картичката ја користам за плаќање во продавници низ Македонија без никаков проблем. Нема провизија, само мислам дека курсот е 2-3 денари повисок и тоа е се. Payoneer е далеку подобар од PayPal: прво, зошто е легален, второ (што веројатно произлегува од првото) нема никакви проверки и слично. За директна работа со клиентот, не знам, ако е приватно лице, не препорачувам, ако е фирма, тогаш зошто не. Но, имај си предвид дека со Upwork ти е каде-каде посигурно. Со среќа!Еве и јас да се приклучам на темата со некои подпрашања за да знам како да постапувам , а почетник сум во ова....ги читав постовите за пајонир и пејпал ама незнам сега дали има некои измени па затоа сакам да се осигурам....Почнав и јас да работам на Апворк, и ми легнаа првите пари на пајонир....значи одма ми одбија при првиов трансфер 30 долари за самата картица.Прашања:
1. На кој банкомат е најдобро да се повлекуваат пари и колку се провизиите, како и конверзија долар-денар?
2. Дали е паметно да се повлекуваат воопшто на банкомат или да се купува со неа по продавници? Во тој случај ваљда нема да има провизија, незнам.
3. Може ли слободно да се купува и во Грција да речеме со картицата?
4. И последно, нели е попаметно да се договорам јас со типов што работам директно да ме плаќа преку пејпал ( па боље да плаќам 10% данок кај нас одколку20% на Апворк и плус 10% данок?) Ама има тука и ризик ако директно си се договориме ние со типот, па и да ме извиси некад-тогаш Апворк не стои позади мене.
5. И сеа се сетив исто дека пишуваше по постовиве дека со пејпал можеш ти да плаќаш, ама неможат други да ти плаќаат преку пејпал. Јас денеска извадив виза интернет картица преку прокредит ама не сум ја врзала уште со акаунтот-не ми дозволи најверојатно дека е празна-си префрлив 100 денара па чекам да се изврши трансакцијата па ќе пробам пак.
Ама отупев, знам, ама ај ваљда ќе се најде некој трпелив да исчита све и да ме удостои со одговор....Минатата недела ми беше првапрвапрва работа на Апвор евер па малку сум збунка!!!
Фала ви однапред на тие што ќе ми одговорат.
Прашањето повеќе ми беше што ќе се случи ако не го надминам лимитот? Очигледно, не можам да им испратам никакви документи за да го подигнам ограничувањето, макар што кога требаше да го потврдам идентитетот им испратив македонска лична карта, па ми ја прифатија без проблем. Е сега, бараат да ја потврдам адресата и уште нешто, а тоа нема начин да го направам. Лимитот не планирам да го надминам, ќе им речам да почекаат со плаќањата, но дали автоматски се обновува по 1 година на нови $2500? Тоа ми беше прашањето. Фала сепак.Ако ја надминеш годишната граница, нема да можеш да подигнуваш пари до тој датум - 12 април 2017, или 4 декември 2017, го мразам тој американски календар, мораш да се надеваш една од бројките да биде поголема од 12 за да знаеш која бројка го означува денот, а која бројка го означува месецот.
Мораш да им испратиш дигитална фотокопија од словенечка возачка дозвола или лична карта, секако дека не можеш да им испратиш дигитална фотокопија од македонска возачка дозвола или лична карта.