Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво дечки

Сакам да купам тигрица(машка) и сега сакам да ми објасни СЕ што треба за нив...зошто гледам има 80 страни пишувано и ми е малце многу да читам од почеток до тука за да ги најдам потребните информации.Значи што ме интересира...

-Дали е подбро да се земе младо папагалче или возрасно(има разлика?) и како се одредува староста?
-Дали се осетливи на промаја и дали треба да бидат на место без промаја?
-Нешто околу исхраната
-Како да го припитомам?
-Дали се многу досадни птици? дали пее по цел ден или зависи инвидуално ?
-И се друго како за почеток,а што ќе ме интересира понатака ќе си прашам :)

1. Подобро е да се земе млад папагал, полесно ќе го припитомиш, и ќе го научиш да зборува (се разбира ако имаш желба за тоа)
2. Ептен се осетливи на промаја, одма се разболуваат
3. Ќе побараш во пет-шопот да ти дадат Просо и Витамини за папагалот, и садче за вода
4. Одкако ќе го купиш остај го 3-4 дена во кафезот да се привикне на новата средина, потоа пушти го, сигурно ќе ти одлета на некои од лустерите по куќата. Многу е важно да не го замараш и здивуваш првите денови, со тек на време папагалот ќе се привикне и ќе почне да се опушта во домот
5. Ептен се досадни кога ќе ги сприпитомиш, нема да ти се тргнат од рамо : ). Тигриците не се многу по пеењето, ама имаат свои "кризи" кога ќе почнаат да гракаат едно 20 минути без престан : )

sakam da kupam papagal , ne sum cuval vakvo cudo , i sakam da go pustam u soba da leta posle da go stavam u kafez dali e moguce toa :D , nego imat edni komsii tuka i vikat de mnogu vrselo golema nuzda :pos:praelo problemi ,, dajte neso sovet , kakov da kupam

кажете ми како да го научам папагалов да искочи од кафез!!! го имам година дена несака ни да лета ни од кафез да искочи - ке го изнесам со рака ке сврти 2 круга околу соа и директ у кафез на лулашка :)

кажете ми како да го научам папагалов да искочи од кафез!!! го имам година дена несака ни да лета ни од кафез да искочи - ке го изнесам со рака ке сврти 2 круга околу соа и директ у кафез на лулашка :)

Отвори му го горе капакот од кафезот

sakam da kupam papagal , ne sum cuval vakvo cudo , i sakam da go pustam u soba da leta posle da go stavam u kafez dali e moguce toa :D , nego imat edni komsii tuka i vikat de mnogu vrselo golema nuzda :pos:praelo problemi ,, dajte neso sovet , kakov da kupam

Друже прочитај едно 5-6 страни наназад, сигурно ќе најдеш одговор на твоите прашања. Сега да не се повторуваме по 100 пати : )

може ли некој да ми препорача ветеринар за папагалче тигрица,моето има проблем со едното ноџе,несигурен е малку во одењето,па доколку некој знае нешто,ќе ве молам да ми помогнете,колку што е можно побзо,поздрав :(

може ли некој да ми препорача ветеринар за папагалче тигрица,моето има проблем со едното ноџе,несигурен е малку во одењето,па доколку некој знае нешто,ќе ве молам да ми помогнете,колку што е можно побзо,поздрав :(

Еве види во темава

kupiiiiiv :) tigrica :D
--- надополнето: 8 јануари 2014 во 23:50 ---
kupiiiiiv :) tigrica :D

Нимфата моја вчера почна да прави нешто чудно т.е пишти од време на време и се грицка кај нозете онака како да се брани од нешто а ништо неможе да видам,а преку нок си спие мирно нема такви испади. Што може да му е

вака, јас имам две папагалчиња тигрици, ама многу се диви. па имам слушнато за тоа дека може да им се скратат некои пердуви на крилјата, кои подоцна пак пораснуваат со митарењето. па сакам да знам дали може да се изведе тоа и како. :)
. :)

zdravo.
jas imama dve tigrici masko i zensko stari okolu edna godina sakam da gi sparam im staiv gnezdo oni celo vreme se bacuvaat pocnav da im davam jajce ali oni nejkat da go jadat inace kako da znam deka se spremni za parenje???:(:(:(

Нимфата моја вчера почна да прави нешто чудно т.е пишти од време на време и се грицка кај нозете онака како да се брани од нешто а ништо неможе да видам,а преку нок си спие мирно нема такви испади. Што може да му е

Чим е мирна ноќе, ништо не и е. Можеби ги крати "рачно" ноктите на нозете

вака, јас имам две папагалчиња тигрици, ама многу се диви. па имам слушнато за тоа дека може да им се скратат некои пердуви на крилјата, кои подоцна пак пораснуваат со митарењето. па сакам да знам дали може да се изведе тоа и како. :)
. :)

Греота е да му ги скратиш крилјата на папагалот. Не се прави паметен, ако ти седат во кафез, зошто тогаш да им ги кратиш крилјата? Кратењето треба да го врши некој професионалец,што има искуство во таа работа, а не вака ние да те учиме по форуми.

zdravo.
jas imama dve tigrici masko i zensko stari okolu edna godina sakam da gi sparam im staiv gnezdo oni celo vreme se bacuvaat pocnav da im davam jajce ali oni nejkat da go jadat inace kako da znam deka se spremni za parenje???:(:(:(

Па чим се бацуваат, ќе биде каде и да е :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom