Охридски речник!

• Креатор на темата Креатор на темата GrouchoMarx
  • Време на започнување Време на започнување
Зборвите шо сакате, мене пемпере ми е најинтересно. :D

Малу пештански да зборвиме :дувает, рокает , локает , викает, си ги пипкает и вгез си ги пикает. 100% пуфкает,плукает...а после и кукает, нека имает на мукает :pos:

Ohrigjanec si, znajsh deka ova e aktuelno kj nas, nemav namera da prevzemam od nikoj :)

АКТА рулз :pos:

Јас првпат го видов на Охридњуз или Охрид1, некое од нив.Ама болно е имат, немат, мат...умот ми се зеде :pos:

Е арно де, јас онака колку да се запазит редот, дан се бунет после скопјанишчава ево овие сами не знает как се зборвит охридски дијалект.
Убо ре, ево јас сум скопјанишче и ич не се бунам. З`ш ми се бендисвит охридскиов. Плус, убо е да се зборвит и од чисто практични причини. Пример налето ко купвам зајре напазар, секојпат ми давет најубај черешни и карпуз. Си опитвам ко шо требит „Мајче, черешниве колкупари се?“ Не ко скопскине момичина шо ги тегнет вокалине „Титкицаа куулку се цришниваа?“ Ти теквит? Скопско препичвење.

Дељми, гледам си ги знајте убајве зборој, па ево дат`опитам, шо значит „се сашчисав“? Дали то е нешо во смисла „се насекирав“ или „ме фати уфунет“? Мислам ак не те мрзит да објасвиш, ак не ти се пишит, немат гајле.

Убо ре, ево јас сум скопјанишче и ич не се бунам. З`ш ми се бендисвит охридскиов. Плус, убо е да се зборвит и од чисто практични причини. Пример налето ко купвам зајре напазар, секојпат ми давет најубај черешни и карпуз. Си опитвам ко шо требит „Мајче, черешниве колкупари се?“ Не ко скопскине момичина шо ги тегнет вокалине „Титкицаа куулку се цришниваа?“ Ти теквит? Скопско препичвење.

Дељми, гледам си ги знајте убајве зборој, па ево дат`опитам, шо значит „се сашчисав“? Дали то е нешо во смисла „се насекирав“ или „ме фати уфунет“? Мислам ак не те мрзит да објасвиш, ак не ти се пишит, немат гајле.

Добар си :)

Ам как да ти кажам море:се "запрепастив",додуша имат поќе значења ама мислам дека ова е најблизу.Шо да прам да ме опериш незнам како да ти го објаснам,ај можит ќе се јавит овој шо го цитираше па ќе кажит.

Се вчудоневидив, запрепастив,ама во негативна ситуација. Спротивно чуство од оргазам
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 04:13 ---
Ohrigjanec si, znajsh deka ova e aktuelno kj nas, nemav namera da prevzemam od nikoj :)
Од варош да не си? Или намерно си го кршиш јазикот со кј
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 04:14 ---
Зборвите шо сакате, мене пемпере ми е најинтересно. :D
Шо зборвиш, а шо е то пемпере во правилна смисла на зборот

Mе мрзеше да барам по темава некој дан ја имат стаено песнава.
Ќе су уста отворила брату в бузи су го јала!

Фала ви за објасвењето. Ич не ме бендисвит „се запрепастив.“ Ногу е пофаца да кажиш „се сашчисав.“

Гледам колегиве веќе одгориле, исто ќе ти кажев и јас.

Шо зборвиш, а шо е то пемпере во правилна смисла на зборот

Ак си од Охрид и ак имаш учено во ЕМУЦ сигурно го знајш Кољо кифлана, е тој златниот имат завршено факултет во Ниш, и таму ко полагал некојси предмет објасвел и имало нешто на инструментот и овај бап пемперчич го крстил делот. Е за тој збор положил :). Пемпере обично се користит за некоја работа шо не знајш как се викат. Пример: Дај го то пемперето, или види го пемперено.

Гледам колегиве веќе одгориле, исто ќе ти кажев и јас.

Ак си од Охрид и ак имаш учено во ЕМУЦ сигурно го знајш Кољо кифлана, е тој златниот имат завршено факултет во Ниш, и таму ко полагал некојси предмет објасвел и имало нешто на инструментот и овај бап пемперчич го крстил делот. Е за тој збор положил :). Пемпере обично се користит за некоја работа шо не знајш как се викат. Пример: Дај го то пемперето, или види го пемперено.
Хаха Кољо заедно со вујко ми заврши Ниш, така и јас го знам зборот :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom