Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
че ? Ти дечко дан имаш струшка жичка?хахахаха абе ногу ми е мерак вака некој скопјанчишча шо сакет охридски да научет да зборвет зш секош ко че дојт некој од скопје охрид и ко че ме прашат нешто пробвам културно да му зборвам и на крај то испадвит битолски...зш од можит наместо може јас само Т тргам и испадвит можи![]()
Литературно:јас сум изненаден од вашето внимание и длабоко од срцево ви благодарам.староохридски: Ја су шашардисан од вашиот дикат и од г“зароф на срцево ви благодара.Ок ај малце озбилно...Баба ми ги употребува секојдневно овие зборови кога зборува со некои пријателки (читај баби) ама јас никако не можам да ги разберам...ќе ми ги преведе некој....Шо е татиљ?Шо е бојче?Шо е ќебѓир?шо се терлаци?шо е башак?
Литературно:јас сум изненаден од вашето внимание и длабоко од срцево ви благодарам.староохридски: Ја су шашардисан од вашиот дикат и од г“зароф на срцево ви благодара.Ок ај малце озбилно...Баба ми ги употребува секојдневно овие зборови кога зборува со некои пријателки (читај баби) ама јас никако не можам да ги разберам...ќе ми ги преведе некој....Шо е татиљ?Шо е бојче?Шо е ќебѓир?шо се терлаци?шо е башак?
татиљ е ко ќе се мрестит пастрмканаЛитературно:јас сум изненаден од вашето внимание и длабоко од срцево ви благодарам.староохридски: Ја су шашардисан од вашиот дикат и од г“зароф на срцево ви благодара.Ок ај малце озбилно...Баба ми ги употребува секојдневно овие зборови кога зборува со некои пријателки (читај баби) ама јас никако не можам да ги разберам...ќе ми ги преведе некој....Шо е татиљ?Шо е бојче?Шо е ќебѓир?шо се терлаци?шо е башак?
Ѓерѓев се два круга (обрачи) за везење еден во еден шо се клавет за да се клајт платно за везење, да го држит оптегнатоФустанче или костумче.
Второво нешо ко цедилка метална.
Ѓерѓев да ве видам сеа....?![]()
татиљ е ко ќе се мрестит пастрмкана
бојче - суќња
ќебѓир и башак сефте ги слушам зборојве
терлаци се влечки за подома (папучи)
Ѓерѓев се два круга (обрачи) за везење еден во еден шо се клавет за да се клајт платно за везење, да го држит оптегнато
--- надополнето: 7 април 2012 во 21:09 ---
имало зборој и јас о не сум ги знаел
ќебгир е цедилка метална ко шо рече емка
башак е шило
ама зборојве се ептен бајати да не речам, ми ги кажаја луѓе со преку 85 години старос
немат ресенски речник зато ќе ве опитам овде, дали знајте шо значет следниве зборој (јас знам)
стис
н(м)естри
буци
`рвеник
буци се чизми останато незнам
Шемше би додала дур сме кај ресенски-чадор.
Stis e zidбуци се чизми останато незнам
Шемше би додала дур сме кај ресенски-чадор.