Охридски речник!

• Креатор на темата Креатор на темата GrouchoMarx
  • Време на започнување Време на започнување
Гледам колегиве веќе одгориле, исто ќе ти кажев и јас.

Ак си од Охрид и ак имаш учено во ЕМУЦ сигурно го знајш Кољо кифлана, е тој златниот имат завршено факултет во Ниш, и таму ко полагал некојси предмет објасвел и имало нешто на инструментот и овај бап пемперчич го крстил делот. Е за тој збор положил :). Пемпере обично се користит за некоја работа шо не знајш как се викат. Пример: Дај го то пемперето, или види го пемперено.
Од Охрид сум, ама Екомонски учев не го знам Кољо килфана. Мислев дека е некој дел тоа пемперето , и доста пати имам слушнато пемпере пемпере, ама никогаш не сум видел такво:pos:

Од Охрид сум, ама Екомонски учев не го знам Кољо килфана. Мислев дека е некој дел тоа пемперето , и доста пати имам слушнато пемпере пемпере, ама никогаш не сум видел такво:pos:

Е од пенкалоно она горе кај шо го кликаш за да го пуштиш, то е едно пемпере ко ќе стегниш на него и оп ти се пушчат пенкалото. :D

Mapet, си размислувал некогаш да истајш речник "охридски зборој и нивното потекло"? Се изгазив од смеење за пемперето, и јас не знаев шо кур значит а стопати го имам слушнато. :icon_lol:

Mapet, си размислувал некогаш да истајш речник "охридски зборој и нивното потекло"? Се изгазив од смеење за пемперето, и јас не знаев шо кур значит а стопати го имам слушнато. :icon_lol:

Требит да се собериме калабалак народија и да кажвиме зборој и после со списокот по баби-дедовци да ојме и тумачење, ова значит-она значит и да извајме такво нешто.

Како не знаев побрзо за Кифличон дур учев таму ќе паднеше смеење,иначе јас пемпере го користам за нешто шо не му знам име,обично за некој дел шо се движит ко шо спомнавте за пенкалото,ногу убав пример :D

А знајте зш го викет кифла алијас фиока?

Фиока заради устата,а кифла з'ш на некој ученик му дал 500 денари да му купит кифла и овај за сите пари му купил,барем јас така знам.Инаку доста пати знаеше да напрајт шала на своја сметка и според мене еден од подобрите порофесори,ем знајт да те насмејт,ем знајт знаење да пренесит.

Фиока заради устата,а кифла з'ш на некој ученик му дал 500 денари да му купит кифла и овај за сите пари му купил,барем јас така знам.Инаку доста пати знаеше да напрајт шала на своја сметка и според мене еден од подобрите порофесори,ем знајт да те насмејт,ем знајт знаење да пренесит.

За фиоката бевме во ЕМО на пракса во Флесибилни системи и таму ни објасвеше некој процес шо како и викат за F1, F2, F3.... ак стегните на нив ќе ви сеотворет едни ко фиокчиња, И сега замисли 3 година средно, цел клас м`шки и 3 женски на лото паднати како се смеет тој ко ќе ти речит се отворет фиокчиња. :D:pos:

А за кифлата не беја 500 денари тук беја 100 денари, 5 денари беше кифла, 15 денари беше четврт леб и зденка, а кај џандарон одма до муц шо беше тост со едно парче салама и едно кашкавал и 150 грама зелка за зајци ранење беше 25 денари.

Ај и јас да придонесам на темава.
терлаци-влечки за низ дома
иљачи-апчиња
ќерал-подрум
бузи-усни. Јас мислев низ цела држава бузи е општо познато, ама на цимеркиве прв пат ко им реков ме пулеја накриво.
иштаф-кејф
И сеа омилените на баба ми:
дикат-би дошло нешо ко внимание, ама незнам зш стално се употребвит во негативна конотација. Ко демек не кладов дикат.
сакалдисав-се загрижив, ама она ептен.
ушчоме-збор шо не знам како да го преведам, стварно. Обично се стават на почеток на реченица со која искажвиш некое големо чудење. Ушчоме, не знаев дек умрел. ( скраја да е ).

калабалак - многу народија
пешчеж - поклон
пајнца - чинија
лајца - лажица
пенџере - прозорец
набодно - виљушка
.....

Пљачки - еден од најболните изрази кај нас.

Ме бунит едно нешто.Сигурно имате приметено кај луѓево (најмногу кај Варошанине), на некој зборој место Л користат Љ - пр. СоЉ и ЗеЉка?Така е или не е општо по Охридски?!

Или ги мрзи па се лигает, или се од село,или се од Варош. (а варош ти е бетар од село)

Иначе не знам зш ама ми чиниТ дека појке пати иам слушнато - песМа, наместо песНа..
Средно дур студирав, на час по информатика професорката ни викаТ: бла бла бла и сега кликнете Ентер.. И до мене еден од Лабуништа ми викаТ.. Аре брату... да натежна на ова дугмево? Значи, Кликни на лабунишки - Натежни (од стежни... демек додај тежина на дугмето :pos:)

Пљачки - еден од најболните изрази кај нас.

Ме бунит едно нешто.Сигурно имате приметено кај луѓево (најмногу кај Варошанине), на некој зборој место Л користат Љ - пр. СоЉ и ЗеЉка?Така е или не е општо по Охридски?!

Нит е Љ нит е Л тук е нешто меѓу :D:D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom