Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Е да си ми жив и здрав. Коа ќе ме носи патот частам пиво ти частиш пунење телефон :D

Брат, муабетот ми беше баш ова. Тие убавини за 5 дена највише се шетаат. Плажата и езерото се исто битни пошто сепак, град со огромно и убаво езеро е.и доста акцент се мава на тие плажи и слично. Треба сите аспекти да се фатат и максимум да се извади од местото. Планини имаме низ цела Македонија, цркви исто така. Водопади исто имаме 2 што се заборавени од нас за жал.
Езерото е многу битен фактор исто така. Таму ако се подоби ситуацијаа многу повише редовни туристи од Мк ќе има и ќе оставаат пари. Сепак мене ми е на 2 саати од дома охрид, секој викенд можам да идам и да оставам по 2000рки ако има услуга како што треба така? Знам дека 10% се за никаде, верувај кај нас се може 50%. Само лошо е што ради тие 10% "угостители" цел град со сите природни убавини го бие лош глас.
Лошо е што на плажите се случуваат сите "цигански" работи. По интернет се плукаме и така губиме и ние и вие.

Како и да е, остани ми со здравје :)
Винце ќе частиш и ти ко овај Бојан претходно :D
Шала на страна, го имаш и св. Наум, Заум, плус бродски тури до скоро сите плажи во Охрид.
Охрид како таков не смејт да се свртит целосно кон плажарски туризам. Не викам дека не требит да го имат, ама не во ваква мера ко шо е сеа. Охрид не е море, и си имат поинаква убајна од море. Кој мојт да ја разберит и сакат да уживат ќе ги ценит овие работи, кој не нека терат Грција.
Имат планини секаде се сложвам, ама не сите се национални паркови. Патем, Галичица како таква убавица е единствена во Македонија со поглед на двете најголеми природни езера, ендемични видови шо ги имат во едно езерце горе на Галичица( незнам како се викаја :D).
Покрај сево ова странците уживет и во благодетите шо ги имат охридскиот регион како клима и мир. Другар имат вила во Елешец а под него пар германци купиле вила и цело време се тука. Не би го менувале погледот и мирот што го имет таму за ништо на свет. Во зградата кај шо живеам, иам комшии од Скопје, викет идаме во Охрид само да се наспиеме ко луге, на плажа еднаш неделно одат.
Да не звучам самобендисано, ама реално ни еден град во Македонија неможит да се споредит со знаменитостите и убајните шо ги имат со Охрид.
Пс. Ќе заборавев, и рекреативно рибарски туризам, во последно време и ова е актуелно, не дека Охридското езеро е многу богато со риба, али за тепање време и кулирање е топ.

Винце ќе частиш и ти ко овај Бојан претходно :D
Шала на страна, го имаш и св. Наум, Заум, плус бродски тури до скоро сите плажи во Охрид.
Охрид како таков не смејт да се свртит целосно кон плажарски туризам. Не викам дека не требит да го имат, ама не во ваква мера ко шо е сеа. Охрид не е море, и си имат поинаква убајна од море. Кој мојт да ја разберит и сакат да уживат ќе ги ценит овие работи, кој не нека терат Грција.
Имат планини секаде се сложвам, ама не сите се национални паркови. Патем, Галичица како таква убавица е единствена во Македонија со поглед на двете најголеми природни езера, ендемични видови шо ги имат во едно езерце горе на Галичица( незнам како се викаја :D).
Покрај сево ова странците уживет и во благодетите шо ги имат охридскиот регион како клима и мир. Другар имат вила во Елешец а под него пар германци купиле вила и цело време се тука. Не би го менувале погледот и мирот што го имет таму за ништо на свет.
Да не звучам самобендисано, ама реално ни еден град во Македонија неможит да се споредит со знаменитостите и убајните шо ги имат со Охрид.

Епа брат тоа ми беше муабетот. Плажата треба да се среди, да биде урбана, пристојна... Да можеме после шетање/пред шетање опуштено да мавнеме едно пиво итн... Езерото треба да биде за одмор а не за главна атракција. Од Убавините што ги наброја сите се фалат, генерално лошиот глас е од самиот град, самите плажи... затоа и влегов во дискусијава. "Бич баровите" и ѕие околу нив што зинале гз, тие 10% што издаваат соби- шупи го уништуваат името на цел град. :)

Знаеш дека Скопје е град со 500 000 скопјани максимум? Се друго ти се луѓе дојдени од Косово и внатрешноста на Македонија?
Знаеш дека ние во шпицот 45-50 минути патуваме 5-6км со кола? Знаеш дека во Дебар Маало и Аеродром/Мичуин над 70% се "дојденци" ? Знаеш колку згради се имаат изградено у послесниве 10 години? Знаеш дека во Аеродром има повише нови станови изградени во послесниве 10 години него во охрид у последните 20? Што мислиш, сите под кирија седат? Не бе брат. И од другите градови си купуваат станови. Не се ексклузивно за скопјанишча становите тука.
Дур "ние" ви идеме како туристи, само на шетање некој кај нас доаѓа и почнува живот. Епа има разлика. Охрид е туристичко место и се жалите од скопјанишчава а скопје како обичен град, каде што сите идат за живот и сме комшии океј си е да е сега над 900 000 жители...

Двојни арашини :)

Знам, свесна сум пошо живеев Скопје 9 години.
На муабетот за зградите, и Охрид се гради многу, и грото од становите не се купени од Охриѓани пошо не можат да си ги дозволат тие цени. Мои познаници живеат сами во зграда од 4 спрата од септември до април.
Туризмот е економска гранка и примарна егзистенција на голем дел од Охриѓани. Нормално дека некој што инвестирал сака да има повраток на средствата. И ти ако отвориш маркет карикирам, нема да те интересира колкава е посетеноста, ќе те интересира профитот.
Локалната може до утре да се прчи со посетеноста, факт е дека градот нема капацитет, ниту бенефит од километарски колони тие 10 дена во шпицот.
Исто и на келнерите културата им е х10 кога ќе дојдат странци... На нив не им идат со "Шо че јајш?" Така ? Исто е и во Скопје верувај...

Убаво, имајте одбивност кон домашните туристи, само вакви онакви годинава само ти ќе си бидат за жал. Наместо сега, ова ви е најголемата шанса да си зацементирате место на пазарот, да привлечете преку 100/200 фамилии што идат секоја година во грЧка им им оставаат пари на "циганите" се дешаваат вакви ствари, ги плука некој скопјанишчата по интернет (фб и портали).
Факт е, нас Македонците генерално не не бива за туризам. Треба да се помириме со тоа...
А и да не праиме муабет као им се "подвалува " и дига сметка на странци кога ќе седнат некаде, тоа е друг муабет више. И во Ск и во Ох...
Пак ќе кажам, како некој шо работел во угостителство никогаш сум немала иницијално различен пристап кон странец или домашен турист. Ама сите случки, од земање метро за шиење во полн ресторан и мерење на пицата дали навистина била толкава во дијаметар колку што е пишана во менито, до тепачки и фрлање со чаши, до некој екстравагантни желби, до ваѓање дволитарска кока кола од Тинекс на маса во ресторан и барање 6 чаши за да ја делат кока колата, се ова било производ на домашни туристи. Во текот на служењето се примеќаат многу работи, јас како келнер сум останала културна и професионална во сите ситуации, ќе однесам, ќе донесам на секого, ама енергијата е двонасочна, не можам јас да му се смеам на некој ако 2 саати ме навредува.
И аманте со тоа му се подвалува, никој на никого не му подвалува, цените се исти за домашни/странски туристи.
Го има и тоа во Скопје. За луѓето што ги критикуваат провинцијалците го иам истото мислење како и за тие од Охрид што го тераат истиот муабет. Не ми пречат и денар да не остаат тука ( доста од нив и го праат тоа), очигледно толку имаат а и градот е нивен колку што е и мој. За ѓубрето смешно е да генерализирам, колку што фрлаат ѓубре скопјани во Охрид толку фрлаат провинцијалци во Скопје. Истиот стереотип го има и тука, ко што го има кај вас у Охрид за нас.
И секој турист е ефективен,и 100 евра да потроши пак е боље од 0. Зашто тој турист не ти зафаќа место на некој што ќе потроши 1000, туку фаќа празно место. Еве ја за викенд ме фаќа 100 евра, иако не седнав ниеднаш во ресторан.
Ти дали си свесен дека 80% од туристите моментално сместени во градот не трошат ни по 10 евра дневно? Таа гужва што се ствара од ваквите туристи не му одговара на никој, ни на тој што дошол да потроши пари, ни на тој што чека да заработи.

Далеку е од критична ситуацијата во Охрид во однос на гужви. Секој ден одев на плажа после 12 поручек и имаше убави местенца на сенка под дрвце каде што на радиус од 2 метра нема да има никој, а често и повеќе од 2 метра. Вакви местенца се наоѓаа слободни на Горица, Канео, Св Наум, верувам дека и на други плажи може да се најдат убави местенца на сенка. Е сега може да има гужва на некој кремски плажи ко Парк и Градиште каде што се гласните музики, ама не гледам зошто некој би сакал да оди на плажа каде што знае дека ќе има гужва и не можеш да се разбереш на човек што е 1 метар од тебе поради гласната музика. Навечер од 7 до 11 е стандардно гужва на шеталиште, ама други години имало денови кога воопшто не можеш да поминеш, како на митинг и 1 километар за 40 минути се поминувало, така да не е до толку критично, иако поради состојбава на пандемија доколку можете избегнете шеталиште во посочениот период, пример во 11 30 ептен беше растеретено.

Иначе, Охрид е убав град, кој нуди многу можности, вие нема да избегнете гужва доколку имате тунел визија за Охрид и Охрид да ви претставува само чмаење на плажа, гласна музика и пиење пијачка на шанк, пробајте со некои алтернативни опции кои ви ги нуди Охрид. Пример искачете некој врв на Галичица, можете врвот Магаро, такви врвови во Македонија над 2000м надморска висина ги качуваат од 5-6 годишни деца до 80+ годишни баби и дедовци, така да не е прашање дали можете или не, туку дали сакате или не (освен ако не станува збор за некаква болест која ве спречува). Понатаму на пределот од Градиште до Трпејца и од Трпејца до Љубаниште има милион диви плажички достапни само со чамец, договорете тура, или уште подобро изнајмете бродче, ако сте повеќе души и нема да ви е многу скапо (споредбено со тоа што давате по 250+ денари за коктел на плажа), одете си на плажа каде што гарантирано никој нема да ви дојде, ќе си имате своја сенка и своја приватност. Имате бродче до Св Наум, бродчиња тури до Св Заум, до изворите на Црн Дрим за 200 денари со кајче тура, пропешачете до Велестово... Зошто да го правите Охрид нешто што не е, зарем нема Охрид доволно природни убавини, зар се мора да е сведено на пиење коктели во Парк и Градиште и жалење за неносење на турбо фолк певаљки.

За Магаро турата збор два само уште да пишам. Емкаа ми даде во темава линк да контактирам, ама не стигнав нив да им пишам, па се нафатив така во непознато да појдам без да знам што и како е, дали можеби патот има коли и нема простор за пешаци, дали има козји патчиња итн, немав појма за ништо и да ви кажам право топ испадна. Прво договорив такси кое ќе носи од Охрид до паркингот Липова и објаснив убаво дека тоа е на 15ти км од патот кој врти лево после Трпејца до Стење низ националниот парк Галичица, таксистот апсолутно ништо не ме сфатил по телефон и мислел дека сме се договориле до влезот на националниот парк (договорот беше за 1000 денари), потоа му рековме океј вози до горе ќе ти доплатиме колку треба плус, ама истиот на секој 10 секунди викаше ај тука да ве оставам ај тука да ве оставам, и така на 4км ни пукна филмот и рековме важи остај не ајде тука. Од тука имаше 11км до точката од каде што почнува искачувањето + 2 часа пешачење до Магаро околу 5км горе доле (ако не оставеше доле на патот ќе имаше 15км + 5км) му доплативме уште 200 денари (1200 вкупно за кола, 300 по човек) и почна хајкингот. Фативме многу малку по козјите патчиња бидејќи не ги ни најдовме, но патот е нешто налик оној за Водно и скоро и да нема жива кола, по пат има чешма и летниковци, како и многу убави погледи, воопшто не се ни почувствуваа километрите. За враќање ги откривме козјите патчиња и речиси пола од патот се симнавме по козјите. Има 2 убави точки што може да ги издвојам, едната е на отприлика 13.5км од патот каде што полетуваат параглајдери, другата е подолу отприлика на 8км одма над чешмите и летниковците каде што има летниковец и убав поглед. Голема благодарност за човекот што не собра од чешмите до доле до Трпејца и ни ги скрати последните 8-10км, бидејќи веќе бевме утепани :D Се на се, топ тура, знам луѓе што ја одат целосно пешки од Љубаништа, ако сте помалку спремни тогаш само од тој паркингот на 15ти км почнете го искачувањето, организирајте си го како што ви е вас убаво, нас топ ни испадна иако не ни беше таков првичниот план.

Последно уредено:
Знам, свесна сум пошо живеев Скопје 9 години.
На муабетот за зградите, и Охрид се гради многу, и грото од становите не се купени од Охриѓани пошо не можат да си ги дозволат тие цени. Мои познаници живеат сами во зграда од 4 спрата од септември до април.
Туризмот е економска гранка и примарна егзистенција на голем дел од Охриѓани. Нормално дека некој што инвестирал сака да има повраток на средствата. И ти ако отвориш маркет карикирам, нема да те интересира колкава е посетеноста, ќе те интересира профитот.
Локалната може до утре да се прчи со посетеноста, факт е дека градот нема капацитет, ниту бенефит од километарски колони тие 10 дена во шпицот.

Пак ќе кажам, како некој шо работел во угостителство никогаш сум немала иницијално различен пристап кон странец или домашен турист. Ама сите случки, од земање метро за шиење во полн ресторан и мерење на пицата дали навистина била толкава во дијаметар колку што е пишана во менито, до тепачки и фрлање со чаши, до некој екстравагантни желби, до ваѓање дволитарска кока кола од Тинекс на маса во ресторан и барање 6 чаши за да ја делат кока колата, се ова било производ на домашни туристи. Во текот на служењето се примеќаат многу работи, јас како келнер сум останала културна и професионална во сите ситуации, ќе однесам, ќе донесам на секого, ама енергијата е двонасочна, не можам јас да му се смеам на некој ако 2 саати ме навредува.
И аманте со тоа му се подвалува, никој на никого не му подвалува, цените се исти за домашни/странски туристи.

Ти дали си свесен дека 80% од туристите моментално сместени во градот не трошат ни по 10 евра дневно? Таа гужва што се ствара од ваквите туристи не му одговара на никој, ни на тој што дошол да потроши пари, ни на тој што чека да заработи.
Се сложувам за многу работи со ова што го имаш пишано. Знам какви луѓе ги газат нашиве улици тука. Не за џабе си о имаме натписот " Скопје тешки опинци те газат".
Пак ќе кажам, тоа се 10% од населението тука. Другите 90 си имаат домашно воспитување. Проблемот е што ради тие 10% од кај нас, некој не мисли дека сите сме идиоти и слично а ради тие 10% од кај вас голем дел од нас не сака да дојде и да му даде шанса на Охрид пошто слушал лоши дешафки низ Ох што им се десиле...
Ко деца кога прв пат ми дојде другар од Охрид у Ск се зачуди како ја нема толку таа сељачана што плука и драпа муда (извини на израз) на улица. Како у друштво лабаво си седиме си се заебааме исто ко он у охрид. А не се однесуваме како џукели штотуку пуштени од ланец.
Рачунај дечурлана 14тина години бевме сите. Баш она нафурани пубертетлии... Муабетот ми е, тој мал процент од наелението ни ја праи сета таа анти реклама. Штом си живеела во ск сигурно можеш да ме сфатиш што сакам да кажам :)

Далеку е од критична ситуацијата во Охрид во однос на гужви. Секој ден одев на плажа после 12 поручек и имаше убави местенца на сенка под дрвце каде што на радиус од 2 метра нема да има никој, а често и повеќе од 2 метра. Вакви местенца се наоѓаа слободни на Горица, Канео, Св Наум, верувам дека и на други плажи може да се најдат убави местенца на сенка. Е сега може да има гужва на некој кремски плажи ко Парк и Градиште каде што се гласните музики, ама не гледам зошто некој би сакал да оди на плажа каде што знае дека ќе има гужва и не можеш да се разбереш на човек што е 1 метар од тебе поради гласната музика. Навечер од 7 до 11 е стандардно гужва на шеталиште, ама други години имало денови кога воопшто не можеш да поминеш, како на митинг и 1 километар за 40 минути се поминувало, така да не е до толку критично, иако поради состојбава на пандемија доколку можете избегнете шеталиште во посочениот период, пример во 11 30 ептен беше растеретено.

Иначе, Охрид е убав град, кој нуди многу можности, вие нема да избегнете гужва доколку имате тунел визија за Охрид и Охрид да ви претставува само чмаење на плажа, гласна музика и пиење пијачка на шанк, пробајте со некои алтернативни опции кои ви ги нуди Охрид. Пример искачете некој врв на Галичица, можете врвот Магаро, такви врвови во Македонија над 2000м надморска висина ги качуваат од 5-6 годишни деца до 80+ годишни баби и дедовци, така да не е прашање дали можете или не, туку дали сакате или не (освен ако не станува збор за некаква болест која ве спречува). Понатаму на пределот од Градиште до Трпејца и од Трпејца до Љубаниште има милион диви плажички достапни само со чамец, договорете тура, или уште подобро изнајмете бродче, ако сте повеќе души и нема да ви е многу скапо (споредбено со тоа што давате по 250+ денари за коктел на плажа), одете си на плажа каде што гарантирано никој нема да ви дојде, ќе си имате своја сенка и своја приватност. Имате бродче до Св Наум, бродчиња тури до Св Заум, до изворите на Црн Дрим за 200 денари со кајче тура, пропешачете до Велестово... Зошто да го правите Охрид нешто што не е, зарем нема Охрид доволно природни убавини, зар се мора да е сведено на пиење коктели во Парк и Градиште и жалење за неносење на турбо фолк певаљки.

За Магаро турата збор два само уште да пишам. Емкаа ми даде во темава линк да контактирам, ама не стигнав нив да им пишам, па се нафатив така во непознато да појдам без да знам што и како е, дали можеби патот има коли и нема простор за пешаци, дали има козји патчиња итн, немав појма за ништо и да ви кажам право топ испадна. Прво договорив такси кое ќе носи од Охрид до паркингот Липова и објаснив убаво дека тоа е на 15ти км од патот кој врти лево после Трпејца до Стење низ националниот парк Галичица, таксистот апсолутно ништо не ме сфатил по телефон и мислел дека сме се договориле до влезот на националниот парк (договорот беше за 1000 денари), потоа му рековме океј вози до горе ќе ти доплатиме колку треба плус, ама истиот на секој 10 секунди викаше ај тука да ве оставам ај тука да ве оставам, и така на 4км ни пукна филмот и рековме важи остај не ајде тука. Од тука имаше 11км до точката од каде што почнува искачувањето + 2 часа пешачење до Магаро околу 5км горе доле (ако не оставеше доле на патот ќе имаше 15км + 5км) му доплативме уште 200 денари (1200 вкупно за кола, 300 по човек) и почна хајкингот. Фативме многу малку по козјите патчиња бидејќи не ги ни најдовме, но патот е нешто налик оној за Водно и скоро и да нема жива кола, по пат има чешма и летниковци, како и многу убави погледи, воопшто не се ни почувствуваа километрите. За враќање ги откривме козјите патчиња и речиси пола од патот се симнавме по козјите. Има 2 убави точки што може да ги издвојам, едната е на отприлика 13.5км од патот каде што полетуваат параглајдери, другата е подолу отприлика на 8км одма над чешмите и летниковците каде што има летниковец и убав поглед. Голема благодарност за човекот што не собра од чешмите до доле до Трпејца и ни ги скрати последните 8-10км, бидејќи веќе бевме утепани :D Се на се, топ тура, знам луѓе што ја одат целосно пешки од Љубаништа, ако сте помалку спремни тогаш само од тој паркингот на 15ти км почнете го искачувањето, организирајте си го како што ви е вас убаво, нас топ ни испадна иако не ни беше таков првичниот план.
Од Липова до Магаро имат 5 км? И дали Липова кај шо е стартинг поинт мојт до тука да се дојт со кола и да се остајт а да се продолжит пешки нагоре? Не сум бил никогаш а сакам да се искачам од кога ќе завршат гужвите.

Од Липова до Магаро имат 5 км? И дали Липова кај шо е стартинг поинт мојт до тука да се дојт со кола и да се остајт а да се продолжит пешки нагоре? Не сум бил никогаш а сакам да се искачам од кога ќе завршат гужвите.
Дада има голем простор да се остават колите, широка полјана е така да има место за многу коли. Од таму се почнува по козји патчиња, 1.6км искачување е низ стрмна шумичка, а после уште 3км е низ голи карпи, од 4.5 км до 5 км беше вкупното искачување, во зависност како ќе пресечеш на неколку места.

Уште таксисти прашвет "за каде" ко ќе ги прашаш дал се слободни?

Приморани сме само да умреме, за друго за ништо не сме приморани :icon_mrgr:
Кој е за да најде маана и златен килим да му постелиш, ќе си најде маана.
Не дека во Охрид нема што да се критикува, навистина има, НО, навистина е повеќе од претеризам да се плука само по нашето,де Охрид не чинел, де охриѓани вакви, такви онакви.Не дека сите охриѓани се цвеќе за мирисање, не дека поединци не го гледаат единствено сопствениот профит, не дека таксистите не се крајно безобразни, цените биле скапи, само да се кука и плаче.
Па ако не ми одговара не одам бре, ќе си седам дома и нема да плукам зошто било вака, зошто било така, ова не чинело, она не чинело.
Во Лептокарија и Паралиа им чини да јадат паштета и супа, да се сликаат на море, и не се жалат, ама во Охрид сакаат да седат во елитен ресторант да јадат пастрмка и да сликаат фискални на крај, „леле колку е скапо“

П.С. А бе ќе го барате Петрескион ко викаше „рампарина“ :icon_mrgr:
Не сум слушнал дека луѓето од тие места во грција се жалат од патлиџан туристите таму, кој се бетер од тие во охрид. Напротив знаат што луѓе им идат, и гледаат колку може да го искористат тоа. Имате некоја илузија за елитен туризам тука, ама градот е поише Будва него Дубровник. @Avenger99 местата што си ги набројал, 90 посто ми се посетени. Да за луѓе што идат еднаш океј, мање битно и храна и смештај. Ама за редовни посетители, нема споредба со други места колку не си посакуван тука :)

Не сум слушнал дека луѓето од тие места во грција се жалат од патлиџан туристите таму, кој се бетер од тие во охрид. Напротив знаат што луѓе им идат, и гледаат колку може да го искористат тоа. Имате некоја илузија за елитен туризам тука, ама градот е поише Будва него Дубровник. @Avenger99 местата што си ги набројал, 90 посто ми се посетени. Да за луѓе што идат еднаш океј, мање битно и храна и смештај. Ама за редовни посетители, нема споредба со други места колку не си посакуван тука :)
И плажите ти се милион пати посетени ако веќе така гледаме, плус ако си само за капење тогаш Грција или мојш и на базен :) Зошто лугето редовно го посетват Маврово ако е така?

Уште таксисти прашвет "за каде" ко ќе ги прашаш дал се слободни?

Да. Примерот е земен од Скопје кај шо диспечерката не ти викат добар ден, туку до каде.

И плажите ти се милион пати посетени ако веќе така гледаме, плус ако си само за капење тогаш Грција или мојш и на базен :) Зошто лугето редовно го посетват Маврово ако е така?
Ски центар е маврово. И Банско е исто ски центар. Не се мери летен и зимски туризам :) За зимски ти треба само планина, снег и инфраструктура :D

Имате некоја илузија за елитен туризам тука, ама градот е поише Будва него Дубровник. @Avenger99 местата што си ги набројал, 90 посто ми се посетени. Да за луѓе што идат еднаш океј, мање битно и храна и смештај. Ама за редовни посетители, нема споредба со други места колку не си посакуван тука :)
Тоа е и поентата на муабетов у последниве страни.
Местата се шетаат за 3 дена евентуално 5. Убавините ќе ги видиш и тоа е тоа. И Скопје наше ги има Матка, Три Круши, Водно, Скопска Црна Гора итн. Има доста убавини ама не верувам дека некој од Битола на пример би палел кола да дојде тука 7 дена на одмор така? 1 ќе ги видиш убавите места и доста ти е. Секоја година не се иде на исти места да ги гледаш. И во манастирот во Црна гора што има тури од агенцииве се иде 1. Ќе видиш, ќе прошеташ и то е то. За редовен посетител мирната плажа, добрата услуга (тука зборма за култура, да направат да се осеќаш добредојден), чистота и слично е клучно за пак да се вратат макар на едно бањање. Сепак, не се иде секоја година на одмор за да се гледаат манастири и планини, а на Охрид му требаат цело време туристи, туристи што ќе се враќаат, што ќе идат секое лето... Е затоа се жалиме сите на глупостите од плажите а не од убавините што можат да се видат.
Автоматски споено мислење:

Да. Примерот е земен од Скопје кај шо диспечерката не ти викат добар ден, туку до каде.
И од/до Чаир или Бутел ако кажеш магично се прекинува врска...

И во Скопје аку е "кратка" релација не те земет?

Последно уредено:
И во Скопје аку е "кратка" релација не те земет?

Па да, со оглед на тоа што во Скопје е оставен изборот на самиот возач, има право да не се нафати да ја вози релацијата и никој да не се пријави на повикот. Мене два пати ми е десено на кратка релација шо и не е толку кратка ( позади буњаковец до зоолошка ) никој да не се нафати да вози. Од автобуска до рампа исто ме имаат одбиено, и тоа не диспечерка, директно таксисти.

Па да, со оглед на тоа што во Скопје е оставен изборот на самиот возач, има право да не се нафати да ја вози релацијата и никој да не се пријави на повикот. Мене два пати ми е десено на кратка релација шо и не е толку кратка ( позади буњаковец до зоолошка ) никој да не се нафати да вози. Од автобуска до рампа исто ме имаат одбиено, и тоа не диспечерка, директно таксисти.
Озбилно од Железничка до Рампа не ти се нафатиле? За 1 километар те одбиле? :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom