Overclocking

• Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Немој да користиш такви програми!

Риватјунер е ок али таа клокген заборави ја!

Оверклок на процесор се прави преку биос и ништо друго

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
MB: Asus P5Q
CPU: Intel Core 2 Duo E8400 @ 3.00 GHz
VGA: Sapphire HD4850 Vapor-X
RAM: Kingston 2x2 GB DDR2 @ 800 MHz CL6
HD: Western Digital 500 GB (WD5000AAKS)
PSU: Cooler Master Silent Pro-M 500W
Cooler: Cooler Master Hyper 212
Case: Cooler Master Mystique 631S

Кажете ми максимален ефект со overclock на овие делови и упатство како да го направам тоа please :smir:

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Келес, не те зафркавам, АМД стварно нема FSB, тоа е технологија само кај Intel процесорите. АМД варијантата не се вика FSB и не функционира на ист начин како кај Intel. Да го викаш тоа "FSB" е скроз погрешно.

Кажете ми максимален ефект со overclock на овие делови и упатство како да го направам тоа please :smir:
Оверклокување е сериозна и опасна работа, која неможе тукутака да се изведе со читање на упатство. Треба да научиш убаво како функционира компутерскиот хардвер, па едно 6-7 дена после да се помачиш да ги најдеш идеалните сетинзи за твојата машина, бидејки секој компјутер има различен потенцијал.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Келес, не те зафркавам, АМД стварно нема FSB, тоа е технологија само кај Intel процесорите. АМД варијантата не се вика FSB и не функционира на ист начин како кај Intel. Да го викаш тоа "FSB" е скроз погрешно.
Биос на МСИ - 790фх ( гледам дека има ФСБ )

ОД Хау то - то од предходениот пост за феномот 710 оверклокнат .

ASUS M3A ПАк гледам фсб

ЛИнк

Да барам други производители ????

И ФСБ не е нити на интел нити на АМД ... ФСБ ИМА од времето на 80086 ките ... И е секогаш референтниот Такт на плочата ..

Заправо можи да се речи дека И ХТ и Qpi технологиите се градени врз идеата за ФСБ.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Оверклокување е сериозна и опасна работа, која неможе тукутака да се изведе со читање на упатство. Треба да научиш убаво како функционира компутерскиот хардвер, па едно 6-7 дена после да се помачиш да ги најдеш идеалните сетинзи за твојата машина, бидејки секој компјутер има различен потенцијал.
Знам дека е опасна работа и се тоа. Ама јас не барам од овој рс да напраам некој еквивалент на Core i7 & HD 5870, туку без менување на волтажа да постигнам некој скок за 0.6 гигахерци најмалце на процесорот и уште некои 150-200 мхз на графичката. Плус тоа, ко што имам читано имам процесор што лесно се оверклокува без некои зголемувања на температура, матична што го овозможува тоа лесно оверклокување и згора на се - кулер што може да го издржи тоа (башка и уште 2 кулери од куќиштето треба да се доволни). Напојувањето ми е 500W Real Power, а графичката ми е со Vapor-X технологија, што значи е 30 степени поладна од обичните. Може сеа некој help?

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Келес, Bus на нашки е магистрала. Front side Bus или FSB е главната магистрала на плочата. Во случајот на Интел, таа е Quad pumped FSB, односно 1333 интелова FSB има основен клок од 333 мегахерци. Затоа Интел си го има присвоено FSB како израз, не дека е само нивно.

Кај АМД главната магистрала или FSB-то се вика HT и е во мегалинкови. Односно ако некоја АМД плоча има на пример сеа 2000 HT мегалинкови, е со основен клок 100 мегахерци со множител х20. За разлика од Интел кај што множителот е секогаш quad односно х4, кај АМД може да се подесува по желба на корисникот. 100 мегахерци х20 ке дадат 2000 HT линкови, ама и 200 мегахерци х10 ке дадат ист резултат што се однесува до главната магистрала (но различен резултат во примерот што ке го наведам подоле)

Е сега откако знаеме со која брзина работат главните магистрали на Интел и АМД, можеме да пресметаме колку брзи ке бидат процесорите на тие магистрали Односно:

- Ако имаме Интел процесор со х9 множител и го ставиме на плоча со 1333 FSB, тогаш брзината на процесорот ке е (1333:4)x9 = 2997 мегахерци, или грубо кажано 3.0 гигахерци. Ова е Core2Duo E8400 на плоча со P45 чипсет на пример.

- Ако имаме АМД процесор со х12 множител, и го ставиме на плоча која вози на 2000 HT линкови нема во секој случај да добиеме ист резултат. Однсоно ако множителот на плочата е х20, тогаш ке знаеме дека основниот клок е 100 мегахерци, помножено со 12, ке ни даде 1.2 гигахерци, односно ептен андерклокуван Athlon 5200 X2. Но, ако множителот на плочата е х10, ке знаеме дека основниот клок е 200 мегахерци, и ке добиеме 200х12 = 2.4 гигахерци, односно нормалната брзина на еден Athlon 5200 X2.

Затоа велам дека АМД нема FSB (станува збор за име кое Интел си го користи за нивните плочи, а не за неговото вистинско значење).

Биос на МСИ - 790фх ( гледам дека има ФСБ )

За горниов пример конкретно, корисникот го кренал основниот клок на 348 мегахерци за со х9 множител на процесорот да добие 3.1 гигахерци, ама со множител х6 на плочата да стаса до 2088 мегалинкови. Кај Интел, множителот на плочата е секогаш 4.

А за домашна, да ми кажеш од горниве вредности како се пресметува фрекфенцијата на рамот (помош: И кај Интел и кај АМД пресметката е иста).

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9

Графичката можеш да ја клокнеш преку драјверите ама има прилично низок лимит, види некоја програма како рива тјунер. Ако сакаш да идеш со голем оверклок кај графичката (веројатно ќе можеш пошто ладењето е многу добро) побарај на гугл како да дигнеш волтажа, има 2 начина едниот е со модифицирање на биосот (на графичката) - не работи секогаш и кај сите графички, другиот е со т.н. пенсил мод (со молив боиш од позади на плочата, исто на гугл побарај конкретно за твојата графичка кај треба да се обои). Со секое мењање на фреквенциите гледај колку е температурата на фул лоуд, максимум е 99 степени, гледај да не иде толку многу, околу 95-6 гледај да биде мах (температура можеш да видиш во делот за оверклокирање кај контрол центар или со GPUZ со кое што можеш и да наместиш да ти ги сејвне резултатите во фајл).

Процесорот клокај го од биос, не знам што биос има твојата матична али побарај каде има да се мења FSB и vCore. Би требало да можеш да го клокнеш до 4GHz без проблем, за тоа ти треба FSB од ~445, ама немој да го кренеш одма на толку, иди постепено. vCore кај мене го оставив на ауто и со 4GHz оверклок се крена на ~1.325v. Пак ќе кажам иди постепено, после секое клокање оптерети го процесорот до 100% со Orthos, види колку температура крева со RealTemp, со CPUZ види колкава е волтажата. Температурата гледај да не иде над 90 степени (инаку мах е 99), но твојот кулер е доста добар, очекувај температури од 60-70 степени со 4GHz. Не дозволувај волтажата да надмине 1.45v. Исто така ако стигнеш до 4GHz тоа значи дека и рамот ќе се клокне на ~900MHz би требало да издржи без проблем, но во секој случај имај во предвид дека ако се јави некој бсод може да е и до рамот, не му пукај волтажа само на процесорот за да добиеш стабилност. Иначе за да го стабилизираш рамот покачи му ја волтажата на 2.1v, 2.2v е мах али иди на 2.1v за да бидеш посигурен (во истиот дел кај што се FSB и вКор треба да е и волтажата за рам - vRAM).

А за домашна, да ми кажеш од горниве вредности како се пресметува фрекфенцијата на рамот (помош: И кај Интел и кај АМД пресметката е иста).
ROFL

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
^Kiko_1, многу ентузијастички совет му даваш за рамот....
Не ќе да издржи 2.2 или 2.1 V, мах 1.9 (ваква е официјалната спецификација).
На 445 Mhz треба да си качи и NB voltage, за да го стабилизира клокот.

Олеснителна околност е што се две плочки рам, а не четири.

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
^Kiko_1, многу ентузијастички совет му даваш за рамот....
Не ќе да издржи 2.2 или 2.1 V, мах 1.9 (ваква е официјалната спецификација).
На 445 Mhz треба да си качи и NB voltage, за да го стабилизира клокот.

Олеснителна околност е што се две плочки рам, а не четири.
Кај мене РАМот е на ауто и е качен на 2.0 (дифолт е мислам 1.8) Најубаво е да ги остави волтажите на ауто, а ако се јави нестабилност да ги покачи мануелно. Норт бриџот скроз го заборавив пошто кај мене е X48 чипсет кој фабрички поддржува 400MHz FSB и немаше потреба да се покачува волтажа, но ако е некој со мах 333 FSB може да треба да се покачи малку.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Келес, Bus на нашки е магистрала. Front side Bus или FSB е главната магистрала на плочата. Во случајот на Интел, таа е Quad pumped FSB, односно 1333 интелова FSB има основен клок од 333 мегахерци. Затоа Интел си го има присвоено FSB како израз, не дека е само нивно.

Кај АМД главната магистрала или FSB-то се вика HT и е во мегалинкови. Односно ако некоја АМД плоча има на пример сеа 2000 HT мегалинкови, е со основен клок 100 мегахерци со множител х20. За разлика од Интел кај што множителот е секогаш quad односно х4, кај АМД може да се подесува по желба на корисникот. 100 мегахерци х20 ке дадат 2000 HT линкови, ама и 200 мегахерци х10 ке дадат ист резултат што се однесува до главната магистрала (но различен резултат во примерот што ке го наведам подоле)

Е сега откако знаеме со која брзина работат главните магистрали на Интел и АМД, можеме да пресметаме колку брзи ке бидат процесорите на тие магистрали Односно:

- Ако имаме Интел процесор со х9 множител и го ставиме на плоча со 1333 FSB, тогаш брзината на процесорот ке е (1333:4)x9 = 2997 мегахерци, или грубо кажано 3.0 гигахерци. Ова е Core2Duo E8400 на плоча со P45 чипсет на пример.

- Ако имаме АМД процесор со х12 множител, и го ставиме на плоча која вози на 2000 HT линкови нема во секој случај да добиеме ист резултат. Однсоно ако множителот на плочата е х20, тогаш ке знаеме дека основниот клок е 100 мегахерци, помножено со 12, ке ни даде 1.2 гигахерци, односно ептен андерклокуван Athlon 5200 X2. Но, ако множителот на плочата е х10, ке знаеме дека основниот клок е 200 мегахерци, и ке добиеме 200х12 = 2.4 гигахерци, односно нормалната брзина на еден Athlon 5200 X2.

Затоа велам дека АМД нема FSB (станува збор за име кое Интел си го користи за нивните плочи, а не за неговото вистинско значење).

За горниов пример конкретно, корисникот го кренал основниот клок на 348 мегахерци за со х9 множител на процесорот да добие 3.1 гигахерци, ама со множител х6 на плочата да стаса до 2088 мегалинкови. Кај Интел, множителот на плочата е секогаш 4.

Sef прво малце почит према постари ... Пошто ти беше во средно уште кога јас веке работев како сервисер .
Да КАжав и напогорни постови дека е референциален клок кај амд ... Ама сите скоро од времето пред ХТ линкот на АМД си го викаме ФСБ поради тоа што ФСБ и беше до кај Атлон 64 ...
И ФСБ НЕ Е КРАТЕНКА НА ИНТЕЛ . ФСБ Е КРАТЕНКА КОЈА СЕ КОРИСТИ ОД 80086 НАВАМУ .
Имав поставено линк таму до викито за за ФСБ на предходниот пост види го и ке видиш дека сите ( интел , амд , цирикс логик итн итн ) кои прозведувале х86 процесори го користеле .

И хт линкот не работи точно на Мултиплајер ... ПОрадо се пооделни магистрали на по 200 мхз , Нешто како принципот на работа на ДДР само по комплицирано . ( ДДР1 работи на две магистрали по 200 мхз , ДДР 2 на 4 магистрали по 200мхз )

Е сега ако ми го прочиташе постот ке видеше дека освен тоа истото го кажваме ...
Значи единствена разлика е тоа што ти зборуваш За процесорскиот ФСБ на интел , А јас зборувам за ФСБ или тоа што се вика референциален клок на плочата ... И кај едните и кај другите ФСБ (референциален клок ) на плочата е 200 во моментов .

Само што кај АМД Преку ХТ линк се врзува И норт и саут бриџ . Ова е овозможено поради вградениот мемориски контролер кој малце ја намалва функциата на Норт бриџот . Дури Нвидиа поради ова се трудеа да ги спојат во еден Чип и двете , го имаја крстено МЦП .

А кај интел Преку ФСБ процесорско се врзува само Норт бриџот бидејки Интелските процесори до и7 и и5 немаа вграден мемориски контролер и меморискиот контролер беше во Норт бриџот . А Фсб ( референциалниот клок ) на плочата важеше за саут бриџот . Со нахалемите то се смени пошто на И5 ката целиот Норт бриџ е интегриран во Цпу - то . А на И 7 норт врзва преку Квик пат со процесорор и го контролира само ПЦИ - е - то А процесорот има вграден мемориски контролер .

Ај толку нема смисла да лауфам за конструкциа на плоча и процесор поке .

Сепак Да има разлика мегу Интелското Процесорско ФСБ и класичната идеа За ФСБ ... Интелското објаснува како процесорот се врзва со плочата ( Норт бриџот поточно ) А друго е референциален Клок на плочата . Е сега Ако имаш работено на постари машини ( пред ХТ -то на АМД ) Ке ти текни за кое ФСБ јас Зборам а за кое ти .

И да за она со домашната ... А ти да земиш пошто помал си за домашно да ми кажиш како се отклучва можител и кеш кај АМД дурон . И за бонус поени Како се отклучват заклучени Јадра и множителите на Заклучени феном процесори ??
ПОшто постар сум .. и вервајме подолго се бафтам како сервисер и оверклокер ... ЈАс имам право да давам домашни .

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Sef прво малце почит према постари ... Пошто ти беше во средно уште кога јас веке работев како сервисер .

ПОшто постар сум .. и вервајме подолго се бафтам како сервисер и оверклокер ... ЈАс имам право да давам домашни .
Одма со препуцавање почнавме а? Кажи ми во кој дел од моето мислење искажав непочитување кон тебе? Од каде знаеш колкаво знаење имам јас за хардвер? Нема да те удостојам со одговор на предходното мислење, и ја прекинувам дискусијата тука.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Q6600 на 3.6, не е лесна работа дефинитнивно. Браво

Kajgana Shop

На врв Bottom