Оверклокување е сериозна и опасна работа, која неможе тукутака да се изведе со читање на упатство. Треба да научиш убаво како функционира компутерскиот хардвер, па едно 6-7 дена после да се помачиш да ги најдеш идеалните сетинзи за твојата машина, бидејки секој компјутер има различен потенцијал.MB: Asus P5Q
CPU: Intel Core 2 Duo E8400 @ 3.00 GHz
VGA: Sapphire HD4850 Vapor-X
RAM: Kingston 2x2 GB DDR2 @ 800 MHz CL6
HD: Western Digital 500 GB (WD5000AAKS)
PSU: Cooler Master Silent Pro-M 500W
Cooler: Cooler Master Hyper 212
Case: Cooler Master Mystique 631S
Кажете ми максимален ефект со overclock на овие делови и упатство како да го направам тоа please :smir:
Биос на МСИ - 790фх ( гледам дека има ФСБ )Келес, не те зафркавам, АМД стварно нема FSB, тоа е технологија само кај Intel процесорите. АМД варијантата не се вика FSB и не функционира на ист начин како кај Intel. Да го викаш тоа "FSB" е скроз погрешно.
Знам дека е опасна работа и се тоа. Ама јас не барам од овој рс да напраам некој еквивалент на Core i7 & HD 5870, туку без менување на волтажа да постигнам некој скок за 0.6 гигахерци најмалце на процесорот и уште некои 150-200 мхз на графичката. Плус тоа, ко што имам читано имам процесор што лесно се оверклокува без некои зголемувања на температура, матична што го овозможува тоа лесно оверклокување и згора на се - кулер што може да го издржи тоа (башка и уште 2 кулери од куќиштето треба да се доволни). Напојувањето ми е 500W Real Power, а графичката ми е со Vapor-X технологија, што значи е 30 степени поладна од обичните. Може сеа некој help?Оверклокување е сериозна и опасна работа, која неможе тукутака да се изведе со читање на упатство. Треба да научиш убаво како функционира компутерскиот хардвер, па едно 6-7 дена после да се помачиш да ги најдеш идеалните сетинзи за твојата машина, бидејки секој компјутер има различен потенцијал.
Биос на МСИ - 790фх ( гледам дека има ФСБ )
Графичката можеш да ја клокнеш преку драјверите ама има прилично низок лимит, види некоја програма како рива тјунер. Ако сакаш да идеш со голем оверклок кај графичката (веројатно ќе можеш пошто ладењето е многу добро) побарај на гугл како да дигнеш волтажа, има 2 начина едниот е со модифицирање на биосот (на графичката) - не работи секогаш и кај сите графички, другиот е со т.н. пенсил мод (со молив боиш од позади на плочата, исто на гугл побарај конкретно за твојата графичка кај треба да се обои). Со секое мењање на фреквенциите гледај колку е температурата на фул лоуд, максимум е 99 степени, гледај да не иде толку многу, околу 95-6 гледај да биде мах (температура можеш да видиш во делот за оверклокирање кај контрол центар или со GPUZ со кое што можеш и да наместиш да ти ги сејвне резултатите во фајл).MB: Asus P5Q
CPU: Intel Core 2 Duo E8400 @ 3.00 GHz
VGA: Sapphire HD4850 Vapor-X
RAM: Kingston 2x2 GB DDR2 @ 800 MHz CL6
HD: Western Digital 500 GB (WD5000AAKS)
PSU: Cooler Master Silent Pro-M 500W
Cooler: Cooler Master Hyper 212
Case: Cooler Master Mystique 631S
Кажете ми максимален ефект со overclock на овие делови и упатство како да го направам тоа please :smir:
ROFLА за домашна, да ми кажеш од горниве вредности како се пресметува фрекфенцијата на рамот (помош: И кај Интел и кај АМД пресметката е иста).
Кај мене РАМот е на ауто и е качен на 2.0 (дифолт е мислам 1.8) Најубаво е да ги остави волтажите на ауто, а ако се јави нестабилност да ги покачи мануелно. Норт бриџот скроз го заборавив пошто кај мене е X48 чипсет кој фабрички поддржува 400MHz FSB и немаше потреба да се покачува волтажа, но ако е некој со мах 333 FSB може да треба да се покачи малку.^Kiko_1, многу ентузијастички совет му даваш за рамот....
Не ќе да издржи 2.2 или 2.1 V, мах 1.9 (ваква е официјалната спецификација).
На 445 Mhz треба да си качи и NB voltage, за да го стабилизира клокот.
Олеснителна околност е што се две плочки рам, а не четири.
Sef прво малце почит према постари ... Пошто ти беше во средно уште кога јас веке работев како сервисер .Келес, Bus на нашки е магистрала. Front side Bus или FSB е главната магистрала на плочата. Во случајот на Интел, таа е Quad pumped FSB, односно 1333 интелова FSB има основен клок од 333 мегахерци. Затоа Интел си го има присвоено FSB како израз, не дека е само нивно.
Кај АМД главната магистрала или FSB-то се вика HT и е во мегалинкови. Односно ако некоја АМД плоча има на пример сеа 2000 HT мегалинкови, е со основен клок 100 мегахерци со множител х20. За разлика од Интел кај што множителот е секогаш quad односно х4, кај АМД може да се подесува по желба на корисникот. 100 мегахерци х20 ке дадат 2000 HT линкови, ама и 200 мегахерци х10 ке дадат ист резултат што се однесува до главната магистрала (но различен резултат во примерот што ке го наведам подоле)
Е сега откако знаеме со која брзина работат главните магистрали на Интел и АМД, можеме да пресметаме колку брзи ке бидат процесорите на тие магистрали Односно:
- Ако имаме Интел процесор со х9 множител и го ставиме на плоча со 1333 FSB, тогаш брзината на процесорот ке е (1333:4)x9 = 2997 мегахерци, или грубо кажано 3.0 гигахерци. Ова е Core2Duo E8400 на плоча со P45 чипсет на пример.
- Ако имаме АМД процесор со х12 множител, и го ставиме на плоча која вози на 2000 HT линкови нема во секој случај да добиеме ист резултат. Однсоно ако множителот на плочата е х20, тогаш ке знаеме дека основниот клок е 100 мегахерци, помножено со 12, ке ни даде 1.2 гигахерци, односно ептен андерклокуван Athlon 5200 X2. Но, ако множителот на плочата е х10, ке знаеме дека основниот клок е 200 мегахерци, и ке добиеме 200х12 = 2.4 гигахерци, односно нормалната брзина на еден Athlon 5200 X2.
Затоа велам дека АМД нема FSB (станува збор за име кое Интел си го користи за нивните плочи, а не за неговото вистинско значење).
За горниов пример конкретно, корисникот го кренал основниот клок на 348 мегахерци за со х9 множител на процесорот да добие 3.1 гигахерци, ама со множител х6 на плочата да стаса до 2088 мегалинкови. Кај Интел, множителот на плочата е секогаш 4.
А за домашна, да ми кажеш од горниве вредности како се пресметува фрекфенцијата на рамот (помош: И кај Интел и кај АМД пресметката е иста).
Одма со препуцавање почнавме а? Кажи ми во кој дел од моето мислење искажав непочитување кон тебе? Од каде знаеш колкаво знаење имам јас за хардвер? Нема да те удостојам со одговор на предходното мислење, и ја прекинувам дискусијата тука.Sef прво малце почит према постари ... Пошто ти беше во средно уште кога јас веке работев како сервисер .
ПОшто постар сум .. и вервајме подолго се бафтам како сервисер и оверклокер ... ЈАс имам право да давам домашни .
Кој кулер?После доста маки конечно...
Тест : 12 часови и 30 минути, Prime95, smallFFT
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=857363
Честитки друже, добар оверклок.После доста маки конечно...
Тест : 12 часови и 30 минути, Prime95, smallFFT
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=857363