Overclocking

• Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Колку можам да го Клокнам Е2180 2.00 со обичен кулер, и 550W Codegen(или како и дае).
И како? Ја глеав нешо у биосот без да с еобидам да чепнам и ако добро видов нема опција која би ми дозволила да го Клокнам.
Матична MSI P45neo-F
Bios V1.3

3.0 Ghz, еве го вези кај мене.

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Обично нема потреба од корекција на Vcore, за да работи на 3.0Ghz, но зависи и каков vid има самиот чип и која ревизија е, како и од самиот примерок.
Поголем vid во принцип бара поглолем Vcore, за стабилен клок, понатаму зависи и колкав Vdrop i vdroop има матичната.
Што поголеми се овие две вредности поголем vcore треба.
Следствено поголеми температури, следствено подобар кулер+напојување. :)

со 350w реална моќ, немаш многу место за маневрирање.

Везе има многу.:icon_lol:
Недоволно стурја од напојувањето = > random bsod, random crashes, нестабилен оверклок.

Голем ripple = > оштетување на компонентите.

Добар оверклок = > ~уметност. :icon_lol:
Абе да , не е зор да оверклокуваш со 300 вати напојување. Ама ако имаш напојување појако од 500 вати, например напојување од 700 вати , нема да ти овозможи ни 1 мега херц поголем оверклок.
Значи може да направи беља во случај ако некој земе да оверклокува Коре 2 процесор со 250 или 300 вати напојување.

АМД 3000+ работи на 1800 мега херци. 3200+ работи на 2000 мега херци. Јас стигнав до кај 2000 и нешто ситно. Има многу врска напојувањето ко што ти кажа Елф :)

Тогаш дека читав кој што како има го има оверклокуавно процесорот и видов еден тип на колку ја имаше наместено волтажата и дека немав многу време за експериментирање мерак ми беше само да го наместам и да го подигнам и да поработам 5 минути зошто се брзав морав да излезам :) И после го исклучив компјутерот и кога се вратив си вратив се ко што си беше во биосот. Еве денес завршив со колоквиуми и ќе имам малце повеќе време за експериментирање па ќе пишам што како сум направил :)
Твојот работи на 1800 , јас имав АМД 3000+ Атлон 64 , беше клокуван на 2000.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Обично нема потреба од корекција на Vcore, за да работи на 3.0Ghz, но зависи и каков vid има самиот чип и која ревизија е, како и од самиот примерок.
Поголем vid во принцип бара поглолем Vcore, за стабилен клок, понатаму зависи и колкав Vdrop i vdroop има матичната.
Што поголеми се овие две вредности поголем vcore треба.
Следствено поголеми температури, следствено подобар кулер+напојување. :)

со 350w реална моќ, немаш многу место за маневрирање.

Везе има многу.:icon_lol:
Недоволно стурја од напојувањето = > random bsod, random crashes, нестабилен оверклок.

Голем ripple = > оштетување на компонентите.

Добар оверклок = > ~уметност. :icon_lol:

Така е, за све што кажа се согласувам слушајте го Елф кога се работи за колкање :wink:

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
АМД 3000+ работи на 1800 мега херци. 3200+ работи на 2000 мега херци. Јас стигнав до кај 2000 и нешто ситно. Има многу врска напојувањето ко што ти кажа Елф :)

Тогаш дека читав кој што како има го има оверклокуавно процесорот и видов еден тип на колку ја имаше наместено волтажата и дека немав многу време за експериментирање мерак ми беше само да го наместам и да го подигнам и да поработам 5 минути зошто се брзав морав да излезам :) И после го исклучив компјутерот и кога се вратив си вратив се ко што си беше во биосот. Еве денес завршив со колоквиуми и ќе имам малце повеќе време за експериментирање па ќе пишам што како сум направил :)
Има трик за кревање на многу повеке без кревање на напон на Амд ... АКо ги намалиш ХТ линковите можеш да зголемуваш фсб многу повеке .. што значи дека на 3000+ стабилно ке имаш 2200 .. а со играње со напоните ке стигнеш до 2400 можда ...

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
A jas kolku mozam da go klokovam so stock kuler,imam napojuvajne 500w.

DualCore Intel Pentium D 925, 3000 MHz (15 x 200)

Presler

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
A jas kolku mozam da go klokovam so stock kuler,imam napojuvajne 500w.

DualCore Intel Pentium D 925, 3000 MHz (15 x 200)

Presler
Каква мемориа , каква плоча , и дали тоа е Реал 500 вати напојување ???

АЛи сметано дека Преслерот колку што се сеќавам е 2 Прескоти врзани со мост ... Температурите би требало да се ненормални без овер клок ... така да не ти е паметна идеата да го клокаш .

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Има трик за кревање на многу повеке без кревање на напон на Амд ... АКо ги намалиш ХТ линковите можеш да зголемуваш фсб многу повеке .. што значи дека на 3000+ стабилно ке имаш 2200 .. а со играње со напоните ке стигнеш до 2400 можда ...
Го дадов тој компјутер пред година дена некаде така да сега ништо од клокање АМД додека не купам пак :)

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Го дадов тој компјутер пред година дена некаде така да сега ништо од клокање АМД додека не купам пак :)
Оти ... Интелите сега клокат исто толку добро ко АМД :) Клокај тоа интелот ...

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Оти ... Интелите сега клокат исто толку добро ко АМД :) Клокај тоа интелот ...
Овој ми е клокнат Q6600 од 2.4 на 2.75. Утре може да го пробам до кај ќе иде без да дигнам напон :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Q6600 може да иде до 3.2 без проблеми.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
АКо ги намалиш ХТ линковите можеш да зголемуваш фсб многу повеке
AMD нема фсб. Незнам што сакаше да кажеш со реченицава. Процесор што не е Black Edition (отклучен множител), може да се клока само со кревање на XT, кај Black Edition-ите, можеш да го оставиш XT-то на раат и само да креваш множител.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
AMD нема фсб. Незнам што сакаше да кажеш со реченицава. Процесор што не е Black Edition (отклучен множител), може да се клока само со кревање на XT, кај Black Edition-ите, можеш да го оставиш XT-то на раат и само да креваш множител.
Сеф ... Ме зафркаваш или ???
Досега ниеден производител не извадил плоча или процесор без ФСБ . Кај Амд има фсб . Сакаш и слики да ти докажам ... Кога процесорт не е со отклучен множител точно тоа се дига ... Ама за поголема стабилност и балансирање се намалуваат ХТ линкови за да се постигне приближна вредност на вкупниот ХТ .

Пример имаш Процесор на 2000 мхз со ХТ линк 2000 мхз ... и 10 хт линка ... BAse clock ( FSB ) ти е 200 . Во овај случај Имаш 10 магистрални линка со брзина од 200 мхз за да се постигне 2000 ... Е сега ако сакаш да клокаш најчето идеата ти е да постигнеш повисок клок на ЦПУ и притоа да задржиш вредноста на вкупните хт линкови на 2000 пошто процесорите обично имаат проблем со значајно повисок ХТ линк ... Тогаш ке го намалиш бројот на ХТ магистрали од 10 на 8 и ке го дигнеш BaseClock 250 . Добиваш иста брзина на хт линк ... Ама процесорскиот множач ке множи ХХ пати по 250 а не по 200 како што беше оригинално ... Автоматски добиваш ЦПУ клок 2500 мхз .

Не креваш хт ... ПОкето АМД процесори не крепат повеке од 10 % вариациа на максималната вредност на ХТ линкот некогаш да сем сериозни не крепат ни 1 % промена ... Ме разбираш сега .

Заправо можда згрешив што го нареков ФСБ пошто не му викат секогаш ФСБ ... Reference Clock го викат и можда то е нај точно ...
И да не е намалвање на ХТ линк , туку НАмалвање на множител на ХТ линкот по новому .

Еве за дополнување ке дам и еден прекрасен How to Overclock a locked AMD CPU`s за да не испадни дека тропам глупости :) Значи тука како што кажав се гледа крајна вкупна вредност на ХТ линк да не се намали и се игра претежно со множителот на ХТ линкот и со реф Клок .

Иначе изненадувачко е дека успева типот со малце играње да донеси Phenom II x3 710 - 2.6 GHz до 3.7 стабилно ... и тоа на воздух :)
:vozbud::vozbud:

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
еј имам amd athlon 64 1.8ghz ( исто толку јак како интелов со 1 јадро од 3.2ghz )
е сега сакам да му правам overclock но незнам како па ако може некои да овјасни што точно да направам и како ( дали има некоја програма или сл. ) и до која граница можам да го појачам ( да не е многу затоа што имам напојување од deluxe 500w ( real 240w , peak 280w )

исто нека ако може некои да каже како да направам overclock на рам меморијата 2gb 800мхз

и како да направам оoverclock на матичната плоча

сега пробавав да направам overclock на графичката и успеав но незнам колку максимум може да ја појачам па нека каже некои до која граница да појачувам ( фабрички работи на работен такт 450mhz и фрекфенција на меморија 266mhz ) ( msi geforce 7300 )

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
еј имам amd athlon 64 1.8ghz ( исто толку јак како интелов со 1 јадро од 3.2ghz )
е сега сакам да му правам overclock но незнам како па ако може некои да овјасни што точно да направам и како ( дали има некоја програма или сл. ) и до која граница можам да го појачам ( да не е многу затоа што имам напојување од deluxe 500w ( real 240w , peak 280w )

исто нека ако може некои да каже како да направам overclock на рам меморијата 2gb 800мхз

и како да направам оoverclock на матичната плоча

сега пробавав да направам overclock на графичката и успеав но незнам колку максимум може да ја појачам па нека каже некои до која граница да појачувам ( фабрички работи на работен такт 450mhz и фрекфенција на меморија 266mhz ) ( msi geforce 7300 )
Кажи ми конфигурациа ... Марка на плоча , тип на рам и работна брзина , интерфејс на графичката ( Агп или Пци-е ) .

Освен тоа ... За стабилен оверклок треба многу знаење , и разбирање на тоа што се прави .. кажи ми дали си сигурен дека си спремен да научиш .
Пошто една грешка и можи да вчадиш нешто ... Јас несакам да одговарам .

Побарај на на гоогле следното нешто AMD Athlon 3000+ overclock сигурен сум дека ке ти извади туториали и видеа ...
Така барем сам ке си сносиш одговорност ако нешто тргни наопаку .

Ајде сега толку ... Иначе последниве 3 поста балегам за тоа како треба да се оверклокова АМД процесор ... Да имаше бар бледи познавања на темата ( или пак да прочиташе што сум пишел ) до сега ке знаеше како .
Така да подобро :nenene: пробвај ништо додека не научиш бар малце како функционира компјутерот , што е биос , што се множачи , што е South а што е North bridge , што е АМД Hyper transport технологиа ,што е FSB и Reference clock и нормално како сите овие се поврзани .
КО ке научиш кажвај . До тогаш , попаметно е да не гибаш .

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
Кажи ми конфигурациа ... Марка на плоча , тип на рам и работна брзина , интерфејс на графичката ( Агп или Пци-е ) .

Освен тоа ... За стабилен оверклок треба многу знаење , и разбирање на тоа што се прави .. кажи ми дали си сигурен дека си спремен да научиш .
Пошто една грешка и можи да вчадиш нешто ... Јас несакам да одговарам .

Побарај на на гоогле следното нешто AMD Athlon 3000+ overclock сигурен сум дека ке ти извади туториали и видеа ...
Така барем сам ке си сносиш одговорност ако нешто тргни наопаку .

Ајде сега толку ... Иначе последниве 3 поста балегам за тоа како треба да се оверклокова АМД процесор ... Да имаше бар бледи познавања на темата ( или пак да прочиташе што сум пишел ) до сега ке знаеше како .
Така да подобро :nenene: пробвај ништо додека не научиш бар малце како функционира компјутерот , што е биос , што се множачи , што е South а што е North bridge , што е АМД Hyper transport технологиа ,што е FSB и Reference clock и нормално како сите овие се поврзани .
КО ке научиш кажвај . До тогаш , попаметно е да не гибаш .

еве симнав една програма за overclock ( програмата се вика clockgen и со неа се клокнува процесорот значи прави се комплет брзина влотажа и сите др. потребни работи ) планирам од 1.8гхз да го направам 2.1гхз

и симнав една друга програма за графичката ( rivatuner ) и сакам работниот такт сега е 450мхз да го зголемем ( но незнам колку мислам околу 10-15% ) и фрекфенцијата на меморијата да ја појачам околу 10-15% сега е 266мхз

Kajgana Shop

На врв Bottom