Overclocking

• Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
здраво на сите
значи само што земав комп со конфигурација
i7 920 2.66
asus p6t deluxe v2
corsair 3x2gb ddr3 1600 mhz ram
gtx 285 1gb ddr3
HAF 922 kukiste...
hdd 1tb 32мб wd
cm silent pro 700w

кулерот ми е сток и сега сакам да го оверклокувам на 3.6 се убив од читање по форуми па се мислам со кулер да зеам
дали coolermaster v8 (50 евра)ќе ми е доволен или да идам на noktua nh-u12p ( 65 евра)
и исто некој ако има оверклокувано и7 920 на 3.6 или нешто окулу, ако може да сподели подесувањата од биосот...
Моја препорака: Thermalright Ultra-120 eXtreme

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Mалце офтопик, ама биваше ли да земеш gtx 285 покрај 5ххх серијата од АTI? Фанбој одговор не ти признавам. :)
Истово го помислив кога го прочитав постот : )))

И плуст да додадам, го клокнав процесорот (Q6600) на 2.75Ghz, со просечно ладење без да дигам волтажа и стабилен си е супер, не загрева повеќе и еве веќе може 2 недели ако не и повеќе не е исклучен и не покажува никакви слабости. За некое време ќе пробам да го дигнам на 3 без да чепкам волтажа да видам дали ќе биде стабилен и дали ќе го мачи кулерот :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

И плуст да додадам, го клокнав процесорот (Q6600) на 2.75Ghz, со просечно ладење без да дигам волтажа и стабилен си е супер, не загрева повеќе и еве веќе може 2 недели ако не и повеќе не е исклучен и не покажува никакви слабости. За некое време ќе пробам да го дигнам на 3 без да чепкам волтажа да видам дали ќе биде стабилен и дали ќе го мачи кулерот :)
Јас мојот E6550 од 2.33 го кренав на 2.8 без кревање на волтажа и со сток кулер, супер си е :)

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148

Што кулер имаш?
До 3000mhz, може без да кренеш vcore. Најголем број од Q6600 работат на оваа фреквенција без проблем, сепак тестирај.
Prime95, smallFFT, е моја препорака.
Гледај да не помине 65C, мери исклучиво со coretemp.

Јас мојот E6550 од 2.33 го кренав на 2.8 без кревање на волтажа и со сток кулер, супер си е :)
Не зема кулер?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Што кулер имаш?
До 3000mhz, може без да кренеш vcore. Најголем број од Q6600 работат на оваа фреквенција без проблем, сепак тестирај.
Prime95, smallFFT, е моја препорака.
Гледај да не помине 65C, мери исклучиво со coretemp.

Не зема кулер?
Нарачан ми е Cooler Master Hyper 212 (уште сум под гаранција) па деновиве треба да го носам куќиштево да го стават кулерот, и после одам накај 3.4 - 3.6 Ghz... а може и нов процесор.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Нарачан ми е Cooler Master Hyper 212 (уште сум под гаранција) па деновиве треба да го носам куќиштево да го стават кулерот, и после одам накај 3.4 - 3.6 Ghz... а може и нов процесор.
Топ.:)

А иначе ако нема лепенка на PC-то, одзади, отварај го сам, што му ја мислиш.:icon_lol:

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Ме зезаш? :)

Да немаше лепенка до сеа матер ќе му е*ев (во позитивна смисла) :)
Имаш лепенка на PC-то?

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Не го очекував ова од тебе хаха.

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Core 2 е закон технологија , демократска , колку го клокнеш толку ке си работи и ке си ќути.
Ја имам Core 2 DUO E4400 2.00GHZ , веќе 2 години работи на 2.7.
Сега го пребацив кај сестра ми , кај мене стаив Е4500 , од 2.2 GHZ ,оверклокуван е на 2.89 GHZ.
Исто така , веќе некое време си стои без разлика дали играм игра , даунлоадирам нешто од интернет или програмирам.
Значи не само што користам тој најобичен кулер , него и му е намалена брзината , да не е гласен многу.
Компјутерот никогаш не го гасам , работи 24/7 , и нема никакви слабости , ни да блокира ни ништо.
Кој знае колку дена веќе не е ни рестартиран .
Затоа АМД процесорите го изедоа од Core 2.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Имаш лепенка на PC-то?

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Не го очекував ова од тебе хаха.
Да знаеш колку ме спасила таа лепенка :)

2 пати ми цркна звукот на P5K SE матичната т.е. 2 матични ми сменија, третиот пат ми ставија P5Q и еве сега си работи се супер.

И пази ова: Првиот пат го носам куќиштето, викам немам звук, ми се јавуваат после 10 дена, ми викаат: Абе за твојата графичка немаше опорав (?!) (имав 8800GT) и вика, ти ставивме GTS 250 :) И така си ќарив малку подобра графичка :)

А без лепенка??? Ќе фрлав пари :)

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Мерак , не да си ќарил .
Твоја среќа. И гтс 250 е доста подобра од 8800ГТ .
А во која фирма се толку дарежливи , кажи , да купувам и ја тамо од сега.

И прв пат да чујам така од ич ништо да цркне графичка .
Си правел оверклок ???

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Му дале 2-3 класа онаму, и ќе цркне нормално. Тоа е Македонија !!!!

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Јас имам DELL и имам маки со оверклокувањето :nesum:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
здраво на сите
значи само што земав комп со конфигурација
i7 920 2.66
asus p6t deluxe v2
corsair 3x2gb ddr3 1600 mhz ram
gtx 285 1gb ddr3
HAF 922 kukiste...
hdd 1tb 32мб wd
cm silent pro 700w

кулерот ми е сток и сега сакам да го оверклокувам на 3.6 се убив од читање по форуми па се мислам со кулер да зеам
дали coolermaster v8 (50 евра)ќе ми е доволен или да идам на noktua nh-u12p ( 65 евра)
и исто некој ако има оверклокувано и7 920 на 3.6 или нешто окулу, ако може да сподели подесувањата од биосот...

Од каде ја најде Ноктуата кај ја има ? Извореден кулер е подобар е од V8, Кулерот што ти го препорача Гаде(Thermalright Ultra 120 Extreme) е најдобриот што може да се купи за и7-ца но е само малце подобар од нокутата што значи и Ноктуата е перфектен кулер. Разлика нема да ти направи кој и да го земеш за 3.6 или 3.8гхц ќе бидат повеќе од доволни.

Значи земи го Ноктуата затоа што Thermalright Ultra 120 Extreme многу тешко да најдеш кај нас, сепак пак ќе кажам за 3.6гхц повеќе од доволен ти е Ноктуата кој важи за најдобриот кулер заедоно со Ултрата на Термалрајт. 920-те работат на тој начин што одржуваат реалтивно ниска температура дојколку имаш солидно ладење и не си над 3.8 гхц. Разликата во темпратура е голема кога ќе дојдеш на 4гхц.

Според мене 200мхц не вредат за додатната температура што ја предизвикуваат. Значи или Ноктуа или V8 ако не планираш да колкаш над 3.8, ако планираш да идеш над 3.8 зимај Ноктуа, заборавив дека можеби имаш опција да купиш од страна Ултра, ако е така тогаш тој ти е најдобар избор се разбира,само по трет пат ќе кажам не ти прави разлика за до 3.8гхц, сите па и V8 ќе си ја завршат работата добро.

Kajgana Shop

На врв Bottom