On.net WADSL интернет

Член од
4 февруари 2006
Мислења
121
Поени од реакции
0
Acid напиша:
Некако монотоно стана ова со мерењето. Цела тема се преплави со сликички од актуелната брзина. Нормално дека брзината варира кај секој провајдер. За неа тешко може да се гарантира, па затоа ја нема таа „гаранцијата” во ниту еден договор. Велам тешко - затоа што луѓето често знаат да бидат во заблуда за она што го добиваат.
знам дека сум досаден шо нон стоп ставам слики, ама мораше да го покажам новиот рекорд
во мојот договор пишува, буквално:
1. Интернет пристап со брзина 128/512 Kbps / Трансфер на податоци до 10 GB месечно
(тоа ДО го НЕМА во мојот договор, се чудеа и во офф.нет зошто го нема, ама го НЕМА)

Брзината зависи од оптовареноста на базната станица и капацитетот на серверот од кој што ги преземате фајловите (вршите тестирање). Дури и ако е се во ред со овие 2 работи, имајте на ум дека од странски сервери секогаш се добиваат послаби резултати. Друга битна работа: спајвери/спам ботови. Не е ништо срамно и страшно. Ми се случило 100 пати да фатам некој „штетник” кој ми го успорува интернетот и покрај сите инсталирани програми за заштита.
ако веќе имам фатено некој вирус/спајвер или слично, тој работи само попладне и навечер :)

Нормално, не се ориентирајте според брзината која ја добивате симнувајќи од торенти/limewire/p2p програми. Ориентирајте се според http://speedtest.on.net.mk и http://speedtest.net/ (кликнете ја жолтата пирамида).

Да не напоменувам дека секогаш треба да ги паузирате програмите за даунлоад кога вршите мерење....
заедно со тестовите од предходниот пост, направив и тест на speedtest.on.net.mk, таму покажа 32кбпс.
и обавезно е паузирано/изгасено се шо може да даунлоадира.

Ако добиете резултат од 400 - 500kbps, тогаш значи дека не би требало да има никаков проблем. Ако одите под 400, слободно обратете се у техничка :)

И да, ЛАТЕНЦИЈА (PING) НЕ СЕ МЕРИ НА WOW и CS, туку со ping www.google.com.
резултат над 400 и стабилен пинг од 60-70мс добивам само во 8 сабајле, пред да одам на работа, а за техничка, ептен слободно се обратувам :)

Член од
17 февруари 2007
Мислења
296
Поени од реакции
0
Josif напиша:
Како што реков, ping-от е малку лош затоа што сум на Карпош и плус поврзан сум WiFi дома (што додава плус некоја ms). Ама па латенцијата никогаш не ми пречела да имам добар download, така да - стрпливо ќе чекам додека си ги средат проблемите
Сакаше да каже дека тој дома има сопствена WiFi мрежа, а не дека е поврзан на WiFi On.Net.

Член од
4 февруари 2006
Мислења
121
Поени од реакции
0
frenki напиша:
Сакаше да каже дека тој дома има сопствена WiFi мрежа, а не дека е поврзан на WiFi On.Net.
aaa, моја грешка, бев сонлив, грешка сум прочитал, постот е едитиран.

Член од
18 февруари 2005
Мислења
95
Поени од реакции
1
А ако сакаш да се одкажеш-раскинеш договорот(освен канопито и TV чанакот) ќе треба да ја доплатиш разликата(од реалната-месечната цена и договорот за 2 години=1000денари)!?

Член од
4 февруари 2006
Мислења
121
Поени од реакции
0
burglar напиша:
А ако сакаш да се одкажеш-раскинеш договорот(освен канопито и TV чанакот) ќе треба да ја доплатиш разликата(од реалната-месечната цена и договорот за 2 години=1000денари)!?
абе ако ни функционира правниот систем како шо треба, според ова јас шо го добивам како интернет, ќе треба они да ми платат :)

а поради проблемите шо ги пријавувам нон стоп, мислам дека ќе може да го раскинам договорот без никакво доплаќање

Go2bed

Vasilij Zajcev
Член од
2 март 2005
Мислења
972
Поени од реакции
13
Josif напиша:
абе ако ни функционира правниот систем како шо треба, според ова јас шо го добивам како интернет, ќе треба они да ми платат :)

а поради проблемите шо ги пријавувам нон стоп, мислам дека ќе може да го раскинам договорот без никакво доплаќање
па раскини го веќе еднаш....спаси се....:helou::helou:

Член од
4 февруари 2006
Мислења
121
Поени од реакции
0
Go2bed напиша:
па раскини го веќе еднаш....спаси се....:helou::helou:
веќе е поднесено барање за раскинување, се чека 30 дена...

еве уште еден поздрав.

Coca-Cola1981

uzivaj vo nepovtorliviot vkus Always CocaCola
Член од
27 јануари 2007
Мислења
417
Поени од реакции
1
Josif напиша:
веќе е поднесено барање за раскинување, се чека 30 дена...

еве уште еден поздрав.

ja stvarno nemozam da razberam sto ti se slucuva tebe so internetot, znaci u isto malo sme, moze da sme i na ista bazna stanica, jas nemam ama BASH NIKAKVI PROBLEMI osven sea ako zeam da zboram za inat :toe:

Член од
4 февруари 2006
Мислења
121
Поени од реакции
0
Coca-Cola1981 напиша:
ja stvarno nemozam da razberam sto ti se slucuva tebe so internetot, znaci u isto malo sme, moze da sme i na ista bazna stanica, jas nemam ama BASH NIKAKVI PROBLEMI osven sea ako zeam da zboram za inat :toe:
јас сум на базната у карпош, кај полициската шо е.
а за случување, црни магии и подземни води го мачат мојов офф.нет :)
според 3099 99 99 проблемот не бил кај мене, бил во базната, ама еве ти на пример, немаш проблеми (и недај боже да имаш).
останувам без зборови... нема шо да се каже :toe:

Coca-Cola1981

Член од
27 јануари 2007
Мислења
417
Поени од реакции
1
Josif напиша:
јас сум на базната у карпош, кај полициската шо е.
а за случување, црни магии и подземни води го мачат мојов офф.нет :)
според 3099 99 99 проблемот не бил кај мене, бил во базната, ама еве ти на пример, немаш проблеми (и недај боже да имаш).
останувам без зборови... нема шо да се каже :toe:

не сме на иста во секој случај, ја сум на нерези извини другарче стварно ми е криво шо имаш проблеми со интернетот.

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
сакам да ставам интернет од on.net.mk, од овој бежичниот што е 512 kbps брзина, и 10GB ограничен. Па, сакав да прашам, дали некој користи таков интернет, и каков е интернетот според него ? :)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
ZIKS напиша:
сакам да ставам интернет од on.net.mk, од овој бежичниот што е 512 kbps брзина, и 10GB ограничен. Па, сакав да прашам, дали некој користи таков интернет, и каков е интернетот според него ? :)
Врати се 66 страни наназад да видиш каков е и кој го користи.:helou:

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
ZIKS напиша:

Засега е добар,порано не беше баш баш али сега го имет средено,али до кога и како не знам.

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
со оглед на тоа каков е овој мојот од VIP-NET, 99% шанси ќе ставам On-net. :)

Coca-Cola1981

Член од
27 јануари 2007
Мислења
417
Поени од реакции
1
ZIKS напиша:
userot josif има проблеми како и некои други, ете можеш да прочиташ и погоре дека јас пак немам ама баш ич и дека ако кудам треба да биде од инат а нема зашто, се е ок додека не си го потрошиш лимитот а коа ќе го потрошиш поарно не седнувај на компјутер,ама сепак тоа уште во самиот разговор за договор со нив ти го кажуваат па и не е нешто што би требало да те вади од памет, само самоконтрола во врска со upload и download AND U R ALL SET!!!:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom