On.net WADSL интернет

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Одма да им се испрати на мајкрософт complain letter за нивните едукативни центри во Македонија...катаклизма комунизма...

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
TpH_Bo_OkO напиша:
Сабзеро, еве ти некои слики како сето тоа вмрежување изгледа, верувам дека ќе ти помогне...

Домашна безжична мрежа:

Домашна мрежа каблирана(кај што пишува рутер, замисли си свич):

Ова само колку да ти прикаже визија за тоа како изгледа отприлика умрежувањето и Internet sharing-от низ дома...:smir:
man seto so slikive ti e ok jas ne vikam deka ne e mozno ili bilo sto po moe mislenje za WADSL osven so seruvana konekcija ili roter ama so switch jas nemozev i tvrdam deka dva ili povise kom da izlezat na WADSL nemoze site vo isto vreme ok ama eden samo koga saka sam ne
PS:A i druze zamisli si switch mesto router???? Zaso na slikive pisale router ili zgresile

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
sub zero vika vazi taka nas microsft ne uci greska na sledinte predavanja ve predlozam vas da predavate so 'sredno obrazovanie ' I to vajlda ce ima i nekoj nas da ne pouci Kazete se za prijava za Kandidati za Predavanja
PS: Jas sum User vie ste MOderatori I sea koj e u Pravo aj pogodete

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Те уверувам дека може повеќе ПППоЕ конекции преку свич на wadsl...Нека не ти биде ни под точка разно за сомнеж такво нешто...

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
TpH_Bo_OkO напиша:
Те уверувам дека може повеќе ПППоЕ конекции преку свич на wadsl...Нека не ти биде ни под точка разно за сомнеж такво нешто...
Vazi koj ce dojde kaj mene so switc da vrze ima poklon roter asus 2 meseca star patem covekot pobara mislenje dobi 2 razlicni mislenja pa kako saka neka se vrzi a postot zavrsete go sekoj so svoi mislenja za nego tocka

P

Princ

Гостин
SuBZerO напиша:
tvrdam deka dva ili povise kom da izlezat na WADSL nemoze site vo isto vreme ok ama eden samo koga saka sam ne
Кажи ми како да ти докажам дека се може и ќе ти докажам.
Во моментов преку свич имам конектирано 2 компјутера. На едниот имам windows XP (овој од кај што куцам), на другиот Linux кој само онака ми стои уклучен и конектиран на интернет. Кажи ми начин и ќе ти докажам.

Патем, идам цуцо. Прати ми на ПП твоја домашна адреса и утре во 13:00 чекај ме кај тебе, ќе дојдам.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Princ напиша:
Кажи ми како да ти докажам дека се може и ќе ти докажам.
Во моментов преку свич имам конектирано 2 компјутера. На едниот имам windows XP (овој од кај што куцам), на другиот Linux кој само онака ми стои уклучен и конектиран на интернет. Кажи ми начин и ќе ти докажам.

Патем, идам цуцо. Прати ми на ПП твоја домашна адреса и утре во 13:00 чекај ме кај тебе, ќе дојдам.
moze li linuxot da raboti na int a xp izgasen i obratno linyx izgasen xp na int?
i otvorete nova tema so ime Mrezno Kontranje
PS:Kakvo kafe sakas utre:pos2:

P

Princ

Гостин
Не е битно кафето, битен е рутерот.
Може и едниот изгасен а другиот конектиран (било која комбинација) а и во исто време и двата како во моментов.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Princ напиша:
Не е битно кафето, битен е рутерот.
Може и едниот изгасен а другиот конектиран (било која комбинација) а и во исто време и двата како во моментов.
E pa ako e taka idi utre i zemaj switch sto raboti kako router i go menjame so Asus router a mozi i kafe i slatko ce dobies :pos2:

P

Princ

Гостин
SuBZerO напиша:
E pa ako e taka idi utre i zemaj switch sto raboti kako router i go menjame so Asus router a mozi i kafe i slatko ce dobies :pos2:
Важи, а ти купи кафе од тие со поклон упаљач оти те гледам стиснат. Ќе ми треба да ти ги запалам сертификатите. Шупак.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Vaka spored moe znaenje switchot raboti na vtoriot LAyer od OSI modelot ili DATA LAYER koj sto gi mapira spored mahovata adresa mreznite karticki na kom Dodeka routerot raboti na tretiot layer ip i raboti so ip adresiranje taka da nasava konekcija se sostoi od avtomatsko pobaruvanje na Adresa ,DNS,Gateway, taka da ne mi e jasno slednovo Koga birame preku router nas ni ja dava konekcija ednata od dvete mrezni karticki koja e vo routerot TE public adresata a slednata sluzi za private povrzuvanje na Private oddelot Taka da koga zavonis na pppoe konekcijata dobivas edna ipn adresa od nivniot dhcp server ne mi e jasno koga zvonis so vtorata konekcija od drugiot kom .....

Член од
17 февруари 2007
Мислења
296
Поени од реакции
0
А зошто ако имаш рутер не го подесиш тој (самиот рутер) да ја врти конекцијата, и потоа на сите компјутери во мрежата ќе им подесиш гејтвеј и днс адреса на рутерот и опа на сите ќе имаш интренет. Барем така имам направено за адсл и кабелски. А инаку дека може да направиш повеќе конекции, може. Направи виртуелна машина, и пробај врти и од хостот и од виртуелната машина.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
frenki напиша:
А зошто ако имаш рутер не го подесиш тој (самиот рутер) да ја врти конекцијата, и потоа на сите компјутери во мрежата ќе им подесиш гејтвеј и днс адреса на рутерот и опа на сите ќе имаш интренет. Барем така имам направено за адсл и кабелски. А инаку дека може да направиш повеќе конекции, може. Направи виртуелна машина, и пробај врти и од хостот и од виртуелната машина.
Ok e druze ima router i raboti ok imame site internet

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Како да сте ја утнале темава...доста беше off topic.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Незнам зошто воопшто се замарате со ваков човек. Значи еве да разјасниме некои работи.
Два компјутери поврзани со свич може да користат WADSL и ADSL.
Можело од стално и ќе може. Значи може ТЕХНИЧКИ. Субзеро објаснува леери, порти, адреси, глупости и он вика дека технички не е возможно да го поврзе АДСЛ-от. Но всушност он како човек со дипломи (ништо чудно да се од оние во книжара што се продаваат за заебанции) треба да свати дека може. Проблемот беше порано. Кога АДСЛ-от немаше лимит се врзуваа по цела зграда на една конекција и ја делеа претплатата. Затоа од АДСЛ-от забрнија едно корисничко име да се користи на повеќе кломпјутери. Значи НЕ ДЕКА НЕМОЖЕ, него дека се врзуваа сите комшии на една претплата и овие од Мт.Нет мораа некако да се штитат. Ама постојат рутери од кои неможеа да се штитат. Тоа беше целата работа. Со рутерот мтнет го гледаа корисникот како еден компјутер, а "незнаеа" дека позади тој компјутер се крие цела зграда. Тоа беше порано и демек казни ако од една конекција се приклучат повеќе компјутери:tapp:. Али тоа пројде и ставија лимит на АДСЛ-от и мислам дека сега може да се дели на колку сакаш.
А што се однесува до ВАДСЛ-от може и на 50 компјутери. Една претплата јас до сега на 6 компјутери ја имам делено и на сите имав брзина 512. Два беа кај мене дома, два кај тетин ми дома и два во канцеларијата на татко ми. Сите беа на исти јузер во исто време логирани на интернет поврзани два по два со свич.
Значи проблем со врзувањето преку свич немало никогаш. Единствен проблем беше забраната од Мт.Нет но Субзеро никаде не го кажа тоа. Инаку ако сеуште важи понудата да трампаме свич за рутер уште утре ке дојдам да се трампаме.
P.S. Бежичен ти е рутерот? за да знам дали вреди да доаѓам?

Kajgana Shop

На врв Bottom