Оценки без учење

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
Na faks ne se faka tuka bas takvi vrski ama pak ucenicite ne se tretirani isto . Jas kako "bespomosho" devojce , ne mnogu grda sekogas skoro na vezbi imas profesor do mene koj mi obratuvashe mnogu poveke paznja mene od kolku na drugite . nekogas celi vezbi mi gi prea :) . Ic ne se zamaraf so to , si go koristef vo najpozitvna smisla :)

JeCILaDy напиша:
Денес никој не го гледа знаењето, туку оценката. Сепак, за на факултет, пред се‘ ти требаат убави оценки, а знајме дека не можи сите да бидат со сите 5ки. Јас лично, немам фатено врска. Во 1ва година, средно, имав на крајот само една 4ка. Пробав да ургирам само преку класниот, ама пошто тој не знај ништо освен да дојди на работа и да си оди дома, си останав со една 4ка. И многу ми беше криво, зошто на сите да му попрат оценки, а јас да останам со една 4ка. А за оваа година, оценките ми се колку-толку во ред, на крајот ќе се стегнам да поправам :) :) али ако има проблем, ќе фаќам врски.

Тука си многу во грешка,ама многу!!!!Јас еве сум на електро факултет.Тежок е факултетот,за тоа нема збор,ама ЛОШО е што нема никаква пракса,а праксата многу повеќе треба него само теорија да учиш!И кажи ми ти на мене кого попрво би вработила фирма некоја:
1.Студент со 10.00 просек што само бубал теорија,а во пракса не знае ни сијалица да смени?! или
2.Студент со 6.00 просек што има многу голема пракса,се разбира во работите,му лежи струката!?
Ај размисли поубаво па кажи ми после дали оценките се побитни.
Тоа што луѓето поминуваат со врски им штети на самите нив-они после во животот нема да се снајдат зашто се научиле се на готово да добијат!!!

Во средно бев одличен ученик,но за несреќа во трета година си замерив со еден од професорите и цела година држев единица во дневник...Напамет го знаев цел учебник,но никогаш после случката не ме испраша...Се ближи крај на учебна година,јас сеуште со бандерката,моите од дома добро запознаети со мојот случај,само ме тешеа да не се нервирам,дека се ке се среди...
Пред да се запишам средно,многу се мислев дали да си останам дома или да фаќам патот...?Татко ми како чаршиски човек сите го знаеа во нашето мало градче,има поправено отценки на многу деца од неговите пријатели,и тогаш си реков,ќе си останам дома,ако имам некоја слаба отценка,тато ке среде.
Но не беше така...Татко ми не сакаше да крене телефон,"Јас знам дека моето дете знае повеќе од единица и не се молам".На тоа остана.На крај од година,cоветот што го имаа професорите,повеќе професори застанаа на моја страна,но попусто,ми се уништи и лето и се,отидов на полагање...
Добро беше што комисијата беше од повеќе професори,па дотичниот не смееше да води инат.Положив.Наредната година пред комисија одговарав на неговиот предмет.

Врските ги имало,ги има,ќе ги има...Но врската не е за секој...

Од таа страна најдобар систем е Францускиот. Копиите и писмените ги прегледуваат професори коишто немаат никаква допирна точка со гимназиите и со школите кадешто предаваат. На факс кај мене, моите професори немаат ниту оддалеку можност да ме оценуваат : други луѓе, коишто се акредитирани од министерствотоза образование, ги оценуваат нашите испитни копии.

Друга предност е анонимноста. Никоја копија од испит не содржи име и презиме туку број на индекс. Бројот на индекс е запечатен т.е. скриен и се отпечатува пред комисија составена од еден претставник од персоналот ЈАТОС (студентски прашања), претставник од студентите, претставник од деканатот и професорот којшто предава ама само кога ќе бидат оценети сите испитни копии.

Како и да е, лично никогаш не сум бил оценуван од професори коишто ми предавале.

sum imala shansa da fatam vrski i ne sum fatila posto toa mi e ispod cesta,a i ne deka sum imala nekoja pogolema potreba za toa...bi fatila vrski samo ako treba da mi popravat kec za da ne padnam ili da idam na polaganje vo drug slucaj nikako!Kaj mene vo skolo imame premnogu ucenici so vrski nekoi si priznavaat,a nekoi ne ali ne sme slepi ni glupavi nie za da vidime deka nekoj sto go nema na casovi i ne znae ama bas nisto si proagja odlicen...me nervira toa...MNOGU ME NERVIRA posto ne e fer nekoj da se maci,a nekoj da skita i da imaat isti oceni ustvari i toj so vrskite da ima bolje...i uste pokrivo mi pagja,ne samo na mene tuku i na site drugi,toa sto ne mozeme ni da se teshime so toa jas si znam pa kje dojdat moi 5min posto denes pred se se gleda uspehot i ugledot na skoloto kaj sto si zavrsil i togas pak tie so vrskite se pred nas i toa ednostavno iritira!a i nejkam vrski posto togas nema da mozam da zboram za drugite sto proagjaat na "lepi oci" :) :) :

eh kaj mene ima so vrski site gledaat kako gi laze pred oci i nikoj nema k** da se sooci so vistinata samo nekoe suskanje posle sluckata i nisto drugo

doti4nata напиша:
sum imala shansa da fatam vrski i ne sum fatila posto toa mi e ispod cesta,a i ne deka sum imala nekoja pogolema potreba za toa...bi fatila vrski samo ako treba da mi popravat kec za da ne padnam ili da idam na polaganje vo drug slucaj nikako!Kaj mene vo skolo imame premnogu ucenici so vrski nekoi si priznavaat,a nekoi ne ali ne sme slepi ni glupavi nie za da vidime deka nekoj sto go nema na casovi i ne znae ama bas nisto si proagja odlicen...me nervira toa...MNOGU ME NERVIRA posto ne e fer nekoj da se maci,a nekoj da skita i da imaat isti oceni ustvari i toj so vrskite da ima bolje...i uste pokrivo mi pagja,ne samo na mene tuku i na site drugi,toa sto ne mozeme ni da se teshime so toa jas si znam pa kje dojdat moi 5min posto denes pred se se gleda uspehot i ugledot na skoloto kaj sto si zavrsil i togas pak tie so vrskite se pred nas i toa ednostavno iritira!a i nejkam vrski posto togas nema da mozam da zboram za drugite sto proagjaat na "lepi oci" :) :) :

Немој да се нервираш,неможе тој цел живот да го истера со врските,нема секогаш тато да биде тука и да помага,а кога тоа ќе се случи тогаш тие што знаат истапуваат на сцена!!!

BusHav напиша:
Немој да се нервираш,неможе тој цел живот да го истера со врските,нема секогаш тато да биде тука и да помага,а кога тоа ќе се случи тогаш тие што знаат истапуваат на сцена!!!

awe on kje zavrshi 5.oo ,kje ide na najdobar privaten koledz i tamu kje zavrsi "bez problem" i kje ima prednost vo odnos na drugite,eve na primer pred mene mozda i ja cel zivot kje se mucam i tesham so toa imam znaenje,a on kje si go ladi negde,kje se uigra so vrskite i posle nema ni da mu treba tato...jas veruvam vo sewe ali ednostavno koga kje vidam nekoj glup ko tocak kako proagja samo zosto tatko mu e drugar so direktorot ili majka mu e profesorka se deprimiram ozbilno,posto jas nemozam koga mi e tesko da se odmoram ili da ne naucam za utre denta,a nego ne mu e gajle posto znae deka ocenite gi ima uste pred da pocne skolska godina...

doti4nata напиша:
awe on kje zavrshi 5.oo ,kje ide na najdobar privaten koledz i tamu kje zavrsi "bez problem" i kje ima prednost vo odnos na drugite,eve na primer pred mene mozda i ja cel zivot kje se mucam i tesham so toa imam znaenje,a on kje si go ladi negde,kje se uigra so vrskite i posle nema ni da mu treba tato...jas veruvam vo sewe ali ednostavno koga kje vidam nekoj glup ko tocak kako proagja samo zosto tatko mu e drugar so direktorot ili majka mu e profesorka se deprimiram ozbilno,posto jas nemozam koga mi e tesko da se odmoram ili da ne naucam za utre denta,a nego ne mu e gajle posto znae deka ocenite gi ima uste pred da pocne skolska godina...
Епа јеби га-политика је курва хехех!!!
Ти само можеш да дадеш све од себе,за да докажеш дека си подобра од него и покрај тоа што тој е со добри оценки,па некој ќе ја согледа разликата!!!

Пеер не е се до врски....Треба и снаодлив да си...
Еве чист пример денес...идам у школо тапа нишо не сум научил социологија(цел ден на форум:):))и пак си добив одлична оценка

fa ne bea tie vrski ja nemase da stignam do 4-ta godina , ne e samo vrski za 5-ka ima vrski i za dvojka

Врски има и тоа колкуууу.Цела година книга не отварат а на крај пак ке ги направат одлични или мн.добри ама што да се прави тоа е.

Во основно оценките ги добивава без учење, не дека со врски...ама нон-стоп се вадев, мсиелв дека во средно ќе биде потечко...ама слична ситуација...учев во прилично тешко школо...а многу малку мучев особено во четврта година (и тогаш не само јас туку и ците други)...мислев дека на факс ќе биде малку потешко...и како што се надевав...макар да и не е многу тешко...ама сепак треба да учиш, и малку да се помачиш

za toa i ne ni ja biva drzhavata, zatoa shto site tie dechki koi shto imale vrski da si naredat oceni u sredno i u fak, mozhea da si najdat rabota zaradi 'super edukacijata' shto ja primale, pa stanaa ministri i doktori i sho ti znam tamu....na ovaa tema iam komentirano epten mnogu pati i nema da go povtoruvam istoto. normalno deka kaj nas povekje se redi odkolku shto se uchi, a i bez da ti redat so uchenje na 1 lekcija mozhesh da si osigurash petka za cela godina...

со К 15 имаше закон пример
оди оди таткото на родителски и гледа син му сите единици и вели
~леле, овај мојов ке кепни
наставникот
~ај се кладиме по 500 евра дека ке помини :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom