Нова војна на Косово, реалност или фикција ?

Ок мислам на секој му се јасни плановите за глобализција ама за да се постигне тоа не смеат да си дозволат да има конфликти во иднина и баш би ме интересирало како ќе успеат да го изведат тоа, особено на Балканот.

Rusija sekogas mu pomagal na slovenite na Balkanot dur imalo ruska vlast i da ne beshe Rusija do den denes ke bevme pod turska okupacija.
Ali koga ne ja sakame i da gradime odnosi so nejze neznam ni makedonci, srbi ili bugari ili bil koj bara od nejze da napravi.

Kosovo ke se deli.

Kaj nas ne slucajno gi demoraliziraat i ebavat vo poim branitelite, so cel sho pomalku da zemat puska ko ke pak se zapuka, znaci nekoj kaj nas odamna znaat deka ke se sluci ova sto se slucuva.

I kosovskite Albanci i Srbite znaat deka koi i da go pochne sudirot od niv ke ja izgubi medjunarodna podrshka i zatoa se bara zrtveno jagne-Makedonija- koe ke ja "zamati vodata" za da na kraj na "vojnata" so negovata koza-teritorija- da se zakrpat dupkite na novata karta-dosega niz istorijata vekje videno.Zatoa se otvoraat muzei,se ubivaat policajci,ne se istaknuvaat drzavni znaminja ednostavno se bara povod-Ahmeti mora da go najde ama da nebide toj vinoven-eve muzejot e "istoriski", policajcite sobirale reket i... obrazlozenija koe od koe "podemokratsko".
Pokraj demoraliziranjeto na branitelite koe go spomenuvash, paralelno odi i kampanja za nesposobnosta na ovaa vlast-pred izvesno vreme niz Makedonija "shetaa lesno vooruzeni Bugari",sega veke bez nikoj da znae VLEGUVA VOORUZENA BUGARSKA VOJSKA.
Veke videno 2001 na Ajvar.

Pokraj demoraliziranjeto na branitelite koe go spomenuvash, paralelno odi i kampanja za nesposobnosta na ovaa vlast-pred izvesno vreme niz Makedonija "shetaa lesno vooruzeni Bugari",sega veke bez nikoj da znae VLEGUVA VOORUZENA BUGARSKA VOJSKA.

Кога веќе тежнееме да бидеме објективни нели, би требало да ги споменеме и “браќата“ Четници кои досега, ниту еднаш не биле попречени во истово.

Туку АРМ се ангажираше во чистење на трњето и лисјата од гробиштата на погинатите српски војски.

Немој брате, ќе изрипаат малокурефците сега со обвиненија дека си бугарофил. :tv:

Немој брате, ќе изрипаат малокурефците сега со обвиненија дека си бугарофил. :tv:

И за нив има кој да му ја мисли, но со двојни стандарди ништо не правиме.

Знам дека ти е јасно и без да спомнам, ама мене ич не ме засега повеќе каде ќе ме групираат. Доволно е кажано.:smir:

Da i zatoa Rusija ne treba da ni pomozi, ja gledame samo koga sme vo vojna ili vo tesko stanje. Inace nie eu i nato naj drag ako ne dupi veke 16 godini.
A vie do vcera najgolemi rusofili bevte a denes evropejci i natovci, stvarno zalosno i smesno.

Определено Русиja има сила и влиjaние на балканот.Русиja има интереси на Балкан и ги брани.Русиja е фактор со коj не може да се не саобразиш кога правиш нешто на Балкан.
Конфликт во Косово е малко вероватно да има ако нештата седат така.

I kosovskite Albanci i Srbite znaat deka koi i da go pochne sudirot od niv ke ja izgubi medjunarodna podrshka i zatoa se bara zrtveno jagne-Makedonija- koe ke ja "zamati vodata" za da na kraj na "vojnata" so negovata koza-teritorija- da se zakrpat dupkite na novata karta-dosega niz istorijata vekje videno.Zatoa se otvoraat muzei,se ubivaat policajci,ne se istaknuvaat drzavni znaminja ednostavno se bara povod-Ahmeti mora da go najde ama da nebide toj vinoven-eve muzejot e "istoriski", policajcite sobirale reket i... obrazlozenija koe od koe "podemokratsko".

И да е точно ова што го пишуваш пак некој треба на тоа да се сложи, со македонска територија да се прават компензации.

Ако владата има јасен став да не дозволи такво нешто и да даде активен отпор или уште подобро да делува превентивно за спречување на такви појави може во одредена мерка или тотално да ги поремети таквите (поенцијални) планови.

Се зависи од способноста на владата и нивната желба да ја водат Македонија како суверена и независна држава без страв дека ако Косово кивне Македонија добива пнеумонија или ангина со потенцијални смртни последици.

И да е точно ова што го пишуваш пак некој треба на тоа да се сложи, со македонска територија да се прават компензации.

Ако владата има јасен став да не дозволи такво нешто и да даде активен отпор или уште подобро да делува превентивно за спречување на такви појави може во одредена мерка или тотално да ги поремети таквите (поенцијални) планови.

Се зависи од способноста на владата и нивната желба да ја водат Македонија како суверена и независна држава без страв дека ако Косово кивне Македонија добива пнеумонија или ангина со потенцијални смртни последици.

Не се работи за Влада или партија.

Се работи за поединци конкретно, кои се наоѓаат во сите сегменти. Кои што за жал, морам да кажам, не работат за нас туку за себе.

Затоа секогаш ќе го носиме ножот в грб.
Не сум сигурен дека некогаш ќе успееме да раскрстиме со двојни,тројни агенти и служби, подмолни копилиња кои немаат мерка на својата ситост.

Silen, najmnogu me plashi toa shto ne deluva preventivno i ne izvleche pouka od sluchuvanjata 99-01.
Se slagam so tebe i sum napishal mnogupati dosega ako ima zelba ke se najde pat za se i za zachuvuvanje na imeto i za ekonomski prosperitet i za....., ednostavno recheno Makedonija drzava so site nishani.

Косово не е проблем на Македонија.
Јас сум скептичен по однос на брзо и целисходно,сеопфатно решение кое што би довело до оптимални резултати за двете засегнати страни.
Едноставно,ниту едната ниту другата страна не е спремна да се помири со реалноста и да затвори едно нерешено прашање и во склад со таа реалност да тргне напред.
И да,многу профитери има од таквата нестабилност и нерешена ситуација.Впрочем,истите тие профитери се и најгласни и најсилни поткопувачи на можниот договор.

Не би навлегувал у тоа како јас би го решил,пошто јас не сум ни Тадиќ ни Јеремиќ. :toe:

Определено Русиja има сила и влиjaние на балканот.Русиja има интереси на Балкан и ги брани.Русиja е фактор со коj не може да се не саобразиш кога правиш нешто на Балкан.
Конфликт во Косово е малко вероватно да има ако нештата седат така.

Interesite na Rusija denovive se Budva i Tivat,i ne niv nikoj nisto ne gi prasuva za Balkanot.
Kako znam?
I posle se sto ima napravija na Srbite,Radikalite (onie proruskite sili) nikako da dojdat vo situacija REALNO da vladeat so narodot.
Bugarite im izbegaa vo EU .
Iskreno ne mislam deka ke dojde do vojna na Kosovo,zatoa sto premnogu se investira,Evropa i Amerika vlozuvaat mnogu vo ovoj region.
I da dojde do nekakva si fiktivna podelba na Kosovo,ne veruvam deka nekoj bi si dozvolil luksuz za nova vojna.
Samo sto zapocna novata runda na privatizacii,bankite izjavija deka se stabilni,ke go privatiziraat Telekomot,ekonomskiot grafikon im e neocekuvano zaviden.Jas ne ocekuvav grupa kurdi vaka da praat matematiki:

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Kosovo: Key economic indicators[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]UNMIK and Kosovar Institutions have successfully built a stable macroeconomic environment. Kosovo has adopted the Euro as its currency and as a consequence does not run currency management or exchange rate risks. Moreover, the Kosovo Government runs a stable and forward-looking fiscal policy. The tax revenue base has been widened. The improvement in revenue collection, overall fiscal stability and the growth of the GDP can be seen in the graph and table below.

budget.jpg

General Macroeconomic Indicators

macro.jpg

Economic growth in 2006
According to UNMIK, the economic growth in 2006 has exceeded all expectations. It was two times higher than the expectations of the International Monetary Fund. The growth in 2006 is 5 % and comes exclusively from the private sector. The real economic growth in the private sector alone is nearly 10%.

Kosovar Businesses
A very large number of private businesses have opened up in Kosovo since 1999. That is in itself proof of a supportive business environment. Approximately 43,000 private businesses have been registered. The majority of them are active in trade, but as shown in the table below, nearly half of them are distributed across many other, quite diverse business sectors.

Registered private businesses classified by economic activity
activity.jpg

Vojna ne se pocnuva tuku taka.Na balkanov izgleda ziveat najludite novinari koi taka ubavo gi vrtat prikaznite, covek da vadi karta za Azerbejdzan u eden pravec.
[/FONT]

Od Topole od Topole
sve do Ravne Goree
sve su straze sve su straze
Generala Drazeeee !!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom