Наука и(ли) вера

• Креатор на темата Креатор на темата trilobite
  • Време на започнување Време на започнување
е што има да ги спротивставуваме кога и од едното и другото имаме полза..или треба да си останеме у камено време?
а за постанокот на светот до утре можеме да распрваме...има бааги книги со христијанска апологетика и за сега водиме...јееееееееееееес

I dvete i nauka i vera nitu ednata ostavanje nitu vtoroto...ama izgleda nitu ednoto ne go pocituvame nitu drugoto sve naopaku sme svatile.:tapp:

Верувањето во бога е од верата не е никаква наука:nesum:

И двете...кај иде наука без вера???
Не иде.

Се во „матрицава“ = наука, а надвор вера

Лејди Сатори напиша:
И двете...кај иде наука без вера???
Не иде.
Науката и религијата воопште не се трпат. Науката има сосеми други гледишта него религијата. Науката има докази, па ако не логични теории. А религијата сосема обратното, без докази, со 99% "верувања", што не е случај со науката.

Науката и верата работат на две различни полиња. Тоа, по мое мислење, е како да споредуваме баби и жаби. Од научните одгранки квантумната физика доаѓа малку поблизу до метафизиката.

Како прво, оти биографии на научници ми се омилена тема и ептен се нервирам кога некој тропа глупости за Ајнштајн: Ајнштајн НЕ ја ставал религијата пред науката и никогаш, никогаш не гледал кон религиозните текстови како извори на некаква вистина над науката. За Ајнштајн, религијата Е ВО науката. Бог се гледа во тоа што го проучува науката, не тоа што го зборат поповите. Тој истотака не верувал во јудеохристијанскиот бог, т.е. му бил смешен концептот на добар, личен Бог кој е заинтересиран за животите на луѓето, како и концептот на бесмртна душа.

Одличен пример за религиозен научник, а? Инаку за тоа дека некогаш го рекол тоа на професор... одбивам да коментирам. Толку беше тешко барем во google да пишеше пред да почнеш да тропаш глупости? Еве иначе snopes статијата за тој мит: http://www.snopes.com/religion/einstein.asp

(OT:Кога веќе почнав со митови за Ајнштајн, тој немал кецеви. Бил добар ученик, оценките му биле 4-ки до 6-ки. што во Швајцарија се високите оценки. НЕ МАТУРИРАЛ ВО ГЕРМАНИЈА (Каде 1 е највисока оценка, а 6 најниска). Сепак, тоа не го менува фактот дека имал огромни проблеми со професорите. Исто така тој никогаш не си го заменил местото со неговиот возач, при што возачот го дал предавањето, а сите прашање ги препратил кон неговиот "возач", Ајнштајн - ова е всушност стара еврејска приказна за еден рабин.)

Иначе што се однесува до темата, почна многу паметно кога рече: "Притоа, многу се манипулира со изразите ”ненаучно” и ”научно е докажано...”, ама зезна работа штом ја доврши реченицата. Религиозно верување е ненаучно (причината е објаснета долу), но лично јас не сум слушнал некој научник да тврди дека може да докаже дека бог не постои.

Инаку кога збореше за науката, заборави да го спомнеш најважниот елемент на научна теорија - фалсифиабилност. За некоја изјава да е научна мора да биде фалсифиабилна, т.е. да постои логична можноста да се направи физичко мерење или набљудување кои би докажало дека теоријата е грешна. На пример Michelson–Morley experiment е крај на теоријата за луминоферен етер. Ти неколку пати напомена дека бог е немерлив, дека постои на духовен свет, дека неможеме да го набљудуваме - со тоа, по дефиниција тоа е ненаучно.

Инаку како што веќе неколку пати напоменав иронично е да го примениш принципот на каузалност, со цел да ја докажеш потребата од постоење на бог. Ако бог е causa prima, кој самиот нема кауза - зошто тогаш се мора да има кауза? Ако се има кауза, тогаш и бог има, ако бог нема кауза, зошто се друго мора да има?

Леле, колку само се разбирливи дискусии за каузалност...

Па јас би рекол наука дефинитивно на прво место. Верата треба да е пропратен дел на науката, двете меѓусебно да се поддржуваат и помагаат. А не како во средниот век... Свештениците ги палеа научниците поради ”неверничкото” учење.

не сите свештеници не ги ставај сите во исти кош тоа го правела западната црква најголемите умови на сврот пред смрта признале дека има некоја неопислива сила нешто што науката не може да го објасни

Чаир напиша:
најголемите умови на сврот пред смрта признале дека има некоја неопислива сила нешто што науката не може да го објасни

Ај те молам наброј, кои се овие "најголеми умови".

јахутерминал напиша:
Науката и религијата воопште не се трпат. Науката има сосеми други гледишта него религијата. Науката има докази, па ако не логични теории. А религијата сосема обратното, без докази, со 99% "верувања", што не е случај со науката.

Религија и вера(верба) не е исто.

super
navistina odlicna diskusija i super tekst linii se iznacitav

Dokolku mi dozvolite ko padobranec bi dofrlil nekolku raboti :)

Blagodarenie na edna polupismena prodavacka vo eden market (sto voedno e kolonijal, trafika, ima spakuvani pokloni i najnovite izdanija na mislam site izdavacki kuki od RM) dodeka se matkase so poklonot gi razgeduvav knigite ama vo brzanje pa zaprasav za dobar SF i mi ukaza na knigata za koja bi odvoil nekolku reda.. iako nemase ni S od sf :)

se vika "veliki prasak je eksplodirao", deloto e odlika na najnoviot trend sto moze da se sretne vo vecnata borba megju teolozite i "naucnicite".
Postoenjeto na bog i vistinosta na sozdavanjeto na planetata i covekot tokmu spored veke postoeckite utvrdeni naucni sozdanija kade sto koristejki go metodot na dedukcija doagjaat do samata sustina kade naucnicite velat ok za toj prvicen proces mozebi bilo potrebno malku mesanje/reakcija od strana :)

najinteresen mi bese delot na objasnuvanjeto na covekoviot degustativen sistem hemiskite reakcii sto gi pravat nasite kletki i slicno, dokolku imate vreme procitajte ja ne e golema nitu pak e skapa :)

I uste nesto

Pred nekoe vreme sosema slucajno na satelitska naletav na eden od onie mnogute (god,gospel,truth,vera) hristijanski kanali, neznam dali bese katolicki, protestantski ilipravoslaven kanal seedno se prikazuvase seminar/tribina na edno tipce sto ja dokazuvase vistinosta na biblijata postoenjeto na svetot od 10000 godini sozdavanjeto na covekot i dokazi od nasiov vek :) proprateno so eminentni naucnici, izvadoci od vesnici itn itn mnogu mnogu interesno mi ja popolni vecrta navistina ...
eve nekolku raboti samo nekolku raboti od dvocasovnoto izlaganje sto se setiv od prva dodeka pisuvam.

fosilizirana/kamena noga na nekoj kauboec ubien vo duel minatiot vek (prvicnata slika bese kaubojkata nepresecena

mesecinata se oddalekuva sekoja godina od zemjata za nekoj cm (togas prvpat doznav) i toa ne e problem dokolku ne go vratite vremeto nanazad i vidite dali ima logika svetov da postoi 10000 ili milion godini :)

progresijata na zgolemuvanjeto na svetksoto naselenie

vremeto potrebno za pretvoranje od "dinosaurus" vo nafta i slicno
ke se potrudam da gi najdam linkovite od negovite knigi i predavanja ako uspeam ke gi pisam..

da ne ostanat pokusi i nasite pocituvani pretstavnici od 20% ramkoven dogovor eden policaec albanec me otece za nekoj kalif od afrika koj izveduval slicni predavanja tribini i nastapi prezentirajki dokazi i komparacii so pomos na kuranot (za onie sto se reseni predvreme da izreagiraaat neka se potsetatdeka biblijata e recisiprepisana vo kuranot :) )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom